تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834324150
گزارش ايران از چالشهاي سياستگذاري در عرصه پژوهش سربلندي جهاني و سردرگمي بومي
واضح آرشیو وب فارسی:ايران: گزارش ايران از چالشهاي سياستگذاري در عرصه پژوهش سربلندي جهاني و سردرگمي بومي
مهسا رمضاني
اصليترين شاخص توسعه يك كشور را پژوهشها و فعاليتهاي علمي تعيين ميكند. اين در حالي است كه افزايش اين ظرفيتها را برنامهريزي دقيق براي نيروي انساني متخصص، اولويتبندي و سياستگذاري علمي تضمين ميكند. از اين رو برخي بر اين باورند كه شايد وضعيت پژوهشهاي صورتگرفته در كشور از مطلوبيت كافي برخوردار نبوده و نتايج برآمده از تحقيقات آنچنان كه بايد گرهگشاي جامعه فكري ما نيست. اين در حالي است كه اعتبار پژوهش را دامنه تأثيرگذاري و تأثيرپذيرياش در سطوح ملي
تعيين ميكند.
با اين حال بهرغم نارضايتي كه در خصوص كيفيت پژوهشها ابراز ميشود، آمار و ارقام چيز ديگري را نشان ميدهد. بر اساس آخرين اطلاعات پايگاه استنادي «اسكوپوس»، ايران با توليد 17 هزار و 245 مقاله از ابتداي سال جديد ميلادي تاكنون به جايگاه پانزدهم توليد علم در جهان صعود كرده و محققان ايراني در پايگاه ISI با ثبت 9 هزار و 588 مقاله رتبه بيستم دنيا را به دست آوردهاند.
علاوه بر اين در سال گذشته نيز بالغ بر 64 هزار عنوان كتاب منتشر شده و براساس اعلام پژوهشگاه علوم و فناوري اطلاعات در بخش مهندسي رتبه بيستم و در شيمي رتبه بيست و يكم جهاني را به خود اختصاص
داده است.
با اين حال دليل گرهگشا نبودن اين پژوهشها براي نيازهاي بومي ما، بهرغم برخورداري از جايگاهي مناسب درعرصههاي بينالمللي موضوعي مورد بحث است.
دكتر حسين شيخرضايي، عضو انجمن حكمت و فلسفه، در گفتوگو با ايران ضمن نامطلوب تلقي كردن وضعيت فعاليتهاي پژوهشي در كشور، پيرامون نامتوازن بودن جايگاه علمي در عرصه بينالملل و عرصه داخلي گفت:
«ما براي ارزيابي پژوهش، يك شاخص كلي داريم كه نميتواند نشاندهنده وضعيت عمومي پژوهش در كشور باشد. چراكه در اين زمينه نحوه توزيع در نظر گرفته نشده است و ما تنها در برخي رشتهها همچون شيمي و تحقيقات پزشكي وضعيت مطلوبي داريم. از طرفي صرف تأييد و چاپ مقالات در مشخصكردن وضعيت پژوهش نميتواند تعيينكننده باشد، بلكه ميزان رجوع به مقالات و توجه جامعه علمي بينالملل به آنها در اين زمينه اثرگذار است، جهتگيري موضوعات مطرح شده در پايگاه ISI دليل ديگري بر اين ادعاست. حقيقت اين است كه هرازگاهي موضوعاتي در فضاي علمي بينالملل مد ميشود كه لزوماً مسأله علمي جامعه ما نيست.»
بنابراين از آنجا كه اساساً اين رتبهبندي ملاكي عيني براي سنجش كيفيت پژوهش نيست نميتوان براي ارزيابي هم به آنها استناد كرد.
بيتدبيري در سياستگذاريهاي پژوهشي
دكتر شيخرضايي در ادامه دليل كيفيت پايين پژوهشها و عدم تطابقشان با نياز بومي را در سياستهاي اتخاذ شده دانست و افزود: تأكيد بيش از حد بر كميت مقالات براي ارتقاي اعضاي هيأت علمي و ضرورت داشتن مقاله ISI براي پذيرش در دوره دكترا سطح و كيفيت مقالات را تا حد قابل توجهي كاهش دادهاست و عملاً مقالات را به خلاصه كردن يك كتاب يا نظرات ديگران تنزل داده است.
حقيقت اين است كه برخي صاحبنظران بر اين باورند كه اكثر دانشپژوهان ما دانش خود را نه از رهگذر تحقيق بلكه در چارچوبي بسته و محدود صورت ميدهند كه طي آن افزوده علمي ما نسبت به دانش موجود، حجم قابل توجهي نخواهد بود.
كتابسازي به جاي توليدعلم
دكتر داريوش مطلبي، استاديار دانشگاه آزاد اسلامي، ضمن نامطلوب دانستن وضعيت توليد علم در كشور از اين وضعيت با عنوان كتابسازي به جاي توليد علم ياد كرد و افزود: وقتي كتابهاي منتشر شده را ورق ميزنيم و آنها را مورد مداقه قرار ميدهيم، به جاي توليد علم با يك تكرار و ارائه مجدد اطلاعات مواجه ميشويم. برخي كتابهاي منتشر شده شايد چيزي جز كتابسازي و سرهم كردن يكسري مطالب نباشد.
اين در حالي است كه به اعتقاد وي، اين شيوه از پژوهش تنها به حوزههاي عمومي محدود نميشود بلكه در حوزههاي تخصصي و حتي دايرئالمعارفها نيز رسوخ پيدا كرده است.
دكتر ابراهيم افشار، استاديار دانشگاه اصفهان هم «كتابسازي» را نوعي تقلب در كار علمي ميداند و در اين زمينه ميگويد: كتابسازي زماني رخ ميدهد كه شخص دغدغه فكر و علم نداشته باشد و بدون نيازسنجي به تدوين يك كتاب يا ترجمه آن دست بزند در حالي كه اثر منتشر شده خلأيي از جامعه را پر نكند و مقصود تنها كسب امتياز باشد.
بيانگيزگي دانشجويان براي پژوهش
بنابراين پژوهش به عنوان حياتيترين كانال شناخت علمي، آن زمان كه به الزامات تحقيق علمي متعهد شود، ميتواند اعتلاي فكري جامعه را تضمين كند، از اين رو لازمه اين امر نخست آموزش «نيروي انساني پژوهشگر» است كه اغلب مسئوليت آن بر دوش نهادهاي آكادميك قرار ميگيرد، تا آنجا كه دانشجويان ما در مقطع كارشناسي و كارشناسي ارشد واحدهايي را تحت عنوان روش تحقيق به صورت نظري و عملي طي ميكنند. اين در حالي است كه در چند سال اخير ما شاهد تفكيك برخي رشتهها در سطح تحصيلات تكميلي به دو شاخه «آموزشمحور» و «پژوهشمحور» بودهايم، از اين رو اين اقدامات خواه ناخواه التزام به پژوهش را در ميان بخشي از دانشجويان كمرنگ خواهد كرد.
دكـتر فـاطـمه عزيـزمحمـدي از پژوهشگران برتر سال گذشته در گفتوگو با ايران از اين مسأله ابراز نارضايتي كرد وگفت: آموزش و پژوهش بايد مكمل يكديگر باشند و ما با پيوند اين دو بايد دانشجويان را به پژوهش بيشتر ترغيب كنيم.
اما به واقع تا چه حد اين آموزشها به ثمر نشسته است؟
اغلب ديده ميشود كه دانشجويان با رعايت چارچوب صوري پژوهش از محتوا غافل ميشوند و فكر ميكنند كه چنانچه تنها براساس آن الگو پيش بروند، كفايت ميكند و كاري پژوهشي ترتيب دادهاند. اين در حالي است كه ما با داشتن دو رويكرد در پژوهش به صورت پژوهش تحليلي و توصيفي اغلب به توصيف بسنده ميكنيم و زحمت تحليل را بر خود متحمل نميشويم و چه بسا كمتر شاهد مقالات پژوهشي و تحليلي در جامعه علمي هستيم.
پاسخي كه اغـلب به اين كـوتاهي داده ميشـود، ســردرگمي در زمـينه سياستگذاريهاي علمي، نامشخص بودن اولويتها و عدم نيازسنجي در جامعه است.
فقر اطلاعاتي مجريان سياستگذار
سياستگذاري، فرآيندي تخصصي است و تحقق آن در گرو آشنايي دقيق با اصولي است كه اعتبار آن در عمل به اثبات رسيده باشد.
از طرفي بايد در نظر داشت كه قضيه با تصويب سياستها خاتمه نمييابد چراكه اجراي درست به آگاهي مجرياني وابسته ميشود كه در جريان چند و چون آخرين يافتههاي پژوهشي قرار گرفته باشند. «فقر اطلاعاتي» عوامل اجرايي، بهترين استراتژيها را با شكست مواجه خواهد كرد.
از اين رو جامعه مادامي ميتواند از تحقيق به عنوان تنها امكان حل معضلات خود بهره بگيرد كه در كنار گسترش فرهنگ پژوهش، سلسله پژوهشهاي منسجمي را كه در نهايت به شكوفايي نهاد تحقيق ميانجامد سرلوحه كار خود قرار دهد. بر اين اساس، به واسطه همين چرخه است كه جايگاه تحقيقات در سياستگذاري علمي براي توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي كشور معنا و اهميت پيدا ميكند.
بيتوجهي به نياز و ظرفيتهاي جامعه
دكتر عبدالرضا نوروزي چاكلي، مدير گروه علمسنجي دانشگاه شاهد، در گفتوگو با ايران سياستگذاري در زمينه پژوهش را به عنوان شمشيري دولبه توصيف كرد و گفت: «سياستگذاري به طريقي هم مشوق مسير پژوهش و هم مانع آن است. شناخت وضعيت كنوني و بررسي اين كه در چه مسيري قرار گرفتهايم در كنار تطابق اولويت انتخاب شده با نياز جامعه از جمله اموري است كه در سياستگذاري پژوهشي بايد مورد توجه قرار گيرد.>
بنابراين سياستگذاري كه پشتوانه علمي درستي نداشته باشد، نهتنها راهگشا نخواهد بود بلكه زمينه ركود را دامن ميزند. از اين رو دكتر نوروزي بر ضرورت شناخت «شايستگيهاي پژوهشي» تأكيد مينهد و ميافزايد: بحث ديگري كه در مسير اولويتها مطرح ميشود و مطالعات علمسنجي هم بر آن تأكيد بسيار دارد، «شايستگي پژوهشي» است. بر ايناساس ما با شناسايي و انتخاب موقعيتهايي كه در آن شانس بيشتري براي كسب نتيجه با هزينه كمتر فراهم است، در مسير پژوهش گام برميداريم.
شناسايي ظرفيتهاي پژوهشي موضوعي مهم است كه اغلب از چشم سياستگذاران ما دور ميماند و اين امر باعث صرف هزينههايي هنگفت ميشود كه نهايتاً دستاوردي هم به همراه نخواهد داشت.
بنابـراين نكـته مـحـوري كه در سياستگذاريها بايد به آن توجه داشت علاوه بر نيروي انساني ماهر و آشنا به اصول تحقيق، نيازسنجي جامعه علمي است. اين در حالي است كه تأكيد بر مسائل بومي نبايد ما را از مسير بينالملل دور كند تا آنجا كه به انزواي علمي كشانده شويم. از اين رو ما اگر در سياستگذاريهايمان تعاملات بينالمللي را مدنظر قرار دهيم، حتماً بايد قوانين مربوط به شركت در مجامع و همايشهاي بينالمللي را هم تصويب كنيم چراكه نبود قانون در اين زمينه ميتواند پژوهشگران ما را در عرصه بينالملل با مشكلات عديدهاي مواجه كند.
دوشنبه 25 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[مشاهده در: www.iran-newspaper.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]
صفحات پیشنهادی
گزارش رويترز از فضاي شاد جامعه ايران اول روحاني بعد جام جهاني
گزارش رويترز از فضاي شاد جامعه ايران اول روحاني بعد جام جهاني شنبه 23 آذر 1392گزارش رويترز از فضاي شاد جامعه ايران در آستانه جام جهاني اول روحاني ، بعد جام جهاني
گزارش رويترز از فضاي شاد جامعه ايران در آستانه جام جهاني اول روحاني بعد جام جهاني خبرگزاري رويترز ديروز گزارشي را درباره فضاي اجتماعي ايران منتشر كرد در اين گزارش ميخوانيم شادمانيهاي صعود به جام جهاني در ايران با حضور پرتعداد مردم در انتخابات رياست جمهوري اين كشور همراه شدگزارش اسکای از ستارگان ایران در جام جهانی
گزارش اسکای از ستارگان ایران در جام جهانی اسکای اسپورت در گزارشی جواد نکونام و اشکان دژآگه را ستارگان ایران در جامجهانی عنوان و به وضعیت تیم ملی ایران را در جامجهانی پرداخت ایسنا تیم ملی ایران در جامجهانی 2014 برزیل با تیمهای آرژانتین نیجریه و بوسنی و هرزگوین همگروه استقاليباف در همايش پژوهشي جايزه جهاني تهران تحقيقات بايد از انحصار دولت خارج شود/ بدون بومي سازي روش تحقيق دچار
قاليباف در همايش پژوهشي جايزه جهاني تهران تحقيقات بايد از انحصار دولت خارج شود بدون بومي سازي روش تحقيق دچار مشكل ميشويم انديشمندان ما نبايد به گونه اي پيش روند كه تحقيقات و دانش آن ها صرفا مويد مديران و تاييد كننده وتوجيه گر اقدامات مديران و صاحب منصبان قدرت باشد مخصوصا در جاايران در عرصه ساخت بازيهاي رايانهاي رتبه برتر منطقه
ايران در عرصه ساخت بازيهاي رايانهاي رتبه برتر منطقه ايتنا- از سال 87 كه ساخت بازيهاي رايانهاي در ايران شروع شده توانسته توجه ناشران خارجي را جلب كند مديرعامل بنياد ملي بازيهاي رايانهاي گفت ايران در عرصه پيچيده هنر – صنعت – رسانه جايگاه خوب و رتبه برتر منطقه و حتي جهان اسيلداي ايراني؛ رسمي جهاني/ارتباط ميلاد مسيح با يلداي ايرانيان
يلداي ايراني رسمي جهاني ارتباط ميلاد مسيح با يلداي ايرانيان هادي معيري نژاد يلدا آخرين روز پاييز و اولين روز فصل زمستان است روزي كه در پايان آن طولاني ترين شب سال را در پي دارد شنبه 30 آذر 1392پايان رقابتهاي شمشيربازي كلاس A جهاني در تهران برنز سابر هم به نماينده ايران رسيد
پايان رقابتهاي شمشيربازي كلاس A جهاني در تهران برنز سابر هم به نماينده ايران رسيد رقابتهاي شمشيربازي كلاس A جهاني تهران به پايان رسيد در پايان روز دوم و پاياني اين رقابتها كه به پيكارهاي اسلحه سابر اختصاص داشت تيم جوانان كشورمان هم توانست مانند اسلحه اپه به يك نشان برنز دستدو شرط FIVB براي تيم هاي برتر در ليگ جهاني واليبال/سايه حذف دوباره بر سر ايران
دو شرط FIVB براي تيم هاي برتر در ليگ جهاني واليبال سايه حذف دوباره بر سر ايران به گزارش خبرگزاري خبرآنلاين شرط fivb براي هشت تيم اول ليگ جهاني حالا براي ايراني ها دغدغه شده دغدغه اي كه بوي تهديد مي دهد تهديد حذف از جمع هشت تيم برتر ليگ جهاني فدراسيون جهاني در اجلاس ساليانه كميتاولين توفيق دولت يازدهم در عرصه بينالملل؛ الگوي صلح ايران در سازمان ملل
اولين توفيق دولت يازدهم در عرصه بينالملل الگوي صلح ايران در سازمان ملل اولين توفيق در عرصه بينالملل به سفر رئيس جمهور به نيويورك برميگردد سفري كه در آن توجه بسياري از كشورهاي دنيا و به سبب آن افكار عمومي به ايران معطوف شد به گزارش حوزه سياست خارجي خارجي باشگاه خبرنگاران بايران، شگفتيساز جامجهاني؟
ايران شگفتيساز جامجهاني مربي آرژانتيني سابق شهرداري بندرعباس ايران را شگفتيساز جامجهاني 2014 توصيف كرد به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران ايسنا ايران در جامجهاني برزيل در گروه F با تيمهاي آرژانتين نيجريه و بوسني و هرزگوين همگروه شده است كارلوس ليب مربي آرژانتيني كهگزارشي از بازار تاناكورا در ايران
گزارشي از بازار تاناكورا در ايران ميگويند نام تاناكورا از سريال سالهاي دور از خانه با شخصيت معروفش اوشين كه به همراه همسرش فروشگاهي با همين نام تأسيس كردند در ايران جا افتاد اما در آن سريال فروشگاه اوشين به علت ورشكستگي تعطيل شد اما فروشگاههاي تاناكوراي ايران هنوز پابربه مناسبت هفته پژوهش برگزار مي شود: نخستين نشست ˝تحليل پيام هاي ارتباطي در ايران˝
به مناسبت هفته پژوهش برگزار مي شود نخستين نشست ˝تحليل پيام هاي ارتباطي در ايران˝ فرهنگسراي رسانه با مشاركت مركز نظارت و ارزيابي سازمان صداوسيما به مناسبت هفته پژوهش اقدام به برگزاري نخستين نشست تحليل پيامهاي ارتباطي در ايران كرده است به گزارش برنا به نقل از روابط عمومي فرهنگواكنش كاخ سفيد به گزارش جاسوسي لوينستون براي سيا عليه ايران
واكنش كاخ سفيد به گزارش جاسوسي لوينستون براي سيا عليه ايران سخنگوي كاخ سفيد گفت آنچه من مي توانم به شما بگويم اين است كه لوينستون به هنگام مفقود شدن در استخدام دولت ايالات متحده نبوده است كاخ سفيد به خبر منتشره روز پنج شنبه روزنامه هاي واشنگتن پست و خبرگزاري آسوشيتدپرس مبني بر-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها