واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: ايرانيان خالق جشن يلدا
جشن يلدا به خود ايرانيان تعلق داشته است و اعيادي همچون نوروز، يلدا و مهرگان در دنيا نظيري ندارند اين در حالي است كه با توجه به گستردگي مرز ايران در طول تاريخ اين جشنها در برخي از كشورهاي دنيا به ويژه پارسي زبانان رواج پيدا كرده است. ايرانيان خالق جشن يلدا
ايلنا: جشن شب يلدا به منظور بزرگداشت زايش خورشيد است و اين جشن از زمان ميترائيسم در ايران بوده است و ايرانيان باستان ابداع كننده اين جشن بودهاند.
به گزارش خبرنگار ايلنا، ايرانيان باستان قبل از ورود دين اسلام، جشنها و مراسمهاي ملي فراواني داشت اين جشنها تجلي ويژهاي بودند براي اينكه به درگاه ايزد يكتا شكر نعمت كنند، جشنهاي نوروز، مهرگان، تيرگان و يلدا نمونههايي از جشنهاي باستاني ايران هستند.
يلدا يك كلمه سورياني است كه در ايران باستان به معناي تولد خورشيد است و معتقد بودن از شب يلدا يك جو، يك جو از شب به روز اضافه ميشود و همين روشنايي را يك اميد ميخواندند و در دين زردشت نور و روشنايي حرمت ويژهاي دارد و نشان رحمت ايزد يكتا خوانده ميشود.
البته مسيحيت معتقد است در اين شب متولد شده است كه البته خيلي از مسيحيان معتقد هستند كه مسيح در شب ژانويه متولد شده است ولي در ايران باستان يلدا به معناي تولد خورشيد است و به همين دليل كشاورزان ايراني از ابتداي دي ماه زمينهاي زراعي خود را جهت كاشت محصولات آماده ميكردند و شخم ميزدند.
جشن شب يلدا به منظور بزرگداشت زايش خورشيد است و اين جشن از زمان ميترائيسم در ايران بوده است و ايرانيان باستان مبدع اين جشن بودهاند.
ايرانيان باستان معتقد هستند كه در شب يلدا خورشيد زايش جديدي پيدا ميكند و از شب يك جو، يك جو به روز اضافه ميشود و همين روشنايي را يك اميد ميخواندند كه در آيين زردشت نيز تاريكي را نماد اهريمن و روشنايي را نماد پاكي و رحمت خداوند ميدانستند.
اين جشنها به خود ايرانيان تعلق داشته است و اعيادي همچون نوروز، يلدا و مهرگان در دنيا نظيري ندارند. اين در حالي است كه با توجه به گستردگي مرز ايران در طول تاريخ اين جشنها در برخي از كشورهاي دنيا به ويژه پارسي زبانان رواج پيدا كرده است.
در گذشته با آغاز فصل زمستان به علت نبود امكانات كافي نگهداري مواد غذايي به ويژه ميوه ممكن نبود و ميتوان گفت پس از شب يلدا ميوه به صورت متنوع و تازه يافت نميشد و در نهايت ميوهها را تا پايان پاييز ميتوانستند نگهداري كنند، البته ايرانيان از گذشتههاي دور، هنر نگهداري مواد غذايي، مثل مربا درست كردن، شور كردن، ترش كردن، خشك كردن و غيره را داشتند.
ميوههاي زمستاني ايراني تقريبا محدود به پنج تا شش مورد همچون هويج، چغندر، زردك و شلغم بود، لذا ايرانيان قديم سعي ميكردند با استفاده از ميوههاي باقي مانده و ضمن توجه به رنگ آنها همچون هندوانه و انار شب يلدا را سپري كنند و در مقابل شرايط سخت زمستان به نوعي خودشان را با جشن يلدا دلداري ميدادند.
يلدا آماده باش مردم براي سختي زمستان بود ماههاي آذر، دي و بهمن ماههاي سرد و سخت محسوب ميشدند و ايرانيان باستان سعي ميكردند با اين جشن به خودشان تسلي دهند و با فرا رسيدن نوروز در سراسر ايران جشن نوروز را به نشان شكر نعمت و شادي برپا ميكردند. به عنوان مثال در مازندران اتمام زمستان را با برپا كردن مراسمهايي نظير "عروس گولٍي" و "پير بابو" جشن ميگرفتند.
زمستان چرخه اقتصاد، كشاورزي و همچنين سلامتي مردم را به خطر ميانداخت لذا مردم پايان زمستان را مبارك ميدانستند و در آغاز اين فصل نيز با خوردن ميوه و مواد غذايي متنوع اعتقاد داشتند كه در برابر سختي سرما مقاوم ميشوند بنابراين در شب يلدا به خوردن چهل ماده غذايي ميپرداختند و به عنوان مثال در يك غذا از دهها نوع سبزي استفاده ميكردند.
با گذر زمان در اين مراسمها تغييرات كمي به وجود آمد به عنوان مثال خوردن كامل انار را يك فريضه بهشتي ميدانند كه فلسفه اين حرف بر پايه شكر نعمت چيده شده است و در دين اسلام نيز تاكيد زيادي بر شكر و پرهيز از كفران نعمت شده است.
تمامي جشنهاي باستاني ما بهانهاي براي ديدار آشنايان بوده است و بر روابط صميمانه چهره به چهره ايرانيان اشاره داشته است تا مردم يكديگر را فراموش نكنند و به هم نوعان خود عشق بورزند و اهميت شب يلدا وقتي بارز ميشود كه بدانيم مردم در شب يلدا به يكديگر عيدي ميدادند.
همچنين بسياري از اعياد ما به معناي شكرگزاري ايزد يكتا بوده است كه جشن گندم در اواخر بهار به نشان فصل برداشت گندم و جشن مهرگان به نشان آغاز فصل بارش نمونههاي بارزي در اين زمينه هستند و اعياد باستاني ايران در جهت ارج نهادن به طبيعت بوده است در حالي كه در بسياري از اعياد ساير كشورها به كشتار حيوانات ميپردازند در حالي كه آيين ايراني تاكيد زيادي بر احترام به طبيعت دارد.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]