تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 17 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):از خرج کردن در راه طاعت خدا دریغ مکن وگرنه دو برابرش را در راه معصیت او خرج خوا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851495641




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

10/ نصف جهان‌گردی حلقه‌های طلایی زنده‌رود و شاهکارهای رویایی مهندسی جهان


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: 10/ نصف جهان‌گردی
حلقه‌های طلایی زنده‌رود و شاهکارهای رویایی مهندسی جهان
پل‌های زیبا و جادویی شهر اصفهان با معماری و هندسه اعجاب‌انگیز و مهندسی استادانه یکی از جاذبه‌های بی‌بدیل اصفهان است که این مجموعه نوستالژیک به خاطرات بسیاری از ایرانیان و لوکیشن فیلم‌های مشهور تاریخ سینما گره خورده است.

خبرگزاری فارس: حلقه‌های طلایی زنده‌رود و شاهکارهای رویایی مهندسی جهان


به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، به دیار نصف جهان که وارد شوید جاذبه پل‌های زیبایش شما را به غرفه غرفه نور و آینه دعوت می‌کند و در رقص دل انگیز درختان حاشیه زنده رود دل را به نغمه آوازهایی می سپرد که در حجره‌های باصفای خواجو و «الله وردی خان» می‌پیچد.

زنده‌رود دل نواز در مسیر بیدارگر و زندگی بخشش با ورود به اصفهان میهمان دل آرای پل‌های زیبایی می‌شود که آمدن زنده رود را هلهله می‌کنند و با نغمه روح بخشش مصفایش کل می‌کشند و شادی می‌کنند. هزاران سال پل‌های شهر اصفهان هر صبح و شام خنده زنان دامن پر مهرش را زیر آسمان زرد و آبی نثار رهگذران خسته‌ای می‌کند که دقایقی یا ساعتی در سایه روح افزایش غبار خستگی از جان بزدایند. سی‌وسه‌پل، حلقه اتصال دو چهارباغ و دستبند طلایی زنده رود سی و سه پل که دارای 33 چشمه یا دهنه است به سال 1011 ه.ق به دستور شاه‌عباس و با نظارت سرداری به نام الله‌وردی خان با 295 متر طول و کمتر از 14 متر عرض توسط استاد «حسین بناء اصفهانی» ساخته شد.

در زمان صفویه با احداث محله جلفا که سکونت‌گاه ارامنه صنعتگر و هنرمندی بود که به اصفهان کوچ کرده بودند، این پل به سبب اتصال محلات و قصبات قدیمی شمال اصفهان به محله جلفا، به پل جلفا نیز مشهور بود که به روایت «ایرج افشار» در کتاب «استان اصفهان»، این پل در ابتدا 40 دهنه داشته که تعدادی مسدود شدند و اکنون 33 چشمه آن باقی مانده است. در دو طرف پل معبر باریک و مسقفی وجود دارد که محل بیتوته گردشگران و دلخستگان است و دو پیاده رو هم برای عبور در بالا وپائین خود دارد که پیاده‌روی پایینی گذرگاه مسقفی است که در بین پایه‌های پل ایجادشده و در برخی ایام قهوه‌خانه‌هایی در زیر پل دایر می‌شود وهم میعادگاه آوازخوانانی است که برای تفرج هنری به این پل و پل خواجو می‌آیند و پیچیدن نغمه‌هایشان در غرفه‌ها صدها نفر را به گردشان حلقه می‌کند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس از اصفهان، «ریچارد فرای» در کتاب جشن‌های ملی ایرانیان می‌نویسد: «در ایران قدیم جشنی در 13 تیرماه به نام «آب ریزان» یا «آبریزگان» در زیر پل برگزار می‌شد که مردم در این مراسم شاد با پاشیدن آب و گلاب به یکدیگر به شکرگزاری از نعمت آب و سرسبزی می‌پرداختند.» مهندسی معماری بکر و تابش نور در زاویه‌های حساب‌شده سی و سه پل تصاویری رویایی پدید آورده که در عکس‌های عکاسان مطرح جهان جاودانه شده است.

از مصالح بکار رفته در ساخت پل می‌توان به آجرهای قدیمی در قسمت فوقانی و سنگ در پایه‌های پل اشاره کرد، همچنین بکار رفتم «ساروج» سبب ماندگاری و استحکام این پل و دیگر پل‌های اصفهان و عدم فرسایش در آب شده است، ساروج از ابتکارات معماران ایرانی در دوران بسیار کهن است که برای ساختن آن نخست خاک رس و آهک را به نسبت شش و چهار مخلوط می‌کنند و گلی سفت می‌سازند و دو روز آن را ورز می‌دهند. بعد، قسمتی از خاکستر کوره‌های حمام را با مقداری مواد الیافی لوئی (تخم و پرزهای نوعی نی) به آن اضافه می‌کنند و مخلوط تازه را با چوب‌هایی به قطر ده سانتیمتر می‌کوبند تا به خوبی به اهم عجین شوند و گاهی سفیده تخم مرغ را نیز به آن می‌افزودند که ملاتی مستحکم به وجود می‌آمد. سی سه پل که حلقه زیبای پیوند دو چهارباغ عباسی و چهارباغ بالاست و دستبدآجری طلایی بر دستان ظریف زنده رود است، تعدادی اتاق و شاه‌نشین نیز بر روی پل دارد که محل استقرار بزرگان و شاهزاده‌ها برای تماشای رودخانه و پرندگان ونیز مسابقات شنا و قایق‌سواری بوده است. بسیاری از سیاحان و جهانگردان جهان با اشاره به شکوه معماری و هندسه عجیب و نیز بهره‌گیری از فنون فیزیک آب در ساختن این سازه، سی‌وسه‌پل را ستایش کردند و سال گذشته مجله «تایم» با رای داوران میراثی یونسکو این پل را در ردیف 10 پل رویایی و جادویی جهان قرارداد. این پل شگفت‌انگیز در طبقه زیرین با آب‌برهای نیم‌دایره و راهروهای عریض و تاق‌های 4 بخش و در بالا با معبر اصلی و ایوان چه‌ها و غرفه‌های جانبی ساخته‌شده که دو سقاخانه قرینه نیز دارد که بدون استفاده مانده است، این اثر به شماره 110 در فهرست میراث تاریخی کشور به ثبت رسیده است. پل «خواجو» الگوی مهندسی سد سازی دنیا خواجوی پیر نیز دیگر پل رهگذار زنده رود است که بی‌آبی این رود را در مسیر بی‌تفاوتی موظفان فرهنگی به سوگ نشسته است، پل خواجو که در گذشته به نام‌های پل «شاهی» یا «رکن الملک» و نیز پل شیراز (به جهت واقع‌ شدن نزدیک دروازه شیراز و استراحت مسافران شیرازی اطراف پل) و نیز به نام پل حسن آباد هم مشهور بوده و در زمان شاه‌عباس دوم و در سال 1060 ه.ق ساخته شده است.

«خواجو» از نظر داشتم تزئینات و گچ بری و کاشی‌کاری بر سایر پل‌های اصفهان برتری دارد و در عدد زیباترین پل‌های جهان به حساب می‌آید که در اصل شاهکاری از سد سازی و به منظور ایجاد دریاچه مصنوعی برای تفریح و قایق‌رانی و نیز بهره‌برداری کشاورزی در آن زمان ساخته شده است که در عصر صفوی با بستن دهانه پل دریاچه‌ای به وجود می‌آوردند و خوانین و شاهزادگان به تماشای شنا و نمایش‌های آبی می‌پرداختند. چند اتاق زیبا و مزین به گچ بری و نقاشی و کاشی‌کاری روی پل تعبیه‌شده که به «بیگلر بیگی» مشهورند و صحنه بسیاری از وقایع تاریخی دوران صفوی بودند و در اشعار شاعران زیادی به این اتاق‌های زیبا اشاره شده است که این سازه در ردیف مهم‌ترین آثار سد سازی قدیم و الگوی مهندسی پل سازی دنیا قرار می‌گیرد.

