واضح آرشیو وب فارسی:فارس: اعلام بيطرفي هند و نااميدي آمريكا از امضاي پيمان امنيتي كابل-واشنگتن
تاثيرگذاري هند بر «حامد كرزي» به منظور امضاي پيمان امنيتي كابل–واشنگتن از آخرين طرحهاي آمريكا براي امضاي اين پيمان بود كه با اعلام بيطرفي هند، نقش بر آب شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در كابل، به دنبال تأكيد افغانستان بر عدم امضاي پيمان امنيتي تا برآورده شدن خواستههايش، دولت آمريكا تمام تلاش خود را براي امضاي اين پيمان بكار گرفت اما كارساز واقع نشد، در عين حال تاثيرگذاري هند بر حامد كرزي از آخرين طرحهاي آمريكا براي امضاي اين پيمان بود كه با اعلام بيطرفي دولت هند اين طرح آمريكا نيز نقش بر آب شد.
حامد كرزي رئيس جمهوري افغانستان در مصاحبه با تلويزيون NDTV (ان دي تي وي) هند اظهار داشت كه اگر ما (افغانستان و آمريكا) دوستان و متحد هستيم، لازم است تا مانند دوست و متحد با من برخورد شود و شايسته نيست كه براي امضاي پيمان امنيتي به من فشار رواني وارد شود.
اين در حالي است كه «مان موهان سينگ» صدر اعظم هند نيز اعلام كرد كه كشورش در مسئله پيمان امنيتي كابل–واشنگتن بيطرف است و حامد كرزي راهي را كه به نفع افغانستان باشد، انتخاب خواهد كرد.
توقف كامل عملياتهاي نظاميان آمريكا و از سرگيري روند صلح افغانستان توام با حمايت عملي و صادقانه آمريكا، 2 شرط اساسي دولت افغانستان براي امضاي پيمان امنيتي با آمريكاست كه بارها بر آنها تأكيد شده است.
نظر دولت و ملت افغانستان در مورد پيمان امنيتي
پيش از اين آمريكا ميانديشيد كه دولت و ملت افغانستان هرگز با امضاي پيمان امنيتي مخالفت نميكنند اما با داغ شدن بحثها درباره اين پيمان و تشكيل «لويه جرگه مشورتي»، اين پيمان به صورت دقيقي بررسي شد و در نتيجه لويه جرگه مشورتي، امضاي پيمان امنيتي را به برآورده شدن شروط حامد كرزي مشروط كرد.
فشارهاي قبلي آمريكا
اعتراض افغانستان به جنايات سالهاي اخير نظاميان آمريكايي و تأكيد بر عملي شدن شروط حامد كرزي، براي آمريكا كه تعهدي به عملي كردن شروط افغانستان ندارد، زنگ خطري بزرگ محسوب ميشود.
به باور كارشناسان، آمريكا هرگز افغانستان را به خاطر اهداف استراتژيكي كه در منطقه دارد ترك نخواهد كرد، و امضاي اين پيمان براي قانونمند شدن حضور آمريكا در اين كشور ضروري است.
بنابراين امضاي پيمان امنيتي براي آمريكا از اهميت بالايي برخوردار است و اين كشور از تمام توانش براي اعمال فشارهاي بيشتر به دولت افغانستان استفاده خواهد كرد.
در ابتدا آمريكا با خوشبيني فكر ميكرد كه موضوع امضاي پيمان امنيتي با افغانستان با چند روز مذاكره حل خواهد شد، به همين سبب، «سوزان رايس» مشاور امنيت ملي باراك اوباما براي مذاكرات بيشتر به كابل آمد اما حامد كرزي در ديدار با وي همچنان بر عملي شدن شروطش تاكيد كرد.
ديدار رايس و حامد كرزي به حدي براي آمريكا نااميد كننده بود كه مشاور امنيت ملي اوباما پس از اين ديدار گفت: پس از ديدار با حامد كرزي نااميد شدم.
اين در حالي است كه با جديتر شدن تنشها بين افغانستان و آمريكا، اين كشور باز هم اميدوار بود تا بتواند از راه مذاكره، پيمان امنيتي با افغانستان را به امضا برساند، به همين منظور «جيمز دابينز» نماينده ويژه آمريكا براي افغانستان و پاكستان، دومين فرستاده آمريكا به كابل آمد.
اما ديدار دابينز با كرزي هم نتيجهاي نداشت و دولت افغانستان بر عملي شدن شروطش تاكيد كرد و آمريكا بار ديگر از مذاكره براي امضاي پيمان امنيتي نااميد شد؛ اين نااميدي به حدي بود كه «چاك هيگل» وزير دفاع آمريكا در سفرش به افغانستان از ديدار با حامد كرزي صرفنظر كرد و آن را بي فايده دانست.
از سوي ديگر دولت آمريكا عليرغم تاكيد بر مذاكرات براي امضاي پيمان امنيتي با افغانستان، راه هشدار و تهديد را نيز آزمود و كاخ سفيد در اين رابطه اعلام كرد كه اگر پيمان امنيتي تا پايان سال 2013 ميلادي امضا نشود، اين كشور تمام نظاميانش را از افغانستان خارج ميكند.
تهديدها در حالي مطرح شد كه همزمان دابينز در اظهاراتي گفت كه آمريكا به آساني از افغانستان دست نخواهد كشيد.
در نتيجه اظهارات دابينز تاييدي بود بر گفتههاي برخي كارشناسان افغانستان مبني بر اينكه آمريكا هرگز افغانستان را ترك نخواهد كرد.
استفاده از كشورهاي منطقه براي اعمال فشار بيشتر
پس از آنكه فشارهاي آمريكا و سازمانهاي غربي براي تسريع در روند امضاي پيمان امنيتي نتيجهاي در برنداشت، آمريكا به برخي كشورهاي منطقه روي آورد تا از اين طريق بتواند حامد كرزي را به امضاي پيمان امنيتي ترغيب كند.
به همين منظور جيمز دابيز نماينده آمريكا در امور افغانستان و پاكستان قبل از سفر حامد كرزي به هند ابراز اميدواري كرد تا فشار هند براي امضاي پيمان امنيتي تاثيرگذار واقع شود.
اين در حالي است كه تاكيد دولت افغانستان بر عملي شدن شروطش براي امضاي پيمان امنيتي با آمريكا، نشان داد كه اين كشور به نزديكترين همپيمانانش نيز اجازه دخالت در اين رابطه را نميدهد.
امضاي پيمان امنيتي پس از برگزاري انتخابات
پيش از اين آمريكا بدنبال امضاي اين پيمان قبل از پايان سال جاري ميلادي بود اما با عدم امضاي اين پيمان از سوي افغانستان، احتمالا اين كشور بر امضاي پيمان امنيتي پس از انتخابات سال آينده افغانستان تأكيد خواهد كرد تا دستكم دليلي براي حضور در اين كشور داشته باشد.
با اين حال سوال اساسي اين است كه اگر همچنان آمريكا اقدام عملي در راستاي انجام شروط افغانستان انجام ندهد؛ سرانجام امضاي اين پيمان چه خواهد شد؟
بسياري از آگاهان بر اين باورند كه آمريكا، نخست تلاش ميكند تا حضورش در افغانستان با امضاي اين پيمان قانونمند شود اما چنانچه اين كشور همچنان حاضر به امضاي پيمان امنيتي نشود، دولت آمريكا با صدور فرماني از سوي شوراي امنيت سازمان ملل متحد، حضورش را در افغانستان قانونمند خواهد كرد.
انتهاي پيام
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]