محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852934664
رفتار اعراب با ایرانیان بعد ازجنگ ایران و اعراب
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
رفتار اعراب با ایرانیان بعد ازجنگ ایران و اعراب
از جمله اسباب رغبت ايرانيان به اين فاتحين برابريها و رفتارهاي مسالمت آميزي بود كه از آنان مي ديدند. چنانچه گفته شده در نبرد جلولاء، ايرانياني كه اهل ذمه بوده و در صف اعراب جنگيده بوده اند
به گزارش سرویس دینی جام نیوز، پس از رحلت رسول اكرم ـ صلي الله عليه و آله ـ لشكر كشي خلفاء به نقاط مختلف شبه جزيره شروع گرديد. ابتدا پادشاهان حين و غسان تحت پرچم اسلام درآمدند، سپس سپاه اسلام وارد كشور زرتشت نشين ايران گرديد. اين اولين باري نبود كه مسلمانان با زرتشتيان مواجه مي شدند، بنا به گفتة اشپولر، آناني كه ديده بودند پيامبر خود عملاً در عربستان و در مقابل زرتشتيان آن سرزمين كه از زمان سيادت ايران در بخش هايي از آن سامان در آنجا مي زيسته اند مدارا مي كند.(1) اين مي توانست الگويي در برخورد لشكريان با ملل مغلوبه باشد. چنانچه آورده اند كه روزي عمر بن خطاب گفت: نمي دانم، با اين جمعيت چه رفتاري نمايم. در اين حال عبدالرحمن بن عوف جلو آمد و گفت: من ديدم كه رسول خدا ـ صلي الله عليه و آله ـ فرمود: با زرتشتيان به شيوة اهل كتاب برخورد كنيد.(2)
از اين روست كه زرتشتيان از همان اوايل به اهل كتاب موسوم گشتند. لذا هيچ موردي شناخته نشده است كه آنان به طور منظم و با طرح قبلي، مورد تعقيب واقع گشته باشند(3) و يا بر ترك آئين خود، مورد اجبار قرار گرفته باشند.
بدين سان اعراب فاتح با آنان همچون اهل كتاب معامله كردند، بدين صورت كه مي پذيرفتند كه بر دين خود باقي بمانند و جزيه بپردازند.(4) از قرار معلوم، پس از تسلط مسلمين بر سرزمين هاي زردشتي، كتاب اوستا در دست عموم قرار گرفت و به نام كتاب مقدس آسماني به مسلمانان ارائه گشت. مسلمين هم اين ادعا را پذيرفتند و آن را مورد احترام قرار دارند. لذا از ويراني، آتشكده ها و هر اقدام ديگري بر ضد مقدسات زردشتيان يا كتب ديني آنها به ندرت شنيده مي شود. به همين جهت آتشكده ها تا زمان هاي مديدي پابرجا بودند. مثلا در حوالي بخارا تا سال 91 هجري و نيز در سمرقند و زنجان آتش كده هايي بوده است، حتي برخي جغرافي دانان تا قرن چهارم هجري دين و آداب زرتشيان را در ناحيه فارس مشاهده كرده اند.(5)
علاوه بر تمامي اينها، فاتحين مسلمان، گاه سعي در دعوت مردم مغلوب به دين داشته اند و معمولا قبل از جنگ و درگيري، آنان را به دين فرا مي خواندند و اگر از آن سر پيچي كرده و به پرداخت جزيه هم تن در نمي دادند، آن زمان بود كه طبل جنگ نواخته مي شد. آورده اند كه موقع ورود لشكر اسلام به مدائن، سلمان فارسي حضور داشته و پيشاپيش سپاه مي رفته است و چون به مردم مي رسيد، مي گفت: من سلمان فارسي، از شما هستم، اسلام را قبول كنيد، رستگار و آسوده و مصون خواهيد شد.(6)
«اما در مورد مغلوبين بايد گفت كه در فتوحات اوليه، غير مسلمان، اسير يا بنده مي شد. اما با افزايش مردم تابع، ضروري بود كه شيوه اي براي پذيرش اينان در جامعه اسلامي فراهم مي شد. لذا شيوة كهن مولي بكار آمد. بدين گونه كه دشمن مي توانست تسليم شود و به يكي وابسته گردد و بعد براي مشخص شدن امتيازات، عمر بن خطاب رسم عطاء يا مستمري را ابداع كرد. بلاذري از پرداخت مستمري به دهقانان فارس و ملاكان، همانند هرمزان، سخني گفته است.
