تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 8 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):تقوای خدا پیشه کنید و دینتان را با ورع و تقوا حفظ کنید.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

ویترین طلا

کاشت پای مصنوعی

مورگیج

میز جلو مبلی

سود سوز آور

پراپ رابین سود

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

مبلمان اداری

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1802536516




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مردي كه موسيقي ايران مديون اوست علينقي وزيري را مي‌توان پايه‌گذار موسيقي نوين ايران دانست


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مردي كه موسيقي ايران مديون اوست علينقي وزيري را مي‌توان پايه‌گذار موسيقي نوين ايران دانست
شكست‌هاي سياسي و نظامي ايران در عصر قاجار ـ كه از دوران فتحعلي‌شاه آغاز شد ـ باعث شكل‌گيري زمزمه‌هاي تغييرخواهي در ايران شد. شكست در مقابل حكومت تزاري روسيه ـ كه منجر به شكل‌گيري دو عهد‌نامه تركمانچاي و گلستان شد ـ برخي دولتمردان و روشنفكران ايراني را در موضع تغييرخواهي قرار داد.


آنها متوجه عقب ماندگي جامعه ايراني در مواجهه با غرب شده بودند كه دليل آن، نه فقط پيشرفت مبتني بر انسان مداري در فرهنگ غرب بود كه سوي ديگر آن به خمودگي و پوسيدگي فرهنگ خودي بازمي گشت. در دوران فتحعلي شاه و به دستور عباس ميرزا نخستين گروه دانشجويان ايراني به اروپا اعزام شدند. اين گفتمان تغييرخواهي كه با توجه به عقب ماندگي جامعه ايراني به «تجددخواهي» تعبير مي شود، تنها معطوف دولتمردان نمي شود و ردپاي آن را در ميان روشنفكران و هنرمندان دور از قدرت هم مي توان دنبال كرد. براي نمونه ميرزا فتحعلي آخوندزاده كه زمان سلطنت ناصر الدين شاه ساكن منطقه قفقاز بود، با آموخته هايش از هنر آن منطقه، پايه گذار نمايشنامه نويسي معاصر ايران به سياق نمايشنامه هاي واقع نماي اروپايي مي شود و ديگري كلنل علينقي وزيري است كه خواهان متجدد شدن موسيقي ايراني مي شود. علينقي وزيري، فرزند موسي سال 1266 در تهران به دنيا آمد. پدرش افسر قشون بود، اما محيط خانوادگي براي آشنايي با موسيقي مساعد بود و از چهارده سالگي با موسيقي آشنا شد. وي در سي و يك سالگي پنج سال در پاريس و برلين به تحصيل و تجربه در علوم متعارف موسيقي غرب پرداخت. وزيري در 1302 كه به ايران بازگشت، مدرسه عالي موسيقي را تأسيس و به چاپ كتاب‏هاي متعدد و كنسرت‏ها و ضبط صفحات گرامافون اقدام كرد. وزيري در سخنراني هاي ميان كنسرت هايش گفته بود: «امروز در عالم كم كم موضوع سلطنت و اشرافيت از ميان رفته. قواي مهمه به دست جمعيت و ملت افتاده و مدارس است كه توده را تربيت مي كند و از صنعتگران (هنرمندان) پشتيباني مي كند.» شايد منظور وزيري از عالم آن چيزي است كه در غرب ديده است. وي گفته است: «وقتي من در اروپا بودم، پادروسكي موسيقيدان، رئيس جمهور لهستان بود. وقتي در آلمان بودم، به واسطه فقر عمومي، در شبانه روز يك مرتبه غذا مي خوردند، ولي رفتن به كنسرتشان ترك نمي شد. در فرانسه بعد از جنگ، روزي كه دولت اجازه داد موسيقي واگنر را بنوازند، مردم براي خريد بليت سر و دست مي شكستند و با كينه اي كه از آلمان ها داشتند، براي شنيدن احساسات صنعتگر آلماني حق شناسي مي كردند.»

وزيري از سال 1314 كه حاضر نشد اركستر مدرسه را براي نوازندگي در يك مهماني درباري شركت دهد، از كار بركنار شد و به خانه‏نشيني روي آورد. با استفاده از اين فرصت، به تحقيق در زمينه موسيقي پرداخت و هيات علمي دانشگاه تهران پس از مدتي وي را به عنوان استاد كرسي هنر و زيباشناسي به تدريس در دانشگاه مامور كرد. وزيري پس از شهريور 1320 به رياست اداره موسيقي كشور و مجله موسيقي و اداره راديو مشغول شد، اما چون با كارشكني مواجه شد، به دانشگاه برگشت و تا پايان زندگي به تدريس پرداخت. او اولين پايه‏گذار و پدر موسيقي جديد ايران پس از انقلاب مشروطه است و بايد او را پايه‏گذار موسيقي جديد ايران دانست. وي به تاسيس مدرسه عالي موسيقي، آميختن آرزوهاي ملي در قالب هنر، تجسم لطايف روح حافظ از راه حنجره و انگشتان سحرآميز اقدام كرد. وزيري در ساخت و پرداخت نخستين سرود ملي جمهوري اسلامي ايران نيز فعاليت كرد و قطعاتي مانند اي وطن، خاك ايران را ساخت. استاد وزيري همچنين اولين كتاب در رشته موسيقي ايراني به شيوه علمي را با نام «شيوه‏نامه تار» نگاشته است. علي نقي وزيري سرانجام در 92 سالگي درگذشت.

وزيري در شرايط پرتضادي زندگي و كار كرد. برخي او را از يك سو متهم مي كردند كه در حال نابود كردن موسيقي ايراني است و از سوي ديگر، جرياني كه خواهان غربي شدن كامل موسيقي ايران بود، او را شكلي از سنت گرايي مي دانست.

مهناز نخستين / جام جم

پنجشنبه 5 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن