تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مردم را به غير از زبان خود، دعوت كنيد، تا پرهيزكارى و كوشش در عبادت و نماز و خوبى...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842776480




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

12/ نصف جهان گردی چهل‌ستون دریچه‌ای رو به هشت‌بهشت خدا در اصفهان


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: 12/ نصف جهان گردی
چهل‌ستون دریچه‌ای رو به هشت‌بهشت خدا در اصفهان
شکوه و عظمت تاریخ و تمدن اصفهان با ابهت رفیع «چهل‌ستون» و زیبایی‌های افسونگر کاخ «هشت بهشت» که از معدود کاخ‌های بهشتی باقی‌مانده در اصفهان است، کامل می‌شود تا بهشت خداوندی بر خاک سپاهان تجلی یابد.

خبرگزاری فارس: چهل‌ستون دریچه‌ای رو به هشت‌بهشت خدا در اصفهان


به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، از هشت کاخ افسانه‌ای شاه‌عباس تنها کاخی به یادگار مانده که یادگار نام آن کاخ‌های پر ابهت و عظمت است؛ عمارت «هشت بهشت» که روزگاری زیباترین کاخ عالم نامیده می‌شده در عصر شاه سلطان سلیمان در نزدیکی کاخ بلبل ساخته شد و از معدود کاخ‌هایی است که از تیشه جهل ظل السلطان حاکم منفور عهد قاجار در اصفهان در امان مانده است.

این بنای دو طبقه با تزئینات عالی و تاق‌های زیبا از بدیع‌ترین و چشم‌نوازترین آثار زمان صفوی در زیباشهر اصفهان است که هیچ سیاحی نتوانسته از ذکر زیبایی‌هایش صرف‌نظر کند و اکثر مورخان تاریخی از آن به عنوان بهترین کاخ‌های عالم یادکردند و آن را فرح‌انگیز تر از مجلل‌ترین کاخ‌های اروپا و حتی کاخ‌های چین دانستند. تنها بهشتی که از هشت‌بهشت اصفهان باقی مانده است باغ وسیعی که اکنون در پارک شهید رجایی یا پارک هشت‌بهشت قرارگرفته، بخشی از باغ بزرگ نقش جهان بوده که به دستور شاه اسماعیل اول درخت‌کاری شده و جانشینان شاه اسماعیل آن را به قطعات منظمی تقسیم و تجهیز کردند.

عمارت «هشت بهشت» در طول تاریخ با نام‌های دیگری همچون؛ «هشت به هشت»، «هشت در بهشت» نیز نامیده شده که بخش مرکزی کاخ به صورت 4 صفه ساخته‌شده و با ایوانی رو به شمال و سقفی رفیع بر این 4 صفه با «مقرنس» های گچی خوش‌رنگ به گردشگران فخر می‌فروشد. اتاق‌های طبقه اول در 4 گوشه عمارت دارای تزئیناتی از گچ بری و نقاشی است که در مجموعه‌ای از رواق‌ها و اتاق‌های زیبا در طبقه فوقانی گره می‌خورد و با راهروها و شومینه‌های دیواری گچ بری زیبا بر نفاست خود می‌افزاید.

در برخی از رواق‌ها حوض آب تعبیه‌شده و دیوارهای اتاق‌ها با آینه‌کاری‌های شگفت‌انگیز و دلربا پوشانده شده است و در سقف‌ها نیز سرامیک‌های عالی لعاب‌دار قرار دارد و «غلام گردها» و دالان‌های ویژه و هماهنگی هم با درب‌های مجزا برای ورود هر گروه خاص تعبیه شده است. ارتباط شگفتی که میان فضای باغ و ساخت عمارت به وجود آمده و تنوع و گوناگونی در رنگ‌ها و تعدد فضاها و تزئینات محیطی بکر و اعجاب‌انگیز در کاخ هشت‌بهشت پدید آورده است. زبان الکن سیاحان جهان در توصیف رمز و راز «هشت‌بهشت» به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، متأسفانه تنها اندکی از نرده‌های زرنگار و قاب‌های دیواری زیبای عمارت باقی‌مانده و جام‌های بلور و شیشه آلات ظریف و تحسین‌برانگیز این عمارت هم به موزه دیگری منتقل‌شده و برخی تغییرات غیر علمی در زمان قاجار در این بنا شکل‌گرفته و برخی قسمت‌ها با تغییرات غیرتخصصی به معماری قجری نزدیک شده است.

