تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):زباله را شب در خانه هاى خود نگه نداريد و آن را در روز به بيرون از خانه منتقل كنيد،...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843252060




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ارزيابي «جامعه باستان‌شناسان» از عملكرد دولت در حوزه ميراث فرهنگي


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: ارزيابي «جامعه باستان‌شناسان» از عملكرد دولت در حوزه ميراث فرهنگي
دود 15 روز از ارائه‌ي عملكرد 100 روزه‌ي دولت مي‌گذرد. «جامعه‌ي باستان‌شناسي ايران» پس ارائه‌ي گزارش عملكرد سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با بررسي اين گزارش در حوزه‌ي ميراث فرهنگي، در قالب يادداشتي به بيان چالش‌هاي موجود پس از گذشت 100 روز در محورهايي مانند «سنخ‌شناسي ميراث فرهنگي»،‌ «حفاظت»، «بازسازي نيروي انساني»، «مسائل مربوط به عرصه و حريم محوطه‌ها»، «توجه به فعاليت‌هاي باستان‌شناسي در دو بعد ملي و بين‌المللي» و «انتشارات» پرداخته است.

به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در اين يادداشت كه با عنوان «نگاهي به گزارش عملكرد 100 روزه دولت در حوزه‌ي ميراث فرهنگي» منتشر شده، آمده است: در بخشي از سند ارائه‌شده از عملكرد 100 روزه‌ي دولت «مسائل اساسي ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي» مورد توجه قرار گرفته است. اهالي «ميراث فرهنگي» به‌خوبي آگاهند كه تشكيل سازمان‌ها و مراكز ميراث فرهنگي در سراسر جهان اغلب به‌دنبال شكل‌گيري و تكوين دانش «باستان‌شناسي/Archaeology» بوده است و مقوله‌ي باستان‌شناسي به‌عنوان اساس و بنياد تشكيلات سازمان‌هاي ميراث فرهنگي محسوب مي‌شود. در كشور ما نيز سنگ بناي تشكيلات ميراث فرهنگي با ايجاد اداره كل باستان‌شناسي گذاشته شد. بنابراين تعدادي از مهم‌ترين چالش‌هاي موجود در سازمان ميراث فرهنگي و بخصوص باستان‌شناسي چنين است:

1- سنخ‌شناسي ميراث فرهنگي: مسائل مربوط به ميراث فرهنگي حتما در مقوله‌ي «فرهنگ» قرار نمي‌گيرد؛ رشته‌ها و زيربخش‌هاي حوزه‌ي ميراث فرهنگي بيش از آن‌كه در چارچوب مسائل فرهنگي قابل ارائه باشند، در حوزه‌ي علوم جا مي‌گيرند. وجه فرهنگي موضوعاتي كه زير عنوان «ميراث فرهنگي» طبقه‌بندي و مديريت مي‌شوند، نبايد بر وجه علمي و پژوهشي اين موضوعات سايه بيندازد.

«شناخت» از پيشينه‌ي تاريخي و مختصات جغرافيايي و فرهنگي يك سرزمين، اساس و بنياد نگهداري از ميراث فرهنگي است؛ ولي متأسفانه جنبه‌ي «معرفي - نمايشي» ميراث فرهنگي كه در قالب گردشگري - اغلب به شكل‌هاي نامتناسب و سطحي - خود را نشان مي‌دهد در تصميمات، بودجه‌بندي‌ها و فعاليت‌هاي ميراث فرهنگي محوريت دارد. باستان‌شناسي و همه‌ي رشته‌هاي مرتبط با آن كه طيف وسيعي از علوم انساني و پايه (مانند حفاظت و مرمت، موزه‌داري، باستان‌سنجي و ...) و فعاليت‌هاي پژوهشي، نظري،‌ ميداني و آزمايشگاهي را دربرمي‌گيرد، رشته‌ها و حوزه‌هاي آكادميك و دانشگاهي هستند و لازمه‌ي كسب شناخت از مواريت فرهنگي.

