واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: سينماي «اصغر فرهادي» در يك كتاب
اسماعيل ميهندوست از انتشار كتابي درباره اصغر فرهادي خبر داد.
اين كارگردان سينما و تلويزيون و نويسنده كتابهاي سينمايي در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، گفت: چهار - پنج سالي است كه مشغول آمادهسازي كتابي درباره اصغر فرهادي هستم.
او با بيان اينكه نام اين كتاب «رودررو با اصغر فرهادي» خواهد بود، افزود: اين كتاب علاوه بر بيوگرافي و دوره قبل از ورود به سينماي اصغر فرهادي، نقد و تحليلي درباره تك تك فيلمهاي ايشان دارد و با سبك و سياق كتاب دوجلدي قبلي من «جهان نو، سينماي نو» (منتشرشده توسط نشر چشمه) نوشته شده است.
اين منتقد اظهار كرد: 10 سال پيش وقتي فيلم «شهر زيبا» را ديدم و شاهد گامهاي بلندي كه اصغر فرهادي فيلم به فيلم برميداشت، بودم، مسير كاريشان را به دقت دنبال ميكردم و به درآوردن كتابي درباره ايشان فكر ميكردم. هنگام اكران «چهارشنبهسوري» به خود ايشان گفتم عليرغم اينكه هنوز فيلمهاي زيادي نساختهايد، ولي پتانسيل آن را داريد كه با همين چند فيلم، كتابي درباره شما چاپ شود. همان موقع ايده نگارش كتاب مطرح شد، ايشان استقبال كردند و بخشي از كار انجام شد. البته آن زمان اصغر فرهادي هنوز به چهره جهاني فعلي بدل نشده بود و روند كاري ايشان بعدا نشان داد كه پيشبيني من بيراه نبوده است. بعد از «چهارشنبهسوري» به دليل مشغلههاي ايشان و خود من وقفهاي براي آمادهسازي كتاب افتاد، تا اينكه ايشان «درباره الي» و «جدايي نادر از سيمين» را نيز ساختند.
او ادامه داد: هنگام اكران «جدايي نادر از سيمين» كه براي گفتوگو درباره آن فيلم ملاقاتي با هم داشتيم، موضوع پيگيري كار كتاب مطرح شد و من عزمم را براي ادامه و اتمام كتاب جزم كردم.
ميهندوست خاطرنشان كرد: در حال حاضر، مراحل آمادهسازي كتاب به اتمام رسيده است و انشاءالله مقارن با جشنواره فجر و برگزاري مراسم اسكار، كتاب در ايران منتشر خواهد شد. اين در حالي است كه هماكنون نيز مشغول مذاكره براي ترجمه انگليسي اين كتاب براي چاپ آن در خارج از كشور هستم.
اين منتقد سينمايي يادآور شد: اول قصد داشتم اين كتاب علاوه بر گفتوگوي مفصل با خود ايشان، شامل مقالاتي از نويسندگان و صاحبنظران مختلف سينمايي و غيرسينمايي درباره افكار و آراي اصغر فرهادي در فيلمهايش نيز باشد، اما از آنجا كه حجم كتاب خيلي زياد ميشد، مورد استقبال ناشر قرار نگرفت و قرار شد فعلا فقط بخش گفتوئگوي من با ايشان كه خود بالاي 400 صفخه شده است، چاپ شود.
او افزود: اين كتاب قرار بود سال قبل منتشر شود، اما با توجه به اينكه ايشان در حال ساخت فيلم «گذشته» بودند و جلسه نهايي گفتوگوي ما نيز مرتب به تعويق ميافتاد و از جمله آخرين قرار مصاحبه در پاريس نيز انجام نشد، صبر كردم تا اين فيلم ساخته و اكران شود تا كتاب شامل فيلم «گذشته» هم بشود.
ميهندوست ادامه داد: ساختار اين كتاب بر اساس گفتوگو و نقد و تحليل شفاهي تك تك فيلمهاي فيلمساز استوار است. گفتوگو فقط منحصر به مضامين و محتواي آثار نيست و ساختار، فرم، مباحث فني و تخصصي فيلمنامه و كارگرداني را هم شامل ميشود. از اين جهت علاوه بر سينماگران و مخاطبان جدي سينمايي كتاب براي دانشجويان سينما هم مفيد خواهد بود و به نوعي جنبه كارگاهي و آموزشي دارد.
او با بيان اينكه اين كتاب مشابه گفتوگوهاي كليشهيي كه به تعارفات و تحسين و ستايش اغراقآميز فيلمساز ميپردازند، نيست و يك گفتوگوي روشنگرانه و چالشي است، اضافه كرد: به تجربه، من گفتوگوي رودررو و چالشي با فيلمسازان را مفيدتر و كارسازتر از نوشتن نقد يكطرفه ديدم. اين كار موجب ميشود كه نه تنها هر دو نفر در آن واحد تريبون داشته باشند و همانديشي صورت بگيرد، بلكه نفس گفتوگوي رودررو يك فضاي زنده و بده بستاني را سامان ميدهد كه لاجرم هم سطح مباحث ارتقا پيدا ميكند و هم بحثي پويا شكل ميگيرد.
اسماعيل ميهندوست همچنين گفت، عكسهايي از فضاي جلسات گفتوگو، صحنه و پشت صحنه فيلمهاي فرهادي و همچنين يادداشتها و برگه دكوپاژ برخي از فيلمهاي او در اين كتاب قرار خواهد گرفت.
اين نويسنده خاطرنشان كرد: ويژگي و برجستگي آثار فرهادي اين است كه فيلمساز توانسته تعادلي در جلب نظر مخاطبان خاص و عام، چه در سطح ملي و چه در سطح بينالمللي، برقرار كند و به عنوان الگويي مناسب از جنبه اقتصادي و هنري سينما نيز مطرح باشد. از سينماگران ايراني بودند و هستند افراد معتبر ديگري كه در سطح جهان اعتباري براي سينماي ايران كسب كردهاند، از جمله عباس كيارستمي. اما سينماي ايشان چه در داخل و چه در خارج مخاطب خاص و محدودتري دارد.
نويسنده و كارگردان فيلم «برخورد خيلي نزديك» با اشاره به دورهاي كه تب كيارستمي برخي از فيلمسازان جوان را فرا گرفته بود، گفت: در يك دوره شاهد عارضه دنبالهروان سينماي كيارستمي بوديم و فيلمسازان جوان بدون اينكه آن عمق سينماي ايشان را درك كنند، تلاش ميكردند كوركورانه و سطحي نوع فيلمسازي ايشان را تقليد كنند. در حال حاضر هم به نظر ميرسد عدهاي سعي ميكنند درباره فرهادي هم به چنين كاري مبادرت كنند كه اغلب فيلمهايشان عُمق آثار فرهادي را ندارد.
انتهاي پيام
چهارشنبه 27 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]