تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):به وسيله من هشدار داده شديد و به وسيله على عليه ‏السلام هدايت مى‏يابيد و به وسي...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826012016




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نصف جهان‌ گردی تقارن معماری شرق و غرب در خانه‌های تاریخی جلفا، اروپای اصفهان


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: نصف جهان‌ گردی
تقارن معماری شرق و غرب در خانه‌های تاریخی جلفا، اروپای اصفهان
خانه‌های تاریخی محله جلفای اصفهان از نظر معماری به اروپا نزدیک شده ولی تزئینات داخلی صفوی دارد که این محله را با سنگ‌فرش‌هایی مانند شهر رم ایتالیا، به اروپایی در اصفهان تبدیل کرده است.

خبرگزاری فارس: تقارن معماری شرق و غرب در خانه‌های تاریخی جلفا، اروپای اصفهان


به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، قرن‌های متمادی در شهر فیروزه‌ای اصفهان اقوام مختلف در کمال صلح و صفا زندگی کردند و بر غنای این کهن سرزمین هنرپرور افزودند؛ در این میان محله تاریخی جلفا که از زمان صفویه محل سکونت ارامنه اصفهان بوده دارای جاذبه‌های گردشگری فراوانی از جمله کلیساها و کنیسه‌ها و خانه‌های تاریخی و مدارس و ابنیه‌ای است که برخی به دست معماران خارجی ساخته شده است.

با پیشرفت محله جلفا در عهد صفوی و ارج نهادن شاه‌عباس به هنر و صنعت ارامنه این محله آباد شد و میدان‌های باشکوه و ابنیه زیبایی در آن ساخته‌شده و جلوه‌های بی‌نظیری از معماری در این مکان پدیدار شد ولی متأسفانه بر اثر کوچ ارامنه که اکنون تنها 30 درصد جمعیت این محله مهم اصفهان را تشکیل می‌دهند بسیاری از ابنیه جلفا تخریب و یا در معرض نابودی قرار گرفت. اروپای اصفهان، گردشگاهی با 20 کلیسای دیدنی قدم زدن در سنگ‌فرش‌های زیبای جلفا که یادآور خیابان‌های تاریخی رم و یا سنگ‌فرش‌های قدیمی شهرهای شمال اروپاست، همراه با گشت و گذار در کلیساها و بازدید از خانه‌های تاریخی و استراحت در قهوه‌خانه‌ها و خرید از مغازه‌های متفاوت جلفا در میان گردشگران داخلی و خارجی دوست داران فراوانی دارد.

رونق جلفا در زمانی بود که شاه‌عباس فعالیت و تبلیغ مذهبی ارامنه را آزاد کرد و حتی در دوران پهلوی شهرداری دستور داده بود در روز مراسم مذهبی ارامنه دو میدان اصلی جلفا را بشویند و گذرها را با گلاب معطر کنند. شاید اکنون از 30 کلیسایی که «کرنلیوس» در سفرنامه خود اشاره‌کرده بیش از 20 مورد باقی نمانده باشد، ولی باز خانه‌های تاریخی و ابنیه زیبا و مردم خونگرم در جلفا که مهد هنر صنعت اصفهان است جاذبه‌ای متفاوت برای گردشگران به وجود می‌آورد. خانه تاریخی «مار تا پیترز» با پنجره‌هایی 8 ضلعی و شیشه رنگی صفوی خانه تاریخی «مارتا پیترز» معروف به خانه «جانی» از میراث با ارزش دوران صفوی در محله جلفاست که در تقاطع خیابان حکیم نظامی و کوچه کلیسای «وانک» قرار دارد و شامل بخش‌های مختلف و چند ساختمان مجزاست که در جبهه‌های مختلفی ساخته شدند ولی ساختمان اصلی خانه تابستانی در جبهه جنوبی این بنای تاریخی است.

