تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هرگاه به نماز ايستادى، با دل به خدا رو كن تا او نيز به تو رو كند.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826511622




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پایبندی به آیین های سنتی چهارشنبه آخر سال در مراغه


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

پایبندی به آیین های سنتی چهارشنبه آخر سال در مراغه مراغه - ایرنا - مردم روستاهای مراغه همانند نیاکان خود آیین های چهارشنبه آخر سال را با رنگ و بوی گذشته که حاکی از فرهنگ های کهن ایران زمین است، برگزار می کنند.


به گزارش ایرنا، چهارشنبه آخر سال از جشن های ایرانی است که در آخرین چهارشنبه سال با برگزاری آن بشارت عید را به هم داده و برای برگزاری بزرگترین و کهن ترین عید ایرانی نوروز آماده می شوند.
پریدن از روی آتش (بوته افروختن)، فال گوش نشینی، پختن آش چهارشنبه آخرسال، آب پاشی، بخت گشایی دختران، دفع چشم زخم ها، خرید کوزه و لباس سال نو و شال انداختن از جمله آیین های جالب و جذاب این روز در روستاهای این شهرستان است که کماکان مثل سابق برگزار می شود.
به اعتقاد برخی از مردم روستاهای این شهرستان اگر هر کس در این روز آرزویی برای سال آینده (سال نو) بکند، به آرزوی خود می رسد.
در روستاهای مراغه رسم است که قبل از غروب خورشید آخرین سه شنبه سال، هر خانواده بوته و خارهایی را که از قبل به منظور افروختن آتش فراهم کرده، روی پشت بام، حیاط خانه و یا در گذرگاه جمع کرده و پس از غروب آفتاب و یا نیمه تاریک شدن آسمان، زن، مرد، پیر و جوان گردهم جمع می شوند تا بوته ها را آتش بزنند.
پس از افروختن آتش هر کدام سه یا چهار بار از روی آتشی که از بوته ها و خارها افروخته شده به منظور دفع ضعف، بیماری، غم، محنت، چشم زخم و بخت و گره گشایی می پرند تا سلامت و شادی را برای خود و دیگران به ارمغان آورند.
مردم در حال پریدن از روی آتش ترانه هایی همچون، آغیرلیغم، اغورلوغوم، توچول، توچول (سنگینیم، بیماریم، بریز، بریز) ، ساغلیغیم سنن قیرمیزلیغون منن (سلامتیم از تو، سرخیت از من)، غم گد شادیخ گل (غم برو شادی بیا) و فقیرلیخ گد وارلیخ گل(محنت برو روزی بیا) را زیر لب می خوانند.
فال گوش نشینی از دیگر آیین های چهارشنبه آخر سال در روستاهای این شهرستان است که زنان و دخترانی که شوق شوهر کردن یا آرزوی زیارت و مسافرت دارند، غروب سه شنبه نیت کرده و از خانه بیرون می روند و در سرگذر یا سر چهارسو می ایستند و گوش به صحبت رهگذران می سپارند.
به گزارش ایرنا، در این آیین آنان به ˈنیک و بد گفتنˈ و ˈتلخ و شیرین صحبت کردنˈ رهگذران تفال می زنند اگر سخنان دلنشین و شاد از رهگذران بشنوند، حاجت و آرزوی خود را برآورده می دانند ولی اگر سخنان تلخ و اندوه را بشنوند، رسیدن به مراد و آرزو را در سال نو ممکن نمی دانند.
آش چهارشنبه آخر سال که در زبان بومی به نام کالاجوش می دانند در شب چهارشنبه آخر سال می پزند و آنرا میل می کنند و در هنگام طبخ این آش ˈ کالاجوش ایلیمی جوشدورای روزیمی آشدیرای ˈ (کالاجوش به سال نوی من تکانی می دهد تا روزیم زیاد شود) را زیر لب زمزمه می کنند.
در روز چهارشنبه آخر سال اهالی لباس نو پوشیده و با هلهله و شادی به دید و بازدید همنوعان خود رفته تا اگر کینه و کدورتی طی سال با هم داشتند به خوبی و خوشی تمام شود و بعد به نزدیکترین شهر سفر کرده و مایحتاج نوروز خانواده و کادوهایی که برای فرزندان و اقوام خود در نظر گرفته اند را خرید می کنند.
هر فردی که به خرید می رود بر خود واجب می داند که کوزه سال نو، کبریت، نمک و آیینه را به نشانه سالی پر از برکت ، روشنایی و گرمی کانون خانواده خرید کند.
همچنین در بین بیشتر مردمان روستاهای مراغه رسم است خانواده ای که عروس و داماد نامزد و عقد کرده دارد شب چهارشنبه آخر سال کجاوه ای را که بر آن طاق شال کشیده، آیینه بندی کرده و آن را با شیرینی، آجیل ، لباس سال نو و برخی وسایل مورد نیاز نوعروسان و نو دامادان زینت کرده به خانه همدیگر می برند.
صبح روز چهارشنبه آخر سال قبل از طلوع آفتاب، زن، مرد، پیر و جوان کنار رودخانه رفته از آب آن استفاده کرده و کوزه ای را که پر کرده اند برای سال نو دیگر نزد خود نگه می دارند.
گزارش از: حسن حسین زاده
7483/590/587/245
انتهای پیام /*










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن