واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آیین هایی که رنگ کهنگی نمی گیرند زنجان- ایرنا- مردم استان زنجان همچون دیگر ایرانیان و اقوام و گروه ها در گذشته های نه چندان دورآیین هایی به یادماندنی برگزار می کردند،که همچنان با گسترش هرنشینی و تغییر سبک زندگی برگزار می شود و هنوز رنگ کهنگی به خود نگرفته است.
به گزارش ایرنا، مسلم است هر آیینی که در حیات اجتماعی موجب سعادت و سلامت و گرایش به صلح و صفا و رفع کدورت و کسالت قلبی باشد، ثبات و پایداری آن مداوم و لبستگی جوامع به آن آیین دیر پا و گرانبها خواهد بود.
به ویژه هر آیینی که در ان عنایات و کرامات ایزدی در احیای طبیعت و اعتلای سیرت انسانها به عظمت خلقت و صانع حی و توانا همراه شگفتن گل و گلشن توان جان و روان آدمی می گردد.
*** خانه تکانی:
برای پذیرایی از مهیمانان نوروزی باید به پیرایش و آرایش خانه پرداخت و بانوان و مادران خوش ذوق زنجانی در این وظیفه فرح بخش کوششی جانانه دارند.
غبار کهنگی و گرد و خاک در و دیوار ،سقف و کف خانه را از نخستین روزهای ˈاسپندارمندˈ می روبند و دوده، و آلودگی ها را ار پنجره ها، نرده ها و پرده ها را می شویند و اسباب کهنه خانه را از خانه بیرون می گذارند که نشان از زودودن از زنگ ها و آلودگی ها حکایت دارد.
در گذشته های نه چندان دور مادران نیز برای فرزندان کوچک خود اعم از دختر و پسرلباسهای رنگین می دوختند و جامه های رنگین بافته و کفش و غیره به دور می ریختند که این تلاش و کوشش از سوی بانوان تا حدی است که گاه به رقابت می انجامد و هنوز هم این آیین با شور و نشاط صد چندان د رخانواده ها جریان دارد و این چنین آراستن و پیراستن نیتی جز جلوه کردن ساختن پاکی ها، و نیکی ها و به دور انداختن زشتی ها و ناپاکی ها دارد.
بر این اساس این اقدامات ریشه درتاریخ اجتماعی ایرانی ها دارد. چراکه مردم ان روزگاران باور داشتند که از پنج روز از ˈاسپندماهˈ مانده تا پنج روز ازˈ فروردینگانˈ ˈفرورهاˈ که جزیی از روان پاک انسانها هستند از آسمان فرود آیند و مهمان و تماشاگر افراد و وضعیت باشند و اگر فروغ و فروز و شادی و نزهت و پاکی و شادی را ببینند، از خدای بزرگ برای آنان پیروزی و فراوانی و سلامت و برکت در خواست نمایند و در غیر اینصورت ناراحت و ناخرسند به درگاه ملکوتی باز گردند.
**** گورتمه: سبزه رویاندن
پیشقدم سبز بهار را باید با سبزی و خرمی ورویش و زایش گرامی داشت . دانه های گندم،عدس، ماش، برنج از نعمات حیات بخش یزدان در شکل های زیبا و بشقاب های رنگین و گلدان ها، و بر بدنه کوزه ها و آدمک های کاشته می شود تا مظاهر خرمی و سر سبزی در تاقچه و باغچه نمادی از آرمان زنده شدن را سر سفره هفت سین زینت بخش باشد تا سیزده بدر به آغوش آبهای غلطان جوی و رودها تقدیم گردد.
هنوز هم این ایین همیشگی درروستاها و شهرهای این استان توسط مادربزرگ ها و دیگر افراد انجام می گیرد و رسم خوشایندی را شامل می شود.
**** پیام اوران نوروزی:
از نخستین روزهای اسفند پیام اوران خوش قدم نوروزی که در شهرهای فارسی زبان ˈحاجی فیروزهˈ و در این استان به ˈنارنارکیˈ مشهورند، رنگ وبوی نوروز را در شهر و روستا، کوچه و خیایان ها می پاشند.
انها مردان خوش ذوق و از عاشقان محلی هستند که با جامه های رنگین و پولک دوزی شده و کلاه های تخم مرغی و بلند و منگوله دار بر سر و گویهای برنجی و خلخالی و دستبدهای زنجیری که گاه با دامن های چین دار در کوی و برزن و خیایان و بازار گام می نهند، یکی با نواختن دایره رنگی و دیگری با تنبک و دسته دیگر با دهل و سورنا و نقاره و کرنا با یک ریتم خاص
لحظه ای برابر خانه و یا دکان شورمی آفرییند و در حالی که کودکان شادان در کوچه ها همراه آنان هستند، نوید دیدار جمال نوروز دهند وبا ترانه های فولکوریک که اکثر ترجیع بند این ترانه ها با این مضمون: به طاها و به یاسین و تبارکˈسیزنده، عید نوروزوز مبارکˈ است
و خانه داران و دکان داران نیز با روی خوش و وجهی و یا جامه ای و خلعتی در دایره زنگی انان نهند و یا بردوششان می گذارند که پیام آوران شادی ها در هر زمان و هر مکان از محبت اقبال مردمان محروم نیستند.
این ایین هاهنوز هم در برخی روستاهای این استان با شور و نشاط خاص برگزار می شود.
گزارش: پرویز غفاری
522/7320
انتهای پیام /*
19/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]