تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):حيا زينت اسلام است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843719495




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بهشت «تمين» در دامنه تفتان بلوچستان


واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: بهشت «تمين» در دامنه تفتان بلوچستان
گردشگري طبيعت نوعي توريسم طبيعي و پايدار است كه با مشاركت افراد بومي و بهره گيري از پتانسيل هاي بومي و طبيعي گردشگري ميسر مي شود. سازمان جهاني گردشگري؛ اكوتوريسم را نوعي از گردشگري كه در آن مسافرت به مناطق طبيعي دست نخورده با اهداف مطالعاتي و بهره بصري از مناظر و جاذبه هاي طبيعي و حيات وحش و با توجه به جنبه هاي فرهنگي هم در گذشته و هم در حال صورت پذيرفته، معرفي مي كند. بنابراين سير و سفر،چه به منظور تنوع طلبي و سرگرمي و چه گذراندن اوقات فراغت و ديد و بازديد انجام شود، در عصر كنوني جزو بخش جدايي ناپذير زندگي اجتماعي انسان ها شده است و گردشگران همواره به مكانهايي مسافرت مي كنند كه داراي جاذبه هاي گردشگري مناسبي باشند و سرزمين ايران با داشتن سابقه فرهنگي كهن و پايدار متشكل از اقوام و طوايف و تنوع اقليمي فراوان و برخورداري از جاذبه هاي تاريخي،فرهنگي وطبيعي براي تفريح و گشت وگذار شرايط مناسبي دارد و در اين ميان، روستاها به سبب موقعيت بكر و دست نخورده اي كه دارند به كانون تردد گردشگران تبديل شده اند بنابراين با توجه به جايگاه برخي از روستاها در جذب گردشگران، بايد توسعه گردشگري روستايي مورد توجه قرار گيرد تا بتوانيم از اين ظرفيت در جذب گردشگران، ارزآوري و اشتغال زايي كشور استفاده كنيم و روستاي «تمين» يكي از آن روستاهاي پرجاذبه در حوزه گردشگري استان سيستان و بلوچستان است.

تمين؛ دري در دامان بيابان

كارشناس امور مناطق نمونه گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي،گردشگري و صنايع دستي سيستان و بلوچستان در توصيف جايگاه روستاها در صنعت گردشگري مي گويد: در فرآيند برنامه ريزي منطقه اي، مي توان گردشگري روستايي را ابزاري براي افزايش اشتغال محلي و بهبود كيفيت زندگي و در نتيجه، افزايش سطح رفاه اقتصادي و امكانات اجتماعي منطقه اي به حساب آورد. «شمسي دهمرده» مي افزايد: توسعه گردشگري روستايي به عنوان يك راهبرد مورد توجه دولت ها در جهان قرار گرفته است و تلاش مي شود تا با برنامه ريزي هاي اصولي از ظرفيت گردشگري روستاها به درستي استفاده شود.

وي در ادامه با اشاره به جايگاه روستاي تمين در جذب گردشگر مي گويد: دهستان «تمين» نيز كه از مناطق هدف گردشگري استان محسوب مي شود به سبب ويژگي هاي خاص منطقه اي و طبيعت دست نخورده آن مورد توجه بسياري از گردشگران قرار گرفته است و اين روستا در فاصله 135كيلومتري زاهدان و در غربي ترين قسمت شهر ميرجاوه از شمال به منطقه لاديز و از جنوب به كوه آتشفشاني نيمه فعال تفتان متصل و به دليل شيب زيادي كه دارد به صورت پلكاني احداث شده و زيبايي خاصي دارد.

وي خاطر نشان مي كند: آبي كه از چشمه تمين جاري مي شود سرچشمه بسياري از رودهايي است كه پس از سيراب كردن كليه آبادي هاي دهستان تمين و بخش هايي از دهستان هم جوار (لاديز) از مرز ايران خارج شده و به ريگ زارهاي كشور پاكستان مي ريزد.

كارشناس ثبت آثار معنوي و بافت هاي تاريخي اداره كل ميراث فرهنگي،گردشگري و صنايع دستي سيستان و بلوچستان تصريح مي كند: روستاي تمين مركز دهستان تمين واقع در شهرستان زاهدان در 65 كيلومتري جنوب غربي شهر ميرجاوه يكي از آبادي هاي بسيار زيباست كه در قسمت شمالي قله زيباي تفتان قرار دارد.

«حسين اسلامي» مي افزايد:اين روستا به سه قسمت تقسيم شده است كه عبارتند از تمين بالا، تمين مركزي و تمين پايين كه اين محله ها در فاصله حدود 300 متري از همديگر قرار دارند.

اين كارشناس اضافه مي كند:وجود آب و هواي مطلوب و خاك آتشفشاني حاصلخيز سبب شده تعداد67 آبادي با جمعيتي بيش از 8 هزار نفر در دره هاي زيباي اطراف تمين زندگي كنند.

وي در ادامه مي افزايد: روستايي كه حدود ۷۵ كيلومتر تا گرماي سوزان كوير «ريگ ملك» فاصله دارد به گونه اي است كه در اغلب فصول سال هواي آن معتدل و دلپذير است.

همجواري با تفتان

همجواري با كوه تفتان و وجود چشمه هاي جاري، سبب حاصل خيزي و رشد انواع درخت ها و ميوه ها در منطقه تمين شده است.

«عبدالباسط كرد»يكي از ساكنان روستاي تمين درباره مشاغل مردم اين روستا مي گويد: منبع درآمد ساكنان دهستان تمين بر سه عنصر كشاورزي، دامداري و صنايع دستي استوار است كه در اين ميان كشاورزي از اهميت بالايي برخوردار است و در اين منطقه محصولات باغي فراوان همچون زردآلو و هلو، انار، انجير، انگور و انواع گياهان دارويي كشت مي شود.

اين باغدار مي افزايد: محصولات اصلي تمين شامل انجير، توت، شاه توت،امرود (گلابي) ، انگور،هلو ،آلبالو،زرد آلو بسياري از ميوه هاي مناطق سردسير و نيز بادام، پسته و گردو است و از درختان خودرو نيز مي توان به انجير كوهي، بنه، ارچن، گز وگواتام(بادام كوهي)اشاره كرد، همچنين صيفي جاتي همچون گندم و جو نيز در اين منطقه كاشت مي شود.

كارشناس گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي سيستان و بلوچستان هم درباره شغل اصلي ساكنان روستاي تمين مي گويد: شغل اصلي مردمان تمين در گذشته كشاورزي و دامداري بوده اما حرفه دامداري در تمين طي چند سال گذشته به دليل كمبود شديد ريزش هاي جوي و تمايل بيشتر عشاير به يكجا نشيني و استفاده از امكانات مراكز روستايي نسبت به گذشته كم رنگ شده است.

سرزمين چشمه هاي جاري

آب جاري كه از كوه تفتان سرچشمه مي گيرد سبب سرسبز شدن و زيبايي تمين در چهار فصل سال شده است.

«سلمان ريگي »شهروند زاهداني در باره اماكن تفريحي تمين مي گويد:منطقه تمين در هر فصل سال زيبايي خاص خود را دارد و براي اغلب شهروندان زاهداني، تمين بهترين مكان براي گذران تعطيلات آخر هفته است. وي مي افزايد :زيبايي تمين تنها به بهار و تابستان خلاصه نمي شود بلكه هواي پائيزي دلچسب آن سبب شده كه بسياري از ساكنان زاهدان از طبيعت زيبا و بكر اين منطقه در ساير فصول سال غير بهار لذت ببرند.

كارشناس گردشگري اداره كل ميراث فرهنگي ،گردشگري و صنايع دستي استان مي گويد: تمين دهستاني بزرگ در دامنه كوه آتشفشان تفتان با روستاهاي متعددي از جمله "روپس"، "جش سياه جنگل"، "تميز" و ... است.

وي مي گويد: وجود قله تفتان در جنوب اين دهستان سبب بوجود آمدن تعداد بسيار زيادي چشمه و قنات در اين منطقه شده كه در فصول سرد سال تعداد آنها از شمارش خارج است.

وي در ادامه مي افزايد: وجود اين چشمه ها و قنات ها و حركت آب آنها از ميان دره هاي سر سبز و باغات ميوه، محيط هاي بسيار زيبايي را خلق كرده و يكي از بهترين چشمه هاي منطقه، «چشمه آب معدني حضرت موسي» است كه بر اساس اعتقاد بوميان اين منطقه، علت نامگذاري اين چشمه فرود آمدن عصاي حضرت موسي در اين نقطه است.

اين چشمه در روستاي تمين بالا واقع شده و به عنوان بزرگترين منبع تامين آب روستاي تمين محسوب مي شود، قرار گيري اين چشمه در بين انبوه درختان و بوته هاي وحشي باعث شده تا در طول سال تعداد زيادي از طبيعت دوستان، لحظاتي را به دور از زندگي شهري و دغدغه در آن جا سپري كنند.

وي مي افزايد: اثر طبيعي «غار روپس» نيز در فاصله يكصد متري قبرستان «هفتاد ملا»، مقابل منطقه مسكوني روپس بالا قرار دارد كه با رويش درختان گردو و انجير وحشي باعث ايجاد زيبايي خاصي شده است.

سرزميني با قدمت 100 هزار سال

در بررسي تاريخچه و معرفي تمدن تمين، قله آتشفشان نيمه فعال تفتان نقش مهمي را ايفا مي كند.اين قله يكي از قلل مرتفع ايران است كه باعث تنوع آب و هوا در منطقه بلوچستان شده و همين تنوع و پوشش گياهي و وجود چشمه هاي آب فراوان در اطراف آن، عامل جذب گردشگران زيادي در اين منطقه شده است.

كارشناس ثبت آثار اداره كل ميراث فرهنگي،گردشگري و صنايع دستي سيستان و بلوچستان در اين باره مي گويد: آثار بجا مانده از گذشتگان و پيشينيان، نشان مي دهد كه دهستان تمين آثار باستاني متعددي دارد. «غفور براهويي» مي افزايد: همه اين آثار كه قدمت آن ها به ۸۰ تا۱۰۰هزار سال پيش بر مي گردد دلالت بر اين دارد كه نسل هاي زيادي از گذشته تا امروز در اين روستا و بخش زندگي كرده اند.

اين كارشناس با اشاره به قدمت قلعه تمين مي گويد: اين قلعه درحدود 150 تا 200 سال پيش جهت محافظت ساكنان تمين، روي تپه احداث شده و از اهميت بالايي برخوردار بوده اما به مرور زمان و حوادث طبيعي، مصالح به كار رفته در اين قلعه جابجا شده و تا حدودي اين قلعه هم اكنون رو به نابودي است.

كارشناس ثبت آثار معنوي و بافت هاي تاريخي اداره كل ميراث فرهنگي،گردشگري و صنايع دستي سيستان و بلوچستان نيز يكي ديگر از آثار تاريخي منطقه را «كوره ذوب فلز» مي داند و مي گويد: اين كوره در روستاي «سركهنو»، از توابع دهستان تمين ساخته شده است كه بقاياي اين كوره كه شامل تفاله هاي باقيمانده از ذوب فلزات در كنار چاه هاي حفر شده مي باشد، متعلق به عصر فلز است. اسلامي در ادامه مي گويد: استفاده از انرژي هاي طبيعي از دير باز در اين منطقه مطرح بوده است و وجود آسياب هاي آبي در روستاهاي كوهستاني تفتان دلالت بر اين امر دارد كه مي توان بر آثار به جاي مانده از «آسياب آبي بنده» ، «آسياب آبي روپس» و «آسياب آبي تمين بالا» نيز اشاره كرد .

معماري بي نظير صخره اي

علاوه بر آثار تاريخي و جاذبه هاي طبيعي روستاي تمين كه هر كدام جاذبه هاي خاصي از نظر گردشگر دارد، مي توان به معماري منحصر به فرد صخره اي اين روستا اشاره كرد.

معاون مرمت و احياء اداره كل ميراث فرهنگي،گردشگري و صنايع دستي سيستان و بلوچستان درباره معماري خاص روستاي تمين مي گويد: معماري صخره اي تمين با مساحتي بالغ بر 4 هزار متر مربع در نوع خود در سطح كشور كم نظير بوده و طبق اسناد باستان شناسي، قدمت اين گونه سازه هاي معماري به اواخر دوره ساساني و اوايل دوره اسلامي باز مي گردد . «محمدرضا سندگل » در ادامه مي افزايد : معماري صخره اي تمين در چهار قسمت در دل كوه كنده شده است و سقف اين اتاق ها به شكل گنبدي و هر يك از آنها داراي ستون و فضاهاي الحاقي است كه از لحاظ معماري مانند معماري هاي صخره اي «ميمند كرمان» و «كندوان» است. وي با اشاره به بناهاي تاريخي ديگر اين منطقه همچون قبرستان هفتاد ملا اضافه مي كند: اين قبرستان حدود 500 متر مربع وسعت داشته و به شكل كماني در بخش شرقي روستاي «روپس» از توابع مير جاوه در سينه كوه واقع شده است و قبرهاي اين گورستان بي نظير و منحصر به فرد است و پس از تدفين، چهارطرف قبرها را با سنگ بالا آورده و روي آن تخته سنگ هايي قرار داده و سپس با آجر و ملات گچ حجمي پلكاني ساخته شده و داراي يك ديوار تيغه اي است و قسمت هايي از آن را قرمز رنگ كردند. آثار به جا مانده نشان مي دهد كه ساكنان اوليه روستاي روپس، نگاه ويژه اي در مكان گزيني قبرستان داشتند و مكان هايي را انتخاب كردند كه از گزند باد و باران و نور خورشيد و ديگر خطرات در امان باشند. سندگل مي افزايد: ساكنان روستا با انتخاب محيطي محدود در دل كوه از مصالحي مانند خشت خام و تخته سنگ و تكه هاي چوب با رعايت اصل رو به قبله بودن، اقدام به احداث قبرهاي پلكاني كردند كه به دليل محدوديت فضا اين قبر ها را چند طبقه ساختند.

وي قبرستان تاريخي تمين، چله خانه، حفره هاي تافوني صخره هاي تمين بالا، قلعه نيمروز روپس سفلي، درخت كهنسال گردتوت با عمر چند صد ساله، محيط هاي روستايي و عشايري، قنات تميز، غار كاپك و سيل بندهاي سروگه و چشمه هاي گزنداز را ديگر آثار و جاذبه هاي گردشگري دهستان تمين معرفي كرد.

به هر حال همه اين آثار تمدني با قدمت تاريخي و آب و هواي خوش، از روستاي تمين در دامنه تفتان، بهشت جذابي براي گردشگران در تمام فصول سال ساخته است.

جمعه 22 آذر 1392





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خراسان]
[مشاهده در: www.khorasannews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن