واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
نشست علمی ˈنقد تبیین کارکردهای دینˈ در قم برگزار شد قم- ایرنا- نشست علمی ˈنقد تبیین کارکردهای دینˈ با حضور جمعی از طلاب و فضلا روز چهارشنبه در سالن کنفرانس مرکز همایش های دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد.
به گزارش ایرنا، کارشناس پژوهشگاه بین المللی المصطفی در این نشست به تبیین ˈنگاه کارکردگرایانه در دینˈ پرداخت و گفت: نگاه کارکردگرایانه به دین از یک نظریه پژوهشی فراتر رفته و به یک پارادایم فکری در عرصه دین پژوهی تبدیل شده است.
ˈامان الله فصیحیˈ افزود: اکثر دین شناسان معاصر دارای زمینه های علمی و پیش فرض های کارکردگرایانه هستند که شیوع و غلبه استفاده از این روش، دین را به ابزار تقلیل می دهد و زمینه را برای بی نیاز شدن از دین فراهم می سازد.
وی بیان کرد: مساله ای که در بحث تبیین کارکردها وجود دارد این است که جامعه شناسان و متفکران غربی فراوانی داریم که صراحتا با دین مخالفت نمی کنند، ولی از دین استفاده ابزاری کرده اند؛ اینها در پی اثبات این هستند که دین کارکردها و ثمرات زیادی دارد و به این خاطر باید باشد.
وی با بیان اینکه کارکردهایی که آنان به دین نسبت داده اند کارکردهای دنیوی، متزلزل و زود گذر است، تصریح کرد: طرح این منطق زمینه را برای سکولار شدن دین، فرد و جامعه فراهم می کند.
فصیحی تاکید کرد: متاسفانه در حال حاضر این منطق در جوامع اسلامی و بین متفکران اسلامی نیز مطرح است و مانند متفکران غربی برای دفاع از دین از کارکردهای دنیوی و زودگذر دین استفاده می کنند.
وی گفت: وقتی ما به وسیله کارکردهای متزلزل و دنیوی دین از آن دفاع کنیم، ممکن است به مرور زمان این کارکردها از بین برود و آنگاه ناکارآمدی دین مطرح شود؛ بنابراین دغدغه ما این است که مشکلاتی که در این شیوه دفاع از دین وجود دارد را نشان دهیم تا اگر می خواهیم از دین دفاع کنیم، آگاهانه این کار را انجام دهیم و در دامی که غربی ها گرفتار آن شدند، گرفتار نشویم.
وی اضافه کرد: کارکرد در ادبیات دین پژوهان گرچه معانی مختلفی دارد، اما جوهره آن، پیامد و اثری است که دین در جهات اجتماعی آنها دارد و چیزی فراتر از اثر و پیامد نیست.
نویسنده کتاب ˈنقد تبیین کارکردهای دینˈ ادامه داد: مفهوم ˈدینˈ بر اساس آموزه های اسلام، عبارت است از ˈسبک زندگی اجتماعی مبتنی بر آسمانˈ، که ریشه در وحی و ماورای طبیعت دارد و مبتنی بر تفکرات انسان و منشا طبیعی نیست.
وی با بیان اینکه نگاه آسمانی به دین، تعریف ما را از سایر تعریفها مجزا می کند، ادامه داد: دین به این معنا دارای سه عنصر باورها، ارزشها و هنجارها است که شامل اعتقادات، اخلاقیات و تفکرات می شود.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم دین را بپذیریم باید آن را به عنوان یک حقیقت بپذیریم، حتی اگر هیچ کارکردی برای ما نداشته باشد.
این نشست با نقد کتاب ˈنقد تبیین کارکردهای دینˈ برگزار شد؛ ˈمنشا دینˈ، ˈدین داریˈ، ˈعوامل بقای دینˈ و ˈنقد مبنایی و روشی از دینˈ از دیگر مباحثی بود که در این نشست مطرح گردید.ک/2
/7404/ 550/
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
30/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]