واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: 100 رمان برتر انگليسيزبان/كتاب نهم: «نايتمر ابي»
روزنامه «گاردين» در ادامه معرفي برترين رمانهاي انگليسي، كتاب «نايتمر ابي» به قلم «توماس لاو پيكاك» را در رتبه نهم فهرست 100 اثر برتر خود قرار داده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزنامه گاردين چندي است با تهيه فهرستي از 100 عنوان، بهترين رمانهاي تاريخ ادبيات انگليسي را معرفي ميكند كه رتبه نهم اين ردهبندي به «نايتمر ابي» (Nightmare Abbey) داستان كميك «توماس لاو پيكاك» اختصاص يافته است.
«نايتمر ابي» دقيقا در همان سالي كه «فرانكشتاين» منتشر شد، به چاپ رسيد و جالب است كه هر دوي اين رمانها با الهام و مشورت گرفتن از «پرسي شلي»، شاعر معروف و همسر «مري شلي» - خالق «فرانكشتاين» - نوشته شدهاند.
«پيكاك» دوست نزديك پرسي شلي بود و اثرش را در سال 1818، يعني همان سالي منتشر كرد كه «فرانكشتاين» روانه بازار شد. نميدانيم او رمان «مري شلي» را خوانده يا نه، اما هر دوي اين آثار سبك جديد نگارشي را به خوانندگان عصرشان هديه كردند و قشر جديدي از كتابدوستان با اين رمانها به جامعه ادبي معرفي شدند.
«نايتمر ابي» در واقع هجوي است بر جنبش رمانتيسم قرن نوزدهم كه بر ادبيات داستاني كمدي نويسندگان آينده همچون «جروم كي. جروم» و «پي.جي وودهاوس» تأثير گذاشت. نام اين كتاب اشاره به امارتي خانوادگي دارد كه شخصيتهاي داستان در آن زندگي ميكنند.
تغيير حكومت عامل مهمي براي ادبيات داستاني انگليسي در آن دوران محسوب ميشد. پادشاه كه خود فردي فرهنگي بود، رمانهاي «جين آستين» را تحسين ميكرد و در كل، بازار رمانها با اشتياق و حمايت مالي خوانندگان طبقه متوسط جامعه گرم بود.
بيش از 100 سال پس از انتشار «رابينسون كروزوئه» دنيل دفو و «سير و سلوك زائر» جان بانيان ميگذشت و حالا رماننويسان انگليسي فضاي كافي براي عرض اندام پيدا كرده بودند. روزگاري نويسندگان، كتابهاي خود را با نام مستعار و يا به صورت گمنام چاپ ميكردند، زيرا از بيآبرويي و شكست هراس داشتند. اما با جان گرفتن فضاي فرهنگي عصر، آنها به قشر محبوب و پردرآمد جامعه پيوستند. رمان انتقادآميز «لاو پيكاك» در دورهاي به نگارش درآمد كه نقد ادبي از حالت خشك و خشن درآمده و با ظهور نشريات و مجلات مختلف به امري تقريبا حرفهاي تبديل شده بود.
نايتمر ابي
«پيكاك» متولد سال 1785 بود و سرودن شعر را از جواني آغاز كرد، اما هميشه نويسندگي را به عنوان كاري تفنني دنبال ميكرد. او جواني باهوش و بيكار، و نمونه تمامعيار يك شخصيت رمانتيك بود. سال 1812 بود كه شعري دشوار به نام «فلسفه ماليخوليا» را به چاپ رساند. پس از آشنايي و دوستي با پرسي شلي بود كه خود را به عنوان يك نويسنده باور كرد.
«نايتمر ابي» يكي از چهار رمان هجو پيكاك است كه بر نويسندگان معروفي چون «سوييفت» و «ولتر» تأثير گذاشت. اين رمان اشارات بسياري به شاهكارهاي ادبي داشت كه آثار «شكسپير»، «گوته» و «پوپ» از آن دست هستند.
به گزارش گاردين، پيكاك با ديالوگهاي اغراقآميز، ترانههاي مفرح و به سخره گرفتن روحيات پيروان جنبش رمانتيك، اثري كاملا هجوآميز را خلق كرده است.
شلي كه خود در كتاب پيكاك دستمايه طنز قرار گرفته شده، در نامهاي به اين نويسنده نوشت: نميدانم چطور قدرت، نجابت و سبكبالي زبان اين اثر را تحسين كنيم. شايد اين كتاب يك سر و گردن از ديگر آثارت جلوتر باشد.
نخستين نسخه «نايتمر ابي» در نوامبر 1818 روانه بازار كتاب شد و سال 1837 در مجموعه «رمانهاي استاندارد بنتلي» گنجانده شد. اينگونه بود كه شاهكار پيكاك براي نويسندگان دوره ويكتورياري و سپس ادواردي و پساادواردي به منبعي قابل مراجعه تبديل شد.
انتهاي پيام
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 88]