واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
کوچ بهاره عشایر در پنج استان مرکز و جنوب غرب کشور مدیریت می شود اصفهان- ایرنا- مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان گفت: پنج استان اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویر احمد، خوزستان و بوشهر کوچ عشایر در این مناطق کنترل و مدیریت می کنند.
به گزارش روز سه شنبه روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان، ˈمحمدحسین شاملیˈ در نشست مدیران منابع طبیعی و امور عشایری استانهای یاد شده افزود: اجرای طرح کنترل و مدیریت کوچ برای حفظ و احیاء مراتع و کاهش روان آبها و بهبود نفوذ پذیری خاک مراتع موثر است.
وی گفت: اجرای این طرح بهبود عملیات احیایی و اصلاحی مراتع مانند فرصت برای زاد آوری گیاهان، جلوگیری از افت تولید مرتع و جلوگیری از افزایش گونه های مهاجم را نیز در بر دارد.
وی بزرگترین مشکل موجود در اجرای این طرح را گرفتن مدیریت آن از مسوولین اصلی اش یعنی خود عشایر عنوان کرد.
شاملی دیگر مشکلات موجود را دامداران فاقد پروانه چرا در یکی از قطب های کوچ و همچنین تفاوت بین پروانه چرا در ییلاق و قشلاق و عدم رعایت زمان بندی در این طرح اعلام کرد.
وی گفت: برای انجام بهتر طرح کنترل و مدیریت کوچ باید از سیاست حفاظت فیزیکی به سمت مشارکت مردم سوق پیدا کنیم و تشکل های مناسب مانند تعاونی های دامداران تشکیل و کنترل دام به آنها واگذار شود.
افزایش قرق بانان افتخاری از بین عشایر تحت حمایت یگان حفاظت ادارات منابع طبیعی از دیگر پیشنهادهای مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اصفهان برای بهبود وضع کوچ عشایر بود.
وی با تاکید بر اینکه مشکلات دام و مرتع نباید مجزا از هم دیده شود، افزود: تجمع دام در پشت مرزهای استانها سبب تخریب مراتع می شود و باید از آن جلوگیری شود.
مدیر کل دفتر امور مراتع سازمان جنگل ها و مراتع نیز در این جلسه اظهار کرد: مدیریت چرا، نبض کار مدیریت مرتع به شمار می رود.
ˈعلی خلیل پورˈ اضافه کرد: در مدیریت کوچ و چرا باید یک تغییر رویکرد داشت و راهکار های مدیریت کلان مرتع و کاربرد های زیست محیطی آن باید مد نظر قرار گیرد.
وی با تاکید بر ضرورت ایجاد شبکه های مدیریتی کوچ در سطح ملی اضافه کرد: این شبکه های مدیریتی باید در بعد زیست محیطی و اجتماعی فعال باشد.
بر اساس آخرین آمارها شمار عشایر کشور حدود یک میلیون و 250 هزار نفر در قالب 220هزار خانوار است.
بخش قابل توجهی از عشایر ایران در پنج استان یاد شده به سر می برند که عمدتا زمستان و پاییز را در مناطق جنوبی استان فارس و همچنین استانهای خوزستان و بوشهر بسر می برند و در بهار و تابستان به مناطق سردسیر استانهای فارس، اصفهان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد کوچ می کنند.
تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی و گرمتر شدن هوا، بسته شدن ایل راهها و توسعه شهرها و روستاها در مسیرهای سنتی عشایر سبب شده است که عشایر مسافت بین قشلاق و ییلاق را سریعتر طی کنند و زودتر از بارور شدن مطلوب مراتع مناطق سردسیر به این مناطق برسند.
ورود زود هنگام دامهای عشایر به مراتع در حالی که علوفه مراتع هنوز رشد کافی نکرده است علاوه بر کاهش حجم تولید مراتع سبب می شود که برخی از انواع علوفه به مرحله بذردهی برای رویش دوباره نرسد.
این مشکلات سبب شده است که در استانهای سردسیری مقصد عشایر همه ساله تدابیری برای قرق و جلوگیری از ورود زود هنگام عشایر اندیشیده و محدودیت هایی اعمال شود هر چند که به سبب فشار عشایر معمولا این زمان قرق به خوبی رعایت نمی شود.
ورود زود هنگاه عشایر به مناطق سردسیری در حالی که هنوز هوا مساعد نشده در سالهای اخیر همچنین سبب گرفتار شدن عشایر در برف و بارانهای شدید بهاری و تلفات دامهای آنها شده است.
ت/7143/607
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
29/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 56]