واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
مروری بر کتابخانه حجتیه قم قم- ایرنا- کتابخانه حجتیه دومین کتابخانه های حوزوی از نظر قدمت در استان قم است.
به گزارش ایرنا، این کتابخانه همزمان با ساخت مدرسه حجتیه آغاز شد و از معدود کتابخانه هایی است که از ابتدا در کنار مدرسه در آن برهه زمانی ایجاد شده است.
زمین این مدرسه از سوی کامران میرزا از نوادگان قاجار به آیت الله ˈسیدمحمد حجت کوه کمره ایˈ از مجتهدین بنام آن دوران اهدا شد که این عالم گرانقدر آن را برای ساخت مدرسه علوم دینی اختصاص داد.
وجه تسمیه این کتابخانه به حجتیه همان نام آیت الله حجت کوه کمره ای بوده است و اکنون مزار این مجتهد گرامی و خانواده ایشان در این مدرسه قرار دارد.
اساس این کتابخانه به امر حضرت آیت الله العظمی حجت کوه کمره ای از سال 1333 خورشیدی تاسیس شده است و مهندسی، طراحی، نقشه کشی و نظارت آن را آیت الله العظمی ˈسیدمحمدحسین طباطباییˈ به عهده داشت که این امر از ویژگی های برجسته این کتابخانه بشمار می رود.
اولین کتاب های این کتابخانه را، آیت الله حجت کوه کمره ای اهدا کرد و سپس آیت الله العظمی بروجردی کتاب هایی را به آن افزود و افراد دیگری همچون آیت الله العظمی مرعشی نجفی، حاج آقا هاشم محبی تهرانی، حاج سید محمود کتابچی، حاج سید یدالله سجادی و علامه محمد علی مدرس تبریزی بر تعداد کتاب های کتابخانه افزودند.
400 جلد کتاب بسیار نفیس و ارزنده که بعضی از آن ها منحصر به فرد است به کتابخانه اهدا و بیشتر این کتاب ها تا سال 1335 وارد کتابخانه حجتیه شده است.
فهرستی که برای کتب خطی موجود در کتابخانه تهیه شده است توسط آیت الله استادی در سال1354 شمسی نگارش یافته که در یک جلد به چاپ رسیده است.
مدیر کتابخانه حجتیه قم دراین زمینه گفت: این کتابخانه از زمان تاسیس تا سال 70 زیر نظر مرکز مدیریت حوزه علمیه اداره می شد و سپس زیر پوشش مرکز جهانی علوم اسلامی که در سال 87 به جامعه المصطفی العالمیه تغییر نام داد، قرار گرفت.
حجت الاسلام ˈجعفر حاجی مزارانیˈ افزود: در سالهای 69 -70 آب انبار کنار این کتابخانه تغییر کاربری داده و به فضای کتابخانه اضافه شد.
وی ادامه داد: این آب انبار در مدرسه حجتیه در گذشته برای کل منطقه و اطراف حرم و منازل اطراف کارایی داشته ولی به مروز زمان کارآیی خود را از دست داد.
وی بیان داشت: مساحت اولیه کتابخانه 300 متر بوده است که با افزوده شدن آب انبار به آن فضای کتابخانه به دو برابر افزایش یافت.
حاجی مزارانی با اشاره به اینکه این مدرسه در فهرست آثار فرهنگی ثبت شده است ،گفت: کلیه تعمیرات در این مدرسه باید با هماهنگی های لازم صورت گیرد.
وی تصریح کرد: کتابخانه حجتیه دارای 27 هزار عنوان کتاب، 70 هزار نسخه، یکهزار نسخه خطی و سه هزار نسخه سنگی است.
وی اضافه کرد: همچنین دو هزار و 300 پایان نامه و 500 عنوان نشریه در این کتابخانه وجود دارد که هر ماه منابع آن به روز می شود.
حاجی مزارانی در ادامه از راه اندازی یک مخزن سنگی- خطی در این کتابخانه در آینده نزدیک خبر داد و افزود: کتاب های این مخزن پس از دیجیتالی شدن در اختیار علاقه مندان قرار خواهد گرفت.
وی به انجام فاز اول فهرست نویسی کتاب های این کتابخانه اشاره کرد و گفت: در این فاز که از سال گذشته آغاز شده 400 کتاب از منابع این کتابخانه فهرست نویسی شده است و مابقی تا شش ماه نخست سال 93 به اتمام خواهد رسید.
وی در پایان افزود: همچنین برنامه نمایه نیز برای نشریات این کتابخانه تهیه شده است. ک/4
/7402/550/
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]