واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
یک متخصص: مداخله دستگاه های اجرایی در فعالیت معدن فیروزه نیشابور تهران - ایرنا - مسئول اکتشافات معدن فیروزه نیشابور گفت: دستگاه های اجرایی برای فعالیت معدن فیروزه نیشابور به شیوه های مختلف اخلال ایجاد می کنند و این امر به زیان بهره بردار و مانع از وصول حقوق دولتی خواهد شد.
حامد فضلیانی روز چهارشنبه به خبرنگار اقتصادی ایرنا، اظهار داشت: سازمانهای منطقه ای قوانین را براساس استنباط شخصی تفسیر می کنند که با مفاد قانون همخوانی ندارد و در حقیقت مانع از فعالیت معدنکاری می شوند و به زیان حقوق بیت المال عمل می نمایند.
وی افزود: امروز معدن فیروزه نیشابور با روش انفجاری از عمق 1800 متری استخراج می شود که این مهم با مجوز وزارت صنعت، معدن و تجارت و نظارت سازمان نظام مهندسی معدن ایران صورت می گیرد.
معدن فیروزه نیشابور در استان خراسان رضوی در دامنه جنوبی کوه بینالود 53 کیلومتری شمال غربی شهر نیشابور واقع است.
فضلیانی افزود: استخراج سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی به روش انفجاری به زیان ماده معدنی مربوطه است، زیرا سبب ایجاد ترک بر روی سنگ می شود و دوام آن را کاهش می دهد.
وی تصریح کرد: تاکنون روشی برای جایگزینی شیوه انفجاری در معدن فیروزه نیشابور ارایه نشده و منتقدین این شیوه هم نتوانسته اند، راهکاری ارایه دهند.
این متخصص رشته مهندسی معدن گفت: دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی چنانچه نتایج جدیدی را در بررسی های این موضوع بدست آورده اند، می توان آن را به مورد اجرا گذاشت.
فضلیانی یادآور شد: معدن فیروزه نیشابور با وجود قدمت هفت هزار ساله در دوره جمهوری اسلامی به دلیل رعایت اصول ایمنی تاکنون با حوادث مخاطره آمیز معدنی مواجه نشده و با گذشت بیش از سه دهه فعالیت در این دوران، حادثه منجر به جرح و فوت نداشته است.
وی اضافه کرد: برداشت از این معدن با حفاری چهار تونل که در مجموع مسافتی بالغ بر 50 کیلومتر دارد، به مورد اجرا گذاشته می شود.
امروز سنگ نیمه قیمتی فیروزه نیشابور به عنوان بهترین نوع آن در جهان شناخته می شود.
معدن فیروزه نیشابور دارای قدمت هفت هزار ساله است و از سال 1381 توسط شرکت تعاونی توسعه معدن فیروزه نیشابور مورد بهره برداری قرار می گیرد.
فضلیانی گفت: ایران علاوه بر برخورداری از معدن فیروزه نیشابور، از معادن فیروزه کرمان و دامغان نیز بهره می گیرد، اما مرغوبیت این دو با نیشابور قابل مقایسه نیست و این مساله بازار فیروزه را تحت تاثیر قرار داده است.
وی اضافه کرد: سودجویان فیروزه کرمان و دامغان را که پس از دوره زمانی سیاه می شود، به اسم فیروزه نیشابور عرضه می کنند که اعتماد مردم به این سنگ را خدشه دار می سازد.
فیروزه به عنوان سنگ نیمه قیمتی محسوب می شود و نوع فیروزه عجمی درجه یک آن قیمتش با برلیان برابری دارد.
تعاونی توسعه معدن فیروزه نیشابور اکنون 342 عضو دارد که از اهالی روستاهای فیروزه سفلی و علیا تشکیل شده و 30 درصد این افراد را بانوان تشکیل می دهند.
علاوه بر مالزی، اندونزی، تایلند، هند، عربستان، ترکیه و امارات عربی متحده برخی از بازارهای این سنگ نیمه قیمتی در جهان محسوب می شوند.
سنگ فیروزه پس از استخراج برای فروش به هفت گروه تقسیم می شود که عجمی درجه یک تا سه، سنگ رگه دار و شکوفه که مرکب از فیروزه ریزدانه است و درجه های خلوص آنها تفاوت دارد.
متوسط هر کیلوگرم فیروزه 200 هزار تومان و نوع عجمی درجه یک به رقم 40 میلیون تومان می رسد.
اقتصام (4)1559**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
07/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]