هدف شاه‌عباس دوم از ساخت این پل اتصال محلات مرکزی و تاریخی شهر به حسن آباد و تخت فولاد و جاده شیراز بوده که با اجرای زیبای کاشی‌کاری ممتاز در به غله‌ها و غرفه‌های بالا و کاشی‌های الوان در غرفه‌های پایین و طرفین پل، این اثر به شاهکار پل سازی دنیا و افتخار معماری ایران تبدیل شده است. بناهای 8 ضلعی بیگلربیگی هر نوروز شاهد ساز و دهل‌نوازی و رقص و پای‌کوبی درباریان و تماشای مردم اصفهان در زمان تحویل سال و جشن‌های نوروزی بوده است و به روایتی شالوده این پل در زمان «حسن بیک ترکمان» قبل از عهد صفوی در دوران تیموری ریخته شده است.

پلکان‌های زیبای دو طرف پل که برای نشستن ساخته‌شده و رنگ طلایی اتاق‌ها و بدنه پل که با نورپردازی زیبا جلوه‌ای رویایی به این اثر می‌بخشد، با 132 متر طول و 14 متر عرض، سالانه پذیرای صدها هزار گردشگر و بیننده مشتاق است. پل «جوئی» و 7 کاخی که به قصه‌ها پیوستند دیگر پل شهر پل‌ها و گنبدها، پل «جوئی» است که در لهجه اصفهانی‌ها، گاهی پل چوبی یا پل جوبی هم خوانده می‌شود که بین 33 پل و پل خواجو واقع‌شده که در عصر شاه‌عباس دوم هم زمان با ساخت عمارت های «هفت دست» و «نمکدان» و «کاخ آیینه» بنا شده است.

این اثر زیبا با 147 متر طول و 4 متر عرض در 21 دهنه یا چشمه ساخته‌شده که هدف از بنای آن آب رسانی به کاخ‌های سلطنتی و برخی مزارع و در نمای شرقی و غربی خود دارای دو پیش‌آمدگی 8 ضلعی برای ساخت اتاقی زیبا و 10 ضلعی است که این پل به سبب وجود جوئی سنگی در قدیم در همین محل به پل جوئی معروف شده است. این پل که یک سر آن در خیابان کمال اسماعیل اصفهان قرار دارد با تاق جناغی و آب برهای مثلثی ساخته‌شده و با هزینه «سید عبدالرحیم محمودیه» تاجر سرشناس اصفهانی با سنگ‌های تراش‌خورده و ملات ساروج در پایه‌ها و آجر و ملات گچ در بخش فوقانی بناشده و به شماره 1305 در فهرست آثار ملی قرار گرفته است.

یکی از خارجیانی که در عهد قاجار از این پل بازدید کرده روایت می‌کند: «این پل در وسط دارای برج 6 گوشه است که از هر طرفش 3 چشمه جاری بوده وبا 14 تاق مثل هم معبری برای بردن آب به قصرهای هفت‌گانه است.» وقتی سخن از قصرهای هفت‌گانه به میان می‌آید دل هر ایران دوست و اصفهان شناسی به درد آمده و بر ظل السلطان حاکم کوردل و نابخرد زمان قاجار در اصفهان لعنت می‌فرستد، کاخ‌های زیبای (سعادت‌آباد، کلاه فرنگی، نمکدان، آیینه‌خانه و هفت دست و ...) از عمده قصرهای زیبایی بودند که به دست این ظالم با خاک یکسان شدند. به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، متأسفانه خشک‌سالی‌های اخیر، پل‌هایی که با خیسی ساروج تنها قادر به حیات هستند را در معرض تخریب قرار داده و صدای تذکرهای گاه و بیگاه دوست‌داران میراث اصفهان هم به جایی نمی‌رسد. عبور مترو استحکام و سلامت پل‌های تاریخی و دیگر ابنیه اصفهان را تهدید کرده وعدم رسیدگی به این آثار بی‌بدیل سبب بروز فرسایش و از بین رفتن نمای پل‌ها بر اثر یادگار نویسی های برخی افراد نادان شده است که شهرداری با مسکنی موقتی و غیرحرفه‌ای با پاشیدن رنگ بر دیواره‌ها سعی در مخفی کردن آثار جنایت جهل بر پیکره مظلوم پل‌های اصفهان شده است. انتهای پیام/2301/

93/01/08 - 07:55





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن