واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: دلايل تاخير در بهرهبرداري اولين فرودگاه خصوصي كشور
پروژه شهر فرودگاهي - گردشگري در جاده قم - سلفچگان كه در سال 89 كلنگ آن به زمين زده شد و بايد زمستان پارسال فرودگاه آن به عنوان اولين فرودگاه بينالمللي خصوصي در كشور افتتاح ميشد هنوز به بهرهبرداري نرسيده است. مديرعامل اين فرودگاه دليل اين تاخير را عمل نكردن استانداري قم و سازمانهاي مربوطه به تعهداتشان عنوان ميكند.
به گزارش خبرنگار راه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) فاز يك پروژه شهر فرودگاهي - گردشگري در جاده قم - سلفچگان كه شامل فرودگاه خصوصي و شهرك بزرگ گردشگري است قرار بود در 22 بهمن پارسال افتتاح شود اما بهمن امسال هم از بهرهبرداري خبري نيست.
در اين زمينه محمدعلي شفيعي - مديرعامل شركت سرمايهگذاري شهر فرودگاهي قم - به خبرنگار ايسنا گفت: بهمن پارسال دچار گراني سرسامآور غيرقابل پيشبيني شديم كه روي پروژه نيز تأثير گذاشت اما اگر مسئولان در زيرساختها و دادن مجوزها كمك ميكردند، اين پروژه سريعتر به نتيجه ميرسيد.
وي با بيان اينكه استانداري قم به تعهدات خود عمل نكرده و در زمينه تامين آب، گاز، تلفن و مجوزهاي مربوطه مشكل داريم، اظهار كرد: وجود معارض براي وگذاري زمينهاي مورد نياز در اين منطقه نيز از ديگر مشكلات است چون تكليف مالكيت فرودگاه مشخص نيست و سرمايهگذاران به دليل مشخص نبودن مالكيت از اين پروژه فاصله ميگيرند.
شفيعي با بيان اينكه فرودگاه بينالمللي قم هماكنون در 3000 هكتار در حال ساخت است، افزود: اين پروژه پس از اتمام نه تنها به استان قم بلكه به همه شهرهاي همجوار خدمترساني ميكند.
به گفته او مجموعههاي بزرگ ورزشي، نگين گردشگري با پيشبيني احداث هتلهاي متعدد، مراكز بزرگ تجاري از جمله طرحهايي است كه عمليات ساخت آنها در حال انجام است.
رييس هيات مديره پروژه سرمايهگذاري فرودگاه بينالمللي قم با بيان اينكه براي جذب مسافر، گردشگر و توريست در شهر فرودگاهي، احداث يك باغ شهري برنامهريزي شده است، افزود: علاوه بر خدمترساني توسط فرودگاه، زمينهاي براي تفريح و گردشگري نيز براي مردم ايجاد ميشود.
شفيعي با بيان اينكه در اين فرودگاه علاوه بر پروازهاي مسافري، باري و آموزشي، آموزشهاي لازم نيز انجام ميشود، گفت: بلاتكليفي مجوزها از جمله مشكلاتي است كه ما با آن درگير هستيم و هر زماني كه مشكل مالكيت و بروكراسي اداري حل شود سه ماه فرصت لازم است تا بتوانيم پرواز را از اين فرودگاه آغاز كنيم.
وي با بيان اينكه به دليل همكاري نكردن شركت آب و فاضلاب استان قم مجبوريم با تانكر و از 30 كيلومتري فرودگاه آب تهيه كنيم، تاكيد كرد: نمونه فرودگاه ما در قطر با هزينه 15.5 ميليارد دلار در حال ساخت است و پروژه ما نيز يكي از بزرگترين پروژههاي منطقه محسوب ميشود.
شفيعي با بيان اينكه مساحت كل فرودگاه 12 هزار هكتار است كه در 3000 هكتار آن شهر فرودگاهي ساخت ميشود، اظهار كرد: زيرسازيهاي آن به اتمام رسيده و لايه اول زيرسازي آسفالت نيز در حال انجام است.
مديرعامل فرودگاه بينالمللي قم و شهر فرودگاهي با بيان اينكه ترمينال موقت اين فرودگاه رو به اتمام است، گفت: تا به حال حدود 600 ميليارد تومان براي اين پروژه هزينه كردهايم كه اگر تعلل استانداري قم براي همكاري ارگانهاي مربوطه با ما وجود نداشت پيشرفت زيادي در پروژه داشتيم البته اميدواريم اين همكاري صورت گيرد.
وي با بيان اينكه براي اين پروژه سرمايهگذار خصوصي جذب و سهام واگذار شده است و مشاركت مردمي را نيز جذب ميكنيم، گفت: نميخواهيم اين فرودگاه به سرنوشت فرودگاههاي ساير شهرها دچار شود به همين دليل با تكيه بر سرمايه بخش خصوصي اين كار را انجام ميدهيم.
به گزارش ايسنا در اين شهرك، دهكده ورزشي، نمايشگاهي با يك ميليون مترمربع وسعت، چندين هتل، پارك آبي، باشگاه هوانوردي، مجموعههاي خدماتي و پذيرايي به اضافه فرودگاه ساخته خواهد شد.
انتهاي پيام
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]