تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  امام جواد (ع):سه چیز است که هر کس آن را مراعات کند ، پشمیان نگردد : 1 - اجتناب از عجله ، 2 - مشورت ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843536169




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

به بهانه اكران «جيب بر خيابان جنوبي»بومي سازي يا كپي كردن سينماي فرنگي


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به بهانه اكران «جيب بر خيابان جنوبي»بومي سازي يا كپي كردن سينماي فرنگي
در فرآيند باسازي طبق نمونه هاي فرنگي بومي سازي متناسب با جغرافيا و فرهنگ عمومي كه درام در سرزمين ديگري فرآوري مي شود از اهميت بسياري برخودار است.


خبرگزاري فارس- گروه سينما: با آغاز دهه سي ورشد چشمگير توليدات سينمايي در ايران و تعدد محصولات پس از كودتاي 28 مرداد با توجه به ذائقه مخاطب دهه 30 ،40 و 50 شمسي هر فيلم پر مخاطب و موفق فرنگي اعم از مصري، هندي، ايتاليايي و آمريكايي در سينماي ايران اكران مي‌شد نمونه باسازي شده آن در سينماي فارسي در اولويت هاي توليد قرار مي گرفت. بيشمار فيلم‌هاي فرنگي بودند كه در دوره فيلمفارسي باسازي مي شدند. ساموئل خاچيكيان، رضا صفايي،سيامك ياسمي و بسياري از فيلمسازان سه دهه مذكور در كارنامه فعاليت‌هاي خود از پرچمداران بازسازي هاي فرنگي به شمار مي روند.

آژانس شيشه‌اي؛نمونه بازسازي‌هاي منطقي دهه هفتاد

موج بازسازي فيلم هاي فرنگي در دهه شصت و هفتاد شمسي پس از انقلاب ادامه داشت و حتي فيلمسازان نامي و شاخص از جريان باسازي عقب نماندند. مهمترين فيلم دهه هفتاد، «آژانس شيشه‌اي»، به نوعي باسازي مدرن و بومي فيلم بعدالظهر سگي سيدني لومت به شمار مي رود ،حتي مجيد مجيدي نيز از غافله نمونه سازي عقب نماند و فيلم بيد مجنون فيلمساز مذكور ،نمونه اي از باسازي غير مستقيم بوي خوش زندگي (مارتين برست) به شمار مي رود .تقوايي نيز در دهه شصت ناخدا خورشيد با الهام از فيلم داشتن يا نداشتن (هاوارد هاكس ) و الهام از منبع اقتباس ،رمان معروف ويكتور هوگو فيلمش را ساخت. باسازي فيلم فرنگي شايد در دوره اي خاص امري نكوهيده به شمار مي رفت اما برخي از توليدات مهم هاليوودي با اتكا به فرمول باسازي ساخته شدند و طبيعتا قبح باسازي با در نظر قواعدي خاص براي ارتقاي اثر مولف اوليه ،شكسته شد. اما در فرآيند باسازي طبق نمونه هاي فرنگي بومي سازي متناسب با جغرافيا و فرهنگ عمومي كه درام در سرزمين ديگري فرآوري مي شود از اهميت بسياري برخودار است. به عنوان مثال فيلم هايي نظير سه روز بعد (پل هاگيس) بي خوابي (كريستوفرنولان) و حتي دختري با خالكوبي اژدها (ديويد فينچر) باسازي توليدات سينماي سوئد و فرانسه به شمارمي روند. با اين توصيف در شرايط كنوني سينما ،باسازي بومي شده موفقي نظير آژانس شيشه اي براي مخاطبين ايراني جذابتر از نسخه آمريكايي آن به شمار مي رود. آنچه آژانس شيشه اي را در نظر مخاطب ايراني اثر گذار جلوه مي دهد فرهنگ عمومي ايران در جزئيات فيلم است. به سياق بيد مجنون مجيد مجيدي متناسب با فرهنگ عمومي جاري ساخته شده است و فيلمي بشدت ايراني به شمار مي‌رود.

جيب بر خيابان جنوبي؛از اسپانيا تا تهران

آنچه كه در جريان باسازي نسخه اصلي فيلم همواره از سوي منتقدان مورد عتاب قرار مي‌گيرد ساختن نسخه بي واسطه در فرم و محتوا است. يعني در فرآيند باسازي ،جغرافياي و فرهنگ عمومي كشوري كه نسخه اصلي را مورد باسازي قرار مي دهد لحاظ نشود و از حيث فرم كارگردان هيچ ميزانسن و يا خلاقيتي در پرداخت نسخه باسازي شده بكار نبرد. با اين حال در چند ساله اخير نسخه هاي باسازي شده ناموفقي در سينماي ايران ساخته شده‌اند كه سينماي ايران را بتدريج از حيث خلاقيت تهي ساخته است كه برخي از آنان در جدول انتهايي متن درج شده‌اند.

اما فيلم جيب بر خيابان جنوبي آخرين ساخته سياوش اسعدي نسخه باسازي شده فيلم «Ladrones» فيلمي محصول كشور اسپانيا است. بدون آنكه حكمي صادر كنيم در نگاهي كاملا تطبيقي درخواهيم يافت كه نسخه اسپانيايي بسيار زيباتر و جذابت تر از نسخه وطني است. در يك ارزيابي تطبيقي مستقل و بدون جهت گيري خاصي درخواهيم يافت كه نسخه وطني ساخته شده واجد هيچ ويژگي خاصي در نسبت به نسخه اسپانيايي ساخته شده نيست. بخش نخست از ويدئوي مذكور نشان مي‌دهد كه شمايل شخصيت اصلي، كاوه(مصطفي زماني)، در جايي اسكان پيدا مي‌كند كه خانه معشوقه سابق اوست كه البته در نسخه اسپانيايي جاي كاراكتر معشوقه با پرسوناژ مادر و نوستالوژي او در فضاي سيال ذهن كاراكتر جوان جيب بر(خوان جاس بالستا) مواجه هستيم و تقريبا لوكيشين انتخاب شده جيب بر با فضاي زندگي كاوه هيچ تفاوت عمده اي ندارد. حتي عروسكي كه جيب بر با آن تمرين دزدي مي كند دقيقا از روي الگوي اسپانيايي به فيلم آمده است.

نكته بعدي كه در نمونه باسازي شده فيلم جيب بر خيابان جنوبي چشم نوازي مي كند نقطه عطف فيلم يعني آشنايي كاوه و رعنا است . آنها در فروشگاهي با يكديگر آشنا مي شود كه در واقع اين آشنايي نقطه عطف داستاني فيلم به شمار مي رود . اما نقطه عطفي كه صورت بومي از حيث فرم و محتوا داشته باشد در فيلم لحاظ نشده است ، كارگردان در اين بخش از همان ميزانسن و دكوپاژ نسخه اصلي استفاده كرده است و هيچ آكسيون تازه اي كه سبب بدعت فيلم شود، در اثر ديده نمي شود . كافيست در يك نگاه تطبيقي نقطه عطف داستاني فيلم يعني آشنايي كاوه و رعنا را در نسخه اصلي مرور كنيم .

اغلب فيلم ها براي پر كردن فضاي روايي از بخش هاي فرمي خاصي استفاده مي كنند تا داستان ريتم و شكل تغزلي و آهنگين پيدا كند. در نسخه اسپانيايي كارگردان براي پر كردن اين فضا والسي فرمي را به اثر افزوده است كه دخترك مردان را اغوا مي‌كند تا جيب بر كيف اغواشده گان را بربايد. همين بخش با تركيبي دست نخورده منتها با تغيير موسيقي در فيلم جيب بر خيابان جنوبي لحاظ شده كه مخاطب را به اين نتيجه مي‌رساند كه هيچ خلاقيت خاصي در فيلم لحاظ نشده و سازنده نسخه بومي همان تركيب فرمي را در فيلم لحاظ كرده‌اند و اقدام به ايجاد فضايي غير متعارف از تمايلات اصلي كارگردان نبوده است. كافيست نمونه سوم يعني همين بخش را با نسخه اصلي فيلم مقايسه كنيم.

تلاش كارگردان براي بومي كردن يك فيلم فرنگي

با اين همه از كارگردان جيب بر خيابان در آخرين ساخته‌اش نمي‌توان توقع داشت كه حتي در امر باسازي فيلم موفق باشد. فيلم جيب بر خيابان جنوبي تلاش نصفه و نيمه‌اي به شمار مي رود كه كارگردان براي بومي كردن فيلمش شخصيت كاوه را از جهان فيلم‌هاي كيميايي وام گرفته است و تقريبا با چنين فضايي اغراق آميزي و يك پايان باز نه چندان معقول فيلم را به اتمام رسانده است. در صورتيكه در نسخه اصلي تراژدي فيلم كه حاصل رقابت جيب بر با ساير همتايان خويش در مترو است نتيجه مطلوبي منطق با الگوهاي مدرن فيلمنامه نويسي ايجاد مي‌كند و پايان عقيم فيلم جيب بر خيابان جنوبي با متن و محتواي فيلم با توجه به فضاي كيميايي زده اش هيچ سرانجام مشخصي را براي كاراكتر اصلي فيلم رقم نمي زند .در اين ميان كاراكتر مالخر فيلم با بازي امير جعفري گريم بشدت اغراق شده‌اي دارد كه مخاطب را به ياد گريم هاي اغراق شده سريال در چشم باد مي اندازد. واقعا قحط الرجال بازيگر است كه براي چنين نقشي از بازيگري با همان سن و سال استفاده نشده است؟ اگر نسخه اصلي فيلم را مرور كنيد كاراكتر مالخر شباهت زيادي به آرش تاج دارد كه كارگردان به جاي استفاده اغراق شده از امير جعفري مي توانست از اين بازيگر كه به كاراكتر مذبور شباهت دارد استفاده كند. همه چيز براي بازسازي و داشتن يك نمونه خوب از فيلم دزدان فراهم است اما سازندگان بي جهت دل بسته‌اند به آوردن ستارگان شناخته شده تر.

باسازي قواعدي دارد كه اگر رعايت نشود فاجعه‌اي همچون «جيب بر خيابان جنوبي» رقم خواهد خورد. فيلمي اسپانيايي، فضاها و كاراكترهايي از جنس كيميايي، ارجاعات مختلف به فيلم «حوالي اتوبان» سبب مي شود با فيلم مستقلي مواجه نباشيم.

*جدول فيلم‌هاي ايراني كپي شده از نمونه‌هاي فرنگي

نمونه ايراني نمونه فرنگي
ناخدا خورشيد (ناصر تقوايي) داشتن يا نداشتن(مايكل كورتيز)
بيد مجنون (مجيد مجيدي) Scent of a Woman (Martin Brest)
فيلم سه درجه تب (حميدرضا صلاحمند) The Accidental Husband Griffin Dunne
چپ دست (آرش معيريان) 50 First Dates (Peter Segal)
شوخي (همايون اسعديان) (Hero1992) Stephen Frears
همه چي آرومه(مصطفي منصوريار) hangover (Todd Phillips)
حقيقت گمشده (محمد احمدي) 21 Grams (Alejandro González Iñárritu(
آتش بس (تهمينه ميلاني) The Break-Up (Peyton Reed)
كافه ستاره( سامان مقدم ) Midaq Alley (Jorge Fons)
دو خواهر(محمد بانكي ) Two Much )Fernando Trueba)
زن بدلي (مهرداد مير فلاح) family man (Brett Ratner)
رز زرد (داريوش فرهنگ ) مي دانم تابستان گذشته چه كار كردي (جيم گيلسپي )
عطش (حسين فرحبخش) جنگل آسفالت (جان هيوستن)
آخرين بندر(حسن هدايت) كازابلانكا (مايكل كورتيز)
بر فراز اسمانهاي (محمد علي فردين) ستايش محصول هندوستان
مراد و لاله (صابر رهبر) فيلم واكسي محصول هندوستان
مرد حنجره طلايي صفحه شكسته محصول تركيه
چهار راه حوادث (ساموئل خاچيكيان) ريفي ريفي (ژول داسن )
ميعادگاه خشم (محمدي علي فردين) آخرين قطار گان هيل (جان استورجس)
گدايان تهران معجزه سيب(فرانك كاپرا)
فرياد نيمه شب اقتباسي از فيلم گيلدا(چارلز والتر)
هنگامه(ساموئل خاچيكيان) سابرينا (بيلي وايلدر)
شب نشيني در جهنم (ساموئل خاچيكيان) مسافر جهنم محصول ايتاليا
عصيان (ساموئل خاچيكيان) ساعات نا اميدي(ويليام وايلدر)
شوخي نكن دلخور مي شم بعضي داغشو دوست دارند( بيلي وايلدر)
دلهاي شكسته سنگام(راج كاپور) محصول هندوستان
چرخ وفلك (صابر رهبر) آواره(راج كاپور) محصول هندوستان
قصر زرين باسازي جانور محصول هندوستان
ياقوت سه چشم جنجال يك عشق محصول هندوستان
پنجره (جلال مقدم) مكاني در آفتاب(جورج استيونس)
تكيه بر باد (داريوش فرهنگ) مكاني در آفتاب (جورج استيونس)
جهنم زير پاي من (رضا صفايي) فيلم هندي دوبرادر (گانگا جامنا)
فيلم روزهاي تاريك (محمدعلي زرندي) مادام ايكس(ديويد لاول ريچ)

تهيه و نگارش: هانيه رهگذر

انتهاي پيام/ ا

شنبه 30 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن