واضح آرشیو وب فارسی:مهر: «حقوق جزاي اسلامي و آئين دادرسي» شيوه هاي مجازات را بررسي مي كند
كتاب «حقوق جزاي اسلامي و آئين دادرسي: يك پيش درآمد Islamic criminal law and procedure: an introduction» به ارائه يك مقدمه ساده در رابطه با مجازات و شيوه هاي آن در حقوق اسلامي، بحث درباره مفاهيم اصلي، اصول و شيوه هاي مجازات در حقوق اسلامي مي پردازد.
به گزارش خبرگزاري مهر، نويسندگان اثر، ليپمن، ام سي كانويل و يروشالمي، مي نويسند كه با توجه به نقش مؤثر آموزه هاي اسلامي در جريانهاي جديد سياسي و اجتماعي جهان معاصر مطالعه حقوق اسلامي و آشنايي با شريعت اسلامي امري ضروري به نظر مي رسد.
آنها شريعت اسلامي را به مثابه مبنايي نظري براي تمهيدات حقوقي و سازوكارهاي قضايي در حقوق اسلامي مطرح مي نمايند. مطابق گفته ايشان بررسي حقوق اسلامي و چگونگي اعمال آن در قرن بيستم مي تواند پاسخي براي شناخت روشهاي سازگاري آموزه هاي اسلامي با نيازهاي متغير آدمي باشد.
نويسندگان در اين زمينه به مطالعه و بررسي موردي نظام قضايي كشورهاي اسلامي همچون ايران و پاكستان همت گمارده اند. در عين حال در اين اثر از مطالعه پيدايش نظام هاي قضايي مدرن در جوامع اسلامي و تأثير مكتبهاي حقوقي سكولار بر شكل گيري اين نظامهاي حقوقي و نهايتا تشريح چرايي و چگونگي هويت يابي دوباره نظامهاي حقوقي اسلامي در كشورهاي اسلامي مطابق با مباني شريعت اسلامي فروگذار نگرديده است.
به باور نويسندگان علت اصلي سربرآوردن مجدد حقوق اسلامي در جوامع اسلامي اين است كه نظام حقوقي غربي ناتوان از ارائه پاسخي درخور به مطالبات جامعه اسلامي است. بر همين اساس جوامع اسلامي پس از تجربه سلطه استعماري كشورهاي غربي بر آنها در پي احياي نظام قضايي خود بر مبناي آموزه هاي شريعت اسلامي بر آمدند.
«حقوق جزاي اسلامي و آيين دادرسي: يك پيش درآمد» از يك پيشگفتار و دو بخش تشكيل شده است. بازخواني مفهوم شريعت با توجه به تنوع برداشتهاي انجام گرفته از آن در جوامع مختلف اسلامي بحث اصلي پيشگفتار اثر است. مطابق مطالب كتاب باور به نوعي «شريعت هسته اي يا مركزي» در كنار پذيرفتن تأثيرات تاريخي و اجتماعي كشور هاي اسلامي بر حقوق اسلامي در جوامع گوناگون منجر به دريافت دركي درست از تحولات حقوقي- قضايي متداول در جوامع اسلامي خواهد گرديد. هم از اين روي در اين اثر مكتبهاي گوناگون فقهي جهان اسلام همچون؛ حنبلي، شافعي، مالكي، حنفي، تشيع و تصوف مورد مطالعه و بررسي قرار گرفته اند. نهايتا بايد يادآوري نمود كه در مباحث اين بخش ضمن اذعان به وجود تفاوت در نظام حقوقي جوامع اسلامي به مطالعه قرائت هاي مختلف از شريعت و يا به عبارت نگارنده پيشگفتار «ويژگي هاي محلي شريعت» پرداخته شده است.
بخش نخست با عنوان «منشأ و توسعه اسلام» به مطالعه اي با رويكرد تاريخي بدل گرديده است كه به بررسي اسلام به مثابه «شريعت» يا به گفته مؤلف «شيوه درست زندگي» نظر دارد. اين مبحث در كنار مطالعه زمينه هاي تاريخي و اجتماعي پيدايش اسلام به مطالعه تاريخ كشورهاي اسلامي و چگونگي گسترش اسلام در جوامع مختلف نيز مي پردازد. مطالب اين بخش به شيوه اي موشكافانه به ارائه مبحثي مبسوط راجع به چگونگي انطباق دستورات الهي با نيازهاي بشري در دوره هاي مختلف زماني ضمن مطالعه تاريخ حقوق اسلامي اختصاص مي يابد.
مؤلفان در مطلب پاياني بخش نخست ضمن بررسي سابقه و گسترش اسلام بر اين باور پاي مي فشارند كه با وجود تنوع بسيار قواعد حقوقي در جوامع اسلامي قوانين اسلامي هنوز هم از كدهاي مشترك و مدني به دليل ويژگي غير قابل تغيير بودن و ماهيت مذهبي آن بهره مي جويند.
بخش دوم اثر به مطالعه و بررسي مباحثي از اين دست اختصاص دارد؛ ريشه هاي حقوق جزاي اسلامي، آئين دادرسي كيفري اسلامي، بررسي قوانين مجازات اسلامي و چگونگي تنظيم شريعت الهي به شيوه اي مدرن و اين ـ زماني. همچنين مضامين حقوقي اي مانند اعمال مجرمانه و مسئوليت كيفري در حقوق اسلامي، روش هاي متداول در بازداشت پيش از محاكمه و بازجويي، حق دفاع ،جستجو و تفتيش، قوانين مربوط به شهود، شاهدان عيني، سوگند و اعترافات در ادامه مباحث گنجانده شده است. در مطالب پاياني بخش دوم نويسندگان توضيحاتي راجع به مفهوم مجازات در دوره پيش از اسلام و ويژگيهاي «مجازات از ديدگاه قرآن» ارائه مي دهند.
كتاب دربردارنده معرفي موضوعاتي كه نيازمند مطالعه بيشتر هستند، پي نوشت، منابع و ماخذ، كتابشناسي مشروح، واژه نامه و ايندكس است.
كد خبر: 2197252
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۲۶ - ۱۰:۰۸
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]