واضح آرشیو وب فارسی:فارس: داور جشنواره كتاب سال قشم:تكنيك قوي خالق «خدرو پسر ناخدا ابراهيم» آن را متفاوت كرده است
داور جشنواره كتاب سال قشم پيرامون كتاب «خدرو پسر ناخدا ابراهيم» كه به تازگي به عنوان كتاب سال قشم معرفي شده است، آورده است: تكنيك قوي خالق اين كتاب آن را متفاوت كرده است.
به گزارش خبرگزاري فارس از قشم، فرح نيازكار، استاد زبان و ادبيات فارسي دانشگاههاي شيراز و از اساتيد پروازي دانشگاه قشم، يكي از چهار داور جشنواره كتاب سال قشم در نوشتهاي كه به جشنواره كتاب قشم ارسال كرده است، درباره كتاب خدر و پسر ناخدا ابراهيم گفته است: اين داستان در زمره داستانهاي رئاليستي است كه گاه در تركيب با جريان سيال ذهن نويسنده، از حال به گذشته سفر ميكند و خواننده را با جريانهايي آشنا ميكند كه دليل حوادث، اتفاقات و احساسات كنوني راوي و يا ديگر كاراكترهاي داستان است.
وي ادامه داده است: گاه ماجراهاي اين داستان فرم حلقوي به خود گرفته و داستان در داستان ميشود، گاه نيز با مرور خاطرههاي راوي در برخورد با حوادث در اين ساختار روبرو ميشويم.
داور جشنواره كتاب سال قشم آورده است: داستان «خدرو پسر ناخدا ابراهيم» كه براساس فرهنگ بومي و گفتمان بومي منطقه جنوب شكل گرفته است، به خواننده اين فرصت را ميدهد كه به تجربه فضايي و موضوعي دست يابد كه كمتر به آن پرداخته شده است.
اين استاد دانشگاه در ادامه اين يادداشت خود براي جشنواره كتاب سال قشم يادآور شده است: داستان به بيان سفرهاي قاچاقي و دردسرهايي كه ممكن است داشته باشد، پرداخته و به وضوح چهره قربانيان اين امر اسفناك را به تصوير كشيده است.
وي افزوده است: ايرج اعتمادي (نويسنده اين كتاب) كوشيده است تا با رويكرد به ادبيات انتقادي و تصويرسازيهايي دقيق از اين شرايط نابسامان به زير پوست كاراكترهاي خود وارد شود و از زبان آنان، ناگفتهها و آمالشان را به تصوير كشد.
پرداختن به جزئيات براي طبيعي و ملموس نمودن صحنهها، تكرار برخي از عبارات از روي آگاهي، رواني نثر و متني كه تا پايان با خواننده همراه است، پرداختن به مسائل يك طبقه اجتماعي و منطقهاي كه كمتر مورد توجه قرار گرفته، از ويژگيهاي در خور توجه اين اثر است.
طبق يادداشت نيازكار، اين داستان از پايان خوبي برخوردار است و نويسنده توانسته به خوبي از عهده آن بر آيد. تغيير زاويه ديد راوي توام با تغيير احساسات راوي، درگير و دار حوادث گوناگون، پي رنگي قوي به داستان بخشيده است.
در ادامه اين مطلب آورده شده است: به نظر ميرسد نويسنده با انگيزه ايجاد يك تحول در قشر اجتماعي كه يا ناديده گرفته ميشود يا كمتر ديده ميشود، دست به خلق رماني اجتماعي – بومي زده است. او به خلق تصويري از زندگي در منطقهاي معلوم پرداخته، اگر چه حوادث داستان به گونه خطي پيش ميرود اما جاذبه كلام و موضوع، مخاطب را تا پايان به همراه ميبرد. او بر آن است تا داستان هر روزه قربانيان قاچاق انسان را به چالش بكشد و با درونمايهاي رمانتيك پرده از اين امر برميدارد.
نيازكار متذكر شده است: اعتمادي در پرداخت شخصيتهاي داستانش نيز موفق بوده است، شخصيتهاي داستانش به ويژه راوي يا قهرمان داستانش ايستا نيستند و در خلال داستان متحول ميشوند.
سرانجام اينكه، آنچه از مطالعه اثر ايرج اعتمادي ميتوان درك كرد اين است كه او در داستانش دغدغه هويت انسان و كرامت او را دارد.
براين اساس؛ اگرچه ايراداتي در ساختار ظاهري كتاب متوجه اين اثر ميباشد، با اين همه ارزشهاي محتوايي داستان و تكنيك قوي نويسنده در شروع، اوج و پايان داستان، اين اثر را در خور رتبه برتر جشنواره كتاب سال قشم قرار داده است.
انتهاي پيام/88001/ذ
چهارشنبه 4 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 180]