واضح آرشیو وب فارسی:ايران: پس از تورم مصرفي رشد تورم توليدكننده هم كند شد
سياوش رضايي
پس از كاهش نرخ تورم بهاي كالاها و خدمات مصرفي در آبان ماه سالجاري كه براي نخستين بار در 13 ماه گذشته اتفاق افتاد از سرعت رشد نرخ تورم توليدكننده در اين ماه نيز كاسته شد بهطوري كه به رغم روند افزايشي اين شاخص نسبت به دورههاي مشابه قبل از رشد كمتري برخوردار شده است.
در شاخص بهاي كالاها و خدمات مصرفي يا تورم مصرفي نيز در ابتدا از سرعت رشد اين شاخص كاسته شد و در ماههاي بعد با افت تورم نقطه به نقطه در نهايت منجر به كاهش تورم ساليانه شد.
بر اساس آمار بانك مركزي از درصد تغييرات شاخص بهاي توليدكننده در ايران نرخ تورم توليدكننده در 12 ماه منتهي به آبان سالجاري به 5/38 درصد رسيد كه نسبت به نرخ تورم ماه گذشته آن(مهر ماه) يك درصد كاهش يافته است.اين نرخ در 12 ماهه منتهي به مهر ماه نسبت به 12 ماهه منتهي به مهر 91، 5/39درصد بوده است كه نشان دهنده روند نزولي اين شاخص در كشور است.البته همچنان شاخص بهاي توليدكننده در آبان ماه امسال نسبت به ماه قبل و ماه مشابه سال قبل افزايش نشان ميدهد. بر اين اساس اين شاخص در آبان ماه نسبت به ماه قبل 1/2 درصد رشد داشته است. نرخ تورم نقطه به نقطه توليدكننده يعني آبان 92 نسبت به آبان 91 معادل 2/28 درصد بوده است. اين در حالي است كه تورم نقطهاي در مهرماه امسال 9/30 درصد بوده كه حاكي از افت 7/2 درصدي اين شاخص در آبان ماه است.
همچنين در هشت ماه اول سالجاري نسبت به دوره مشابه سال قبل تورم توليدكننده 1/38 درصد محاسبه شده است كه در اين بخش نيز شاهد كاهش اين شاخص هستيم چرا كه در هفت ماه نخست سالجاري نسبت به دوره مشابه قبل نرخ تورم توليدكننده 7/39 درصد بوده است. شاخص بهاي توليدكننده در ايران در آبان ماه امسال به عدد 4/507 رسيد كه نسبت به ماه قبل معادل 1/2 درصد بالا رفت كه بيشتر از 2 درصد افزايش مهر ماه بود.
در اين ماه بالا رفتن شاخص بهاي اقلام و گروههايي نظير ذرت دانهاي، نباتات علوفهاي، سويا، سبزيهاي بوتهاي، زعفران، تخم مرغ، ماهي، سيم و كابل مسي، كرايه اتوبوس و خدمات دندانپزشكي بيشترين اثر را در افزايش شاخص بهاي توليدكننده نسبت به ماه قبل داشته است. همچنين در آبان ماه شاخص بهاي توليدكننده برخي از اقلام و گروهها مانند چغندر قند، محصولات جاليزي، گوسفند، آبميوه، فرش ماشيني، بنزين صادراتي، ميلگرد، آهن و تيرآهن پايين آمده است.
بنابر آمار ارائه شده از سوي بانك مركزي، نرخ تورم توليدكننده در سالهاي گذشته با روند متفاوتي پيش رفته است. بر اين اساس در سال 1384 اين نرخ نسبت به سالهاي قبل با كمترين رقم روبهرو بوده است.دراين سال نرخ تورم توليدكننده 8/8 درصد گزارش شده است كه نسبت به عدد 8/16 درصد سال 83 نصف شده است.ولي در سال 85 اين شاخص به 6/121 درصد افزايش مييابد و در سال بعد به 9/14 درصد ميرسد. سال 1387 نيز رشد تورم توليدكننده ادامه مييابد و خود را به 9/20 درصد ميرساند؛ عددي كه در سال 1388 به يكباره به 4/7 درصد افت ميكند ولي در سالهاي بعد اين كاهش جبران ميشود. به گونهاي كه در سال 1389 به رشد بيش از دو برابري به 6/16 درصد و در سال 1390 به 2/34 درصد افزايش مييابد.در سال گذشته نيز اين نرخ با ثبت 6/29 درصدي دچار افت شده است. اما روند حركتي اين شاخص در سالجاري نشان ميدهد كه با وجود افزايش شاخص نسبت به ماههاي قبل، رشد تورم توليدكننده كند شده است.
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]