واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: سوره الليل؛ نتايج متفاوت يك تلاش
درسوره مباركه« ليل» خداوند با اشاره به كاروتلاش انسان درزندگي دنيوي، به دونوع سبك زندگي اشاره مي كند وازآثارو نتيجه هاي متفاوت آن، اين گونه سخن مي گويد:« إِنَّ سَعْيَكُمْ لَشَتَّى(4) فَأَمَّا مَن أَعْطَى وَاتَّقَى(5) وَصَدَّقَ بِالْحُسْنَى(6) فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْيُسْرَى(7) وَأَمَّا مَن بَخِلَ وَاسْتَغْنَى(8) كَذَّبَ بِالْحُسْنَى(9) فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْعُسْرَى(10)؛ هماناسعي و تلاش شما مختلف است* اما آن كس كه (در راه خدا) انفاق كند و پرهيزگاري پيش گيرد * و جزاي نيك (الهي) را تصديق كند * ما او را در مسير آساني قرار مي دهيم .* اما كسي كه بخل ورزد و از اين طريق بي نيازي طلبد* و پاداش نيك (الهي) را تكذيب كند* ما به زودي او را در مسير دشواري قرار مي دهيم.»
دو محور اتقي واشقي
سعي وتلاش لازمه زندگي انسان در اين دنياست .آنچه دراينجا اهميت دارداين است كه اين سعى و تلاش در كدام مسير ، به كدام سمت و داراى چه نتيجه اي است؟ قرآن كريم در اين آيات كه پس ازچند سوگند آمده است، از تفاوت گرايش انسان ها دراعمال واختلاف نتايج وآثارآن سخن مي گويد وانسان هارادرقالب دو گروه دسته بندي مي كند : گروهى مؤمن و با تقوا و سخاوتمند(ازاين گروه با عنوان « اتقي»ياد مي كند) و گروهى بى ايمان و بى تقوا و بخيل (ازاين عده به عنوان «اشقي »تعبيرمي كند). گروه اول با استفاده از توفيقات الهى مسير خود را با سهولت مي پيمايدو به سوى بهشت و نعمت هاى آن روان مى شود ، در حالى كه گروه دوم در زندگى با انبوه مشكلات روبه رو مي شود. آنها اموال فراواني را جمع مى كنند و مى گذارند و مى روند و جز حسرت و اندوه و وبال و مجازات الهى بهره اى نصيبشان نمى شود .نمونه آشكارهر دو گروه در شأن نزولي كه نقل شده، منعكس شده است.
شأن نزول سوره «الليل»
درباره شأن نزول اين سوره، روايت هاي مختلفي ازطريق شيعه وسني نقل شده است .علامه طباطبايي روايتي را از حضرت امام رضا (ع) نقل مي كندكه به نظر وي، از لحاظ سند صحيح ومعتبراست . علامه مي نويسد: در قرب الاسناد ، از احمد بن محمد بن ابي نصر نقل شده است كه گفت : از حضرت امام رضا(ع) شنيدم در تفسير آيه «و الليل اذا يغشي» مي فرمود: مردي در حياط خانه مسلماني درخت خرمايي داشت و به همين بهانه باعث زحمت صاحب خانه مي شد . صاحب خانه نزد رسول خدا (ص ) شكايت كرد . پيامبراكرم(ص) صاحب درخت را احضاركردوبه او فرمود : درخت خرمايت را به درخت خرمايي در بهشت مي فروشي؟ آن مرد گفت : نه و نفروخت . مردي از انصار به نام ابي دحداح از اين ماجرا خبردار شد ونزد صاحب نخل رفت وبه او گفت: درخت خرمايت را به حائط من بفروش ، آن مرد پذيرفت . ابودحداح نزد رسول خدا (ص )آمدوبه حضرت عرض كرد : درخت خرماي فلاني را در مقابل حائطم خريدم. حضرت فرمود: در مقابل حائطت يك درخت خرماي بهشتي خواهي داشت . در اينجا بود كه خداي تعالي بر پيامبراكرم(ص) اين آيه(آيات سوره ليل) را نازل كرد .تفسيرنمونه هم به نقل ازمجمع البيان ازابن عباس روايتي شبيه به اين روايت را از پيامبراكرم(ص)نقل مي كند .تفاوت تلاش ها هم ازحيث عمل وهم ازنظرنتيجه واثرنكته مهمي است كه دراين آيات به آن اشاره مي شود و البته واضح وروشن است كه اين تفاوت ازايمان واعتقاد به توحيد ومعاد نشأت مي گيرد.
يکشنبه 24 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]