تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 29 بهمن 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس به نيازمند كمك مالى كند و با مردم منصفانه رفتار نمايد چنين كسى مؤمن حقيقى اس...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

بانک کتاب

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

ایونا

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

کشتی تفریحی کیش

تور نوروز خارجی

خرید اسکرابر صنعتی

طراحی سایت فروشگاهی فروشگاه آنلاین راه‌اندازی کسب‌وکار آنلاین طراحی فروشگاه اینترنتی وب‌سایت

کاشت ابرو با خواب طبیعی

هدایای تبلیغاتی

زومکشت

فرش آشپزخانه

خرید عسل

قرص بلک اسلیم پلاس

کاشت تخصصی ابرو در مشهد

صندوق سهامی

تزریق ژل

خرید زعفران مرغوب

تحصیل آنلاین آمریکا

سوالات آیین نامه

سمپاشی سوسک فاضلاب

مبل کلاسیک

بهترین دکتر پروتز سینه در تهران

صندلی گیمینگ

کفش ایمنی و کار

دفترچه تبلیغاتی

خرید سی پی

قالیشویی کرج

سررسید 1404

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1860298364




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مبارزان انقلاب اسلامي/2شهيدي كه از عضويت در نهضت آزادي به جمهوري اسلامي رسيد


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: مبارزان انقلاب اسلامي/2شهيدي كه از عضويت در نهضت آزادي به جمهوري اسلامي رسيد
محمد صادق اسلامي مبارزي با تقوي و داراي سعه‌ صدر بود كه با همه انتقادپذيري كه داشت حق‌طلبي را فراموش نكرد و در ابتدا شروع مبارزاتي از شاخه بازار نهضت آزادي ايران شروع كرد و سپس به جمعيت مؤتلفه اسلامي پيوست و در نهايت با پيوستن به حزب جمهوري اسلامي به شهادت رسيد.


به گزارش خبرنگار تاريخ خبرگزاري فارس، محمدصادق اسلامي در بهار 1311 در يكي از محلات جنوب تهران به دنيا آمد. دوره تحصيلات ابتدايي را در تهران و لنگرود گيلان سپري كرد.

سپس به تهران بازگشت و دوره متوسطه را به صورت شبانه و متفرقه در يكي از مدارس بازار تهران ادامه داد. بعد از آن وارد بازار كار شد، و از اواسط سال 1329 تا سال 1340 در مؤسسات دولتي مشغول به كار بود، تا آنكه در اين زمان وارد بازار تهران شد و فعاليت معيشتي خود را در اين زمينه پي گرفت.

در همين زمان بود كه ابتدا به شاخه بازار نهضت آزادي ايران و سپس به جمعيت مؤتلفه اسلامي پيوست و فعاليت مبارزاتي خود را عليه حكومت پهلوي آغاز كرد و تا پيروزي انقلاب اسلامي ادامه داد. او بعد از وقوع انقلاب، به حزب جمهوري اسلامي ملحق گرديد تا آنكه در واقعه بمب‌گذاري دفتر مركزي حزب جمهوري اسلامي در هفتم تير ماه 1360ش، همراه با بسياري از اعضاي آن حزب شهيد شد.

*انقلاب اسلامي داراي بعد فرهنگي بود

يكي از زمينه­هاي مهم وقوعِ انقلاب اسلامي ايران را بايد در عرصه فرهنگي و مذهبي جست‌ وجو كرد. جايي كه حكومت پهلوي، با اقدامات فرهنگي ناهمسو با فرهنگ ديني و سنّتي مردم ايران، سبب تحريكِ آنان برضد خود گرديد.

اسلامگرايان، تاكيد شديدي بر مبارزه با سياست فرهنگي غربگرايانه و غيرديني رژيم پهلوي داشته و جداي از مبارزه سياسي، به شدت در راستاي افكار و اعتقادات ديني و سنّتي خود فعاليت مي­كردند. يكي از اين انقلابيونِ مسلمان، محمدصادق اسلامي بود كه تلاش بي­وقفه­اي را در اين زمينه انجام داد. در اين مقاله، سعي بر آن است تا به اقدامات اين شهيد راه انقلاب، در عرصه موردنظر پرداخته شود.

هيئت‌هاي موتلفه اسلامي كه صادق اسلامي، يكي از اعضاي برجسته آن به‌شمار مي­رفت، اگرچه عمدتا به سبب جنبه سياسي­اش بر سر زبان‌ها افتاد، اما در واقع، يك گروه سياسي ـ مذهبي بود، چنانكه يكي از زمينه­هاي شكل­گيري آن، بدين ترتيب بوده است كه: « جهت تبليغ دين اسلام چند نفر از مسلمان­ها تصميم گرفتند در تحقيق و تبليغ دين به طرز صحيح با يكديگر تشريك مساعي كنند و براي آن منظور اساسنامه و مرامنامه­اي كه شامل يك مقدمه و سه ماده مرامنامه بود تهيه كردند كه تقريبا قريب به اين مضامين بود.

بهتر شناختن قوانين مقدس اسلام بهتر شناساندن قوانين اسلام به جهانيان . بهتر عمل كردن به دستورات دين مبين اسلام، موتلفه اسلامي، كانون‌هايي داشتند و در آن از روحانيوني گرانسنگ همچون مطهري، بهشتي، باهنر و مصباح يزدي به‌منظور آموزش فكري-ديني اعضا استفاده مي‌كردند. همچنين در ميان خودِ اعضاي موتلفه نيز جلسات ده نفري برقرار مي­گرديد و اين جلسات به‌صورت هفتگي و به ترتيب در منزل هريك از اعضاي گروه مذكور برپا مي­شد و در آن، در مورد مسائل اعتقادي صحبت مي­شد.

*زنداني كه در زندان نماز جماعت برپا مي‌كرد

صادق اسلامي در طي دوره دو ساله زندان نيز در انجام فعاليتهايي همسو با اعتقادات مذهبي، راسخ بود. چنانكه بنابر اظهار يكي از همقطاران­اش در موتلفه، هنگاميكه در اواسط سال 44ش همراه با صادق اسلامي و تعدادي ديگر، وارد زندان قصر شدند، فضاي ديني بر آنجا حاكم نبود چرا كه علي رغم حضور افراد مذهبي جمعي از زندانيان را كمونيست‌ها تشكيل مي­دادند. اما با فعاليتهايي كه اسلامي و همفكران­اش انجام دادند، سعي كردند تا شرايط را تغيير دهند: «وقتي آقاي اسلامي اذان گفت ما در وسط حياط شماره 3، پتو پهن كرديم و عالي پيشنماز شد و نماز جماعت خوانديم چپي­ها با تعجب ما را نگاه مي­كردند و مانده بودند كه چطور ما 21 نفر توانستيم وضع كفرآلود زندان را به حال و هواي مذهبي تبديل كنيم. از آن روز به بعد نماز جماعت بطور منظم اجرا مي­شد.

*بعد از انقلاب صادق اسلامي فعاليت مذهبي داشت

برجسته­ترين فعاليت مذهبي صادق اسلامي بعد از آزادي­اش از زندان و تا انقلاب اسلامي، حضورش در جلسات و سخنراني‌هاي مذهبي بود كه به صورت هفتگي برپا مي­شد. برخي از اين جلسات به‌طور دوره­اي، در منزل هر يك از افرادِ حاضر در جلسه برگزار مي‌گرديد و روحانيوني همچون هاشمي رفسنجاني در آن به سخنراني پرداخته و سعي در بالا بردن سطح آگاهي فكري حاضرين در ارتباط با مسائل ديني داشتند. چنانكه در يكي از اين جلسات، اواخر شهريور 46، در مورد اين موضوع كه «دست استعمارگران در ملت شيعه رسوخ پيدا كرده و آنها تصميم دارند به هر نحو كه شده اسلام را بكوبند» صحبت شده بود.

جلساتي تحت عنوان هيئت «محبان الحسين» با سخنراني گلزاده غفوري برگزار مي­گرديد كه محور اصلي آن نيز اسلام و قرآن بود. تركيب سياسي اعضاي شركت­كننده در اين هيئت، از افراد موتلفه و حزب ملل اسلامي بود و صادق اسلامي نيز در اين هيئت مشاركتي فعال داشت. هيئت مذكور، سعي مي­كرد تا براي آشنايي بيش از پيش اعضايش نسبت به مسائل ديني، كلاسهايي را نيز براي آموزش افراد تدارك ببيند.

يكي از اين كلاس‌ها، زبان عربي بود كه به صورت ادواري در منزل يكي از اعضا برگزار مي­شد و البته در ترقي سطح فكري ـ ديني افراد تاثيرگذار بود. چنانكه بنابر گزارش ساواك (دي 1346) درباره يكي از همين كلاس‌ها، مطالب زير در ميان اعضا رد و بدل گرديده است: «ما بايد سعي كنيم زبان قرآن را فرا گيريم چون بزرگترين لطمه­اي كه از طرف استعمارگران به ما وارد آمده اين بود كه ما را از زبان عربي به دور دارند تا اصولا به مفهوم قرآن پي نبريم. شخصي ديگر گفت كه اسلامي كه امروز در بين ما هست جز عقب افتادگي و درجا زدن چيز ديگري براي ما به ارمغان نياورد. اين اسلام حقيقي كه پيغمبر در آن زمان رهبري مي­كرد نيست.

جلسات مذهبي ديگر در مقطع زمانيِ دهه منتهي به انقلاب، هيئت «مكتب قرآن» نام داشت كه مديريت آن با شهيد بهشتي بود، و صادق اسلامي همراه با برخي يارانش در موتلفه همچون شفيق، ميرفندرسكي، توكلي بينا در آن جلسات شركت مي­كرد.

