محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1829955825
پيشينه جشن شب يلدا و رسم و رسوم آن
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: پيشينه جشن شب يلدا و رسم و رسوم آن
شب يلدا يا شب چله آخرين روز آذرماه، شب اول زمستان و درازترين شب سال است.ايرانيان باستان با باور اينكه فرداي شب يلدا با دميدن خورشيد، روزها بلند تر شده و تابش نور ايزدي افزوني مي يابد، آخر پاييز و اول زمستان را شب زايش مهر يا زايش خورشيد مي خواندند و براي آن جشن بزرگي برپا مي كردند.
به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران، شب يلدا يا شب چله آخرين روز آذرماه، شب اول زمستان و درازترين شب سال است.ايرانيان باستان با باور اينكه فرداي شب يلدا با دميدن خورشيد، روزها بلند تر شده و تابش نور ايزدي افزوني مي يابد، آخر پاييز و اول زمستان را شب زايش مهر يا زايش خورشيد مي خواندند و براي آن جشن بزرگي برپا مي كردند.
اين جشن در ماه پارسي «دي» قرار دارد كه نام آفريننده در زمان قبل از زرتشتيان بوده است كه بعدها او به نام آفريننده نور معروف شد.
نور، روز و روشنايي خورشيد، نشانه هايي از آفريدگار بود در حالي كه شب، تاريكي و سرما نشانه هايي از اهريمن. مشاهده تغييرات مداوم شب و روز مردم را به اين باور رسانده بود كه شب و روز يا روشنايي و تاريكي در يك جنگ هميشگي به سر مي برند. روزهاي بلندتر روزهاي پيروزي روشنايي بود، در حالي كه روزهاي كوتاه تر نشانه يي از غلبه تاريكي.
پيشينه جشن
يلدا و جشن هايي كه در اين شب برگزار مي شود، يك سنت باستاني است. اين جشن مراسمي آريايي است و پيروان ميتراييسم آن را از هزاران سال پيش در ايران برگزار مي كرده اند. يلدا روز تولد ميترا يا مهر است. اين جشن به اندازه زماني كه مردم فصول را تعيين كردند كهن است.
مراسم و آداب جشن
براي در امان بودن از خطر اهريمن، در اين شب همه دور هم جمع مي شدند و با برافروختن آتش از خورشيد طلب بركت مي كردند.
آيين شب يلدا يا شب چله، خوردن آجيل مخصوص، هندوانه، انار و شيريني و ميوه هاي گوناگون است كه همه جنبه نمادي دارند و نشانه بركت، تندرستي، فراواني و شادكامي هستند.
در اين شب هم مثل جشن تيرگان، فال گرفتن از كتاب حافظ مرسوم است. حاضران با انتخاب و شكستن گردو از روي پوكي و يا پري آن، آينده گويي مي كنند.
جشن شب يلدا جشني است كه از ۷ هزارسال پيش تاكنون در ميان ايرانيان برگزار مي شود. ۷ هزار سال پيش نياكان ما به دانش گاه شماري دست پيدا كردند و دريافتند كه نخستين شب زمستان بلندترين شب سال است.
يكي ديگر از دلايل برگزاري اين جشن، شب زادروز ايزدمهر يا ميترا است. مهر به معناي خورشيد است و تاريخ پرستش آن در ميان ايراني ها و آريايي ها به پيش از دين زرتشت بازمي گردد كه پس از ظهور زرتشت اين پيامبر او را اهورامزدا تعريف كرد. يكي از ايزدان اهورايي مهر بود كه هم اكنون بخشي از اوستا به نامش نامگذاري شده.
در «مهريشت» اوستا آمده است؛ «مهر از آسمان با هزاران چشم بر ايراني مي نگرد تا دروغي نگويد».
آيين هاي جشن شب يلدا
يكي از آيين هاي شب يلدا در ايران، تفال با ديوان حافظ است. مردم ديوان اشعار لسان الغيب را با نيت بهروزي و شادكامي مي گشايند و فال دل خويش را از او طلب مي كنند.
در برخي ديگر از جاهاي ايران نيز شاهنامه خواني رواج دارد. بازگويي خاطرات و قصه گويي پدربزرگها و مادربزرگها نيز يكي از مواردي است كه يلدا را براي خانواده ايراني دلپذيرتر مي كند.
اما همه اينها ترفندهايي است تا خانواده ها گرد يكديگر آيند و بلندترين شب سال را با شادي و خرسندي به سپيده برسانند.
