واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: افزايش ذخاير گازي ايران با شناسايي شيل گازي در لرستان
مدير اكتشاف شركت ملي نفت ايران اعلام كرد: با اجراي طرح شناسايي و ارزيابي منابع شيل گازي در ناحيه لرستان، ذخاير هيدروكربني ايران افزايش و جايگاه ايران در بين كشورهاي دارنده ذخاير هيدروكربني ارتقاي ميبايد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، هرمز قلاوند در مورد طرح شناسايي و ارزيابي منابع شيل گازي در ناحيه لرستان گفت: مدت زمان اجراي اين پروژه 42 ماه و اعتبار ريالي آن 43 ميليارد و 736 ميليون ريال و اعتبار ارزي آن 533 هزار و 900 يورو است.
وي از وجود توالي هاي رسوبي شيلي با ضخامت هاي قابل توجه در حوضه هاي رسوبي مختلف ايران خبر داد و گفت: اين توالي هاي رسوبي مي توانند داراي منابع شيل گازي باشد.
وي افزود: بر اساس اطلاعات زمين شناسي ناحيهاي و مطالعات اكتشافي قبلي، سازندهاي "سرگلو" و "گرو" لايههاي شيلي واقع در سازندهاي بين آنها در محدوده لرستان به عنوان هدف اكتشافي اين منابع توسط كارشناسان مديريت اكتشاف شركت ملي نفت ايران پيشنهاد شده است.
قلاوند ادامه داد: اين طرح پيشنهادي بر اساس اطلاعات موجود از زمين شناسي ناحيه لرستان، از حوضه رسوبي زاگرس و روشهاي متداول امروزي در اكتشاف و ارزيابي منابع شيل گازي به طراحي و كارفرمايي مديريت اكتشاف و تحت نظارت كارشناسان با تجربه اين مديريت تدوين شده است.
وي با بيان اينكه پژوهشگاه صنعت نفت، پيمانكار اين پروژه است، افزود: طرح پيشنهادي شامل سه فاز بوده كه در فاز نخست آن، بر اساس اطلاعات زمين شناسي و ژئو شيميايي موجود، احتمال وجود منابع شيل گازي در منطقه ارزيابي شده و مناطق مستعد براي مطالعه تفصيلي شناسايي مي شود. مدت زمان اين فاز حدود يك سال پيشبيني شده است.
قلاوند ادامه داد: در فاز دوم كه دو و نيم سال در نظر گرفته شده است، مطالعه تفصيلي زمين شناسي، ژئوشيمي و مكانيك سنگ با استفاده از روش هاي مختلف شامل روش هاي آزمايشگاهي، تفسير دادههاي ژئوفيزيكي و پتروفيزيكي و همچنين مدلسازي سيستم هيدروكربني، استاتيك مخزن و ژئومكانيك بر روي منطقه انتخاب شده در فاز اول صورت مي گيرد. در ادامه با تلفيق كليه دادهها، ميزان و موقعيت ذخيره شيل گازي در تواليهاي مورد مطالعه تعيين ميشود.همچنين در اين فاز، فناوريهاي مورد نياز براي برداشت اين منابع شناسايي شده و مشكلات و عوارض توليد نيز بررسي و پيشبيني مي شود.
به گفته قلاوند، فاز سوم اين طرح كه هزينه هاي مرتبط با آن، در اين طرح پيشنهادي در نظر گرفته نشده است شامل طراحي و مديريت اجرايي و فني حفر چاه اكتشافي و آزمايش مرتبط با آن است كه در پايان فاز دوم پيشنهاد مي شود.
قلاوند گفت: بديهي است نتايجي كه در اين مطالعه به دست خواهد آمد مي تواند ارزيابي در حجم گاز اين رسوبات را فراهم آورد و در نتيجه باعث افزايش قابل ملاحظه ذخاير هيدروكربني ايران و ارتقاي جايگاه كشورمان در بين كشور هاي بزرگ دارنده ذخاير هيدروكربني شود.
مدير اكتشاف شركت ملي نفت ايران يادآور شد: اين طرح پس از واگذاري طرح پژوهشي، مطالعات هيدراتها گازي درياي عمان، دومين طرح مرتبط به منابع هيدروكربني غير متعارف است كه از سوي مديريت اكتشاف شركت ملي نفت به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شده است.
هرمز قلاوند افزود: در دهههاي اخير با افزايش جمعيت جهان، سطح استانداردهاي زندگي و همچنين توسعه صنايع مختلف، تقاضاي جهاني براي استفاده از سوختهاي فسيلي به ويژه گاز، افزايش يافته است؛ به طوري كه طبق پيشبينيهاي سال 2009 اوپك و آژانس بين المللي انرژي، مقدار كل تقاضا جهاني براي سوختهاي فسيلي در سال 2030 در حدود 42 درصد بيشتر از سال 2007 خواهد بود. در اين ميان گاز جايگاه ويژه اي دارد؛ زيرا انتقال و استفاده از آن نسبت به منابع ديگر راحتتر بوده و به عنوان سوختي پاك در جهان مطرح است.
وي با اشاره به روند كاهش توليد از مخازن هيدروكربني متعارف (Conventional)، افزود: امروزه توجه به مخازن غير متعارف (Unconventional) مانند شيلهاي گازي، شيلهاي نفتي، گاز در لايههاي زغال سنگ، هيدراتهاي گازي و مخازن گازي متراكم در جهان بيشتر شده است از اين رو مديريت اكتشاف، ارزيابي و توليد از اين منابع را در برنامه كاري خود قرار داده است.
قلاوند با اشاره به اين كه اكتشاف منابع غيرمتعارف در كشور ايالت متحده آمريكا در صدر ديگر كشورهاي جهان است افزود: هم اكنون، 50 درصد توليد گاز اين كشور از طريق مخازن گازي نا متعارف – شيلهاي گازي- تامين مي شود.
مدير اكتشاف شركت ملي نفت ايران افزود: افزون بر ايالت متحده، كشورهايي نظير آلمان، فرانسه، انگلستان، لهستان، اتريش، سوئد، چين، استراليا، نيوزيلند، هند، آرژانتين و شيلي نيز مطالعاتي به منظور اكتشاف، بهره برداري و توسعه اين ذخاير انجام دادهاند.
وي توضيح داد: به طور كلي مخازن هيدروكربني متعارف به مخازني اطلاق مي شوند كه از نظر فني و اقتصادي قابل برداشت و توليد هستند، در حالي كه مخازن نامتعارف منابعي اند كه با استفاده از روشها و فناوريهاي معمول برداشت از آنها اقتصادي نيست.
قلاوند با اشاره به ارزيابي هاي انجام شده، حجم مخازن هيدروكربني نامتعارف جهان را چهار تا شش برابر حجم مخازن متعارف اعلام كرد و گفت: حجم بسيار بالاي اين منابع، افزايش قيمت نفت و گاز و پيشرفت در فناوريهاي اكتشاف و توليد از اين مخازن، برداشت از آنها را در دهه اخير در برخي از كشورهاي جهان اقتصادي كرده است.
شيل هاي گازي به عنوان يكي از شناخته شده ترين انواع مخازن گازي نامتعارف، به رسوبات بسيار دانه ريزي اطلاق مي شود كه از نظر ماده آلي غني و به مرحله گاززدايي رسيده است در ضمن خاصيت شكنندگي بالايي هم دارد. اين رسوبات به عنوان يك سيستم هيدروكربني كامل عمل مي كنند و همزمان نقش سنگ منشاء، سنگ مخزن و پوش سنگ را دارند.
تاكنون كشورهاي آمريكاي شمالي تنها كشورهايي هستند كه توانسته اند از اين منابع به طور اقتصادي بهره برداري كنند به طوري كه در سال 2009 برداشت آن از 10 حوضه شيلي با 50 هزار چاه توليدي، معادل 12 درصد كل توليد گاز ساليانه آن بوده است.
به گزارش ايسنا، پژوهشگاه صنعت نفت با امضا قراردادي با مديريت اكتشاف شركت ملي نفت ايران، موظف به شناسايي و ارزيابي منابع شيل گازي در توالي هاي رسوبي ژوراسيك مياني تا كرتاسه زيرين در ناحيه لرستان شده است.
انتهاي پيام
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]