واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
یک مسئول 13هزار هکتار از باغهای لیموترش هرمزگان امحا شده است بندرعباس- ایرنا- معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان گفت: نزدیک به 13هزار هکتار از باغ های لیموترش با آلودگی بالای 50درصد به بیماری جاروک دراین استان امحا شده است.
طهماسب غلامپور سه شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: این وسعت از باغهای لیموترش آلوده به بیماری بدون علاج( تاکنون) جاروک در شش سال گذشته (86تا91خورشیدی) امحا و انواع نهال های گرمسیری و مرکبات جایگزین آنها شده اند.
این مقام مسوول در سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان افزود: بیشترین حجم باغهای لیموترش امحا شده به شهرستان های میناب، رودان، بندرعباس، حاجی آباد و سیریک اختصاص دارد.
وی اضافه کرد: برای مقابله و کنترل بیماری جاروک لیموترش در سال های 86تا91، در مجموع 120 میلیارد ریال به استان هرمزگان اختصاص یافته است.
غلامپور یادآورشد: باغهای امحا شده با استفاده از ارقام مختلف نهال مرکبات شامل لیموشیرین، پرتقال، لیمو لیسبون و نارنگی و همچنین نهال های گرمسیری انبه، چیکو، گواوا و کنار پیوندی و نخیلات تولید شده جایگزین شده اند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان از ردیابی باغات لیموترش با هدف شناسایی باغات آلوده،عملیات کنترل شیمیایی ناقل شامل تهیه و تأمین سموم و سمپاشی باغات با آلودگی پایین شامل عملیات مبارزه شیمیایی و مکانیکی با علف هرز و حذف شاخه های آلوده به جاروک از جمله اقدامات انجام شده در مدیریت و کنترل بیماری جاروک لیموترش نام برد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان میزان نهال توزیع شده جهت جایگزینی باغات امحا شده طی سال های ذکر شده را بیش از یک میلیون و 450 هزار اصله شامل 907هزار اصله نهال مرکبات، 314هزار اصله نخیلات، 195هزار اصله نهال گرمسیری و 32هزار اصله انگور نام برد.
به گفته وی از تعداد 907 هزار اصله نهال مرکبات توزیع شده، 73 درصد در رودان و 26 درصد در میناب کشت شده است.
در اطلاعات منتشره سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان وسعت باغهای لیموترش این استان تا قبل از بیماری جاروک حدود 20هزار هکتار اعلام شده که این بیماری بدون درمان، موجب از بین بردن هفتاد درصد از آنها شده است.
تا قبل از آلوده شدن باغ های لیموترش هرمزگان به بیماری جاروک (82و83 خورشیدی) این استان با تولید سالانه بیش از 220هزارتن رتبه اول کشور را داشت.
بیماری خطرناک جاروک لیموترش یا جاروی جادوگر مرکبات بوسیله نوعی موجود ذره بینی بسیار ریز تک سلولی به نام فایتوپلاسما بوجود می آید.
این بیماری قرنطینه ای شاخه درختان لیموترش آلوده شده را به حالت جارو درآورده و موجب کاهش کمیت و کیفیت میوه و در نهایت باعث مرگ تدریجی درختان آلوده می گردد.
این بیماری برای نخستین بار اواخر دهه 1970 میلادی از کشور عمان و سپس در سال 1989از امارات متحده عربی گزارش شد که در نتیجه آن باغ های لیمترش عمان بطور کامل امحا گردید.
در ایران نیز بیماری جاروک لیموترش اولین باردر سال 1376خورشیدی از باغ های چابهار و ایرانشهر در استان سیستان و بلوچستان گزارش شد و پس از مدت کوتاهی به ترتیب به استان های هرمزگان ، کرمان و فارس نیزسرایت کرد.
این بیماری سال 77 خورشیدی به استان هرمزگان وارد شد وبخشی از باغات استان را آلوده کرد طوریکه ازسال 82شمسی تاکنون از 20 هزار هکتار باغ تنها کمتر از پنج هزار هکتار، آن هم با آلودگی 50درصد باقی مانده است.ک/3
512/668
انتهای پیام /*
13/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]