واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: هر ایرانی 4157 دلار نرمافزار غیرقانونی دارد
از آنجایی که جمهوری اسلامی ایران در هیچ یک از کنوانسیونهای بینالمللی مربوط به حق تکثیر (کپی رایت) عضو نیست، مردم این کشور میتوانند گرانترین نرمافزارهای کامپیوتری رایج دنیا را مجانی دانلود کنند یا با قیمتی بسیار ارزان بخرند و ممکن است هر کامپیوتر حداقل 12 میلیون تومان نرمافزار قفل شکسته در خود داشته باشد.
آفتاب: به گزارش رادیو بینالمللی چین (CRI) از تهران، در ایران شرکتهایی فعالیت میکنند که مجموعه نرمافزارها به همراه کد برای شکستن قفل آن را که در اصل چندین هزار دلار ارزش دارد، با قیمت تنها 10 دلار میفروشند.
این شرکتها به دلیل آن چه که «نوآوری در تولید محصولاتی با کیفیت جهانی» نامیده شده، بارها در همایشهای مختلف داخل ایران مورد تقدیر نیز قرار گرفتهاند و برندهای فعال در این زمینه با یکدیگر سخت در رقابت هستند. متخصصین آنها مفتخرند که بدون اعتمال دستکاری در سورس نرمافزارها، فعالسازی آن را از قبل انجام دادهاند و مشتری تنها کافیست تا فایل نصب برنامه را اجرا کند و بنابراین بدون درگیری با مراحل پیچیده فعالسازی، از نسخه رجیستر شده برنامه استفاده کند. همچنین مرکز پاسخگویی تلفنی شرکتهای ارائهکننده نرمافزارهای قفل شکسته، به پرسشها و مشکلات مشتریان در زمینه فعالسازی برنامهها پاسخ میدهد.
هرچند خروج بستههای نرمافزاری قفل شکسته از مرزهای کشور غیرقانونی نیست و برای بسیاری از ایرانیان مقیم خارج یک سوغاتی عالی و بسیار ارزشمند محسوب میشود، اما گاهی نیز استفاده از آن برای صاحبان آیفون مشکلاتی را ایجاد میکند. تاکنون بارها رخ داده که فروشگاهها و تعمیرگاههای خارج از ایران، پس از مشاهده سیستم عامل iOS قفل شکسته گوشیها، از ارائه خدمات به صاحب آنها سر باز زدهاند.
در ایالات متحده صاحب یک لپتاپ اگر سیستمعامل «Microsoft Windows 7 Professional» را انتخاب کرده باشد و بخواهد نرمافزارهایی چون «Nero Platinum»، «Eset NOD32 Antivirus V.5 3U»، «Microsoft Office Professional»، «Internet Download Manager»، «Cyberlink Powerdvd 13 Pro» و «Adobe Photoshop CS6» و چند نرمافزار دیگر را روی آن نصب کند، میبایست مبلغی حدود 2000 دلار بپردازد.
این در حالی است که یک کاربر در ایران لپتاپی با همان سیستمعامل و نرمافزارها را میتواند تقریبا مجانی به دست بیاورد و حدود «60 میلیون ریال» در هزینههای خود صرفهجویی کند.
همچنین اگر نرمافزارهایی چون: «Adobe Premiere Pro CS6»، «AutoCAD LT 2014»، «Adobe Flash Professional CS6» و «Adobe After Effects CS6» نیز روی یک سیستم نصب باشد، 2157 دلار دیگر به آن مبلغ افزوده میشود. در نتیجه، اگر یک کامپیوتر در ایران همه این نرمافزارها را داشته باشد، بنابراین 4157 دلار (حدود 120 میلیون ریال) ارزش غیرقانونی دارد.
یک جوان دانشجو به رادیو بینالمللی چین (CRI) میگوید: «من هر چند ماه یکبار به خانه یکی از دوستانم میروم. او برایم ویندوز و هر نرمافزاری که لازم دارم را نصب میکند و تنها هزینهای که پرداخت میکنم، پول تاکسی از خانه خودمان تا منزل آنهاست».
از سوی دیگر بازار داغ و البته قانونی نرمافزارهای قفل شکسته باعث ایجاد احساس عدم امنیت در میان شرکتهای تولیدکننده نرمافزار شده است. یک برنامهنویس نیز با انتقاد از رعایت نشدن قانون کپیرایت در ایران، میگوید: «قانون داخلی برای حمایت از تولیدکنندگان نرمافزار کافی نیست و ما انگیزه خود برای پیادهسازی ایدههایمان را از دست دادهایم و بلاتکلیف هستیم. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم گفته که به دنبال تصویب قانون رعایت کپیرایت است، اما هنوز خبری نشده».
تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۲ - ۱۲:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]