واضح آرشیو وب فارسی:مهر: واقعيتهاي امروزين حقوق اسلامي خانواده مورد تحقيق قرار گرفت
كتاب «Women"s Rights and Islamic Family Law: Perspectives on Reform» به بررسي واقعيتهاي امروزين حقوق اسلامي خانواده با تأكيد ويژه بر حقوق زنان و تمركز بر ارتباط وثيق ميان حقوق و زمينه اجتماعي با توجه به مناسبات نوين اجتماعي همت مي گمارد.
به گزارش خبرگزاري مهر، كتاب «Women"s Rights and Islamic Family Law: Perspectives on Reform» به بررسي واقعيتهاي امروزين حقوق خانواده اسلامي، با تأكيد خاص بر حقوق زنان مي پردازد. مباحث اثر مطالعاتي پيرامون حقوق اسلامي خانواده در كشورهاي مختلف اسلامي و غير اسلامي را پوشش مي دهد.
كشورهاي مصر، فلسطين (به طور ويژه نوار غزه) و ايالات متحده كشورهايي هستند كه در آنها به شكل موردي و با رهيافت تاريخي ـ اجتماعي حقوق خانواده و تطبيق آن با شريعت مورد مطالعه قرار گرفته است.
لين ولچمن حقوق خانواده را در مصر به عنوان پرجمعيت ترين كشور عربي ـ اسلامي بررسي مي نمايد. وي در توضيح ويژگي اصلي حقوق مصر اظهار مي دارد كه مطابق با قانون اساسي مصر قواعد و قوانين اين كشور بايد مطابق اصول ديني تدوين گردد. نويسنده از «اصول شريعت» به مثابه منبع اصلي قانون در قانون اساسي مصر نام مي برد. نظام حقوقي فلسطين و به طور ويژه نوار غزه دوين مورد بررسي گرديده در اين اثر است. ايالات متحده كشور غير اسلامي اي است كه در اين كتاب مورد بررسي واقع شده است. با توجه به حضور اقليتي مسلمان در اين كشور حقوق خانواده افراد مسلمان اين كشور از سوي نويسنده مطالعه مي شود. به گفته وي ايالات متحده از جمله جوامعي است كه در آنها اقليت مسلمان به دنبال تنظيم روابط خانوادگي خود مطابق با «اصول شريعت» و اعمال الزامات قانون مدني اسلام به تمام مسائل مربوط به خانواده در بستر يك كشور غير اسلامي هستند.
لين ولچمن كتاب را در پنج بخش سامان داده است. در ادامه به بررسي مباحث مطرح گرديده در اين بخش ها مي پردازيم.
بخش بعدي كتاب به مطالعه موردي حقوق خانواده در كشور مصر اختصاص يافته است. در اين بخش مطالعه نقاط قوت و كاستي هاي قوانين نظام حقوقي ـ قضايي مصر در رابطه با مسائل و نيازهاي حقوقي زنان و خانواده دربردارنده مباحثي تاريخي و اجتماعي درباره حقوق زنان در آن كشور است. نويسنده ضمن ارائه مباحثي از اين دست با انجام پژوهشي ميداني، با دويست تن شركت كننده، به انجام نظر سنجي در خصوص موارد قانوني پرداخته است كه بنا بر ديدگاه مشارك كنندگان در نظر سنجي، نيازمند اصلاح و بازبيني هستند. نتيجه اين بحث در مجموعه پيشنهاداتي جهت اعمال اصلاحاتي در حقوق زنان، به طور ويژه در قوانين مربوط به ازدواج و طلاق، بيان شده است.
مباحث مربوط به حقوق خانواده در نوار غزه در دو بخش مطرح شده است. بخش نخست دربردارنده مباحث تاريخي اعمال و اجراي اصول شريعت در اين منطقه با بهره گيري از نظام حقوقي مصر است. بخش دوم تلاشي است براي ارائه نظام حقوقي ويژه فلسطين كه در جايگاه خود مي تواندحاوي كاركرد و مكانيزمي هويتي و استقلال جويانه نيز باشد.
بخش بعدي به مطالعه حقوق اسلامي خانواده در ايالات متحده اختصاص دارد. نويسنده در اين بخش به بررسي حقوق اسلامي خانواده در ايالات متحده و وضعيت و عملكرد حقوق اسلامي خانواده در ايالات متحده همت مي گمارد. وي در اين بخش مشكل مسلمانان ايالات متحده را محدوديتها و مشكلات مربوط به ارائه يك سيستم جايگزين رسمي، كه با حقوق اسلامي سازگار باشد، در نظام حقوقي ايالات متحده مي داند.
بخش ديگر كتاب به ارائه رويكرد اصلاحي در خصوص حقوق اسلامي خانواده مي پردازد. به باور نويسنده خانواده جايي است كه قواعد حقوقي شريعت اسلامي به طور گسترده، در رابطه با مناسبات ميان اعضاي آن ، در ميان مسلمانان مورد استفاده قرار مي گيرد. چنين روندي در حالي ديده مي شود كه امروزه جوامع اسلامي شاهد بروز تغييراتي در حوزه مناسبات اجتماعي هستند و پديد آمدن تغييراتي از اين دست نياز به اعمال تغييرات در قوانين را به شكل برجسته نمايان مي سازد. تغييراتي كه زائيده نيازهاي نوين جوامع در حال گذار هستند و به گفته نويسنده مي توان آنها را در بستر حقوق اسلامي با رويكردي اصلاح گرايانه و با توجه به اصول شريعت اسلامي مورد مطالعه قرار داد.
پايان سخن آنكه اين كتاب به بررسي واقعيتهاي امروزين حقوق اسلامي خانواده با تأكيد ويژه بر حقوق زنان و تمركز بر ارتباط وثيق ميان حقوق و زمينه اجتماعي با توجه به مناسبات نوين اجتماعي همت مي گمارد. مطالب بخش نتيجه گيري كتاب در رابطه با بررسي چالشها و پتانسيلهاي «اصول شريعت» در دفاع از زنان و حقوق آنان در مواجهه با موارد مشخص خشونت عليه زنان است.
كد خبر: 2197265
تاريخ مخابره : ۱۳۹۲/۹/۳۰ - ۰۸:۱۹
شنبه 30 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]