بخش زمستان نشین این بنا در جریان تعریض کوچه کلیسا بر اثر بی‌توجهی و کم اطلاعی مدیران وقت شهرداری از بین رفت. نقاشی‌ها و گچ بری‌های قابل‌توجه و پنجره‌های چوبی مشبک با شیشه‌های 8 ضلعی رنگی یادگاری از تزئینات معماری عصر صفوی در این خانه تاریخی است. ایوان شمالی و تالار اصلی این بنا با تزئینات زیبا و نقوش هندسی و نمای بیرونی آجرچینی صفوی آراسته‌شده که محل زندگی «جانی» کشیش معروف عصر صفوی بوده و اکنون در اختیار یک واحد دانشگاهی قرار گرفته است و به دلیل نزدیکی به کلیسای «وانک» سالانه پذیرای هزاران نفر گردشگر خارجی است. خانه تاریخی «سوکیاس» شاهکار نقوش «تشعیری» به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس، در محله تبریزی‌های جلفا خانه تاریخی «سوکیاس» قرار دارد که در اصل یک بنای کوشک میان دو باغ بزرگ بوده که باغ‌ها از بین رفته‌اند و اکنون سر درب «مقرنس‌کاری» شده بنا، هر رهگذری را مجذوب خود می‌کند.

نقاشی‌های داخل اتاق‌ها و طلاکاری‌های موجود در تالار دو طبقه این خانه و حوض سنگی 8 گوشه‌ای که در وسط رواق‌های زیبا قرارگرفته جلوه‌ای روحانی و آرام‌بخش به این خانه تاریخی می‌بخشد و مینیاتورهای زیبای هنرمند مشهور رضا عباسی نیز بخش دیگری از زیبایی‌های این اثر تاریخی را تشکیل می‌دهد. ایوان شمالی این بنا توسط 30 پنجره «ارسی» از تالار وسط جدا می‌شود و در دو جهت شرق و غرب این ایوان نیز تصاویری از مسیحیان خارجی به همراه همسرانشان وجود دارد که حاشیه این نقاشی‌ها با اسلیمی و «ختائی» نقاشی شده و قاب‌بندی‌های چوبی و تخته کوبی‌هایی هم در سقف تزئینات این بنا را کامل می‌کند. سقف ایوان بر دو ستون رفیع استوار است و در پایین با رسم بندی‌ها و تقسیمات هندسی فرم بسیار زیبایی گرفته است. در کتیبه‌های اطراف طبقه اول تالار هم نقوش «تشعیری» شامل حیوانات و درختان و پرندگان به چشم می‌خورد که توصیفات زیادی از آن در سفرنامه‌ها و کتب مسیحیان اروپا و آمریکا آمده است. برگزاری کلاس‌های مرمت در خانه میراثی محتاج تعمیر! به گزارش خبرنگار فارس در اصفهان، در مجاورت خانه «سوکیاس» خانه تاریخی زیبای دیگری به نام خانه «داوید» در محله جلفا قرار دارد که از آثار دوره صفوی بوده که در عصر قاجار تغییراتی در آن صورت گرفته است و دو اتاق و ایوانی سر پوشیده به آن الحاق شده است.

ورودی خانه دارای سر درب آجری با مشبک‌های هندسی خوش‌فرم است که در پشت آن عمارتی هشت دری با راهرویی به حیاط خانه متصل می‌شود. پس از ورود به حیاط در سمت شمال عمارت ساخت دوره صفوی نمایان است که دارای سالنی اصلی با معماری تاق و چشمه و «مقرنس‌کاری» های چند پایه است و در شرق و غرب سالن هم اتاق‌هایی دو طبقه با نقوش هندسی آجری و 3 درب «ارسی» بسیار زیبا به چشم می‌خورد. متأسفانه تزئینات نقاشی این اتاق‌ها که تنها عکس‌هایی از آن باقی‌مانده، بر اثر عدم نگهداری و مرمت بنا و نم کشیدن از بین رفته است، اگر چه اکنون در این خانه کلاس‌های مرمت معماری دانشگاه هنر برگزار می‌شود! اثر زیبا و مشهور دیگر از خانه‌های تاریخی جلفا، خانه «پطروس» در چهارراه حکیم نظامی است که متعلق به «پطروس ولی جانیان» از تجار و بازرگانان ارمنی اصفهان بوده است. خانه تاریخی «پطروس» با نقاشی‌های طلاکوب ارمنی صاحب این خانه به دلیل امانت‌داری و صداقت و خیرخواهی همواره مورد توجه درباریان صفوی و عامه مردم اصفهان بود که این امر سبب برگزاری بسیاری از میهمانی‌های درباری در این خانه می‌شد و سفرای خارجی میهمان شاه نیز گاهی در این خانه اقامت می‌کردند.

کتیبه حجاری موجود در خانه از ساخت بنایی در سال 1668 میلادی مصادف با 1046 ه. ق روایت می‌کند که دارای دو جبهه ساخت در شمال و جنوب به صورت تابستانی و زمستانی است وبوسیله باغی از همدیگر جدا می‌شود که اکنون درختان باغ اکثراً از بین رفته‌اند. ساختمان‌های موجود در خانه «پطرس» دو طبقه و دارای گچ بری و حجم‌هایی شبیه کاسه، صراحی و ظروف است که شباهت زیادی به طرح‌های موجود در کاخ عالی‌قاپو دارند و نیز در وسط این اتاق حوض آبی مرمرین وجود دارد که در روبرویش بخاری دیواری گچ بری شده‌ای منقش به خطوط و نقاشی ارمنی دیده می‌شود.

در این دیوارنوشته، مالک خانه را «خواجه پطروس» و تولد او را در سال 1659 میلادی ذکر کرده و نام سازنده را «استاد ماتوس بنای ارمنی» نوشته است. دیگر نقاشی‌های خانه تاریخی پطروس نقاشی‌های دیواری شامل برگ‌ها، گل‌های زینتی، طرح فرشته و نقاشی‌های چلیپاست که با رنگ‌های عالی و قطعاتی از طلا پوشانده شده است. مناظر شکاری که به طرح‌های عالی‌قاپو نیز شبیه هستند و مثل مینیاتور ترسیم شدند، به همراه تصاویر انسان و دیو و مناظر طبیعی دیگر جاذبه‌های تزئینی این بنای صفوی را تشکیل می‌دهد. به گزارش خبرگزاری فارس، جلفای اصفهان تندیس همزیستی ادیان و تعامل سازنده اقوام در آبادانی ایران زمین است، ارامنه خونگرم جلفا در سال‌های دفاع مقدس پشتیبان جبهه‌ها بودند و ده‌ها شهید و جانباز تقدیم انقلاب کردند و همان‌گونه که با آزادی به اجرای برنامه‌های خاص خود می‌پردازند در مراسم‌های مسلمانان نظیر عاشورا و ماه رمضان و نیز عید نوروز هم شرکت می‌کنند.

در سال‌های اخیر به دلیل تبلیغات وسیع اروپا تعدادی از ارامنه به طمع دریافت مستمری ثابتی که اتحادیه اروپا به ارامنه بالای 60 سال می‌دهد به کشورهای مختلف مهاجرت کردند و اکنون تعداد کمی ارمنی در جلفا باقی مانده است. ارامنه صنعتگرانی ممتاز هستند که در صنایع‌دستی و فعالیت‌های تعمیرگاهی نظیر باتری‌سازی و مکانیکی تبحر زیادی دارند، همچنین با احداث خیریه‌های محلی و کمک به یکدیگر کمتر ارامنه‌ای را می‌توان در اصفهان یافت که محتاج و فقیر باشد. انتهای پیام/2301/

93/01/03 - 08:49





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن