محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830131371
ضرورت هاي جذب سرمايه هاي خارجي در صنعت نفت
واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ضرورت هاي جذب سرمايه هاي خارجي در صنعت نفت
نفت و گاز به عنوان حاملهاي هم انرژي ضمن اين كه از عوامل توليد به شمار مي روند، به عنوان سرمايه، نقدينگي، ثروت، فرصت و فراهم آورنده زمينه هاي انتقال و شناخت فناوري برتر هم تلقي مي شوند.
در همين خصوص جمهوري اسلامي ايران با قرار داشتن بر بستر عظيمي از منابع انرژي به ويژه نفت و گاز و با بهره مندي از جغرافياي سياسي و اقتصادي خود، از موقعيت ارزشمند و كمنظيري در جهان برخوردار است و در جهاني كه امنيت ملي كشورها با تامين انرژي گره خورده است، حفظ و پاسداري از اين موقعيت ويژه براي ايران اهميتي استراتژيك دارد.
داشتن نقش اساسي در تامين انرژي جهان كه ضامن درآمدهاي كافي براي توسعه كشور باشد، امنيت ملي كشور را هم تضمين خواهد كرد، لذا هدف استراتژيك بخش نفت و گاز كشور ميتواند كسب سهم بيشتر در تامين تقاضاي جهاني انرژي طي دو دهه آينده باشد.
اين امر از يك سو به معناي حداكثر سازي برخورداري از منافع بازار بين المللي انرژي و از سويي ديگر، بيانگر افزايش وابستگي كشورهاي جهان به نفت و يافتن جايگاهي استراتژيك براي ايران در انرژي جهان است.
ناگفته نماندبراي نيل به چنين جايگاهي افزايش ظرفيت توليد، استفاده حداكثري از ميادين مشترك، اولويت دادن به تامين گاز مورد نياز برنامه هاي تزريق به ميادين نفتي، بهينه سازي مصرف انرژي، حمايت از بخش خصوصي داخلي، تغيير رويكرد از صادرات نفت خام به صادرات فرآورده هاي با ارزش افزوده بالا، مشاركت و توسعه همكاري هاي منطقه اي و بين المللي، حمايت از سرمايه گذاري هاي مشترك، ايجاد مركزيت جذب، توليد، انتقال و ارتقاي فناوري هاي نوين و تقويت رويكرد برونگرايي صنعت نفت از جمله راهبردهاي وزارت نفت به شمار مي رود كه به گفته كارشناسان نيازمند سالانه 50 ميليارد دلار سرمايه گذاري است.
البته بايد اشاره داشت: جذب اين ميزان سرمايه گذاري نيازمند تعامل سازنده با جهان خارج و مشاركت شركت هاي توانمند بينالمللي است كه تحت فشار تحريم ها نباشند وگرنه برنامه ريزي هاي توسعه اي يا بايد از اساس مورد بازنگري قرار گرفته و بر اساس محدوديت ها تعديل شود يا بايد در حسرت تحقق آن ماند.
نزديك به دو دهه از فعاليتهاي توسعه اي قطري ها در پارس جنوبي مي گذرد و امروزه اين كشور با استفاده از ذخاير ميدان مشترك پارس جنوبي و قراردادها و سرمايه گذاريهاي عظيم انجام شده از سوي شركتهاي ژاپني ، كره جنوبي و آمريكايي به بزرگترين صادر كننده ( گاز طبيعي مايع) تبديل شده است.
ايران هم در سال ٢٠٠٢ بهره برداري از مخزن بزرگ گازي پارس جنوبي را آغاز و براي بهره برداري از بزرگترين مخزن گازي دنيا كه حدود ٩ درصد گاز جهان را در خود ذخيره كرده است، ٢٨ فاز طراحي كرد. اما ايران بر خلاف قطري ها و به دليل تحريمهاي اقتصادي، همچنان در گير و دار جذب پيمانكاران بزرگ نفتي و تلاش براي جلب سرمايه گذاران خارجي است تا بتواند عقب ماندگي هاي خود را جبران كند.
عراق به عنوان ديگر همسايه ايران علي رغم پشت سر گذاشتن سه جنگ بزرگ و برخي اختلافات داخلي بين دولت مركزي اين كشور و اقليم كردستان، با استفاده از سرمايه هاي عظيم جذب شده از سوي شركتهاي نفتي آمريكايي، انگليسي، چيني، كره اي و روسي به سرعت در حال فعال كردن پتانسيل هاي موجود در صنايع نفت و گاز خود است.
جمهوري آذربايجان، ارمنستان، تركمنستان و افغانستان، ديگر كشور همسايه ايران هستند كه از تحريم هاي بين المللي و دور شدن ايران از تعاملات بازرگاني در عرصه بين الملل منتفع مي شوند. در اين رابطه اين كشورها با استفاده از سرمايه گذاري هاي عظيم غولهاي نفتي و گازي اروپايي، آمريكايي ، چيني، كره جنوبي و ژاپني، علاوه بر توسعه روز افزون ميادين نفت و گاز حوزه درياي خزر، به دنبال راه هايي براي انتقال نفت و گاز اين منطقه به وسيله خطوط لوله غير عبوري از سرزمين ايران هستند.
عربستان، كويت، امارات، چين و روسيه و ديگر كشورهاي نفت خيز همسايه و غير همسايه ايران هم همگي از موقعيت فوقالعاده اي كه در يك دهه اخير به جهت ناتواني صنعت نفت ايران در جذب سرمايهگذار و پيمانكاران بزرگ نفتي پيش آمده است، نهايت استفاده را بردهاند. البته برخي با جايگزين كردن نفت خود با نفت ايران و تصاحب بازارهاي نفتي ايران و برخي ديگر با عقد قراردادهايي با صنعت نفت ايران كه عمدتا با تاخير به تعهدات خود عمل كردهاند، از شرايط موجود بهره لازم را بردهاند.
به هر حال صنعت نفت ايران، به خصوص در پارس جنوبي و ميادين مشترك ضربههاي زيادي را از تحريم ها خورده است و بسته بودن دست پيمانكارها و سرمايه گذاران نفتي و گازي اروپايي و آمريكايي براي ورود به بازارهاي ايران و همچنين محدوديت در فروش نفت را بايد از جمله مواردي دانست كه همين امروز هم خسارتهاي بزرگي را به كشور وارد كرده است.
صنعت نفت كشور به دليل طرح هاي گسترده توسعه اي و نگهداشت توليد نيازمند تامين هر چه سريعتر منابع مالي، سرمايه، تكنولوژي روز، دانش فني، ابزار و تجهيزات و بازارهايي براي فروش است. موضوعي كه با بسته بودن بازارهاي مالي و كالايي و صنعتي جهان به روي اقتصاد ايران محقق نخواهد شد و هزينه هاي بسياري را به كشور تحميل كرده است.
برابر برخي مطالعات انجام شده، نياز صنعت نفت كشور به سرمايه گذاري رقمي بالغ بر ٥٠ ميليارد دلار در سال برآورد مي شود و اين سرمايه چيزي نيست كه بتوان از داخل تامين كرد، بنابراين بايد هر چه سريعتر سرمايه هاي خارجي به صنعت نفت وارد شود.
تجربه نشان داده كه نه تنها اقتصاد ايران، بلكه اقتصاد داخلي هيچ يك از كشورهاي نفت خيز منطقه امكان فراهم آوردن اين حجم از سرمايه را نداشته و نميتواند در رسيدن به اهداف چشم انداز توسعه صنعت نفت كفايت لازم را داشته باشد.
اين نياز در حالي است كه صنعت نفت و گاز ايران علاوه بر آنكه بايد وظايف خود را به عنوان پيشران توسعه اقتصادي كشور انجام دهد، بلكه بايد همچنان بخش قابل توجهي از بودجه جاري دولت و هزينه هاي عمراني آن را تامين كند و بسياري از صنايع كشور با توجه به انرژي بر بودن، به اين بخش وابسته اند.
بر اين اساس و در تاكيد بر لزوم افزايش سرمايه گذاري ها در صنعت نفت، محسن خجسته مهر معاون وقت امور برنامه ريزي وزارت نفت در خرداد ١٣٩٠ در گفتاري تحت عنوان نقش سرمايه گذاري در بالادستي نفت و گاز در ارتقاء بهره وري آورده است: ۱۵۰ميليارد دلار سرمايه گذاري در بخش بالادستي نفت و گاز در طول برنامه پنجم توسعه اقتصادي، باعث افزايش درآمد بخش بالادستي نفت و گاز بميزان ۱۷۹ميليارد دلار در سال ۱۳۹۴خواهد شد واين ميزان سرمايه گذاري، بهره وري سرمايه بالادستي را به ميزان ۱۴درصد در پايان برنامه پنجم توسعه ارتقاء خواهد داد.
اما سوال اينجا است كه اين سرمايه قرار است از چه طريق جذب شود، دوم بعد از جذب سرمايه چه شركتي قرار است پروژه هاي مربوطه را به بهرهبرداري برساند، سوم بعد از اجرايي شدن پروژه ها قرار است محصولات و منابع توليدي به كجا صادر شود، چهارم پول حاصل از صادرات قرار است چگونه به كشور باز گردد.
همه اينها نيازمند تعامل سازنده با جهان خارج و ورود و مشاركت سرمايه گذاران و شركتهاي توانمند و متعهد خارجي و داخلي و عقد قراردادهاي هوشمندي است كه تحت فشار تحريم ها نباشد وگرنه برنامه ريزي هاي توسعه اي يا بايد از اساس مورد بازنگري قرار گرفته و بر اساس محدوديت ها تعديل شود يا بايد در حسرت تحقق آن ماند.
كل سرمايه گذاري شركت ملي نفت ايران در طول برنامه پنجم توسعه اقتصادي حدود ۱۵۰ميليارد دلار خواهد بود كه از اين مقدار حدود ۱۰۰ميليارد دلار از منابع مورد نياز از محل تسهيلات مالي خارجي و بانكهاي داخلي و حدود ۵۰ميليارد دلار هم از محل منابع داخلي شركت ملي نفت ايران تأمين خواهد شد.
محل مصرف منابع جذب شده براي سرمايه گذاري در طول برنامه پنجم توسعه اقتصادي به شكلي است كه از مجموع ١٥٠ ميليارد دلار مورد نظر حدود ۳۲ميليارد دلار براي نگهداشت توان توليد و پشتيباني، حدود ۴ميليارد دلار براي اكتشاف نفت و گاز، حدود ۳۴ميليارد دلار براي توسعه ميادين نفتي، حدود ۷۵ميليارد دلار براي توسعه ميادين گازي و حدود ۵ميليارد دلار براي توسعه ميان دستي در نظر گرفته شده است.
به هر حال، در صورت تحقق سرمايه گذاري مورد نياز، ظرفيت توليد نفت خام كشور در طي برنامه پنجم توسعه (١٣٨٩ تا ١٣٩٤) از حدود ٤ ميليون بشكه در روز به حدود ٤,٧ ميليون بشكه در روز افزايش يافته و ظرفيت توليد گاز طبيعي هم در طي اين دوره از حدود ٦٠٠ ميليون متر مكعب در روز به حدود ١٤٧٠ ميليون متر مكعب در روز افزايش پيدا خواهد كرد.
همچنين ظرفيت توليد ميعانات گازي در طي اين دوره از حدود ٤٠٠ هزار بشكه در روز به حدود يك ميليون و 200 هزار بشكه در روز افزايش خواهد يافت و در اين صورت جمع ارزش توليدات با احتساب نفت خام ١٠٠ دلار در هربشكه و گاز حدود ٠,٢٥ دلار بر متر مكعب و ميعانات گازي ١٠٠ دلار براي هر بشكه از حدود ٢١٧ ميليارد دلار به ٣٥٠ ميليارد دلار افزايش پيدا مي كند.
بر اين اساس، افزايش كل درآمد سالانه در صورت تحقق سرمايه گذاري ها، در طي سالهاي برنامه پنجم توسعه بالغ بر ١٧٩ ميليارد دلار خواهد بود.
اما، در صورت تحقق نيافتن سرمايه گذاري مورد نياز در برنامه پنجم، ظرفيت توليد نفت خام كشور در سال هاي١٣٨٩ تا ١٣٩٤ از حدود ٤ ميليون بشكه در روز به حدود ٢,٧ ميليون بشكه در روز كاهش خواهد يافت و ظرفيت توليد گاز طبيعي و ميعانات گازي هم در طي اين دوره به ترتيب در همان حدود ٦٠٠ ميليون متر مكعب در روز و ٤٠٠ هزار بشكه در روز باقي خواهند ماند و تغييري نخواهد كرد.
در اين شرايط جمع ارزش توليدات با نفت خام ١٠٠ دلار درهر بشكه و گاز حدود ٠,٢٥ دلار بر متر مكعب و ميعانات گازي ١٠٠ دلار براي هر بشكه از حدود ٢١٧ ميليارد دلار به ١٧٢ ميليارد دلار كاهش خواهد يافت كه كاهش ٤٥ ميليارد دلاري در كل درآمد سالانه را در پي دارد. همچنين در صورت تحقق نيافتن سرمايه گذاري، سالانه ۲۵۰هزار بشكه در روز افت توليد خواهيم داشت.علاوه بر اين، در صورت تحقق نيافتن سرمايه گذاري، ارزش روز دارايي شركت ملي نفت ايران حدود ٢٠٠ ميليارد دلار باقي خواهد ماند. اين در حالي است كه در صورت سرمايهگذاري ١٥٠ ميليارد دلاري در طول برنامه پنجم، نه تنها كل دارايي شركت ملي نفت ايران به ٣٥٠ ميليارد دلار بالغ شده، بلكه بهره وري سرمايه در بخش بالادستي نفت هم از ٠,٨٦ به يك افزايش خواهد يافت.
با توجه به آنچه در اين گزارش به آن اشاره شد، به نظر مي رسد مذاكراتي كه با شركتهاي بين المللي نفتي در حال انجام است، مي بايست هر چه زودتر به مرحله عملياتي و عقد قرارداد منجر شود و اين موضوع تنها در صورتي اتفاق خواهد افتاد كه تيم مذاكره كننده هسته اي ايران شرايط را براي بازگشت مقتدرانه ايران به بازارهاي جهاني فراهم سازد.
پيمان جنوبي
شانا
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]
صفحات پیشنهادی
عضو كميسيون انرژي مجلس درگفتگو با ايلنا: تغيير قيمت فرآوردههاي نفتي متناسب با كيفيت آنها/جذب سالانه 50 ميليار
عضو كميسيون انرژي مجلس درگفتگو با ايلنا تغيير قيمت فرآوردههاي نفتي متناسب با كيفيت آنها جذب سالانه 50 ميليارد دلار سرمايه در صنعت نفت بايد قيمت فرآوردههاي نفتي متناسب با كيفيت آنها متغيير باشد تفاوت قيمت ميان فرآورده اي نفتي با كيفيت و ساير فرآوردهها موجب ايجاد انگيزه در ااستقبال از سرمايه گذاري مستقيم شركت هاي خارجي در صنعت نفتخبرگزاري موج -
استقبال از سرمايه گذاري مستقيم شركت هاي خارجي در صنعت نفتخبرگزاري موج - ۱۸ آذر ۱۳۹۲ ۹ ۹ق ظ استقبال از سرمايه گذاري مستقيم شركت هاي خارجي در صنعت نفت خبرگزاري موج - وزير نفت با تاكيد بر استقبال صنعت نفت از سرمايه گذاري مستقيم شركت هاي خارجي گفت براي گسترش صنايع پتروشيمي كشور بهايجاد زمينه جذب سرمايه گذاري داخلي و خارجي در حوزه زيرساختهاي آذربايجان غربي
ايجاد زمينه جذب سرمايه گذاري داخلي و خارجي در حوزه زيرساختهاي آذربايجان غربي اروميه- خبرگزاري مهر استاندار آذربايجان غربي خواستار ايجاد زمينه جذب سرمايه گذاري داخلي و خارجي در حوزه زيرساختهاي خدماتي و رفاهي در استان توسط دستگاههاي خدمات رسان شد به گزارش خبرنگار مهر قربانعلي سعتلاش دولت سودان براي افزايش جذب سرمايه گذاري هاي خارجي
تلاش دولت سودان براي افزايش جذب سرمايه گذاري هاي خارجي تهران واحد مركزي خبر سياسي 1392 09 22 وزير امور سرمايه گذاري سودان روز پنجشنبه از برنامه دولت براي جذب سه ميليارد دلار سرمايه گذاري خارجي در بودجه سال 2014 خبر داد مصطفي عثمان با اعلام اين خبر تصريح كرد دولت قصد دارد بخمديرعامل شركت شهركهاي صنعتي قزوين خبر دادجذب 1900 ميليارد ريال سرمايهگذاري در شهركهاي صنعتي قزوين
مديرعامل شركت شهركهاي صنعتي قزوين خبر دادجذب 1900 ميليارد ريال سرمايهگذاري در شهركهاي صنعتي قزوين مديرعامل شركت شهركهاي صنعتي استان قزوين گفت در هشت ماه نخست سال جاري 63 فقره قرارداد با پيشبيني يك هزار و 900 ميليارد ريال سرمايهگذاري براي ايجاد واحدهاي صنعتي و توليدي در شهر1900 ميليارد ريال سرمايه گذاري جذب شهركهاي صنعتي قزوين شد