توجه به مقولات فرهنگي، هنري، جهانگردي و صنايع دستي نبايد موجب پوشيده ماندن نقش، كاركرد و اهميت علم باستان‌شناسي و علوم وابسته يا در پيوند با آن شود. متأسفانه از متن سند ارائه‌شده در گذشته، چنين افقي به نظر نمي‌آيد. شايسته است باستان‌شناسي در اقدامات آينده‌ي دولت در حوزه‌ي فرهنگ و ميراث فرهنگي جايگاهي درخور داشته باشد.

2- طرح وزارتخانه شدن ميراث فرهنگي: در تشكيل سازمان ميراث فرهنگي سابق و سپس، ادغام آن با سازمان‌هاي «ايرانگردي و جهانگردي» و «صنايع دستي» به‌ندرت از متخصصان عرصه‌ي ميراث فرهنگي، مشاوره و نظرخواهي شده است. طرح وزارتخانه شدن سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كه در سال‌هاي گذشته براساس برخي مسائل بنيادين مطرح شده بود، به‌نظر مي‌رسد كه بدون استدلال‌هاي قانع‌كننده كنار گذاشته شده است.

«جامعه‌ي باستان‌شناسي ايران» علاوه بر احترام به آرا و نظريات مديريت جديد اين سازمان، از او و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي مي‌خواهد زمينه و بستر لازم را براي بحث‌هاي كارشناسانه در اين‌باره آماده كند. تصميم‌گيري درباره‌ي سودمندي يا ناسودمندي اين طرح بايد پس از ارائه‌ي ديدگاه‌هاي كارشناسي كنشگران مختلف در اين حوزه و ارزيابي جنبه‌هاي مختلف اين طرح صورت گيرد.

3- مدون شدن رهيافت‌هاي اجرايي: يكي از اقدامات شايسته‌ي اخير پژوهشگاه ميراث فرهنگي و پژوهشكده‌ي باستان‌شناسي، تدوين «سند جامع راهبردي باستان‌شناسي» است. سامانمند شدن نسبي برنامه‌هاي پژوهشي در حوزه‌ي باستان‌شناسي، بويژه با بازگرداندن و تثبيت نسبي اختيارات مربوط به صدور مجوز فعاليت‌هاي باستان‌شناسي از استان‌ها به پژوهشكده‌ي باستان‌شناسي، توجه به برپايي گردهمايي‌هاي سالانه و انتشار خلاصه‌اي از همه‌ي فعاليت‌هاي انجام‌شده از جمله اقدامات شايسته و قابل تقدير در حوزه‌ي باستان‌شناسي هستند.

«جامعه‌ي باستان‌شناسي ايران» علاوه بر ارج گذاشتن بر اين كوشش‌ها خواهان تداوم، تثبيت و تسريع اين روند است. همچنين انتظار مي‌رود شأن محوطه‌هاي بزرگ و مهم به‌طور مضاعف رعايت شود. برنامه‌ريزي به‌منظور حفاظت‌هاي گوناگون، اختصاص بودجه‌ي كافي و ارتقاي نظارت و سپردن مسووليت آن‌ها به افراد صاحب صلاحيت براي انجام امور پژوهشي از ضروريات است. بي‌شك توجه به چنين جنبه‌هايي است كه زمينه‌ي بهره‌برداري پايدار و مسوولانه از دارايي‌ها و سرمايه‌هاي ميراث فرهنگي كشور در حوزه‌ي گردشگري را نيز فراهم مي‌كند.

4- حفاظت: حفاظت از مواريث فرهنگي يكي از وظايف اصلي سازمان ميراث فرهنگي است. مقوله‌ي حفاظت را مي‌توان در سه بحث كلي دنبال كرد؛ «ملزم بودن همه‌ي نهادهاي دولتي به رعايت اصول حفاظت از مواريث فرهنگي و در نظر گرفتن نظريات كارشناسانه‌ي سازمان ميراث فرهنگي در زمينه‌ي طرح‌هاي توسعه‌اي و عمراني»، «اعمال نظارت سازمان ميراث فرهنگي از طريق بازديد و سركشي مأموران يگان حفاظت» و «آموزش به مردم در جهت پاسداشت از مواريت فرهنگي» است. متأسفانه بايد گفت كه در هر سه زمينه، ضعف‌هاي عمده‌اي وجود دارد كه در سال‌هاي گذشته تشديد شده است.

بدون شك سامانمند كردن برنامه‌هاي حفاظت در كشور و تدوين «سند جامع حفاظت و مرمت» در اين امر بسيار راهگشاست. همچنين لازم است در اين سند، تمهيداتي فوري براي مقابله و كاهش تأثير بلاها و حوادث طبيعي و انساني كه شمار آن‌ها در منطقه روبه افزايش است، در نظر گرفته شود. «جامعه‌ي باستان‌شناسي ايران» اميدوار است متوليان امر، تحول در اين عرصه‌ها را در برنامه‌هاي آينده‌ي دولت در نظر بگيرند.

5- بازسازي نيروي انساني: مديريت جديد در 100 روز گذشته، بخش مهمي از توجه خود را به موضوع بازسازي نيروي انساني سازمان ميراث فرهنگي اختصاص داده است. اين موضوع، بخصوص با توجه به تخصص‌زدايي از سازمان ميراث فرهنگي در دو دولت گذشته اهميت دارد. «جامعه‌ي باستان‌شناسي ايران» از انتصاب تعدادي از چهره‌هاي موجه، صالح و شناخته‌شده در معاونت‌ها و مديريت‌هاي ارشد سازمان ميراث فرهنگي استقبال مي‌كند. با وجود اين، در روزهاي گذشته انتصاب‌هايي در حوزه‌هاي استاني آغاز شده كه تخصص‌محور نيستند. در چند استان شاهد مديريت‌هاي غيرمتخصص و غيرمرتبط بوده‌ايم كه به‌نظر مي‌رسد ناشي از تحميل نيروهايي خارج از سازمان ميراث فرهنگي است. در سال‌هاي گذشته، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري متحمل شديدترين آسيب‌ها و لطمه‌ها شده و به شكلي بي‌ضابطه نيروهاي مختلفي (از آموزش و پرورش، آموزش عالي، شهرداري‌ها، استانداري‌ها و ساير نهادها) به اين سازمان راه يافته و پست‌هاي كارشناسي و مديريتي را اشغال كرده‌اند. بنابراين توجه مضاعف به تخصص‌محور شدن اين سازمان يكي از راه‌هاي جبران آسيب‌ها و ارتقاي كارايي آن است.

6- مسائل مربوط به عرصه و حريم محوطه‌ها در سازمان ميراث فرهنگي: بحث نظام‌مند شدن مسائل و قوانين مربوط به فهرست آثار ملي و نيز شفافيت درباره‌ي چگونگي ثبت آثار مهم ايران در فهرست ميراث جهاني (اعم از ملموس و ناملموس) از ديگر مواردي است كه بايد ضوابط مشخصي براي آن‌ها تهيه و منتشر شود، بخصوص لزوم فراهم آمدن زمينه‌ي نقد و ارزيابي فعاليت‌هاي گذشته به‌منظور ارتقاي مسائل اين حوزه ضروري است. از سوي ديگر، ثبت آثار ايراني در فهرست‌هاي مربوط به ميراث جهاني بدون مهيا بودن زمينه‌ي حفاظت از آن‌ها مي‌تواند به شأن و جايگاه اين آثار خدشه وارد كند.

از اين رو لازم است به جاي توجه صرف به بالا بردن آمار، تلاش بيشتري در زمينه‌ي افزايش كيفيت حفاظت از اين محوطه‌ها صورت گيرد. در اين زمينه، اقداماتي انجام شده كه قابل تقديرند، اما همچنان كاستي‌هاي فراوان و بنياديني وجود دارد.

7- توجه به فعاليت‌هاي باستان‌شناسي در دو بعد ملي و بين‌المللي: بودجه‌ي بخش باستان‌شناسي نه‌تنها در سال‌هاي اخير ناچيز بوده، بلكه بد هم مديريت شده است. در نتيجه، پروژه‌هاي باستان‌شناسي هم از نظر كيفي و هم از نظر كمي در مقايسه با آنچه بايد باشد و حتي در مقايسه با آنچه در سال‌هاي پيش‌تر بود، روند نزولي نگران‌كننده‌اي داشته است. پيچيدگي‌هاي اداري و سوءمديريت در حوزه‌ي ارتباطات بين‌المللي، باستان‌شناسي ايران را از فرصت‌ها و سرمايه‌هاي علمي، مالي، انساني، بين‌المللي نيز محروم كرده است، در حالي كه كشورهاي همسايه به‌خوبي از اين فرصت‌ها و سرمايه‌ها بهره برده‌اند.

8- انتشارات: همان‌طور كه در «سند» به‌خوبي تأكيد شده «معرفي» بُعدي حياتي از مديريت فرهنگي است و به‌صرف داشتن تاريخ طولاني، اين تاريخ و فرهنگ در مقياس جهاني شناخته نمي‌شود. توجه به انتشارات در حوزه‌ي ميراث فرهنگي و بخصوص در باستان‌شناسي و تهيه و انتشار اقلام فرهنگي، مانند فيلم‌هاي آموزشي و مستند، از ظرايف فعاليت‌هاي ميراث فرهنگي (از جمله باستان‌شناسي، مرمت و حفاظت، موزه‌داري) كمك موثري در زمينه‌ي معرفي اهميت سازمان ميراث فرهنگي و فعاليت‌هاي آن است.

9- مكان مستقل براي تشكيلات سازمان ميراث فرهنگي: پس از جابه‌جايي اجباري و خودسرانه سازمان ميراث فرهنگي توسط مسوولان پيشين، اين سازمان برخي ساختمان‌هاي اختصاصي خود (مانند عمارت مسعوديه) را از دست داد. تلاش براي استقرار بخش‌هاي مختلف سازمان ميراث فرهنگي در ساختمان‌هاي مستقل و بازگرداندن يكپارچگي فيزيكي به بخش‌هاي مختلف سازمان بسيار ضروري است. استقرار دائم تشكيلات سازمان ميراث فرهنگي در محل مناسب باعث تسريع در بهبود اوضاع بحراني ميراث فرهنگي خواهد شد، بويژه اختصاص مكان براي «اسناد و كتابخانه» سازمان كه سرگذشت تلخي را پشت سر گذاشته، از اهميت ويژه‌اي برخوردار است. «عمارت مسعوديه» به‌عنوان يكي از نخستين مكان‌هايي كه دهه‌ها قبل شاهد تأسيس و تكوين تشكيلات ميراث فرهنگي (شعبه‌ي دايره‌ي عتيقات) بوده، جزيي از تاريخ تشكيلات ميراث فرهنگي ايران محسوب مي‌شود. بنابراين «جامعه‌ي باستان‌شناسي ايران» خواستار بازپس‌گيري و برگرداندن آن به سازمان ميراث فرهنگي كشور است.

در «سند 100 روزه‌ي دولت يازدهم» به گسترش مراكز و برنامه‌هاي ايران‌شناسي در داخل و خارج از كشور اشاره شده است، اما بدون همت براي رفع مشكلات باستان‌شناسي و ميراث فرهنگي ايران و سپردن مسووليت‌هاي اين حوزه به متخصصان اين رشته، چنين چيزي عملي نخواهد شد. اگر نگاهي جامع به موضوع ايران‌شناسي داشته باشيم، با اطمينان مي‌توان گفت كه گسترش فعاليت‌هاي باستان‌شناسي، يكي از مولفه‌هاي مهم ايران‌شناسي است. توجه به زمينه‌هاي گوناگون باستان‌شناسي ايران و ارتقاي آن در سطح بين‌المللي (در همه‌ي دوره‌هاي پيش از تاريخي، تاريخي و اسلامي) به‌جز منافع علمي و فرهنگي، منافع كلان مالي نيز براي اقتصاد كشور دربرخواهد داشت.

به بيان ديگر، قرارگيري باستان‌شناسي در جايگاه شايسته خود نه‌تنها مخل كار ساير نهادهاي اجرايي - پژوهشي سازمان مانند حفاظت و مرمت نيست، بلكه باعث رشد متوازن سازمان ميراث فرهنگي در همه‌ي عرصه‌ها و وظايف آن خواهد شد.

انتهاي پيام

سه شنبه 3 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن