واضح آرشیو وب فارسی:فارس: كارشناس افغان در گفتوگو با فارس:نفس پيمان امنيتي به ضرر افغانستان است
كارشناس افغان دلايل پافشاري كرزي بر عملي شدن شروط افغانستان در پيمان امنيتي را با هدف پاسداري از نظرات مردم افغانستان عنوان كرد و گفت: نفس امضاي پيمان امنيتي مغاير با منافع و حاكميت ملي مردم افغانستان است.
«لطيف نظري» كارشناس و روزنامهنگار افغان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاري فارس در كابل در خصوص پيمان امنيتي واشنگتن -كابل گفت: تأكيد رئيس جمهور افغانستان بر عملي شدن پيششرطهاي افغانستان پيش از امضاي پيمان امنيتي كابل-واشنگتن هرگز به خاطر اهداف شخصي نبوده و احساس مسئوليت رئيس جمهور در قبال تمام مردم افغانستان باعث شده تا كرزي همواره بر شروط مردم تأكيد ورزد.
وي افزود كه مردم افغانستان در جلسه «لويه جرگه مشورتي» اعلام كردند كه آمريكا بايد قبل از امضاي پيمان امنيتي به شروط مردم افغانستان توجه كند.
اين استاد دانشگاه افزود: حمايت عملي از روند صلح و توقف عملياتهاي نظامي بر منازل مسكوني افغانها از جمله شروط مهم مردم افغانستان است كه آمريكا بايد به آن توجه كند.
وي افزود كه آمريكا در طول 12 سال ثابت كرده كه با طالبان روابط مخفي داشته و تعهدي در قبال پيشرفت روند صلح افغانستان ندارند.
اين كارشناس افغان تاكيد كرد كه توقف عملياتهاي نظامي در منازل مسكوني افغانها نيز خواست مردم افغانستان است و آمريكا بايد به آن توجه كند.
نظري تصريح كرد: اگر آمريكاييها شروط مردم افغانستان را نپذيرند، افغانستان اين پيمان را امضا نخواهند كرد و طولانيتر شدن كشمكشها بر سر امضاي اين پيمان، باعث ميشود تا مردم به خواستهاي افزونطلبانه آمريكا بيش از پيش پي ببرند و مقاومت در سطح نخبگان فكري افغانستان در برابر اين پيمان بيشتر خواهد شد.
وي افزود كه نه حامد كرزي و نه رئيس جمهور آينده افغانستان حق ندارند در صورت عملي نشدن شروط مذكور، اين پيمان را به امضا برساند، زيرا اين شروط، شروط شخص نيست بلكه تصميم مردم افغانستان است كه در لويه جرگه مشورتي گرفته شده و در طي قطعنامه اعلام شد.
امضاي پيمان در صورت تعهد به عملي شدن شروط
وي گفت: هر چند كه تاكنون آمريكا حتي قائل به عملي كردن شروط افغانستان نشده اما اگر هم آمريكا اين شروط را بپذيرد باز هم هيچ تضميني براي عملي شدن اين تعهدات مانند 12 سال گذشته وجود ندارد.
نظري با بيان اينكه آمريكا در 12 سال گذشته، دهها بار عهدشكني كرده و حال مردم افغانستان دولت، نخبگان و انديشمندان اين كشور پي بردهاند كه آمريكا هرگز قابل اعتماد نيست، افزود: مردم افغانستان براي تأمين امنيت و صلح به حضور آمريكا در اين كشور حضور خارجي را پذيرفتند.
سابقه آمريكا در 12 سال گذشته
به اعتقاد اين كارشناس افغان، آمريكا در 12 سال گذشته هيچ تعهدي در قبال صلح و ثبات افغانستان نداشته و با رفتار دوگانهاش افغانستان را متحمل زيانهاي زيادي كرده است.
نظري افزود كه دولت حامد كرزي پس از 12 سال كار با آمريكا اكنون دريافتهاند كه آمريكا هرگز به تعهداتش در قبال افغانستان پايبند نيست.
وي گفت: رئيس جمهوري افغانستان شروط ذكر شده را براي پاسداري از منافع ملي مردم افغانستان بيان ميكند.
اين نويسنده افغان تصريح كرد كه امضاي پيمان امنيتي و حضور طولانيمدت آمريكا در افغانستان مقاومت طالبان را بيشتر ميكند و جنگ را در افغانستان شدت ميبخشد.
نفس پيمان امنيتي به ضرر افغانستان است
اين كارشناس افغان گفت: نفس امضاي پيمان امنيتي در مغايرت با منافع ملي و حاكميت ملي مردم افغانستان است.
وي تأكيد كرد كه آمريكا با 12 سال حضور خود در افغانستان ثابت كرده كه هيچ گاه به نفع افغانستان كار نميكند.
به اعتقاد وي اعطاي مصونيت قضايي به نظاميان آمريكا و ارائه مجوز راهاندازي عملياتهاي نظامي در مناطق مسكوني افغانها در مغايرت با حيثيت مردم افغانستان است.
اين تحليلگر افغان اظهار داشت: با امضاي اين پيمان، افغانستان به عنوان يك كشور وابسته در نظام بينالملل مطرح ميشود كه اين مسئله براي منافع ملي افغانستان بسيار زيانبار است.
نظري افزود: آمريكاييها تاكنون در هر كشوري كه حضور يافتهاند از كشور اشغال شده به عنوان يك ابزار براي پيشبرد منافع خود استفاده كردهاند و با ترويج فساد اخلاقي و زير سؤال بردن استقلال سياسي آن كشور، زيانهاي زيادي را متوجه آن كشورها ساخته است.
اعمال فشار براي امضاي پيمان، روحيه استكباري آمريكا را به نمايش ميگذارد
وي تصريح كرد كه اعمال فشار آمريكا براي امضاي اين پيمان كه با اقداماتي مانند قطع تداركات و سوخت ارتش و پليس افغانستان همراه بوده، سياست استكباري آمريكا را به نمايش ميگذارد.
به اعتقاد وي، آمريكا با اين روحيه استكباري قصد دارد تا پيمان امنيتي را با زور و قدرت به امضا برساند اما تاريخ ثابت كرده كه مردم افغانستان هرگز تسليم زور نميشوند و سلطهگران را از پاي در ميآورند.
راه حل بحرانهاي افغانستان؛ گسترش روابط اين كشور با منطقه است
به باور اين كارشناس افغان، امضاي پيمان امنيتي نه تنها صلح و ثبات را در افغانستان به ارمغان نميآورد بلكه با دوام جنگ، وضعيت اين كشور را بدتر ميكند.
به گفته وي، راه حل اساسي براي رفع بحرانهاي فعلي افغانستان، گسترش روابط با كشورهاي منطقه است.
اين كارشناس افغان در ادامه تأكيد كرد كه افغانستان نيز نيازمندي به كشورهاي منطقه را احساس كرده و سياست گسترش روابط با كشورهاي منطقه را در پيش گرفته كه تلاش براي امضاي پيمان همكاري با ايران و گسترش روابط با هند از نمونههاي آن است.
از آغاز بحثها در مورد پيمان امنيتي با آمريكا، دولت افغانستان همواره به ضرورت عملي شدن شروط لويه جرگه از جانب آمريكا تأكيد كرده است.
انتهاي پيام/خ
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]