واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزينه صفر؛ عمليات رواني آمريكا براي امضاي توافقنامه امنيتي با افغانستان
به دنبال خودداري حامد كرزي از امضاي پيمان امنيتي و موكول كردن اين مسئله به برآورده شدن برخي شروط از جانب آمريكا، سخنان ضد و نقيضي از سوي مقامات آمريكايي در رسانهها در خصوص ترك كامل افغانستان منتشر ميشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري فارس در كابل، با كنار هم قرار دادن اظهارات و تهديدات چند هفته اخير مقامات آمريكايي ميتوان به اين نتيجه گيري رسيد كه موضع مقامات كاخ سفيد و پنتاگون درباره وضعيت نيروهاي آمريكايي پس از 2014 يكسان نيست.
در واكنش به خودداري رئيس جمهور افغانستان از امضاي پيمان امنيتي، مقامات كاخ سفيد با بيميلي تمام نسبت به گزينه صفر (خروج كامل نظاميان آمريكايي از افغانستان تا پايان 2014) صحبت ميكنند حال آن كه مقامات ارشد پنتاگون خواستار امضاي هر چه سريعتر پيمان توسط حامد كرزي هستند و نسبت به نتايج گزينه صفر هشدار ميدهند.
مقامات كاخ سفيد از جمله سوزان رايس مشاور امنيت ملي باراك اوباما و لورا مگنوسان يكي از سخنگويان كاخ سفيد هشدار دادهاند كه اگر پيمان امنيتي در موعد مقرر امضا نشود، گزينه صفر اجرايي خواهد شد.
در همين حال، چاگ هيگل وزير دفاع و ژنرال مارتين دمپسي، رئيس ستاد مشترك نيروهاي مسلح آمريكا در نوزدهم دسامبر در آخرين نشست خبري سال جاري در پنتاگون، از دولت افغانستان خواستند تا اين سند را در زودترين فرصت ممكن امضا كنند.
اما اهميت موقعيت استراتژيك افغانستان براي آمريكا و براي استراتژي دراز مدت واشنگتن در آسيا به گونهاي نيست كه بتواند به سادگي از اين كشور رخت بربندد.
پناهگاههاي متعدد القاعده در منطقه چالش جدي دولت واشنگتن
مراكز و پناهگاههاي متعدد القاعده و حاميان اين شبكه در مناطق قبايلي پاكستان وجود دارند كه ميتوانند منافع آمريكا را به خطر اندازند. هدف قرار دادن اين مراكز بر اساس استراتژي جنگي آمريكا فقط از طريق هواپيماهاي بدون سرنشين بايد صورت گيرد كه اين مهم ميسر نيست مگر از پايگاههايي كه در خاك افغانستان قرار دارند.
هيچ كشور ديگري در اين منطقه حاضر نيست خاك خود را بدين منظور در اختيار آمريكا قرار دهد و ناوهاي آمريكايي هم با اين منطقه فاصله زيادي دارند كه به اذعان كارشناسان آمريكايي بعد مسافت، اين عمليات را براي پهپادهايي كه از روي ناوها بر ميخيزند، غيرممكن ميسازد.
ولايات كنر و نورستان افغانستان هم در سالهاي اخير تبديل به پايگاههايي براي اعضاي شبكه القاعده شده است. حضور اعضاي اين شبكه در اين مناطق دور دست افغانستان كه دولت افغاستان هم تسلط كافي بر آن ندارد و توسط شبهنظاميان محلي هم ميزباني ميشوند، از جمله نگرانيهاي آمريكا است.
علاوه بر موضوع مبارزه با پناهگاههاي تروريسم، برخي كارشناسان علل ديگري نظير كنترل بر ذخاير انرژي منطقه، تسخير قلب آسيا (افغانستان) به منظور در اختيار گرفتن كل آسيا، مانيتورينگ هند، چين، روسيه و ايران را نيز از جمله دلايل تمايل آمريكا براي ماندن در افغانستان ذكر ميكنند.