علاوه بر اعضاي موتلفه، افرادي از حزب ملل و نهضت آزادي ايران نيز در آن شركت داشتند. در اين جلسات، دكتر بهشتي سلسله سخنرانيهايي در مورد توحيد، معاد، نبوت و اصول دين تدارك ديده بودند تا ازين طريق، بينشِ انقلابيون اسلامگرا نسبت به اين موضوعات، عمق بيشتري پيدا كند. حضور در جلسات مذهبي مسجد هدايت كه به رهبري آيت‌الله طالقاني برگزار مي­گرديد، از ديگر فعاليتهاي صادق اسلامي در زمينه فرهنگي - مذهبي بود، به طوري كه گاهي در تفسير قرائت قرآن نيز شركت مي­كرد.

البته روحانيوني همچون دكتر باهنر و استاد مطهري نيز در آنجا سخنراني مي­كردند، و بجز برخي اعضاي موتلفه مانند صادق اسلامي، اكثريت حاضرين در آن جلسات، از اعضاي نهضت آزادي ايران و انجمن اسلامي مهندسين بودند16.

غير از اين جلسات ديني، كه به صورت مداوم و برنامه­ريزي شده برگزار مي­شد، نشست‌هاي مذهبي ديگري هم وجود داشت كه صادق اسلامي در آن شركت مي­كرد، براي نمونه، جلسات تفسير آقاي لواساني كه در سال 1356 در جريان بوده و افرادي مانند عسگراولادي، مرتضي نبوي، پوراستاد نيز همراه با صادق اسلامي در آن حاضر بودند و يا مراسمي كه به مناسبت اعياد و يا سوگواريهاي مذهبي، انقلابيون اسلامگرا، آن را تدارك مي­ديدند، چنانكه در اواخر بهمن51، يك مجلس عزاداري در مسجد جامع نارمك تشكيل شده بود و در آن، مبارزاني همچون سران نهضت آزادي ايران، كاظم سامي (رهبر جنبش انقلابي مردم ايران، جاما)، شهيد رجائي حضور داشته و يكي از سخنرانان مراسم مذكور نيز آيت‌الله خامنه‌اي بود.

*صادق اسلامي در بنياد رفاه نقش فعال داشت

از ديگر فعاليتهاي صادق اسلامي در دهه 1340 و 1350 نقش كليدي و مهم­اش در بنياد رفاه بود. يكي از موارد مهم ذكر شده در اساسنامه اين بنياد، كه به وسيله برخي روحانيون انقلابي و همچنين مبارزان اسلامگرا تاسيس گرديد؛ كمك به تامين و بهبود زندگي نيازمندان، تاسيس آموزشگاه‌ها، همچنين نشر معارف اسلامي و انتشار نشريات و كتب در چهارچوب ارزشهاي مذهبي بود.

اين بنياد كه در آغاز فعاليت­اش به «گروه فرهنگي بنياد» نيز معروف بوده، در پاييز 1348 تشكيل گرديد. در ابتداي فعاليت فقط 20 عضو داشته (منجمله صادق اسلامي) و با گروه فرهنگي رفاه، دبيرستان علوي، شركت تعاوني سودبخش ارتباط مخفي داشت.

مدتي بعد از شروع كار بود كه بنياد، مدرسه رفاه را بوجود آورد: «بنده و دوستانم يعني شفيق، لاجوردي و اسلامي در بررسي‌هاي خود به اين نتيجه رسيديم كه يكي از كمبودهاي بارز جامعه مذهبي ما، نبودن مدارس دخترانه اسلامي است. ازين رو مصمم شديم كه مدرسه دخترانه رفاه را تاسيس كنيم براي ايجاد اين مدرسه كه بعدها بصورت يك مجتمع آموزشي درآمد و از دبستان تا دبيرستان را دربر گرفت.

مسئولين بنياد رفاه، در تدارك برگزاري كلاس عربي در سطح دبيرستان و حتي بالاتر، براي افراد مذهبي نيز بودند، و حتي برخي اعضاي برجسته بنياد همچون صادق اسلامي به آموختن عربي در سطح عالي مشغول بودند.

از ديگر اقدامات فرهنگي ـ مذهبي صادق اسلامي، نقش او در شركت «سهامي فيلم در خدمت دين» بود كه در شهريور52 تشكيل گرديد. گفته شده كه اين شركت به منظور «رفع نياز مسلمين و جلوگيري از انحراف اخلاقي آنان» به وجود آمد و مسئولين آن، انتظار سود مادي نداشته، بلكه بنابر اظهار يكي از سهامداران آن «سهامي كه خريداري شده جزء خيرات محسوب مي­كنيم.

انتهاي پيام/

يکشنبه 1 دي 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن