واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: يادداشت سياسيالقاعده و ايراني كه فعلا خويشتن دار است
«اوه! بله! ميان ايران و القاعده رابطه وجود دارد» اين ادعا، تيتر گزارش خبري روزنامه واشنگتن پست در 29 جولاي 2011 بود. اين گزارش خبري به زعم رسانه هاي غربي اولين اتهام رسمي دولت اوباما به ايران درباره ادعاي ارتباط ميان ايران و القاعده است. در اين گزارش رسما از سوي وزارت خزانه داري آمريكا مطرح شد تا سنگ بناي تصميمات و تحريم هاي جديد دولت اوباما عليه ايران باشد. همزمان وزارت خزانه داري آمريكا به بهانه همين اتهام، تحريم هايي را عليه كشورمان اعمال كرد. براين اساس:
1- به طور كلي فشار آمريكا بر ايران در دهه گذشته به خصوص در حوزه اي كه دولتمردان آمريكايي آن را مبارزه با تروريسم مي نامند از 2 وجه قابل بررسي است: نخست اين كه از آن جايي كه مبارزه با تروريسم براساس سند امنيت ملي آمريكا جزو منافع ملي خيلي مهم آمريكا در «خاورميانه» محسوب مي شود، آن ها اصولا به همين بهانه از سال 2001 به اين منطقه لشكر كشي و پس از اشغال افغانستان به عراق هم حمله كردند. مبارزه با تروريسم و القاعده يكي از پرتكرارترين كليد واژه هاي دولتمردان آمريكايي طي دهه گذشته بوده است. به همين منظور آن ها هميشه از طرف افكار عمومي آمريكا ومتحدانشان تحت فشار قرار داشته اند كه نتيجه همه اين لشكر كشي ها چه بوده است. در برهه اي از دهه گذشته مقامات آمريكايي در توضيحات و شايد توجيهات خود براي حضور طولاني تر در منطقه اعلام مي كردند كه هنوز نتوانسته اند شبكه تروريستي ادعايي خود در خاورميانه را ازبين ببرند و براي اين كه ادعاي خود را واقعي و غيرقابل خدشه نشان دهند ناچار بودند تا تقصيرها را به گردن كسي بيندازند كه اگر بخواهد قدرتش را دارد كه مقابل منافع آمريكايي ها بايستد. اتهام ارتباط القاعده با ايران، به سبب قدرت پرنفوذي كه ايران در منطقه دارد تنها راهي بود كه مي توانست افكار عمومي آمريكا و متحدان اين كشور را وادار كند كه بپذيرند آمريكا هنوز هم بايد در منطقه بماند و مبارزه! كند.
دومين وجه ايراد اين اتهامات به ايران اين بود كه ارتباط ايران با القاعده و سايرگروه هاي تروريستي بهترين دستاويز براي اعمال فشار عليه اين كشور و تحميل تحريم هاي مالي و اقتصادي عليه افراد و شركت هاي ايراني است. كما اين كه در چند نوبت همين اتفاق افتاد و آمريكايي ها بارها برخي ارگان هاي ايران را به ارتباط داشتن با القاعده متهم كرده و به ليست تحريم هاي خود افزودند.
با اين حال نكته اي كه نبايد آن را كنار گذاشت اين است كه اين اتهامات آنقدر مبهم بود كه رسانه هاي غربي نتوانستند به اين موضوع نپردازند كه اصولا به لحاظ ايدئولوژيكي و مذهبي نمي توان ميان ايران و اين گروهك ارتباطي برقرار كرد و صراحتا نوشتند كه به اين اتهامات بايد با احتياط نگريست.
2- تلاش يك گروهك تروريستي موسوم به جيش العدل كه در عكس هايي كه منتشر كرده با نشان رسمي القاعده ديده مي شود، براي برعهده گرفتن مسئوليت حمله تروريستي به پادگان مرزي ايران در سراوان نشان داد كه القاعده رسما براي مبارزه با ايران خط و نشان مي كشد. انفجار 2 بمب انتحاري مقابل سفارت ايران در بيروت نيز كه باعث شهادت بيش از 20 نفر از مردم غيرنظامي در اين منطقه شد، دومين اتفاق پي در پي از حوادث يك ماه اخير است كه القاعده در آن تلاش كرد تا مقابل ايران بايستد. حادثه اي كه البته رسانه ها آن را «نخستين حمله القاعده به ايران» تعبير كردند. سومين فاجعه تاسف بار هم شهادت تكنسين ها و مهندسان فني خط لوله گاز در بعقوبه عراق بود كه جمعه گذشته رخ داد. حادثه اي كه از همان ابتدا مقام هاي مسئول عراق آن را ناشي از حمله تروريستي نيروهاي وابسته به القاعده در عراق دانستند. سخنراني 3 هفته پيش سيد حسن نصرا... دبيركل حزب ا... لبنان درباره حادثه تروريستي مقابل سفارت ايران و اتفاقاتي از اين دست، و انگشت گذاشتن روي نام عربستان به عنوان كشوري كه حامي اين نوع حركات در منطقه است به خوبي نشان دهنده معادله كاملا آشكار اين اتفاقات دردناك است.
3- حدود يك هفته پيش، «سي.ان.ان» در مقاله اي با بيان اين پرسش كه «آيا ايران پاسخ ضربات عربستان را خواهد داد؟» در تحليل خود نوشت كه «به راحتي نمي توانيم باور كنيم ايران و حزب ا... از عربستان سعودي به عنوان پشتيبان اصلي گروهك عبدا... عزام كه وابسته به القاعده است و مسئوليت حمله انتحاري به سفارت ايران در بيروت را پذيرفته است، تاوان سختي نگيرند.» با وجود اين تحليل، مرور گذراي آن چه طي چند سال اخير در منطقه رخ داده است نشان مي دهد كه ايران براي آرامش در منطقه هزينه اي سنگين مي پردازد. اگرچه آشكار بودن بسياري از حاميان گروه هاي تكفيري در منطقه، دست ايران براي انتقام را باز گذاشته است اما ايران به عنوان لنگرگاه امنيت در منطقه اي پر از آتش و خاكسترهاي آماده شعله ور شدن، صبورانه و خويشتن دارانه زخم ها را، به خصوص طي يك دهه گذشته، به تن خريده و شايد پاسخ به همه اتهامات را در ميدان نبرد داده است. پيروزي هاي مهم و پي درپي ارتش سوريه بخشي از قدرت نمايي هاي ايران در منطقه است. درغير اين صورت همه مي دانند كه انتقام گرفتن براي ايران چندان سخت نيست. ايران به خصوص پس از انتخابات 24 خرداد قدرت سياسي خود را با حماسه سياسي مردم به رخ كشيد تا نشان دهد كه اين لنگرگاه امن با اين كه به قول نظريه پردازان آمريكايي، به قدرتي هژمونيك در خاورميانه تبديل شده است اما قرار نيست از اين قدرت خود براي ضربه زدن به اتحاد منطقه استفاده كند و برعكس هم به لحاظ اعتقادي و هم به لحاظ رويكرد راهبردي همه توان خود را براي تحكيم بنيان هاي اتحاد و آرامش در منطقه گذاشته است. واقعيت هم همين است. لنگر كه آرام مي گيرد سرنشينان و ملوانان كشتي نفس راحت تري مي كشند.
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]