1900 ميليارد ريال سرمايه گذاري جذب شهركهاي صنعتي قزوين شد مديرعامل شركت شهرك هاي صنعتي قزوين گفت در هشت ماه امسال 1900 ميليارد ريال سرمايه گذاري جذب شهرك هاي صنعتي اين استان شد به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران قزوين عبدالقهار ناصحي افزود اين ميزان جذب سرمايه گذاري با عقد 6استقبال شركتهاي خارجي از سرمايه گذاري در صنعت پلاسماي ايران
استقبال شركتهاي خارجي از سرمايه گذاري در صنعت پلاسماي ايران مذاكرات 1 5 و توافقات هستهاي افقهاي روشني را براي انتقال خون ايران نيز خصوصا در صنعت پلاسما به دنبال دارد دكتر فريبا صيقلي مدير همكاري هاي بين المللي سازمان انتقال خون ايران در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان باشگامديرعامل نفت فلات قاره در گفتوگو با فارس خبر داد:درخواست شركتهاي كوچك خارجي براي ورود به پروژههاي نفتي ايرا
مديرعامل نفت فلات قاره در گفتوگو با فارس خبر داد درخواست شركتهاي كوچك خارجي براي ورود به پروژههاي نفتي ايران ۱۵ ميليارد دلار سرمايهگذاري نياز داريم مديرعامل نفت فلات قاره با بيان اينكه بعضي شركتهاي نفتي از آسياي جنوب شرقي و اروپا براي ورود به پروژههاي نفتي ايران به ما مراجعانعقاد 70 قرارداد با سرمايهگذاران در شهركهاي صنعتي مازندران
انعقاد 70 قرارداد با سرمايهگذاران در شهركهاي صنعتي مازندران معاون برنامهريزي شركت شهركهاي صنعتي مازندران از انعقاد 70 قرارداد با سرمايهگذاران در شهركهاي صنعتي استان خبر داد علي عمرانيراد در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران ساري گفت صدور رايگان مجوزهاي ساختوساز مستثنيوزير صنعت در همايش و نمايشگاه فرصت هاي سرمايه گذاري در معدن و صنايع معدني: سهم ايران در اكتشافات معدني جهان بس
وزير صنعت در همايش و نمايشگاه فرصت هاي سرمايه گذاري در معدن و صنايع معدني سهم ايران در اكتشافات معدني جهان بسيار ناچيز است دردومين همايش و نمايشگاه فرصتهاي سرمايه گذاري در معدن و صنايع معدني تنديس برتر اين همايش به پاس انعكاس مناسب فعاليتهاي شركت فولاد مباركه به اين شركت اختدرنشست سرمايه گذار خارجي در سازمان امور اقتصادي و دارايي گيلان صورت گرفت تشريح مزاياي قانوني و اولويتهاي سرماي
درنشست سرمايه گذار خارجي در سازمان امور اقتصادي و دارايي گيلان صورت گرفت تشريح مزاياي قانوني و اولويتهاي سرمايهگذاري منطقه آزاد انزلي رشت- خبرنگار روزنامه جمهوري اسلامي مزاياي قانوني و اولويتهاي سرمايهگذاري منطقه از سوي رضا مسرور رئيس هيأت مديره و مديرعامل سازمان منطقه آزاد اامام جمعه بجنورد: جذب سرمايهگذار از اولويتهاي اصلي مسئولان براي توسعه استان باشد
امام جمعه بجنورد جذب سرمايهگذار از اولويتهاي اصلي مسئولان براي توسعه استان باشد امام جمعه بجنورد گفت جذب سرمايهگذار از اولويتهاي اصلي مسئولان براي توسعه استان باشد به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران ايسنا منطقه خراسان شمالي حجت الاسلام ابوالقاسم يعقوبي در خطبههاي نماز جمعيار جذب اين بازيكنان چيست؟ خريدهاي خارجي تراكتورسازي طي 4 فصل
معيار جذب اين بازيكنان چيست خريدهاي خارجي تراكتورسازي طي 4 فصل جعفر برزگر معمولا حضور بازيكنان خارجي در ليگ با حرف و حديثهاي زيادي همراه بوده است خيلي بهندرت پيش آمده كه بازيكني از آن سوي آبها بيايد و به درد فوتبال ما بخورد متاسفانه آنقدر هم تعدادشان زياد است كه در حوصله اي-
اقتصادی
پربازدیدترینها