در اواخر قاجار این عمارت نفیس به مالکیت شخصی درآمده و از زیورهای نفیس و گران‌بها خالی‌شده و اکنون از درختان یاس تناور و نیز چنارهای تنومندی که در کتب تاریخی در کنار باغ‌های گل در اطراف هشت‌بهشت توصیف‌شده اثری نمانده است. باستان‌شناس و ایران‌شناس مشهور اروپایی، «آندره گدار» در ذکر هشت‌بهشت نوشته است: «کاخ هشت بهشت با تالاری در هر سو آغوش بر بینندگان بازکرده وبا 4 عمارت کلاه فرنگی در 4 گوشه خود هنوز هم ترکیب اصلی و مختصری از لطف و ملاحت گذشته را حفظ کرده است.» کاخ هشت‌بهشت در ادوار دیگر به سبب زیبایی معماری‌اش در اصفهان و دیگر شهرهای ایران وجهان مورد تقلید قرارگرفته و بناهای بسیاری به شکل عمارت هشت‌بهشت در گوشه و کنار عالم ساخته‌شده که هیچ یک البته شکوه اعجاب‌انگیز هشت‌بهشت را ندارد.

این عمارت 8 وجهی که منزلگاه تابستانی شاهان صفوی بوده در همه معماری‌اش سعی شده احجام و نماهایی متناسب با عدد 8 بنا شود که در تفسیرات عرفانی این مناظر و این عدد نمادی از بهشت تعبیر شده است. انعکاس هنر معماری اصفهان در بازی آب و نور «چهل‌ستون» به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس، دیگر بنای زیبا و اعجاب‌انگیز در محور تاریخی چهارباغ و ابتدای دولت خانه صفوی، کاخ چهل‌ستون است که در تمام دنیا شهره خاص و عام بوده و منظره بدیع افتادن عکس ستون‌های رفیعش در آب سال‌ها قاب‌های زیبا و هنرمندانه‌ای خلق کرده که بر دیوارهای هنرشناسان دنیا نقش بسته است.

این کاخ درزمان شاه‌عباس اول و در میان باغی مشهور به باغ شاهی ساخته‌شده که در زمان دیگر شاهان صفوی هم برای پذیرایی و تشریفات و میهمانی‌ها مورد استفاده قرار می‌گرفته که دارای ایوانی با 20 ستون رفیع 12 متری است که در قدیم دارای آینه‌کاری‌های زیبا بوده ولی اکنون تزئیناتش از بین رفته است. تالار «تخت گاه» بخش مهمی از این عمارت است که با دیوار نگاره‌های زیبا که حاصل هنرمندی استادان مکتب نقاشی اصفهان است پوشیده شده و صحنه‌هایی تاریخی از جنگ‌ها یا دیدار شاهان صفوی با فرمانداران دیگر را به تصویر می‌کشد که در این میان جنگ صفویان و عثمانی‌ها و جنگ با ازبکان از مناظر زیبای تالار تخت گاه است.

انتخاب فضایی وسیع برای ساخت کاخی برای دیدارهای شاه با سفرای خارجی در دولت خانه صفوی ابتکار دیگری از شیخ بهایی بوده که به همین منظور چهل‌ستون بناشده و باشکوهش بر زیبایی، دیگر بناهای صفوی از جمله تالار اشرف، رکیب خانه، هشت‌بهشت، توحید خانه و کشیک خانه افزوده است. این بنای زیبا در باغ جهان‌نما ساخته‌شده و در زمان شاه‌عباس دوم توسعه‌یافته و ایوان اصلی‌اش بر 20 ستون استوار است که انعکاس تصویر این 20 ستون در استخر زیبای عمارت 40 ستون را پدید می‌آورد که البته عدد 40 در ادبیات فارسی مقدس بوده و نشان کثرت و تعدد است. یا توجه به ماده تاریخ‌هایی که شعرای عصر صفویه در برخی اشعارشان آوردند، سال اتمام این بنا 1057 هجری در زمان شاه‌عباس دوم بوده و صائب تبریزی در قصیده‌ای به وصف چهل‌ستون و این ماده تاریخ می‌پردازد.

