واضح آرشیو وب فارسی:مهر: قدم زدن در ويرانهاي كه روزگاري لوكيشن "چاي تلخ" بود
مستندسازان حاضر در هفتمين جشنواره سينما حقيقت در آبادان به همراه سيد مهدي طباطبايي نژاد دبير اين جشنواره از لوكيشن "چاي تلخ" كه قرار بود به كارگرداني ناصر تقوايي ساخته شود، ديدن كردند.
به گزارش خبرنگار اعزامي مهر به آبادان، روز گذشته پنجشنبه 28 آذر ماه، سيد مهدي طباطبايي نژاد دبير هفتمين جشنواره سينما حقيقت به همراه تعدادي از مستندسازان از بخش هاي مختلف لوكيشنهاي فيلم سينمايي "چاي تلخ" به كارگرداني ناصر نقوايي در روستاي "سعدون" محلي روبروي "فاو" در بخشي از نخلستان هاي آبادان كه در اروندكنار واقع شده بود و خانه هاي روستايي با مردم عرب زبان در اطراف آن ديده مي شد، بازديد كردند.
ساخت فيلم سينمايي "چاي تلخ" به كارگرداني ناصر تقوايي و تهيه كنندگي سعيد حاج ميري، 10 سال پيش يعني در نيمه دوم آبان ماه در سال 1382 كليد خورد ولي اين لوكيشن سينمايي به دليل رها شدن در منطقه اي دور از دسترس و همچنين به دليل رعايت نكردن شرايط نگهداري صحيح، دچار تخريب شده است.
گروه توليد اين فيلم سينمايي در آن زمان تنها 60 درصد از فيلمبرداري را به انجام رساندند اما به دليل مشكلاتي ناشي از اختلاف نظر بين تقوايي كارگردان و سعيد حاج ميري تهيه كننده بر سر مسائل مالي ادامه توليد اين فيلم سينمايي متوقف شد. يكي از دلايل اين اختلاف نظر هزينه سنگين توليد دكور "چاي تلخ" بوده است.
اما نكته قابل توجه در بازديد از لوكيشن فيلم سينمايي "چاي تلخ" اين بود كه برخي لوازم چون لباس، صندلي و يك عروسك در اين لوكيشن مخروبه ديده مي شد كه در نگاه نخست به نظر مي رسيد اين لوازم بقاياي به جا مانده از آكساسوار صحنه است اما طبق گفته هاي مرضيه وفامهر بازيگر اين فيلم سينمايي و همسر ناصر تقوايي، لوازمي كه امروز در لوكيشن "چاي تلخ" ديده ميشود متعلق به فيلم نيست بلكه اين وسايل متعلق به خانواده افرادي است كه در طول اين 10 سال از اين لوكيشن محافظت مي كردند.
توضيحات بازيگر فيلم "چاي تلخ" در حالي مطرح مي شد كه آنچه پس از 10 سال از دكور اين فيلم سينمايي باقي مانده بود نخل هاي سوخته، ديوارهاي فروريخته و پنجره هاي نيمه باز با چهارچوب آهنين رنگ پريده و زنگ زده بود كه در گرماي تابستان و خشكي سرماي زمستان در آبادان از بين رفته بود.
اما يكي از نكات جالب بازديد از لوكيشن "چاي تلخ" اين بود كه مستندسازان و كارگردان هاي جوان سينما با اشتياق از اين فضا ديدن و سئوالات خود را مطرح مي كردند اما چون خود تقوايي دراين لوكيشن حضور نداشت هر يك از فيلمسازان و اهالي رسانه اطلاعات شنيده شده خود را با يكديگر در ميان ميگذاشتند.
اشتياق، شور و هيجان حضور تقوايي در بين فيلمسازان آباداني يكي از شگفتيهاي برگزاري جشنواره سينما حقيقت در آبادان بود و هرجا كه تقوايي بود عدهاي از فيلمسازان حضور داشتند و درباره سينماي تقوايي با او صحبت مي كردند و يا حتي تقوايي براساس تعاريفي كه از مستندهاي حاضر در اين جشنواره شنيده بود از كارگردان ها مي خواست تا درباره آثار خود صحبت كنند.
حال اينكه همين فيلمسازان زماني كه در مواجهه با لوكيشن "چاي تلخ" قرار گرفتند هزار سئوال بي پاسخ درباره تقوايي و "چاي تلخ" داشتند كه نبود تقوايي همه اين ذهن هاي پرسشگر را بي پاسخ گذاشت.
علاوه بر فيلمسازان جوان سينماي ايران برخي از چهره ها و مديران سينمايي نيز در اين بازديد حضور داشتند. حبيب ايل بيگي مديرعامل انجمن سينماي جوان و مهدي طباطبايي نژاد دبير جشنواره سينما حقيقت و مديرعامل مركز گسترش سينماي مستند و تجربي از جمله مديران حاضر بودند كه پا به پاي مستندسازان در لوكيشن "چاي تلخ" قدم مي زدند.
داريوش ارجمند نيز از جمله سينماگراني بود كه در اين لوكيشن حضور داشت. او در گپ كوتاهي با خبرنگار مهر از ديدن لوكيشن فعلي "چاي تلخ" ابراز ناراحتي كرد و گفت كه اين مكان كه امروز به عنوان لوكيشن فيلم سينمايي "چاي تلخ" مي شناسيم مي توانست با همياري تقوايي به اثري ماندگار در سينماي ايران تبديل شود اما همانطور كه قبلا گفتم به نظر مي رسد جرياني وجود دارد كه نخبهكشي را در راس فعاليت هاي سينمايي قرار داده است و اين نخبه كشي امروزه دامن امثال تقوايي را گرفته است.
ناصر تقوايي فيلمنامه "چاي تلخ" را در سال 1367 پس از جنگ نوشته بود اما پس از بازبيني هاي چندينباره عاقبت تصميم گرفت كه در سال 1382 ساخت اين فيلم سينمايي را از سر بگيرد اما هنوز پس از گذشت ده سال و فيلمبرداري بيش از نيمي از اين فيلم سينمايي هنوز به دلايل مختلف به سرانجام نرسيده است. اما تقوايي به خبرنگار مهر گفت كه جريان ساخت اين فيلم سينمايي آنقدر فرسايشي شده كه ديگر حاضر نيست سراغ ساخت اين فيلم سينمايي برود، مگر اينكه شرايط ساخت فيلم با فيلمنامه اي دوباره پرداخت شده فراهم شود.
اين كارگردان همچنين دلايل زيادي را براي توقف كلي اين پروژه بر مي شمارد اما در يكي از تازه ترين گفتگوهاي خود گفته بود كه آخرين ضربه اي كه خورده و باعث تعطيلي كامل پروژه شده بود آتشسوزي در نخلستان بود.
طبق تعريف تقوايي فيلم سينمايي "چاي تلخ" داستان شوربختي خانوادهاي روستايي در حاشيه مرز به هنگام آغاز جنگ است؛ خانوادهاي سه نفره زن و شوهري پير به همراه دختر جوانشان است كه امكان ترك روستا را در آغاز جنگ نداشتهاند.
در آغاز جنگ، روستا تخليه شده است اما اين سه نفر هنوز در روستا مانده بودند تا اينكه در نخستين روز جنگ، يك افسر جوان عراقي كه راه گم كرده بود گذرش به آن روستا ميافتد. اين افسر جوان عراقي كه حسين ياري نقش او را بازي مي كند در مواجهه با دختر جوان در يك اقدام جنونآميز به او تجاوز ميكند. چندبار پس از اين حادثه باز هم اين افسر عراقي به آن خانواده سر ميزند و براي جبران خطايش براي آنها خوراك و پوشاك ميآورد. او دلباخته دختر شده اما دختر از او متنفر است.
عكسها از مسعود نجفي خبرنگار فرهنگي ايسنا
كد خبر: 2199305
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۹ - ۱۲:۲۱
جمعه 29 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]