محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830776592
دو فصلنامه آموزههای فلسفه اسلامی در مرحله دوازدهم
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری رسا:
دو فصلنامه آموزههای فلسفه اسلامی در مرحله دوازدهم خبرگزاری رسا ـ دوازدهمین شماره دو فصلنامه علمی ـ پژوهشی آموزههای فلسفه اسلامی ویژه بهار و تابستان 1392 از سوی دانشکاه علوم اسلامی رضوی منتشر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دوازدهمین شماره دو فصلنامه علمی ـ پژوهشی آموزههای فلسفه اسلامی ویژه بهار و تابستان 1392 به مدیرمسؤولی محمد باقر فرزانه از سوی دانشکاه علوم اسلامی رضوی چاپ و وارد بازار نشر شد.
در این شماره از دو فصلنامه پژوهشی آموزههای فلسفه اسلامی این مقالات بررسی شده است: «روابط مفهومی علم و ایمان در آثار ملاصدرا»، « نسبت نجات و حقانیت از نظر ملاصدرا و جان هیک»، «نسبت نجات و حقانیت از نظر ملاصدرا و جان هیک»، « وجوه اشتراک و شباهت در دیدگاه های معرفت شناختی ملاصدرا و هوسرل»، « صفت قیومیت خداوند و نتایج آن در آینه حکمت متعالیه صدرالمتالهین»، «منزلت عرفان و قرآن در مقایسه با عقل در اندیشه ابن سینا».
روابط مفهومی علم و ایمان در آثار ملاصدرا
جنان ایزدی ، محمدمهدی مشکاتی
چکیده: در بررسی معناشناختی در آثار ملاصدرا، مفهوم ایمان با شبکه گسترده ای از مفاهیم مرتبط است. مهمترین این مفاهیم، علم است. ملاصدرا علم را به اقسام شرعی و عقلی، دراستی و وراثتی، و مکاشفه ای و معامله ای تقسیم می کند. علم حقیقی از نظر وی، علم شرعی و عقلی، وراثتی و مکاشفه-ای است. این علم در اکثر مواضع در آثار ملاصدرا معادل ایمان دانسته شده است. او دلایلی نقلی، عقلی و لغوی بر این مدعا اقامه می کند. با این حال، در عبارات وی علم گاهی شرط ایمان و گاهی شطر آن است. گاه ایمان شرط علم است و گاه علم و ایمان دو مقوله کاملا متباینند. معرفت از نظر برخی مغایر علم است اما ملاصدرا آنرا مرادف علم می داند. بدین ترتیب مفاهیم کفر و جهل در آثار وی به عنوان مفاهیم مقابل ایمان به کار می-روند. کفر گاه معادل جهل و گاه شدیدترین مرتبه آن است. این شبکه مفهومی را می توان با توجه به دیدگاه ملاصدرا درباره نقش قوه عاقله در ایمان تبیین کرد. قوت عاقله علت ایمان، علم و معرفت است و ضعف عاقله علت جهل و کفر. در بینش او سایر قوای انسان مانند واهمه نیز در ایمان و کفر نقش دارند.
نسبت نجات و حقانیت از نظر ملاصدرا و جان هیک
سیدمرتضی حسینی شاهرودی، علی زنگو ئی، علی اشرف امامی، عباس جوارشکیان
چکیده: جان هیک (فیلسوف دین انگلیسی) نخستین نظریه پردازی است که عقیده انحصارگرایی را باطل دانست و معتقد به تکثر در حقانیت و نجات همه ادیان شد. از طرف دیگر صدرالدین شیرازی گرچه در زمره کثرت گرایان نیست، اما بر این باور است که اکثر مردم اهل نجاتند و تنها منکران معاند و جاهلان مقصر-که شمار اندکی از مردم را در برمی گیرد- از نجات برخوردار نیستند. در این پژوهش ربط و نسبت حقانیت در نجات از دیدگاه این دو دانشمند مورد تبیین و بررسی قرار گرفته است.
