واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
زخم بر چهره پیشینه های افتخار شهرکرد- ایرنا - بر روی میراث گذشتگان برای نسل امروز و فردا، یادگاری هایی برای میل به ماندگاری به بهای نابودی این میراث نگاشته می شود.
اگرچه از یادگارنویسی بر روی آثار تاریخی و میراث فرهنگی معضلی جهانی است، ولی این معضل دیگر در کشورهای های توسعه یافته دیده نمی شود چرا که در این کشورها مردم در خصوص نگهداری و صیانت از این میراث حساس شده اند.
بناهای تاریخی، مساجد، پل های تاریخی، نمادهای فرهنگی و در مجموع هیچ کدام از میراث به ارث رسیده از گذشتگان از این بلا در امان نمانده است و آثاری از اشعار شاعرانه و عاشقانه، نام و فامیل، نام شهرهای مختلف و دلنوشته های مردمی بر این آثار خودنمایی می کند.
یادگاری نویسی از تهدیدهای غیر طبیعی است که با کاستن از ارزش معنوی آثار تاریخی، آن را به سمت نابودی سوق می دهد.
جامعه شناسان از هجوم یادگاری نویسی به عنوان یکی از رایج ترین انواع دیوارنویسی بر آثار فرهنگی با عنوان نوعی وندالیسم یاد می کنند که این پیام ها، یادگاری ها و نقاشی های نگاشته شده بر بناها و سازه های تاریخی، نابودی منظر این آثار را به همراه داشته است.
از سوی دیگر، به عقیده جامعه شناسان محتوای این یادگارنویسی ها نشان از تمایل انسان به جاودانه شدن در کنار میراثی را دارد که سال ها جاودانه مانده است و از این منظر پیام نگاری بر آثار ملموس میراث فرهنگی از کتیبه ها و کاخ ها گرفته تا مساجد و منارها و پل ها ابعاد تازه ای را به نمایش گذاشته است.
کشورهای دنیا با فرهنگ سازی و اطلاع رسانی به مردم و تبیین ارزش بناهای تاریخی، جنبش های صیانت از میراث تاریخی خود را راه اندازی کرده اند و در راستای کاهش این معضل اقدامات خوبی انجام داده اند.
بالا بردن جایگاه میراث گذشتگان و افزایش حساسیت عمومی نسبت به این آثار از اقداماتی است که در این کشورها به منظور صیانت از آثار تاریخی و باستانی انجام شده است.
بسیاری از کارشناسان و جامعه شناسان بر این باورند که فرهنگ سازی باید از دوران کودکی و سنین پایین آغاز شود تا فرهنگ صیانت از آثار تاریخی به فرهنگ عمومی مردم تبدیل شود.
با فرا رسیدن تعطیلات نوروزی و آغاز سفرهای نوروزی هموطنان، بازدید از آثار تاریخی کشور رونق خاصی می یابد ولی از سویی، آسیب ها به میراث فرهنگی به ویژه یادگاری نویسی بر این آثار شتاب بیشتری به خود می گیرد.
یکی از فعالان میراث فرهنگی در خصوص آسیب های یادگاری نویسی بر روی آثار تاریخی از این معضل به عنوان یکی از آسیب های اجتماعی موجود در جامعه یاد کرد.
ˈمحمدرضا یوسفیˈ به ایرنا گفت:این معضل پیش از هر چیزجلوه بصری یک اثر را از بین برده و به هویت آن نیز ضربه وارد می کند.
این پژوهشگر دانش آموخته دانشگاه در خصوص تاثیر تاثیر یادگار نوشت بر آثار تاریخی، اضافه کرد:ماژیک، اسپری و رنگ ها ترکیبات شیمیایی دارد و در برخی مواقع آسیب وارد شده به یک اثر تاریخی با این ابزارها غیر قابل جبران است.
یوسفی با بیان هزینه های زیاد مرمت آثار تاریخی، گفت:ترکیبات شیمیایی بر آثار تاریخی با ترکیب با هوا و رطوبت محیط، باعث سرعت بخشی تخریب بنا با گذشت زمان می شود.
یکی از فعالان صنعت گردشگری و مدرس دروس گردشگری در مراکز آموزش عالی تهران نیز در این خصوص به ایرنا گفت:برخی افراد با یادگاری نویسی بر آثار تاریخی، آگاهانه یا از روی ناآگاهی به میراث فرهنگی ضربه می زنند.
ˈعلیرضا نظری اسفنگرهˈ با تاکید بر لزوم فرهنگ سازی و آموزش به مردم در رسانه ها، اضافه کرد:بسیاری از مردم از ارزش واقعی آثار باستانی خود اطلاعی ندارند.
این کارشناس ارشد گردشگری با اشاره به یادگارهای نوشته شده بر روی سردرهای چوبی امامزاده ها یا مساجد تاریخی، اضافه کرد:به طور قطع، این آثار از یادگارها و میراث گذشتگان بوده و صیانت از آن همت و حرکت همگانی می خواهد.
نظری اسفنگره تصریح کرد:در برخی موارد، نوشته ای بر روی یک اثر تاریخی حک می شود که ترمیم این تخریب با توجه به حجم آسیب وارد شده به اثر غیرممکن است.
به نظر می رسد، تمایل انسان ها به یادگاری نویسی نشانه میل به جاودانه شدن است و یا شاید بتوان آن را به تمایلات دیگر همچون تخلیه هیجانات درونی مربوط دانست.
ریشه این کار، هر کدام از این تمایلات باشد، خواسته و ناخواسته آسیب به میراث فرهنگی را به همراه داشته است بر پیکره بناهای تاریخی زخمی عمیق وارد کرده است.
از : سید بهارد حسینی تشنیزی
547
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]