با اين دلايل رها كردن افغانستان توسط آمريكا بعيد به نظر ميرسد. رئيس جمهور افغانستان نيز كه ده سال با سياستمداران آمريكايي سر و كار داشته به خوبي از ميل و علاقه و اهداف آنان در افغانستان آگاهي دارد و لذا در موقعيت زماني مناسب شرايطي را براي آمريكاييها وضع كرده و بدين طريق درصدد است امتيازاتي از آمريكا بگيرد كه از جمله آنها آغاز روند صلح در افغانستان است.
حامد كرزي در ديداري كه به تازگي با مسئولان رسانههاي افغانستان داشت بار ديگر اين نكته را تكرار كرد كه آمريكا قصد ترك افغانستان را ندارد.
عدم همخواني رفتار و گفتار آمريكا در مورد افغانستان
وي به مسئولان رسانههاي افغانستان كه نگران اجرايي شدن گزينه صفر هستند گفته است كه آمريكا سرمايهگذاريهاي زيادي در قسمت ساخت و تجهيز پايگاههاي بگرام و هلمند و همينگونه هزينههاي زيادي را براي گسترش سفارت اين كشور در كابل انجام داده است و اين هزينهها نشان ميدهد كه آمريكا علاقمند به حضور طولاني مدت در افغانستان است.
«جاويد كوهستاني» كارشناس نظامي افغانستان هم معتقد است كه نيروهاي آمريكايي افغانستان را ترك نخواهند كرد.
به عقيده وي علت اين كه نظاميان آمريكايي عراق را ترك كردند به اين دليل بود كه زمينه حضور اين نيروها در كشورهاي اطراف عراق ميسر بود و از طريق پايگاههاي اطراف عراق ميتوانستند عملياتهاي مورد نظر خود در خاك اين كشور را به پيش ببرند اما در اين منطقه چنين زمينهاي وجود ندارد و از سويي ديگر مراكز بنيادگرايي در منطقه اطراف افغانستان و افغانستان پراكنده است. به همين دليل چين و روسيه نگران هستند و با امضاي اين توافقنامه مخالفتي نكردهاند. كوهستاني عقيده دارد كه به اين دلايل آمريكا، افغانستان را مانند عراق ترك نخواهد كرد.
بلوف آمريكا براي تحت تاثير قرار دادن مقامات افغان
به دلايل فوق ميتوان گفت كه آمريكا نه تنها قصد ترك افغانستان را ندارد، بلكه براي اهدافي دراز مدت در اين منطقه خواهد ماند.
بر اين اساس، اظهارات ضد و نقيض كاخ سفيد و پنتاگون فقط نمايش رسانهاي است كه بخشي از كاركرد آن تحت فشار قراردادن افكار عمومي مردم افغانستان است. اين خوف و رجا كه توسط مقامات آمريكايي هر روز در رسانهها منعكس ميشود، موثر واقع شده و سبب شده است كه درخواست حامد كرزي در مورد آغاز روند صلح در كشورش تحت الشعاع جنگ رسانهاي قرار گيرد.
برقراري صلح در افغانستان در طول 12 سال گذشته ميسر نبوده و از ديد رئيس جمهور افغانستان در اين برهه حساس نميتوان بر آمريكا فشار آورد تا براي روند صلح صادقانه اقدام كند، پس از امضاي توافقنامه امنيتي باز همان راه گذشته ادامه خواهد يافت و افغانستان روي آرامش را نخواهد ديد.
بنابراين اظهارات ضد و نقيض مقامات آمريكايي چيزي نيست جز تقسيم كار بين سياستمداران و نظاميان واشنگتن با هدف فشار بر ملت و دولت افغانستان براي تسريع در روند امضاي پيمان امنيتي كابل–واشنگتن.
انتهاي پيام/خ
سه شنبه 3 دي 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]