يعقوبي مي نويسد: موالي نه مزدي داشتند و نه بهره اي از غنايم. زيرا قبيلة حامي كه او به آنان پيوسته بود بايد از او نگهداري مي كرد. اما بعدها اينان خواستار برابري با عربها شدند.
اما ظاهرا بعدها به فارسيان مسلمان شده مستمري پرداخت مي شد، گر چه بلاذري مي گويد عمر دستور داده بود كه بيگانگاني كه به اسلام گرويده اند موالي محسوب شوند، در هر صورت با افزايش موالي و گسترش فتوحات و مسئلة ماليات و جزيه مطرح شد، كه در اوايل همان ترتيب سابق ماليات ساساني، با اندكي اصلاح به اجرا در آمد. به مرور به ماليات ارضي، خراج اطلاق شد و ماليات بر اموال منقول و مردم را جزيه ناميدند. با شهرهايي كه تسليم مي شدند پيمان بسته مي شد كه ماليات توافق شده را همچنان بپردازند. البته گردآوري آن بر عهدة مامورين داخلي بوده است. از اين رو بعدها شورشهايي عليه دراز دستي و بيدادگري اين مامورين مالياتي برپا گرديد.»(7)
در هر صورت گفتني است كه از جمله اسباب رغبت ايرانيان به اين فاتحين برابريها و رفتارهاي مسالمت آميزي بود كه از آنان مي ديدند. چنانچه گفته شده در نبرد جلولاء، ايرانياني كه اهل ذمه بوده و در صف اعراب جنگيده بوده اند از غنايم بهره مند شدند.(8)
و همچنين احمد حوفي به نقل از ابن ابي الحديد مي گويد: روزي در تقسيم غنايم به حضرت علي ـ عليه السلام ـ گفتند: اين اموال را بر اشراف عرب و قريش ببخش و آنان را بر موالي برتري ده، و با آنان كه ترس مخالفتشان با تو مي رود، كنار بيا.
پس حضرت فرمود: آيا مي خواهيد كه ياري اينان را با ستم ديگران بدست آورم.(9)
در موردي ديگر آورده شده كه چون منطقة سواد به تصرف مسلمين درآمد، تكليف اسيران را،كه زياد بودند از عمر بن خطاب پرسيدند، او پيام داد كه هر كه با اعراب نجنگيده و بعد از فتح هم به ايرانيان ملحق نشده آزاد است به محل خود برگردد و هر كه ياري رسانده و اظهار ندامت مي كند، مشمول عفو است.
بعد از فتح مدائن، آبادي و عمران ها بحال خود ماندند و تمام عايدات صرف آبادي و تعمير پل ها و هموار كردن راه ها و حفر قناتها گرديد. خليفه دستور داد هر كه با دشمن فرار كرده دعوت شود و به محل خود برگشته، جزيه بپردازد و در امان خواهد بود.
دهقانان بزرگ كه تن به اطاعت فاتحين دادند، خود سياست اقتصادي آن سامان را در دست گرفتند و دستور داده شد كه به آنان آزادي و اختيار كامل داده شود.