وجوه اشتراک و شباهت در دیدگاه های معرفت شناختی ملاصدرا و هوسرل
علی حقی، سیدمحمدامین مداین شیشوان
چکیده: فلسفه به عنوان دانشی که متکفل مسائل زیر بنایی است؛ نیازمند اتصاف به صفت تیقن و یقینی بودن است. در غیر این صورت به عنوان دانش پایه ای نمی تواند مسائل زیر بنایی سایر علوم را در قلمرو خود مورد بحث قرار داده و به وضوح تبیین کند.
هوسرل و ملاصدرا دو فیلسوفی هستند که با وجود تفاوت در نظام فکری شان به مسئله تیقن و ماهیت یقین پرداخته اند. هوسرل با طرح فروکاهش ها «reduce» و اپوخه «epoche» و ملاصدرا با طرح مسئله « اتحاد عقل و عاقل و معقول» راه رسیدن به یقین و کیفیت یقین را شرح داده اند. ما در این نوشتار به وجه اشتراک میان دو فیلسوف از این جنبه معرفت شناسی خواهیم پرداخت.
ملاصدرا با طرح نظریه اتحاد عقل ، عاقل و معقول و نیز پر اهمیت جلوه دادن فاعل انسانی در مسئله شناخت ؛ علم و نفس را از گونه مجردات دانستن و عدم غیبت مجردات از یکدیگر ؛ معنای ویژه ای از یقین را ارائه داده است که مسبوق به سابقه نیست. البته در این معنای یقین نباید جایگاه علم حضوری و ابتنای علم حصولی بر علم حضوری را فراموش کرد.
همین معنای یقین در هوسرل نیز مشاهده می شود . وی آگاهی را ساحت سه جانبه – فعل آگاهی ،اگو، متعلق آگاهی- می داند که با عقل ، عاقل و معقول متناظر هست. و باز این سه امر در اندیشه هوسرل در اتصاف با یکدیگر قرار دارند.هوسرل چونان صدرالمتالهین نقش فاعل شنا سا به عنوان نقطه مرکزی می پذیرد؛ و از آن به عنوان (( اگوی استعلایی )) یاد می کند.
صفت قیومیت خداوند و نتایج آن در آینه حکمت متعالیه صدرالمتالهین
مهدی زمانی
چکیده: صفات و اسماء الهی بخش مهمی از مسائل خداشناسی را تشکیل می دهد. صدرالمتالهین نیز براساس مبانی هستی شناختی ومعرفت شناختی خویش در حکمت متعالیه به این مباحث اهمیت می دهد.او در آثار خویش برای اسم قیوم جایگاه ویژه ای در نظر گرفته و ضمن بحث از معنا و نوع این اسم، به نحوه ارتباط آن با ذات خداوند و دیگر اسم های الهی پرداخته است. قیومیت به عنوان مبدا صفات اضافی معرفی می شود و به همراه حیات ، تفصیل اسم اعظم الهی است. ملاصدرا با غور در این اسم الهی بر اساس اصول حکمت خویش به اخذ نتایج بزرگی از آن نائل می گردد. تبیین نسبت موجودات با خدا در پرتو اضافه قیومیه، معیت قیومیه حق با اشیاء، احاطه قیومیه خداوند بر همه موجودات، توحید افعالی، تدبیر قیومی و بسیاری از معارف ربوبی از نتایج صفت قیومیت است که ملاصدرا در تنظیم اجزاء نظام حکمت ویژه خویش از آن ها بهره ها می برد.
منزلت عرفان و قرآن در مقایسه با عقل در اندیشه ابن سینا
شمس الله سراج، حسن رهبر
چکیده: مقاله حاضر پژوهشی است در باب صحت و سقم مدعای مشهور درباب اینکه نظام معرفتی ابن سینا صرفاً عقلانی محض است. نگارنده در این مقاله با برسی آثار ابن سینا مدعی است برخلاف آنچه در جامعه علمی ابن سینا را فیلسوفی صرفاً عقل گرا و برهان محور می دانند، ایشان صرفاً به لحاظ رو شناسی تکیه بر عقل و برهان، به عنوان روش حقیقی فلسفه دارد اما از حیث معرفت شناختی و ارزش شناختی، نه تنها ابن سینا عرفان و شریعت را رد نمی کند، بلکه آن را واجد جایگاهی مهم تلقی می نماید و همواره از این دو حیث، آنها را مورد اشاره قرار و پر اهمیت جلوه می دهد. بنابراین، سخن مشهور در باب نظام فلسفی صرفا عقلانی شیخ الرئیس، تنها از جنبه روش شناختی آن تایید می گردد اما از حیث جنبه های معرفتی و ارزش شناختی، به هیچ عنوان نمی توان تایید کرد که ایشان بر مباحث عملی و عرفانی و نیز شرع مقدس و آموزه های وحیانی، تاکید نمی ورزد. همچنین، برخلاف آنچه برخی معتقدند ابن سینا در اواخر عمر راه به سوی عرفان و حکمت عملی می گذارد، نگارنده مدعی است ایشان از همان ابتدا به مباحث عملی و عرفانی توجه داشته اند و نوشته های ایشان در دیگر کتبی که بسیار قبل تر از اشارات نگاشته اند، شاهدی بر این مدعاست.
پدیده های فراطبیعی در نگرگاه فیلسوفان مسلمان
سیدمحمد موسوی بایگی، رسول حسین پور
چکیده: انسان موجودی است که علاوه بر دارا بودن ویژگی های جسمانی از ویژگی های روحانی که برخاسته از نفس مجرد اوست نیز برخوردار است. یکی از پیامدهای مرتبه تجردی انسان ظهور پدیده های فراطبیعی است. چگونه ممکن است که انسان از وقایع آینده باخبر می گردد و کارهایی انجام می دهد که ابزار و زمینه پیدایش آن فراتر از ماده و قوانین آن جای دارد. اگرچه فیلسوفان مسلمان ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا و برخی از پیروان آن ها در تحلیل چنین پدیده هایی دیدگاه های یکسان و همانندی ارایه نموده اند و جملگی صدور این آثار را تنها از نفس مجرد امکان پذیر دانسته اند، اما برخی چون ملاصدرا با مبانی ویژه خود از جمله «تجرد قوه خیال» شاخص مناسبی برای پیدایش این پدیده ها مشخص نمودهاند.
عبدالله نصری، مجتبی اعتمادی نیا
چکیده: مساله شر در آثار فیلسوفان مسلمان عمدتاً در راستای دفع شبهات ناظر به توحید ذات باری و به طور خاص مقابله با شبهه ثنویه مطرح شده است. این وضعیت باعث شده است تا طرح این مساله، عمدتاً مبتنی بر خیریت محض مبدا اولی صورت بندی شود، اگرچه قدرت و علم مطلق الهی نیز در این موارد مفروض انگاشته شده است. طرح مساله شر در آثار فیلسوفان محل بحث در مقایسه با طرح مساله های امروزین مساله شر، هیچگاه واجد صورت بندی منطقی دقیق، شفاف و مجزا نبوده است. این وضعیت به نوبه خود ناشی از پیش فرض های فلسفی ـ الاهیاتی فیلسوفان مسلمان در باب نظام احسن و دغدغه های عقیدتی ـ فرهنگی آنان به ویژه در مواجهه با شبهه ثنویه بوده است. اما با وجود این نقصان در صورت بندی های مساله شر نزد فیلسوفان مسلمان، امروزه می توان با بهره گیری از صورت بندی های دقیق تر این مساله در مباحث جاری حوزه فلسفه دین، علاوه بر کمک به روزآمدی مباحث فلسفه اسلامی، از پاسخ های فیلسوفان مسلمان در جهت ارائه یک نظریه عدل الهی منسجم بهره جست.
