واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
"اقتصاد فرهنگ"و "فرهنگ اقتصاد"
سالهاست بهار که می شود پیوند دلها در جوار سلاله عترت وامامت با ولایت تجدید می شود و رویشی دوباره می گیرد و ادامه مسیر را با نقشه راهی که او ترسیم می کند ادامه می دهند.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، تعیین شعار سال و تبیین آن در سخنرانی آغازین روز از بهار توسط مقام معظم رهبری ،نقشه راهی است که برمبنای مسایل موجود جامعه و نیازهای اساسی کشور ترسیم می شود .شعار سال 93 نیز سامان بخشی به اقتصاد و فرهنگ نامگذاری شد که با دو استراتژی مهم عزم ملی و حرکت جهادی باید برای دستیابی به آن تلاش کرد.
رهبر معطم انقلاب که بحث اقتصاد مقاومتی را چندین سال است به شکل های مختلف مطرح می کنند در اواخر سال 92 سیاست های کلی آن را ابلاغ نمودند و در تبیین شعار امسال نیز مراد از اقتصاد را نیز اقتصاد مقاومتی دانستند؛ اقتصادی که به فرموده ایشان مبتنی بر الگوی علمی متناسب با نیاز کشور است درونزاست و با تکیه بر مشارکت و همراهی مردم در شرایط تحریم و غیر تحریم کاربرد دارد.
از سوی دیگر "فرهنگ"نیز به تغییر نگرش ها و باورها به سمت تعالی و پیشرفت کشور و در خدمت اقتصاد مقاومتی تفسیر شد. تغییر باور غلط استفاده از کالای خارجی به سمت استفاده از کالای داخلی و تقویت تولید ملی،تغییر نگرش مصرف گرایی به سمت استفاده بهینه و پرهیز از اسراف،تقویت بنیان خانواده وتغییر سبک زندگی غربی به زندگی اسلامی از جمله مواردی است که در حوزه فرهنگ قابل تعریف است.
شاید بتوان اقتصاد و فرهنگ را دومقوله همپای هم تعریف کرد واز دو واژه "اقتصاد فرهنگ"و فرهنگ اقتصاد"نام برد که هردو با پسوندی اسلامی قابل تعریف می باشد.در این تعریف اقتصاد فرهنگ شامل کلیه منابع انسانی، مالی، تجهیزات، سخت افزار، فضا و امکانات می باشد. اقتصاد مربوط به بخش فرهنگ نقش مؤثری در پیشرفت فرهنگ اسلامی در سطوح مختلف جامعه دارد. به عبارت دیگر اگر توسعه اقتصاد فرهنگ مبتنی بر فرهنگ اقتصادی منبعث از اسلام نباشد، نه تنها موجب پیشرفت جامعه اسلامی نمی شود، بلکه به عنوان یک اهرم بازدارنده و مخرب عمل می کند و مانع پیشرفت فرهنگ اسلامی در تمامی ابعاد خواهد شد. پس اگر فرهنگ اسلامی را پایه و اساس شکل گیری تمامی پدیده ها از جمله نظام اقتصادی بدانیم، آنگاه درخواهیم یافت اقتصاد فرهنگ تابعی از فرهنگ اقتصاد می باشد.
فرهنگ اقتصادی نیز مجموعه ای از باورهای دینی و علمی را شامل می شود که رعایت آن با عزم ملی و همگانی می تواند بنیانهای اقتصادی جامعه را تقویت بخشد.تحقق عدالت اجتماعی، عدالت اقتصادی، تدبیر معیشت و عقلانیت اقتصادی، الگوی تولید، توزیع و مصرف اقتصادی و بهینه از جمله مواردی مهمی است که در پرتو همگانی ساختن فرهنگ اقتصاد محقق می شود زیرا اسلامیت اقتصاد به وجود معنویت، عدالت، عقلانیت در عرصه تولید، توزیع و مصرف ثروت، برخاسته از فرهنگ اسلامی است و فرهنگی که بر پایه معنویت، عدالت و عقلانیت دینی بنا شود، فرهنگ سالم، مقتدر و بالنده خواهد بود. آنگاه حضور و جریان این فرهنگ در سایر ابعاد جامعه از جمله حضور فرهنگ در نظام سیاسی، حضور فرهنگ در نظام فرهنگی و حضور فرهنگ در نظام اقتصادی موجب سلامت نظام سیاسی، فرهنگی و اقتصادی می شود.
متاسفانه به رغم هزینه های فراوان که سازمانهای گوناگون و با پسوند وپیوست فرهنگی برای طرح های مختلف انجام می شود ،اقدامات فرهنگی چندان توفیقی نداشته و در مواردی در تضاد هم بوده اند که آسیب های آن قابل بررسی است. بر این اساس می توان اذعان کرد که حاکمیت نگاه هزینه ای و نداشتن الگوی مناسب در اقتصاد فرهنگ در دهه های گذشته خسارت های زیادی به کشور وارد نموده است، مثل کم اثر شدن سازمان های فرهنگی درحل معضلات فرهنگی، موازی کاری، افزایش و تنوع محصولات فرهنگی کم اثر یا بی اثر ضعف درمواجهه با جنگ نرم دشمن، بی توجهی به اولویت های فرهنگی کشور،مصرف شدن هزینه ها درمسایل رو بنایی و پنهان ماندن مسائل زیربنایی و تغییر رویه اقتصادی از شکل جهادی بسوی اقتصاد مصرفی و سرمایه داری.
قدس آنلاین: به هر روی اکنون که افق های بلند در عرصه اقتصاد فرهنگ و فرهنگ اقتصاد ترسیم شده است شایسته است طرح ریزی برنامه ها و ارزیابی آنها بر اساس محورهای ترسیم شده قرار گیرد تا از کج راهه رفتن و یا موازی کاری ها گوناگون پرهیز گردد./110
۱۳۹۳/۱/۱ - ۱۸:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 119]