واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس از يك محوطه تاريخي افسانهاي گزارش ميدهدنفسهاي آخر زادگاه كوچكترين و باستانيترين ظرف سفالي دنيا + تصاوير
محوطه تاريخي و ملي «تم مارون» كميز رودان كه چندين هزار ساله قدمت داشته و به عنوان محل كشف كوچكترين و قديميترين ظرف سفالي دنيا شناخته ميشود، وضعيت نگرانكنندهاي پيدا كرده است.
به گزارش خبرگزاري فارس از رودان، بر خلاف تصورات، هرمزگان از جمله محدوده شرقي اين استان و مناطقي همانند رودان در حوزه ميراث فرهنگي و تاريخي از غناي بالايي برخوردار است كه به دليل عدم معرفي مناسب محوطههاي تاريخي و حفاظت از آنها، يا به دست فراموشي سپرده است يا اينكه دست طبيعت در حال از بين بردن آنهاست.
رودان در شمال شرق استان هرمزگان قرار گرفته است، اكثر مردم اين شهرستان كشاورز و كشاورزي در آن رونق زيادي دارد.
طبق مطالعات صورت گرفته، برخي از بخشهاي رودان داراي قدمت تاريخي چند هزار ساله است، در روستاي كُميز شهرستان رودان تپهاي وجود دارد به نام تٌم (تپه) مارون كه يكي از آثار تاريخي هرمزگان به شمار ميرود.
مردم اين روستا از قديم الايام بر اين اعتقاد بودهاند كه در زير اين تپه گنج وجود دارد.
همواره داستانهايي نيز مبني بر اينكه در زير اين تپه يك اتاق وجود دارد كه بعضيها به درون آن راه يافته و در آنجا گنجهاي فراواني نيز مشاهده كردهاند، سينه به سينه نقل و پيرامون اين اثر تاريخي رواج دارد.
به عقيده مردم محلي، طلسمي از اين گنجهاي جواهرات محافظت ميكند، به نحوي كه در كلام و ادامه داستانها و افسانهها، گفته ميشود كه در روزگاري شخصي وارد آن اتاق ميشود، كه با برداشتن بخشي از طلاجات و جواهرات در ورودي خود به خود به روي او بسته و تا زماني كه آن اشيا را به زمين نگذاشت، درها نيز بسته مانده است.
البته از قديم تاكنون در افسانههاي محلي آمده است، كه نام اين تپه (مارون) از مار گرفته شده تا مردم جرات نزديك شدن به آنجا را نداشته باشند.
از نكات قابل توجه در مورد اين اثر تاريخي بايد گفت كه پس از 150 سال از شكلگيري باستانشناسي در كشور، براي كاوش و لايهنگاري آن اقدام شد.
هر چند كه اين امر منجر به كشفيات مهمي در اين تپه از جمله كشف كوچكترين ظرف سفالي جهان به قطر دو سانتي متر كه محققان باستان شناسي حدس ميزنند كه از آن براي اندازه گيري و فروش داروهاي گياهي استفاده ميشده و يا در مراسمهاي مذهبي كاربرد داشته است، محقق شد، اما اين محوطه تاريخي در اين روزها حالي و روز خوشي ندارد.
اهميت تپه مارون و ظرف كشف شده در آن، از آنجا بيشتر مشخص ميشود كه ظرف مذكور در مقطعي براي نمايش در نمايشگاه خليج فارس در انگليس نيز به امانت برده و سپس اين شي حائز اهميت به موزه مردم شناسي بندرعباس سپرده شد.
در حال حاضر موضوعي كه بسيار مهم و حائز اهميت است، رها شدن اين محوطه تاريخي به حال خود است به صورتي كه هيچ حفاظتي نه در بعد فيزيكي و نه در بعد نرمافزاري از اين تپه صورت نميگيرد.
نكته تاسفبار پيرامون اين محوطه اين است كه تمامي اين اتفاقات در حالي براي آن رخ ميدهد، كه در فهرست آثار ملي نيز به ثبت رسيده است.
و با تخميني سر انگشتي ميتوان به جرات گفت كه تنها يك پنجم از اين محوطه باقي مانده است، چرا كه بخشهايي از آن دستخوش تغييرات غير قابل جبراني شده است.
در حال حاضر اراضي كشاورزي به مرزهاي اين محوطه نزديك و تعرض كردهاند كه در ادامه بيتوجهيها ميتوان گفت كه تپه مارون در آيندهاي نزديك ارزش خود را در بعد تاريخي از دست خواهد داد.
در كنار اين عوامل بايد حفاريها غير مجاز را نيز به تهديدكنندگان حيات تم مارون اضافه كرد.
در بررسيها ميداني خبرنگار فارس در رودان پيرامون اين محوطه بايد گفت كه اين محوطه نه از تابلويي كه معرف آن باشد برخوردار است و نه نيروي از آن حراست و پاسباني ميكند.
هر چند كه براي برگرداندن نفسهاي تم مارون به شمارش طبيعي دير شده است، اما انتظار ميرود مسئولان مربوطه نسبت به حفظ اين اثر تاريخي تلاش خود را به كار گيرند.
رودان در حالي از موزه بيبهره است كه گفته ميشود 40 درصد از اشيا تاريخي كشف شده در كاوشها مربوط به اين شهرستان است.
تعرض اراضي كشاورزي به محوطه اصلي تم مارون
خانهسازي در محوطه اصلي تم مارون
انتهاي پيام/88005/
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]