واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: ارزيابي مركز پژوهشهاي مجلس تحليل كرد؛ سود پتروشيميهاي گازي غير واقعي است
عدم اجراي مصوبه تيرماه سال 1391 ستاد ويژه اقتصادي مبني بر افزايش قيمت خوراك پتروشيميهاي گازي و اصرار برخي از مسئولان و كارشناسان مبني بر لزوم حفظ مزيت رقابتي پتروشيميهاي گازي از طريق پايين نگهداشتن قيمت، باعث پيچيده شدن موضوع تعيين قيمت خوراك در صنعت پتروشيمي شده است.
بررسي وضعيت مالي شركتهاي پتروشيمي گازي نشان دهنده سود نا متعارف در اين صنعت است. براي مثال حاشيه سود بك واحد متانول حدود 63 درصد در سال 1391 بوده است كه اين ميزان دوبرابر سودي است كه نصيب پتروشيميهاي مشابه در كشور عربستان ميشود. اين سود نا متعارف حاصل تخفيف در قيمت خوراك گازي است كه در اختيار اين واحدها قرار ميگيرد. در صورتي كه خوراك تحويلي واحد پتروشيمي و واحدهاي مشابه به كشور تركيه صادر شود، اين قابليت وجود دارد كه از درآمد حاصل از آن علاوه بر پوشش هزينههاي داخلي شركت و پرداخت سود سهامداران، مبلغ 150 ميليارد تومان نيز به حساب خزانه دولت واريز شود. در واقع اين واحد پتروشيمي و واحدهاي مشابه توليدكننده متانول در حال حاضر طلا را به مس تبديل ميكنند.
قيمت فعلي گاز تحويلي به مجتمعهاي پتروشيمي 70 تومان است در حالي كه طبق مصوبه ستاد تدابير ويژه مقرر شده بود كه قيمت خوراك گاز مجتمعهاي پتروشيمي از ابتداي مهرماه سال 91 به ازاي هر متر مكعب به 325 تومان افزايش يابد.
دليل اصلي مخالفان با افزايش قيمت خوراك پتروشيميهاي گازي لزوم حفظ مزيت رقابتي اين صنعت در رقابت با كشورهايي مانند عربستان وقطر و ديگر كشورهاي رقيب است. كه در پاسخ به اين ايراد ميتوان به چند نكته اشاره كرد:
1- در صورتي كه قيمت خوراك ثابت بماند پتروشيميهاي بالا دستي كنوني هيچ تمايلي به توسعه زنجيره ارزش محصولات خود نخواهند داشت يعني محصول خود را صادر و هيچ اهميتي به توسعه صنعت داخلي نميدهند. از سوي ديگر سرمايه گذاران جديد نيز به دليل رانت ايجاد شده حاصل از قيمت ناچيز گاز به سمت ايجاد پتروشيميهاي پرسود بالادستي روي آورده و عملا كمتر توجهي به واحدهاي با خوراك مايع، الفين و پايين دستي خواهد داشت و ناهمگوني صنعت پتروشيمي با نياز داخلي ادامه مييابد. 2- گاز تحويلي به پتروشيميهاي عربستان گاز همراه با نفت است كه ارزش منفي دارد و دولت عربستان اين گاز با ارزش منفي را به قيمت حدود 3 سنت به واحدهاي پتروشيمي ميفروشد. از سوي ديگر كشور عربستان از اين نوع پتروشيميها مالياتهاي سنگين ميگيرد. در حالي كه توليد فرآيند تبديل به گاز از بنزين و مواد با ارزش ديگر (GTL) را به عنوان محور قرارداده است. ثانيا دولت قطر اعلام كرده است كه تمامي
امكان سنجيهاي اقتصادي براي طرحهاي پتروشيمي بايد بر مبناي خوراك 10 سنت (370 تومان) انجام شود و قيمت خوراك گاز پتروشيميهاي كود شيميايي قطر در حال حاضر 11 سنت است.
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]