همچنين بعد از فتوحات پيمان هايي هم بسته مي شد كه بر اساس آن روابط ايرانيان و فاتحين در آتيه تنظيم مي شده است. چنانكه پس از فتح مدائن پيمانهايي بسته شد، كه شرط اول آن پرداخت جزيه و شرط دوم آن پذيرايي از لشكر اسلام و راهنمايي آنان به مدت سه روز بوده است. بعد از فتح نهاوند نيز نعمان بن مقرن در طي پيمان نامه اي چنين تعهد كرد كه: به آنها امان بر تن و جان داده و همچين بر اموال و املاك و اراضي و مزارع، به شرط اينكه بر هيچ ملتي حمله نكنند، در كيش خود آزادند و از طرف مسلمين حمايت مي شوند تا وقتي كه از پرداخت جزيه خودداري كنند.(10)
آنچه گذشت نمايي از سياست كلي فاتحين بود اما در خلال فتوحات جناياتي كه در گوشه و كنار بر اثر خودسريهاي برخي فرماندهان رخ مي داد نيز قابل تامل است، چنانچه در نبرد اليس خالد بن وليدکه یکی از فرماندهان خلیفه دوم بود به خاطر مقاومت دشمن، سوگند خورده بود كه از خون دشمن جويي روان كند لذا پس از جنگ امر كرد اسرا را گردن بزنند تا جوي خود روان شود اما هر چه مي كشتند جوي روان نمي شد و خون ها لخته مي زدند لذا به او گفتند: اگر تمام بشر را بكشي، جوي روان نشود پس قدري آب بريزيد تا سوگندت راست آيد، و چنين كرد تا خالد دست از عمل خود برداشت.(11) یکی از تخلفات بسیار گران قیمت که توسط خود خلیفه دوم صورت گرفت از بین بردن بسیاری ازکتابخانه های نفیس وبزرگ ایران و ریختن کتابها در آب بود که با قانون حسبنا کتاب الله صورت میگرفت. لازم به ذکر است که امیرالمؤمنین، امام حسن وامام حسین (علیهم السلام) تمایل اولیه ای برای اقدام وجنگ علیه ایرانیان نداستند واین از تصمیمات خلیفه دوم بود، اما وقتی خلیفه این تصمیم را گرفت و دست به این جنگ زد اهل بیت باید به این جنگ جهت داده و قوانین آن را طراحی و حد اقل به آن جهتی دهند که بر مبنای قوا نین اسلام باشد. البته ما این که نتیجه این جنگ اسلامی شدن این مرز و بوم شد را شکر می کنیم ولی به هیچ وجه بعضی رفتارهای خود سرانه و خارج از قوانین اسلام که در آن صورت گرفته است را تأیید نمی کنیم. پاورقی: 1. برتولد اشپولر، تاريخ ايران در قرون نخستين ايران، ترجمة جواد فلاطوري، تهران، بنگاه ترجمه و نشر كتاب، 1349، ج 1، ص 336
2. الحوفي، احمد محمد، تيارات ثقافيه بين العرب و الفرس، قاهره، دارنهضت مصر، چاپ سوم، 1398 ق، ص 89.
3. برتولد اشپولر، همان.
4. العوفي، احمد محمد، همان.
5. برتولد اشپولر، همان، ص 343 ـ 347.
6. خليلي، عباس، ايران در عالم اسلام، تصحيح دكتر مصطفي نراق، تهران، علمي (شركت سهامي چاپ و انتشارات كتب ايران)، چاپ دوم، 1350، ص 188، (به نقل از طبري)
7. ريچارد فراي، عصر زرين فرهنگ ايران، ترجمة مسعود رجب نيا، تهران، سروش، چاپ اول، 1358، صص 78 تا 83 (نقل با تصرف).
8. خليلي، عباس، همان، ص 200.
9. الكوفي، احمد محمد، همان، ص 147.
10. خليلي، عباس، همان، صص 181، 201، 248.
11. همان، صص 41 ـ 83.