گفتنی است دوازدهمین شماره دو فصلنامه علمی ـ پژوهشی آموزههای فلسفه اسلامی ویژه بهار و تابستان 1392 به شمارگان 350 نسخه، در 146 صفحه، و با قیمت سه هزار تومان از سوی دانشگاه علوم اسلامی رضوی چاپ و وارد بازار نشر شد./998/د102/ع
۱۳۹۲/۱۲/۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری رسا]
[مشاهده در: www.rasanews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 77]
صفحات پیشنهادی
قناعت در آموزههای اسلامی
سبک زندگی اسلامی قناعت در آموزههای اسلامی خبرگزاری رسا ـ امام صادق علیه السلام فرمود منظور از حیات طیبه در آیه 97 سوره نحل که میفرماید مَنْ عَمِلَ صَالِحاً مَن ذَکَر أَوْ أُنثَی وَ هُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْیینَّهُ حَیاةً طَیبَةً وَ لَنَجْزِینَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا کَانهمایش «فلسفه اسلامی و مواجهه آن با چالشهای معاصر» برگزار می شود
دین و اندیشه همایش فلسفه اسلامی و مواجهه آن با چالشهای معاصر برگزار می شود به همت مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره چهارمین همایش از سلسله همایشهای فلسفه اسلامی و مواجهه آن با چالشهای معاصر 15 اسفندماه در این مؤسسه برگزار می شود در این همایش آیتالله غلامرضا فیاضیرئیس ستاد اقامه نماز تأکید کرد احیای معماری اسلامی با بهرهگیری مهندسان از آموزههای دینی
رئیس ستاد اقامه نماز تأکید کرداحیای معماری اسلامی با بهرهگیری مهندسان از آموزههای دینیرئیس ستاد اقامه نماز گفت مهندسان با بهرهگیری از آموزههای اسلامی و عقلی میتوانند معماری و شهرسازی اسلامی و ایرانی را در شهرها احیا کنند به گزارش خبرگزاری فارس از قزوین حجتالاسلام محسن قرصالحی در نکوداشت سالکان حکمت و فکرت: «اعوانی» افتخار فلسفه اسلامی در عرصه بینالملل است/ «دینان
صالحی در نکوداشت سالکان حکمت و فکرت اعوانی افتخار فلسفه اسلامی در عرصه بینالملل است دینانی و مقابله با فلسفهستیزان مشهدمعاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت استاد دینانی عاشق بحث و گفتوگو بود حتی در دورهای که رگههای ضد فلسفی و شبههناک نیز در مراکز علمی وجود داشت استتلاش علمی جوانان در سایه عمل به آموزههای اسلامی به ثمر میرسد
نماینده ولی فقیه در چهارمحال و بختیاری تلاش علمی جوانان در سایه عمل به آموزههای اسلامی به ثمر میرسد خبرگزاری رسا ـ حجت الاسلام والمسلمین نکونام حاکمیت بدون اسلام را پوچ و هیچ دانست و گفت دانش آموزان است که اسلام را در جای جای زندگیتان وارد کنید تا موفق شوید به گزارش خبرنگهمایش فلسفه اسلامی و مواجهه آن با چالشهای معاصر برگزار میشود
از سوی مؤسسه امام خمینی همایش فلسفه اسلامی و مواجهه آن با چالشهای معاصر برگزار میشود خبرگزاری رسا ـ چهارمین همایش از سلسله همایشهای معرفی فلسفه اسلامی با عنوان فلسفه اسلامی و مواجهه آن با چالشهای معاصر به همت گروه فلسفه مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره برگزار میشود بفرمانده کل سپاه:فلسفه نظام اسلامی مقابله با نظام سلطه است
شنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۸ ۳۵ فرمانده کل سپاه پاسدارن انقلاب اسلامی در همایش سراسری روحانیون سپاه با توجه به ضرورت و اهمیت جنگ نرم در حوزه های فرهنگی سیاسی و اجتماعی تاکید کرد فلسفه وجودی نظام اسلامی مقابله با نظام سلطه است به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنامسئول اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان کردستان خبر داد پایان مرحله شهرستانی نمایشگاه مدرسه انقلاب در 22 مد
مسئول اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان کردستان خبر دادپایان مرحله شهرستانی نمایشگاه مدرسه انقلاب در 22 مدرسه کردستانمسئول اتحادیه انجمنهای اسلامی دانشآموزان استان کردستان از مشارکت 22مدرسه در سطح استان در طرح ملی مدرسه انقلاب و نمایشگاه تخصصی این طرح خبر داد به گزارش خبرگزامام جمعه یاسوج: فلسفه نظام اسلامی پایبندی به ارزشها و دعوت به خوبیهاست
امام جمعه یاسوج فلسفه نظام اسلامی پایبندی به ارزشها و دعوت به خوبیهاستامام جمعه یاسوج فلسفه نظام انقلاب اسلامی را پایبندی به ارزش ها دعوت به خوبی ها و نهی از منکرات عنوان و افزود همه ما در مقابل این نظام مسئول هستیم و در صورت کوتاهی مرتکب گناهی بزرگ میشویم به گزارش خبرگزاریبرای درک زمان و مکان خود در تاریخ باید از فلسفه اسلامی بهره ببریم
دین و اندیشه داوری اردکانی برای درک زمان و مکان خود در تاریخ باید از فلسفه اسلامی بهره ببریم دکتر داوری اردکانی با تبیین دیدگاه علامه طباطبایی پیرامون ادراکات اعتباری گفت من معتقدم اگر می خواهیم اهل فلسفه باشیم باید فلسفه جدید را بخوانیم و برای اینکه فلسفه غرب را به جایی برسانیانقلاب اسلامی براساس فلسفه سیاسی اسلام ناب شکل گرفت
چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۴۸ نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد انقلاب اسلامی براساس فلسفه سیاسی اسلام ناب و مکتب اهل بیت ع و به عنوان نسخه تکامل یافته همه ادیان شکل گرفت و از همان ابتدا پارادایمهای آن توسط رهبران آن تبیین شد به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاریانسان شناسی اولین مرحله ورود به سبک زندگی اسلامی است
نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی انسان شناسی اولین مرحله ورود به سبک زندگی اسلامی است خبرگزاری رسا ـ حجت الاسلام والمسلمین رضایی بیرجندی با بیان این که امام سجاد ع در سبک زندگی اسلامی همواره بر شناخت ابعاد وجودی انسانها تأکید دارند گفت انسان شناسی اولین مرحله برای ورود به سبفلسفه نظام اسلامی مقابله با نظام سلطه است
سرلشکر جعفری در همایش روحانیون سپاه فلسفه نظام اسلامی مقابله با نظام سلطه است فرمانده کل سپا پاسدارن انقلاب اسلامی در همایش سراسری روحانیون سپاه با توجه به ضرورت و اهمیت جنگ نرم در حوزه های فرهنگی سیاسی و اجتماعی تاکید کرد فلسفه وجودی نظام اسلامی مقابله با نظام سلطه است به گزپژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی در پله چهل و دوم
پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی در پله چهل و دوم خبرگزاری رسا ـ چهل و دومین شماره پژوهشنامه حکمت و فلسفه اسلامی از سوی مجتمع آموزش عالی امام خمینی رحمة الله علیه چاپ و منتشر شد به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا چهل و دومین شماره پژوهش نامه حکمت و فلسفه اسلامی ویژه«ادراکات اعتباري علامه طباطبايي(ره) و فلسفه فرهنگ» رونمایی می شود/ نقش ادراکات اعتباري در گفتوگوي عالم اسلا
دین و اندیشه ادراکات اعتباري علامه طباطبايي ره و فلسفه فرهنگ رونمایی می شود نقش ادراکات اعتباري در گفتوگوي عالم اسلامي با فرهنگ غربي مراسم رونمايي از کتاب ادراکات اعتباري علامه طباطبايي ره و فلسفه فرهنگ تأليف دکتر علياصغر مصلح سه شنبه 13 اسفندماه در پژوهشگاه علوم انابراهیم جعفری در جمع خبرنگاران: بیداری اسلامی باید به مرحله دولتسازی وارد شود
ابراهیم جعفری در جمع خبرنگاران بیداری اسلامی باید به مرحله دولتسازی وارد شودنخستوزیر اسبق عراق با اشاره به فرصتهای پیش روی حرکت بیداری اسلامی در منطقه تأکید کرد که حرکت بیداری اسلامی باید وارد مرحله دولتسازی شود به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس ابراهیم جعفری نخسترئیس فرهنگستان علوم: برای درک زمان و مکان خود در تاریخ باید از فلسفه اسلامی بهره ببریم
رئیس فرهنگستان علوم برای درک زمان و مکان خود در تاریخ باید از فلسفه اسلامی بهره ببریم فرهنگ > دین و اندیشه - خبرگزاری مهر نوشت مراسم رونمایی از کتاب «ادراکات اعتباری علامه طباطبایی ره و فلسفه فرهنگ» تألیف دکتر علیاصغر مصلح سه شنبه 13 اسفند-
گوناگون
پربازدیدترینها