واضح آرشیو وب فارسی:ايران: ايران ظرفيتهاي ديپلماسي شهري را بررسي مي كند آنكارا، پانزدهمين خواهرخوانده تهران
زهره رجب نيا
سال يك هزار و 200 هجري قمري، وقتي آغامحمدخان قاجار، تهران را به پايتختي برگزيد، كمتر كسي باور ميكرد كه اين روستا از توابع ري بتواند تا يك قرن و نيم بعد، عنوان پايتختي را براي خود حفظ كند و اكنون خواهر خوانده 15 شهر بزرگ دنيا باشد. شهرهايي كه كم و بيش سرنوشتي همچون تهران داشتهاند.
امضاي پيمان خواهرخواندگي ميان تهران و آنكارا از سوي محمد باقر قاليباف شهردار تهران و مليح گوكچك شهردار آنكارا پايتخت تركيه از جمله اخباري است كه اگر تنها به جنبههاي تشريفاتي آن محدود نشود، ميتواند دريچههاي تازهاي، براي برون رفت از مشكلات هردو پايتخت بگشايد.
ë دومين خواهر خوانده ترك
آنكارا يا آنقره به معناي انگور پايتخت تركيه و دومين شهر بزرگ اين كشور محسوب ميشود، شهري كه پس از استانبول دومين خواهر خوانده ترك زبان تهران محسوب ميشود؛ شهري مدرن، پاكيزه و با جمعيتي نزديك به پنج ميليون نفر كه سه سال متوالي در تاريخ 2009 - 2010 و 2011 از سوي تلويزيون سي.ان.بي.سي به عنوان بهترين شهر تركيه براي زندگي در سالهاي ياد شده انتخاب
شد.
آنكارا كه پس از شهر سئول، لسآنجلس، بيشكك، پكن، هاوانا، پرتوريا، مسكو، كاراكاس، مينسك، استانبول، صنعا، كويت، خارطوم، برازيليا، دوشنبه و مانيل با تهران خواهرخوانده شده است، داراي مشتركات فرهنگي، تاريخي، روابط سياسي، اقتصادي بسياري با ايران است و مجموع اين عوامل
در كنار همسايگي اين دو كشور موجب شده تا اين خواهرخواندگي متفاوت از 14خواهرخوانده ديگر قلمداد شود.
در اين بين خواهرخواندگي شهرهايي مانند تبريز با استانبول و ارزروم با رشت، ترابوزان با قزوين، بوشهر با مرسين، كرمانشاه با غازي آنتپ، نيشابور با قونيه، همدان با اسپارتا، اردبيل با ارزروم را نيز بايد در راستاي همين
مشتركات فرهنگي و تاريخي جستوجو كرد.
از سوي ديگر، اين تفاهمنامهها علاوه برگسترش روابط فرهنگي، اقتصادي، علمي و گردشگري بين شهرها، كاركردهايي مانند تبادل اطلاعات و تجربههاي شهري بين شهرداريها و بخش خصوصي را نيز دنبال ميكنند و ميتوانند مشكلاتي را كه از پيش در زمينه اقتصادي يا گردشگري مطرح بودند هم از سر راه بردارند.
از سوي ديگر توسعه خطوط حمل ونقل، نحوه اداره شهر و مهمتر از همه مديريت توريستهايي كه به دو شهر مراجعه ميكنند، ميتواند باب تازهاي را براي انتقال تجربه بين دو كشور بگشايد.
دراين باره نظر اعضاي شوراي شهر تهران نيز جالب و خواندني است، اسماعيل دوستي، نايب رئيس كميسيون حملو نقل شوراي شهر تهران در مورد برپايي اجلاس شهرداران غرب آسيا ميگويد: در صورتي كه با انعقاد اين تفاهمنامه، ميان شهرداران و كارشناسان شهري دو كشور فصلي براي تبادل تجربيات در زمينه كسب درآمدهاي پايدار و نحوه ارائه خدمات به شهروندان ايجاد شود، ميتوانيم ادعا كنيم كه فعاليت مذكور مثمر
بوده است.
وي همچنين توضيح ميدهد: مديريت شهري تهران ناگزير خواهد بود تجربيات كلانشهرهاي بزرگ دنيا را براي فائق آمدن بر مشكلات پيش روي پايتخت مورد بررسي قرار دهد.
دوستي همچنين با اشاره به نتيجه مثبت سفرش به مسكو و مالزي در زمان مديريت سابقش در شهرداري منطقه 3 تهران اضافه ميكند: دراين سفرها با الگوهاي مديريت منطقهاي آشنا شدم و اگر اكنون نيز امكاني براي كارشناسان و اعضاي شورا فراهم شود تا آنان نيز تجارب خود را در اين زمينه بروز دهند ميتوان اميدوار بود كه ما هم بتوانيم با آخرين روشهاي اداره كلان شهرها در دنيا آشنا شويم و با الگوبرداري از اين شيوهها تهران را مديريت كنيم.
محمد حقاني، عضوكميسيون سلامت، محيط زيست و خدمات شهري شوراي شهر تهران نيز اظهار ميدارد: اين نوع تفاهمنامهها اگر از پيش مورد توجه قرار بگيرند و درباره آن برنامههاي اجرايي تدوين شده باشد ميتوانند مثبت ارزيابي شوند، اما نگاهي به تفاهمنامههاي قبلي نشان ميدهد كه اين رويكرد بيشتر جنبه تشريفاتي داشته و امضاي اين تفاهمنامهها عملاً تأثير چنداني در افزايش تواناييهاي مديريت شهري تهران نداشته است.
اما احمد حكيميپور، يك عضو ديگر شوراي اسلامي شهر تهران، امضاي پيمان خواهرخواندگي ميان شهرهاي تهران و آنكارا را اقدامي مفيد در انتقال تجارب و رونق اقتصاد شهري بر ميشمارد و ميگويد: وجود مسائل مشترك ميان دو كلانشهر تهران و آنكارا ميتواند در ارتقاي نقش و جايگاه مديريت شهري دو طرف مفيد واقع شود.
حكيميپور، امضاي اين پيمان نامه را در تبادل فرهنگي، تبادل تكنولوژي و انتقال تجارب مديريت شهري نيز مؤثر ميداند و اضافه ميكند: امضاي اين پيمان بر رونق اقتصاد شهري نيز تأثيرگذار است و ميتواند نتايج خوبي براي طرفين به همراه داشته باشد.
وي ياد آور ميشود: با امضاي اين پيمان، بايد ارتباطات ميان تهران و آنكارا در عمل نيز توسعه داشته باشد و اين اقدام در حد يك تفاهمنامه تشريفاتي به پايان نرسد؛ در اين عرصه ساير مجموعههاي
شهري در هر دو كلانشهر بايد ارتباطات خود را با يكديگر برقرار كرده و براي تعميق اين ارتباطات دو جانبه تلاش كنند.
ë تهران و ديپلماسي صلح جويانه
اين روزها، حضور شهردار تهران در اجلاس شهرداران غرب آسيا، حتي از چشم نمايندگان مجلس شوراي اسلامي نيز دور نمانده است. رئيس كميسيون عمران مجلس شوراي اسلامي در اين زمينه با مثبت بر شمردن آن اظهار ميدارد: اكنون شهرداري در دوره درخشاني از ديپلماسي شهري قرار دارد، دوراني كه ظرفيتي بزرگ براي تهران و كشور به نام ديپلماسي شهري به وجود
آورده است.
علي اكبر آقايي معتقد است: در شرايط حساس كنوني كه خردگرايي و زبان منطق و حكمت، نقش مهمي در حل و فصل مناقشات جدي و چند وجهي ما با غرب دارد، ميتوان با تكيه بر سوابق دو شهر و با وجود افراد عاقل در شهرداريهاي هر دو شهر تهران و آنكارا گامهاي مؤثري براي كاهش تنش بين ايران و اروپا برداشت.
آقايي حركت بينالمللي شهرداري تهران را اقدامي ارزشمند تلقي ميكند و ميگويد: تهران و آنكارا به عنوان پايتخت دو كشور اسلامي ميتوانند با تبادل اطلاعات عمراني، فرهنگي و اجتماعي به توسعه و آرامش شهر كمك كنند.
به نظر ميرسد خواهرخواندگي در كلانشهر تهران و آنكارا اين فرصت را براي مديريت شهري بين دو كشور فراهم ميكند تا از ظرفيت ديپلماسي شهري جهت تبادل و انتقال تجربيات و اطلاعات در راستاي
بهبود ارائه خدمات شهري به شهروندان و استفاده از آخرين تجهيزات و فناوريهاي نوين در حوزه مديريت شهري استفاده بهينه شود.
همچنين اين گونه همكاريهاي بينالمللي اين امكان را براي مديريت شهري دو كشور فراهم خواهد كرد تا در ديگر حوزههاي اقتصادي، فرهنگي، هنري و زيستمحيطي برنامهها و فعاليتهاي مشتركي را تدوين و به اجرا بگذارند.
نكته ديگر آن كه حضور فعالانه شهرداري تهران در اجلاس قونيه بيانگر آن است كه ديپلماسي شهري در عرصه بينالمللي ميتواند اين فرصت را براي مهندسان، متخصصان، هنرمندان و فعالان اجتماعي ايجاد كند تا آنان نيز به سهم خود در بهبود و ارتقاي روابط ايران با كشورهاي خارجي و همچنين گسترش همكاريهاي علمي فرهنگي بين دو كشور نقشآفريني كنند البته در اين زمينه ضرورت دارد
مسئولان و برنامهريزان حوزه مديريت شهري بسترهاي لازم براي حضور و مشاركت فعالانه اين طيف از شهروندان را در عرصههاي بينالمللي مهيا كنند.
پنجشنبه 5 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]