۱۳۹۳/۱/۴ - ۲۲:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]
صفحات پیشنهادی
تشکیل محور امید از پکن تا بیروت با عبور از مسکو، تهران و دمشق / روابط مخفیانه اعراب با اسرائیل عامل نزدیک شدن
سیاسی سیاست خارجی تحلیل جامعه شناس فرانسوی از منطقه تشکیل محور امید از پکن تا بیروت با عبور از مسکو تهران و دمشق روابط مخفیانه اعراب با اسرائیل عامل نزدیک شدن جنبش مقاومت به ایران یک کارشناس فرانسوی مسائل بینالملل در تحلیلی اظهارنظر کرده است که محور امید از تهران تا بیروتوظیفه دشوار اوباما نسبت به روزولت: به ایران بگوید، با اعراب همچنان متحد است؛ به اعراب بگوید، با ایران نرم نبود
وظیفه دشوار اوباما نسبت به روزولت به ایران بگوید با اعراب همچنان متحد است به اعراب بگوید با ایران نرم نبوده است اکونومیست در گزاشی تحت عنوان هیچکس از دیپلماسی امرکیا در خلیج فارس خرسند نیست نوشت شصت و نه سال پس از آن که فرانکلین روزولت و شاه عبدالعزیز بن سعود بنیانگذار اینگردهمایی «فرهنگ و ادب در جاده ابریشم» در کویت متفکر مصری: هنوز اندیشه اعراب از فرهنگ ناب ایرانی سیرا
گردهمایی فرهنگ و ادب در جاده ابریشم در کویتمتفکر مصری هنوز اندیشه اعراب از فرهنگ ناب ایرانی سیراب نشده استبشیر عیاد گفت علی رغم اینکه رباعیات عمر خیام تا کنون بیش از 50 بار توسط مترجمان زبده به زبان عربی ترجمه شده است ولی هنوز اندیشه اعراب از فرهنگ ناب ایرانی سیراب نشدهاند بایران به برکت تفرقه میان اعراب و مذاکرات هستهای با قدرت به منطقه بازگشته است
یکشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۶ ۰۲ یک استاد دانشگاه سوربون فرانسه در تهران با اشاره به تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا از سال 2010 تاکنون گفت جمهوری اسلامی ایران به برکت وجود تفرقه میان اعراب به دلیل وقوع این تحولات و روند مذاکرات هستهای این کشور با 1 5 توانسته است به عنوان کنشگر قدرتهفتخوان میزبانی یادمان ملی ایرانیان از میهمانان نوروز 93
شنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۵۸ مدیرعامل برج میلاد تهران ویژه برنامههای نوروز سال 1393 عطر یاس در نوروز برج میلاد تهران را اعلام کرد به گزارش خبرنگار شهری خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا فرزاد هوشیار در نشست خبری امروز خود برنامههای برج میلاد تهران برای نوروز سال 93 را اعلامدانشگاه ایرانیان: استقبال چشمگیراست ثبت نام را احتمالا تمدید می کنیم
دانشگاه ایرانیان استقبال چشمگیراست ثبت نام را احتمالا تمدید می کنیم تهران- ایرنا- سایت رسمی دانشگاه ایرانیان با انتشار مطلبی از احتمال تمدید طرح پیش ثبت نام این دانشگاه خبر داد و اعلام کرد استقبال داوطلبان از طرح پیش ثبت نام چشمگیر بوده است به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا سایت دفارس گزارش میدهد پشت پرده مخالفت وزارت علوم با نام دانشگاه ایرانیان
فارس گزارش میدهدپشت پرده مخالفت وزارت علوم با نام دانشگاه ایرانیانبه نظر میرسد اختلاف درباره دانشگاه ایرانیان علاوه بر اختلافات سیاسی ریشه در تضاد منافع برخی افراد در وزارت علوم و آشفتگی چندین ساله در این وزارتخانه دارد به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری فارس این روزها بپیام نوروزی ظریف: سال گذشته شاهد همکاری همه جانبه ایرانیان خارج از کشور بودیم
پیام نوروزی ظریف سال گذشته شاهد همکاری همه جانبه ایرانیان خارج از کشور بودیم وزیر امورخاجه به ایرانیان مقیم خارج از کشور پیام تبریک نوروزی داد آفتاب به گزارش تارنمای وزارت امور خارجه دکتر محمد جواد ظریف وزیـر امور خارجه کشورمان در پیامی آغاز سال جدید و عید نوروز را به ایرانیاتوافق راهبردی ایران و امریکا/ اشارات مکرر اوباما به عقلانیت و عملگرایی ایرانیان نشانه چیست؟
توافق راهبردی ایران و امریکا اشارات مکرر اوباما به عقلانیت و عملگرایی ایرانیان نشانه چیست روزنامه الشرق قطر نوشت تنها راه مواجه شدن با توافقهای راهبردی بزرگ دستیابی به توافقهای فراگیر متقابلی است که جنبه راهبردی داشته باشد مواجه شدن با تحولات نامأنوس و نهفته در توافق های ردلارهای نفتی اعراب کجا خرج می شود؟
دلارهای نفتی اعراب کجا خرج می شود اقتصاد > جهان - هزینه های نظامی کشورهای خاورمیانه طی یک سال اخیر رشد قابل توجهی یافته است در میان ده کشوری که بودجه نظامی آن ها در سال گذشته بیشترین افزایش را تجربه کرده شش کشور در منطقه خاورمیانه قرار دارند به گزارش خبرگزتاسيس دانشگاه ايرانيان در دوبی
تاسيس دانشگاه ايرانيان در دوبیسعدالله نصيريقيداري معاون پارلماني وزارت علوم و تحقيقات مجلس درخصوص آخرين بررسيهاي وزارت علوم و تحقيقات در مورد دانشگاه ايرانيان به خانه ملت گفت روز شنبه اين مسئله در شوراي معاونان وزارت علوم مطرح شد و بنابراين شد که نظارت جمعبندي و در نهايت نظرایرانیان مقیم نیویورک از شهردار خواستند حمایتش از لابی صهیونیستی آیپک را پس بگیرد
ایرانیان مقیم نیویورک از شهردار خواستند حمایتش از لابی صهیونیستی آیپک را پس بگیردایران مقیم نیویورک طی نامهای از شهردار این شهر خواستند حرفهایش در ماه گذشته که از لابی صهیونیستی آیپک حمایت کرده بود را پس بگیرد به گزارش خبرگزاری فارس جمعی از ایرانیان مقیم نیویورک با نوشتن نامهعید نوروز از دیرباز در نزد ایرانیان مظهروحدت بوده است
استاندار هرمزگان در مراسم سال تحویل عید نوروز از دیرباز در نزد ایرانیان مظهروحدت بوده است بندرعباس -ایرنا- استاندارهرمزگان گفت عید نوروز از سالهای قبل از اسلام در نزد ایرانیان مظهر وحدت اقوام و مورد تایید ائمه اطهار ع بوده است به گزارش ایرنا جاسم جادری پنجشنبه شب در مراسم تحوجهانگیری: تورم دو رقمی باید از زندگی ایرانیان حذف شود
جهانگیری تورم دو رقمی باید از زندگی ایرانیان حذف شود سیاست > دولت - ایرنا نوشت معاون اول رییس جمهوری گفت تعداد انگشت شماری از کشورهای دنیا تورم دو رقمی دارند و در ایران نیز باید تورم دو رقمی از زندگی مردم حذف شود اسحاق جهانگیری در دومین روز از سفر به استان کرمانتامین منافع دو طرفه اساس تعامل با ایرانیان خارج از کشور است
استانها غرب کردستان جهانی تامین منافع دو طرفه اساس تعامل با ایرانیان خارج از کشور است سنندج- خبرگزاری مهر دبیر شورای استانی امور ایرانیان خارج از کشور کردستان با بیان اینکه شورا به دنبال برد یک طرفه در تعامل با ایرانیان خارج از کشور نیست گفت هدف این شورا رسیدن به سود و منسرمربی الهلال عربستان از استقبال ایرانیان تشکر کرد
سرمربی الهلال عربستان از استقبال ایرانیان تشکر کرد اصفهان - ایرنا- سرمربی تیم فوتبال الهلال عربستان مصاحبه قبل از دیدار با سپاهان اصفهان را با تشکر از استقبال خوب ایرانیان از تیمش در هنگام ورود به اصفهان آغاز کرد به گزارش ایرنا سامی الجبار عصر سه شنبه گفت فوتبال ایران و عربستاپارک ایرانیان در جنوب لبنان
پارک ایرانیان در جنوب لبنان چند رسانهای > عکس - پارک تفریحی ایرانیان در سال 2006 و در نقطه صفر مرزی لبنان با سرزمین های اشغالی احداث شده است این پارک در روستای مارون الرأس یکی از روستاهای جنوبی لبنان قرار دارد پارک ایرانیان در جنوب لبنان مارون الرأس یکی از روستاها-
گوناگون
پربازدیدترینها