واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: مقايسه فروش پاييزي سينما از 88 تا 92 پاييزيترين گيشه پنج سال گذشته
سالها فصل پاييز يكي از فرصتهاي مناسب اكران بود، بازگشايي دانشگاهها، شكلگيري جو مناسب براي رفتن به سينما در محيطهاي آموزشي و مسائلي از اين دست موجب ميشد پاييز سينما رنگ پريده نباشد، اما چندي است كه پاييز سينما رنگي به رخ ندارد و اين حاصل همه نگاهي است كه گويا تلاش ميكرد سينما تا جايي كه ميتواند از مخاطب دور باشد.
پاييز 88
در پاييز آن سال 24 فيلم سينمايي به نمايش عمومي درآمد كه در مجموع به فروش بيش از پنج ميلياردي دست پيدا كردند. با در نظر گرفتن ميانگين 2500 توماني قيمت بليت آن سال، ميتوان چنين گفت كه بيش از دو ميليون 100 هزار نفر فقط در فصل پاييز به تماشاي فيلمها نشستند؛ آماري كه معناي آشتي بودن مخاطبان با سينما را داشت. يكي ديگر از فيلمهاي پرفروش آن فصل دومين ساخته سينمايي حميد نعمتالله بود. «بيپولي» با بازي تحسين شده ليلا حاتمي و همچنين به همراه داشتن امضاي كارگردان «بوتيك» با توجه مخاطبان روبرو شد. اين فيلم در نزديك به دو ماه اكران بيش از 700 ميليون تومان فروخت. «زندگي شيرين» به كارگرداني قدرتالله صلحميرزايي هم از جمله فيلمهاي محبوب آن سال بود. مجموع فروش اين فيلم به نزديك 700 ميليون تومان رسيد. «كتاب قانون» ساخته مازيار ميري كه بعد از مدتي توقيف در سال 1388 امكان نمايش عمومي به دست آورد، نزديك 850 ميليون تومان فروخت؛ فيلمي با بازي پرويز پرستويي، نگار جواهريان و دارين حمسه. «نيش زنبور» به كارگرداني حميدرضا صلاحمند كه يكي از عجيبترين حضورهاي رضا كيانيان در سينما محسوب ميشود تبديل به يكي از پرطرفداران پاييز 88 شد و بيش از 770 ميليون تومان فروش كرد.
پاييز 89
افت فروش حاصل از تغيير و تحولات در مديريت به وضوح در سال 1389 اتفاق افتاد. با در نظر گرفتن افزايش قيمت بليتهاي سينما تعداد مخاطبان به 1588752 نفر رسيد. يعني مجموع فروش بيش از چهار ميليارد و 700 ميليوني حدود يك و نيم ميليون نفر تماشاگر را راهي سالن سينما كرد كه نسبت به همين زمان در سال قبل نشانگر 600 ميليون نفر كاهش مخاطب است. با وجود كم بودن ميزان استقبال مخاطبان، معدود فيلمهايي در اين فصل پرفروش شدند كه از جمله آن ميتوان به «سن پطرزبورگ» به كارگرداني بهروز افخمي اشاره كرد. اين فيلم تا پايان فصل پاييز كمي بيش از 700 ميليون تومان فروخت. «ملك سليمان» ساخته فاخر شهريار بحراني كه با هزينه ميلياردي ساخته شده بود توانست تا پايان آذر سال 1389، بيش از يك ميليارد و 400 ميليون تومان بفروشد. فيلمي تاريخي كه بخشي از داستان سليمان نبي را روايت ميكرد. اين فيلم با همه امكاني كه براي ساخت يك فيلم فاخر فراهم است توليد شد و در زمان اكران هم از امكان تبليغات گسترده بهره برد و در نهايت در كنار ميليارديهاي سال 89 جاي گرفت.
پاييز 90
وضعيت غمانگيز سينما در سال 1389، موجب شد برنامهريزيهايي در زمينه جذب مخاطب و راهي كردن آنان به سالن سينما طراحي شود كه البته اين برنامهريزي از سوي اهالي سينما و نه مديران صورت گرفت. در پاييز 1390 رضا ميركريمي «يه حبه قند» را به نمايش عمومي درآورد كه با يك برنامهريزي دقيق براي تبليغات راه خود را در ميان طرفدارانش باز كرد. مازيار ميري «سعادت آباد» را با تكيه بر بسياري از نكات روز كه براي مخاطبان جذابيتي بالا داشت توليد كرد كه آن هم به فروش بالايي رسيد و در كنار اينها فيلمهايي مانند «شيش و بش» و «زنان ونوسي، مردان مريخي» بازار سينما را داغ كردند. در اين فصل 17 فيلم اكران شدند كه در مجموع فروش بيش از شش ميلياردي را رقم زدند. حدود دو ميليون تماشاگر در فصل پاييز سال 90 به تماشاي فيلمهاي سينمايي نشستند.
پاييز 91
خزان سينما در سال 1391 انتظار فرا رسيدن پاييز را نكشيده بود و از همان بهار آغاز شده بود. زماني كه مسئولان غير سينمايي در مورد فيلمهاي سينمايي تصميم گرفتند و شرايط نمايش فيلمها را محدود كردند، سينمايي كه اكران نوروزي موفقي را آغاز كرده بود در همان روزهاي ابتدايي بهار چنان با سر به زمين خورد كه تا پايان سال هم نتوانست به درستي روي پاي خود بايستد. در فصل پاييز سال 91 نوبت به اكران 19 فيلم رسيد. ميانگين قيمت بليت در اين سال به 5000 تومان رسيد و حدود يك ميليون و 600 هزار نفر به سالن سينما رفتند و فروش بيش از هشت ميلياردي را سبب شدند. «من مادر هستم» به كارگرداني فريدون جيراني و از جمله فيلمهايي كه به گفته حوزه هنري بنيان خانواده را تهديد ميكرد با استقبال گسترده تماشاگران روبرو شد به نوعي كه ميتوان گفت مورد حمايت نبودن فيلم از سوي حوزه به امتيازي براي آن تبديل شد و در نهايت به فروش نزديك 900 ميليوني رسيد. «تو و من» ديگر ساخته محمد بانكي است كه با همان الگويي نزديك به «دو خواهر» و با بازي الناز شاكردوست و محمدرضا گلزار ساخته شد، اما با وجود افزايش قيمت بليت به فروش فيلم قبلي هم دست نيافت و تا آخر پاييز 91، 650 ميليون تومان فروخت. اكران «كلاه قرمزي و بچهننه» از تابستان 91 آغاز شده بود و تا پاييز هم ادامه پيدا كرد و بيش از سه ميليارد و 300 ميليون تومان فروش را براي ايرج طهماسب و حميد جبلي سازندگانش به همراه آورد. البته اين «كلاه قرمزي...» همانند قبليها نتوانست ركوردشكن باشد، اما در اوضاع نابهسامان سينماي سال 91 پديدهاي محسوب ميشد.
پاييز 92
اكران پاييز 92 «كلاه قرمزي...» ندارد و بر همين اساس است كه به يكباره فروش از بيش از 8 ميليارد سال قبل، به چهار ميليارد و 800 امسال رسيد. تعداد مخاطبان حدود 600 هزار نفر كاهش يافت و به اين ترتيب حدود 980 ميليون نفر به سينما رفتند. «دربند» به كارگرداني پرويز شهبازي و از توليدات بنياد سينمايي فارابي حدود 950 ميليون تومان فروخته و «به خاطر پونه» ساخته هاتف عليمرداني با بازي فرهاد اصلاني و هانيه توسلي بيش از 600 ميليون تومان فروش داشته است. «پل چوبي» به كارگرداني مهدي كرمپور بيش از يك ميليارد تومان فروخت و بخشياز فروش دو ميليارد و چهارصد ميليوني «هيس دخترها فرياد نميزنند» پوران درخشنده مربوط به فصل پاييز است.
سميه عليپور؛ خبر آنلاين
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]