در سراسر ايران زمين، جايي را نمي يابيد كه خوردن هندوانه در شب يلدا جزء آداب و شيوه آن نباشد.
در جاهاي گوناگون ايران، گونه هاي تنقلات و خوراكي ها به تبع ژيرامون و شيوه زندگي مردم منطقه بهره برده مي شود اما هندوانه ميوه اي است كه هيچ گاه از قلم نمي افتد، زيرا شمار زيادي به اين باورند كه اگر مقداري هندوانه در شب چله بخورند در سراسر چله بزرگ و كوچك يعني زمستاني كه در پيش دارند سرما و بيماري بر آنها غلبه نخواهد كرد.
مردم شيراز در شب يلدا به شب زنده داري مي پردازند و برخي نيز بسياري از دوستان و بستگان خود را دعوت مي كنند. آنها در اين شب سفره يي مي گسترانند كه بي شباهت به سفره هفت سين نوروز نيست و در آن آينه را جاي مي دهند. گونه هاي بي شمار آجيل و تنقلاتي چون نخودچي، كشمش، حلواشكري، رنگينك و خرما و ميوه هايي چون انار و به ويژه هندوانه خوراكيهاي اين شب را تشكيل مي دهند.
در آذربايجان مردم هندوانه چله (چيله قارپوزي) مي خوردند و باور دارند كه با خوردن هندوانه لرز و سوز و سرما به تن آنها تاثيري ندارد.
در اردبيل رسم است كه مردم، چله بزرگ را سوگند مي دهند كه زياد سخت نگيرد و معمولاً گندم برشته (قورقا) و هندوانه و سبزه و مغزگردو و نخودچي و كشمش ميخورند.
در گيلان هندوانه را حتماً فراهم مي كنند و باورمندند كه هركس در شب چله هندوانه بخورد در تابستان احساس تشنگي نمي كند و در زمستان سرما را حس نخواهد كرد.
«آوكونوس» يكي ديگر از ميوه هايي است كه در اين منطقه در شب يلدا رواج دارد و به روش خاصي تهيه مي شود.
در فصل پاييز، ازگيل خام را در خمره مي ريزند، خمره را پر از آب مي كنند و كمي نمك هم به آن مي افزايند و در خم را مي بندند و در گوشه يي خارج از هواي گرم اتاق مي گذارند، ازگيل سفت و خام، پس از مدتي پخته و آبدار و خوشمزه مي شود.
آوكونوس (ازگيل) در اغلب خانه هاي گيلان تا بهار آينده يافت مي شود و هر زمان هوس كنند ازگيل و تازه و پخته را از خم بيرون مي آورند و آن را با گلپر و نمك در سينه كش آفتاب ميخورند.
بنا به روايت مردم كرمان تا سحر انتظار مي كشند تا از قارون افسانه يي استقبال كنند. قارون در پوشاك هيزم شكن براي خانواده هاي فقير تكه هاي چوب مي آورد. اين چوب ها به زر دگرگون مي شوند و براي آن خانواده، ثروت و روزي به همراه مي آورند.
جشن شب يلدا
جشن شب يلدا يك جشن كاملاً زنده است و همه مسيحيان جهان اين جشن را با نام جشن تولد مسيح برگزار مي كنند. يلدا و مراسمي كه در نخستين شب بلند زمستان و بلندترين شب سال برپا مي كنند سابقه يي بسيار دراز داشته و مربوط مي شود به ايزد مهر.
پيشينه جشن شب يلدا و رسم و رسوم آن
اين جشن كه يكي از كهن ترين جشن هاي ايران باستان است در اصطلاح به آن شب چله هم مي گويند.
چله بزرگ از يكمين روز دي ماه جشن خرم روز تا دهم بهمن كه جشن سده است به طول مي انجامد و آن را چله بزرگ مي نامند به آن دليل كه شدت سرما بيشتر است، آنگاه چله كوچك فرا مي رسد كه دهم از بهمن تا بيستم اسفند به طول مي انجامد و سرما كم كم كاسته مي شود.
چله اول كه اولين روز زمستان و يا نخستين شب آن است تولد مهر و خورشيد شكست ناپذير است، زيرا مردم دوره هاي گذشته كه پايه زندگي شان بركشاورزي و چوپاني قرار داشت و در طول سال با سپري شدن فصل ها و تضادهاي طبيعت خو داشتند و براثر تجربه و گذشت زمان با گردش خورشيد و تغيير فصول و بلندي و كوتاهي روز و شب و جهت حركت و قرار ستارگان آشنايي يافته و كارها و فعاليتشان را براساس آن تنظيم مي كردند و به تدريج دريافتند كه كوتاهترين روزها آخرين روز پاييز يعني سي ام آذر و بلندترين شب ها شب اول زمستان است اما بلافاصله بعد از اين با آغاز دي روزها بلندتر و شب ها كوتاه تر مي شود.
اقوام قديم آريايي جشن تولد آفتاب را آغاز زمستان مي گرفتند خصوصاً ژرمن ها كه اين ماه را به خداي آفتاب نسبت مي دهند و زياد هم بي تناسب نيست چرا كه آغاز زمستان مثل تولد خورشيد است كه از آن روز در نصف كره شمالي رو به افزايش و ارتفاع و درخشندگي مي گذارد و هر روز قوي تر مي شود.
در اين شب آتش برمي افروختند تا تاريكي و عاملان اهريمني و شياطين نابود شده و بگريزند و همچنان كه خورشيد به مناسبت فروغ و گرماي كارسازش تقدس پيدا كرده بود آتش نيز همان والايي را نزد مردمان دارا شد.
چون تاريكي فرا مي رسيد در پرتو روشنايي آتش تاريكي اهريمني را از بين مي بردند. در شب يلدا يا تولد خورشيد افراد دور هم جمع مي شدند و جهت رفع اين نحوست آتش مي افروختند و خوان ويژه مانند سفره يي كه عيد نوروز تهيه مي كنند اما محتويات آن متفاوت است مي گستراندند و هر آنچه ميوه تازه فصل كه نگهداري شده بود و ميوه هاي خشك در سفره مي نهادند.
اين سفره جنبه ديني داشته و مقدس بود و از ايزد خورشيد روشنايي و بركت مي طلبيدند تا در زمستان به خوشي سر كنند و ميوه هاي تازه و خشك و چيزهاي ديگر در سفره تمثيلي از آن بود كه بهار و تابستاني پربركت داشته باشند و همه شب را در پرتو چراغ و نور و آتش مي گذراندند تا اهريمن فرصت دژخويي و تباهي نيابد.
سفره شب يلدا سفره ميزد است و ميزد عبارت است از ميوه هاي تر و خشك و آجيل يا به اصطلاح زرتشتيان لرك كه از لوازم اين جشن بود كه به افتخار و ويژگي مهر يا خورشيد برگزار ميشد.
امروز هم ايرانيان در سراسر جهان اين جشن زيبا را در كنار يكديگر برگزار مي كنند و به خواندن شاهنامه و گرفتن فال حافظ مي پردازند./ز
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]
صفحات پیشنهادی
پيشينه جشن يلدا و رسم و رسوم آن
پيشينه جشن يلدا و رسم و رسوم آن يلدا و جشن هايي كه در اين شب برگزار مي شود يك سنت باستاني است به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران شب يلدا اين شب به زمان بين غروب آفتاب از ۳۰ آذر آخرين روز پاييز تا طلوع آفتاب در اول ماه دي نخستين روز زمستان اطلاق مي شود ايرانيان و بسيپيشنه جشن يلدا و رسم و رسوم آن
پيشنه جشن يلدا و رسم و رسوم آن شب يَلدا يا شب مهر يا شب چلّه بلندترين شب سال در نيمكرهٔ شمالي زمين است به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران شب يلدا اين شب به زمان بين غروب آفتاب از ۳۰ آذر آخرين روز پاييز تا طلوع آفتاب در اول ماه دي نخستين روز زمستان اطلاق مي شود ايرانآداب ورسوم شب يلدا در استان همدان
آداب ورسوم شب يلدا در استان همدان شب يَلدا يكي از جشنهاي كهن ايراني است به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران استان گيلان در گيلان هندوانه را حتماً فراهم مي كنند و معتقدند كه هر كس در شب چله هندوانه بخورد در تابستان احساس تشنگي نمي كند و در زمستان سرما را حس نخواهد كرد آويلداي ايراني؛ رسمي جهاني/ارتباط ميلاد مسيح با يلداي ايرانيان
يلداي ايراني رسمي جهاني ارتباط ميلاد مسيح با يلداي ايرانيان هادي معيري نژاد يلدا آخرين روز پاييز و اولين روز فصل زمستان است روزي كه در پايان آن طولاني ترين شب سال را در پي دارد شنبه 30 آذر 1392در حمايت از كودكان سرطاني برگزار ميشودبرگزاري جشنواره غذاي «يلداي همدلي» در كتابخانه مركزي خوزستان
در حمايت از كودكان سرطاني برگزار ميشودبرگزاري جشنواره غذاي يلداي همدلي در كتابخانه مركزي خوزستان رئيس كتابخانه مركزي خوزستان از برگزاري ويژه برنامه جشنواره غذا با عنوان يلداي همدلي در كتابخانه مركزي استان خوزستان خبر داد منصور كوهي رستمي امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس دريك روانشناس: رسومي همچون آئين شب يلدا باعث نشاط اجتماعي ميشود
يك روانشناس رسومي همچون آئين شب يلدا باعث نشاط اجتماعي ميشود يك روانشناس گفت رسومي همچون آئين شب يلدا و يا چهارشنبهسوري باعث ايجاد نشاط در بين خانوادهها و به تبع آن نشاط اجتماعي ميشود اعظم نوري در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران ايسنا - منطقه زنجان با بيان اآداب ورسوم شب يلدا در استان قزوين
آداب ورسوم شب يلدا در استان قزوين شب يَلدا يكي از جشنهاي كهن ايراني است به گزارش گروه استانهاي باشگاه خبرنگاران استان قزوين مردم استان قزوين نيز همچون ديگر هموطنان ايراني اين آيين كهن را با رفتن به خانه بزرگ ترها مي گذرانند به عقيده بزرگ ترها آوردن ميوه هاي مختلف خشك و تر وآداب و رسوم شب يلدا در لرستان
آداب و رسوم شب يلدا در لرستان مردم لرستان در شب چله يعني شب اول زمستاند با گوسفند يا بوقلموني كه براي شب چله پروار و چاق كردهاند غذا تهيه ميكنند به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران لرستان افراد خانوادهها به همراه بزرگان خانوادهها دور هم جمع ميشوند به گرفتن فال و تعريف دانگاهي به آداب و رسوم يلدا يا چله در خراسان رضوي
نگاهي به آداب و رسوم يلدا يا چله در خراسان رضوي يلدا در خراسان به شب چله يا چله نشيني معروف است و دور هم نشستن در اين شب و خواندن شاهنامه فردوسي و گرفتن فال حافظ از سنت هايي است كه در گذر زمان سينه به سينه محفوظ مانده و هنوز هم در برخي از خانواده هاي قديمي مشهدي رواج دارد به گمدير كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان استان مركزي:جشنواره قصههاي يلدايي در استان مركزي برپا شد
مدير كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان استان مركزي جشنواره قصههاي يلدايي در استان مركزي برپا شد مدير كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان استان مركزي از برپايي جشنواره قصههاي يلدايي در استان خبر داد به گزارش خبرگزاري فارس از اراك محمدتقي حقي ظهر امروز در حاشيه افتتاح اين جشنومدير كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان خوي خبر دادبرگزاري جشنواره «يلداي قصهها» در خوي
مدير كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان خوي خبر دادبرگزاري جشنواره يلداي قصهها در خوي مدير كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان خوي از برگزاري جشنواره يلداي قصهها در اين شهر خبر داد زهرا عنبري مقدم امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در اروميه اظهار داشت از امروز به مدت سه روز مآشنایی با آداب و رسوم مردم تهران قدیم در شب یلدا
آشنایی با آداب و رسوم مردم تهران قدیم در شب یلدا یلدای تهران قدیم با میوههای تازه فصل پاییز میوههای خشک شده تابستان آجیل مخصوص شیرینی و هندوانه به صبح میرسید به گزارش نامه نیوز به نقل از همشهری آنلاین تهرانیان قدیم در همه اعیاد خود سنت حسنه جمع شدن افراد خانواده در منزل باولين نشست خبري رسمي نخستين جشنواره سراسري عكس برج ميلاد
اولين نشست خبري رسمي نخستين جشنواره سراسري عكس برج ميلاد اولين نشست خبري رسمي نخستين جشنواره سراسري عكس برج ميلاد روز شنبه 7دي ماه ساعت 10 صبح در برج ميلاد تهران برگزار ميشود به گزارش حوزه تجسمي باشگاه خبرنگاران اولين نشست خبري رسمي نخستين جشنواره سراسري عكس برج ميلاد-
گوناگون
پربازدیدترینها