واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
یک کارشناس مذهبی : فرزند خود را وادار به حفظ قرآن نکنیم تهران- ایرنا - یک کارشناس مذهبی کشف استعدادهای کودکان و نوجوانان را مورد تاکید قرار داد و افزود: با اجبار نمی توانیم فرزند خود را وادار به حفظ کل قرآن کنیم. چون ممکن است استعدادش در کار دیگری باشد و اصرار ما او را از دین و قرآن دور کند.
به گزارش روز دوشنبه مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی ، حجت الاسلام حمید مشهدی آقایی در نشست تربیت اسلامی در آیینه روایات گفت: تربیت، دستکاری کردن روح فرزندان نیست. انسان موجود ساخته شده الهی است و باید استعداد آن را کشف و صیقل داد.
وی افزود: باید غبارزدایی کرد تا نور الهی در فرزندانمان تابیده شود.
معاون مرکز رسیدگی به امور مساجد همچنین گفت: وجود تفاوت سطح تربیتی در یک کلاس خوب است و نباید همه در یک سطح باشند. همه لطف تربیت در آن است که بتوانیم افراد را با سطح توانایی های مختلف آموزش بدهیم.
آقایی با اشاره به حدیث «الناس معادن کمعادن الذهب و الفضه» یعنی مردم همچون معادن طلا و نقره هستند، گفت: تربیت از دید اسلام باید با اصول صحیح و همراه با شناخت کافی باشد و اگرغلط صورت گیرد، فرزندان و یا شاگردان خود را به بی راهه می کشانیم.
وی افزود: از منظر تربیت اسلامی هر انسان لایه های وجودی مختلفی دارد که باید شناخته شود. برای استخراج این لایه های با ارزش که مانند یک معدن گران بها از گوهر است باید تلاش کرد و زحمت بسیار کشید.
آقایی با تاکید براینکه برخی از روایات راهکار نشان می دهند و برخی دیگر شفاف سازی می کنند، اظهار داشت: مهمترین نکته کشف استعدادها و یا همان لایه های با ارزش درونی انسان است که باید به درستی انجام شود و این کار نیازمند شناخت و نگرش صحیح است. مثال واضح آن کشف یک معدن با ارزش در دل زمین و یا کوه است که تشخیص و کشف آن کار یک متخصص است.
این پژوهشگر حوزه تربیت اسلامی با اشاره به اینکه باید فرزندان و یا شاگردان خود را کشف کنیم، تصریح کرد: نباید از ذکر این نکته غافل شد که کسی که این استعداد را کشف می کند، باید خود گوهرشناس باشد و بداند قرار است چه چیزی را درون فرزند خود کشف کند.
وی در خصوص احادیث تربیتی تصریح کرد: برای افراد مختلف با توانمندی های مختلف احادیث متفاوت وجود دارد. همه روایات و احادیث تربیتی جنبه عمومی ندارد و باید متناسب با شخص مخاطب عنوان و عمل شود.
معاون فرهنگی مرکز رسیدگی به امور مساجد همچنین یکی دیگر از راهکارهای تربیتی را موقعیت سازی برای راهنمایی و تربیت صحیح برشمرد و افزود: باید مراقب بود موقع استخراج این گوهر های درونی به آن آسیب نرسد تا قابل استفاده باشد.هیچ گاه نباید به اجبار فرزند و یا شاگرد خود را وادار به تربیت کنیم. باید در راه تربیت سختی ها را تحمل کنیم و به دنبال بازدهی زود هنگام نباشیم. بسیاری از بازدهی ها کم، ولی با ارزش هستند و تربیت و اصلاح، کاری است پرزحمت با بازدهی حداقلی نه حداکثری.
آقایی ادامه داد: ساخت و پرداخت از دیگر مراحل تربیتی است. پس از کشف و پاکسازی استعداد باید این گوهر ارزشمند درونی که به مانند طلا می ماند از ناخالصی ها پاک شود. گوهری که از معدن استخراج می شود همیشه همراه با ناخالصی است که در جایی دیگر از معدن این ناخالصی ها با ابزاری مناسب از گوهر اصلی زدوده می شود.
وی افزود: در تربیت دینی پس از کشف و پاکسازی استعداد درونی به شخص طاهر گفته می شود که به معنای پاک شده است. اما بین طاهر و طیب هنوز تفاوت بسیاری وجود دارد. تنها پاک بودن شرط لازم برای تربیت نیست. زیرا با کوچکترین اشتباه تربیت از بین می رود. باید شخص را طیب کرد.
این کارشناس مذهبی اضافه کرد: شما فردی را نمازخوان و مومن می کنید اما او اخلاق خوب و پسندیده ندارد و با نزدیکان خود بد رفتاری می کند. این شخص شاید طاهر باشد ولی طیب نیست.
آقایی به سخت ترین مرحله تربیتی اشاره کرد و گفت: ارائه و تحویل، مرحله پایانی و مهم تربیت است که در این مرحله نباید فرزند و یا شاگرد تربیت شده خود را به این امید که او طیب و طاهر است و خوب را از بد تشخیص می دهد، رها کنیم. بلکه باید فرزندمان را تحویل کسانی بدهیم که قدر آنها را به مانند گوهرشناسی که قدر گوهر را خوب می داند، بشناسند
فراهنگ(1)**1003**1601**
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]