واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: پيشنهادي براي برون رفت از مشكلات قانون هدفمندسازي يارانهها
يكي از چالشهاي مهم داخلي پيشرو در كشور عزيزمان، برخورد با قانون هدفمندسازي يارانههاست و اينك كه بعضي از مصادر امور و اقتصاددانان به تكاپو افتادهاند تا براي آن راه حلي بيابند، من نيز براي رفع و يا كاستن اين مشكل پيشنهادي به شرح زير دارم.
پخش بعضي مناظرهها از رسانه ملي و لاجرم درج در جرايد، اثر بسيار مخرب اقتصادي براي كشور خواهد داشت. زيرا وقتي صحبت از بررسي مال و اموال و داراييهاي مردم به ويژه وجوه متمركز در شبكه بانكي ميشود، مطمئن باشيد از فرداي آن روز مردم عادي به ويژه سالمندان از ترس شناسائي، بخشي از دارائيهاي خود را كه به صورت سپرده نزد شبكه بانكي كشور است خارج و صرف خريد دلار و طلا خواهند كرد، كه اين معضلي خواهد شد براي پيشرفت اقتصاد كشور.
از سالهاي نخست انقلاب كه در سمت مشاور عالي وزارت كشاورزي و نماينده وزير در شورايعالي بانكها بودم، در اين شورا افرادي كه از امور بانكي كمي بياطلاع بودند، خواستار آن شده بودند كه مردم حق نداشته باشند روزانه بيش از مبلغ جزئي از حسابهاي خود برداشت كنند. نتيجه آن شد كه مردم عزيز كوچه و بازار سعي بليغ داشتند تا سپردههاي خود را ولو با مبلغ كم، ولي به طور روزانه از شبكه بانكي خارج كنند و به روال معروف، به صورت «زيربالشي» در آورند.
يادم است در آن زمان بعد مراجعه از مرخصي همراه با يكي دو نفر ديگري كه سوابق بانكي داشتند، با اين تصميم سخت مخالفت كرديم، به نحوي كه ما با عكس اين روش موافق بوديم و آن اينكه اطلاعرساني شود هركس به هر ميزان از پول سپردههاي خويش نزد بانكها لازم دارد، ميتواند حتي در يك روز و به صورت يكجا برداشت كند و هيچ بانكي نميتواند متعرض دارندگان سپردهها شود.
خوشبختانه در آن وقت كه فرد كاردان و باهوشي در راس شورايعالي بانكها ولاجرم سمت رياست بانك مركزي را داشت، از اين پيشنهاد پشتيباني كرد و نتيجه آن شد كه آتش برداشت روزانه مردم از سپردههاي خويش نزد بانكها به زودي خاموش شود و وضع به صورت عادي درآيد.
متاسفانه امروز خطر اين گونه سخنان و پيشنهادها در مورد بررسي دارائيهاي مردم از رسانهها بسيار بيشتر خواهد بود و اصولاً بحث سركشي از اموال و دارائيهاي مردم هيچگاه در پيشبرد اوضاع اقتصادي كشور، موثر نبوده است.
بنابر اين حال سؤال اين است پس چه بايد كرد تا دولت از اين معضل موجود در امر اجبار پرداخت يارانه نقدي به عموم از وجوهي كه اگر هم باشد، بايد عمدتاً صرف زيرساختهاي كشور شود، رهائي يابد؟ صرف نظر از اينكه ميزان درآمد حاصله از محل اجراي قانون هدفمندسازي يارانهها در حد يك سوم پرداختها بوده است كه لاجرم بايد به طريق ايجاد زايدالوصف تامين شود، در اينجا به يكي از راهحلها ميپردازيم.
بر هيچ كس پوشيده نيست كه رئيس محترم جمهوري در حال حاضر توانسته است محبوبيت ويژهاي نزد مردم كسب كند كه در نوع خود كم نظير است. اين امر ادامه نخواهد داشت، مگر آنكه تصميمات متخذه دولت كماكان با پشتيباني مجلس در جهت تدبير و اميد باشد كه يكي از اين تدابير هم صحبت صادقانه رئيس جمهوري با مردم است.
بايد به مردم گفته شود كه پرداخت يارانه 293/3 ميليارد تومان ماهانه در حالي كه حدود يك سوم آن از محل اجراي اين قانون حاصل ميشود، كاري عبث است و لاجرم دولت از اين بابت دچار مشكلات بسياري خواهد شد. البته راه چاره هم سركشي به حريم خصوصي مردم نيست، همانقدر كه سركشي از خانوادههاي بيبضاعت و شناخت دقيق آنان ضرورت حياتي دارد.
در اين سخنراني و پيگيري آن از طريق استانداران، فرمانداران و رسانههاي گروهي دلسور و علاقهمند به پيشرفت كشور و به ويژه توسط ائمه جمعه و جماعات و نمايندگان مردم در مجلس و شوراها، ابتدا بايد از مردم شريف خواسته شود كساني كه از يك درآمد سالانه نسبتاً مطلوب برخوردارند (سطح حداقل و حداكثر بايد با استفاده از مراكز آماري و بانك مركزي كشور تعيين شود)، به طور داوطلبانه و به صورت موقت از دريافت نقدينگي ماهانه صرفنظر كنند، كه اطمينان دارم بخش عمدهاي از مردم شرافتمند ما با دلبستگي كه به دولت تدبير و اميد دارند، به تصميم شخصي از دريافت اعانة ماهانه منصرف خواهند شد، ميماند اشخاصي كه به صورت داوطلبانه چنين پيشنهادي را اجابت نميكنند.
بديهي است كه اين عده يا مستحق واقعي هستند و يا با وجود برخورداري از درآمد كافي، متاسفانه از عرق ملي لازم برخوردار نيستند كه در هرحال ضرورت دارد، ولو با سختي، وجه ماهانه اين دو قشر كماكان پرداخت شود تا بيجهت موجبات نارضايتي مردم چه از طريق سركشي به حريم خصوصي و ثروت آنان و چه از طريق عدم پرداخت يارانه به نيازمندان واقعي، حاصل نشود كه روشن است اگر چنين شود بايد منتظر معضلات بعدي باشيم.
سيدعبدالله قرشي ـ
مشاور عالي اسبق وزارت كشاورزي
و كارشناس رسمي دادگستري
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]