ایوان کاخ چهل‌ستون مرکب از دو بخش است که یکی بر 18 ستون چوبی استوار است و 4 ستون وسط که بر روی 4 شیر سنگی قرارگرفته که حجاری آن‌ها به گونه‌ای است که دو شیر با یک سر انسان نشان داده می‌شود و آب از دهان این 4 شیر فوران می‌کند و به حوض زیبای مرمری تالار می‌ریزد، قسمت بعدی که کمی بلندتر است، سر در و ورودی تالار را شامل می‌شود که در برخی منابع تالار آیینه نامیده شده و بر دو ستون استوار است که آینه‌های ریز و خوش‌نقش به شکل معرق در کنار آینه‌های قدی بلند و خشتی جای گرفته است. سقف تالار از قاب‌های چوبی و در اشکال منظم هندسی ساخته‌شده و تصویر قرینه حوض مرمرین وسط ایوان در تزئینات سقف قابل مشاهده است و این تصویرسازی با ایوان عمارت عالی قاپد تشابه زیادی دارد. تالار مرکزی کاخ که به میهمانان خارجی تعلق داشته، دارای نقاشی‌هایی از ادوار مختلف است که بر گنبدی منقوش استوار است و با «لچکی» های رنگارنگ و طرح‌های طلایی و شفاف از شاهکارهای هنری ایران زمین محسوب می‌شود. تاریخ زنده افتخارات صفوی در دیوار نگاره‌های چهل‌ستون به گزارش خبرنگار فارس در اصفهان، برخی نقاشی‌های موجود در کاخ مربوط به عصر قاجار است که پذیرای شاه‌عباس و شاه طهماسب از فرمانروایان ترکستان و هند و نیز جنگ شاه اسماعیل با ازبکان را به تصویر کشیده است و در دیوار نگاره دیگری هم در روبروی ورودی تالار جنگ «چالدران» و در دیگر تصویر نبرد «کرنال» نادرشاه نقاشی شده است.

بیشتر این نقاشی‌ها توسط ظل السلطان ملعون در زیر گچ مخفی‌شده بوده که در دوران جدید توسط کارشناسان مرمت شده است و از شاهکارهای بی‌نظیر نقاشی دنیا محسوب می‌شود. استخر این کاخ علاوه بر اینکه باعث لطافت هوا می‌شود در 4 طرف خود مجسمه‌هایی دارد که از محل کاخ‌های دیگر به چهل‌ستون آورده شده است به نوشته برخی مورخین این عمارت در دوران صفوی دچار آتش‌سوزی شده و بخش‌هایی از آن نابود و دوباره بازآفرینی شده است.

در دو طرف سالن اصلی عمارت هم تصاویری از سفرای اروپایی دیده می‌شود که توسط 2 نقاش هلندی به نام‌های «آنژل» و «لوکار» کشیده شدند. به طور کلی نقوش ترکیبی دیوارها و هندسه فاخر سقف چهل‌ستون و لچک و ترنج‌های زیبایش یکی از عالی‌ترین و بارزترین نمونه‌های معماری و تزئینات عصر صفوی است که در حال حاضر این عمارت به شکل موزه‌ای با اشیاء و لوازم تاریخی مهم و منحصربه‌فرد در معرض بازدید گردشگران قرار دارد. -------------------------- گزارش از: مهدی رفائی -------------------------- انتهای پیام/2301/

93/01/12 - 10:11





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 59]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن