واضح آرشیو وب فارسی:موج: تشديد رقابت تك محصولي ها در اوپكخبرگزاري موج -
۲۲ آذر ۱۳۹۲ (۹:۵۰ق.ظ)
تشديد رقابت تك محصولي ها در اوپك
خبرگزاري موج - صد و شصت و چهارمين نشست سازمان كشورهاي صادر كننده ي نفت 4دسامبر 2013 در وين تشكيل شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، صد و شصت و چهارمين نشست سازمان كشورهاي صادر كننده ي نفت 4دسامبر 2013در وين تشكيل شد. سازماني كه يك سوم نفت جهان را توليد مي كند و تا كنون توانسته است بر بسياري از تحولات نفتي جهان تاثيرگذار باشد. سهم اين كارتل نفتي از ذخاير نفت خام جهان بر اساس آخرين آمار در سايت رسمي اوپك تا پايان سال 2012 معادل 81 درصد و سهم كشورهاي غير اوپك نيز 19 درصد است. در اين ميان ونزوئلا با دارا بودن حدود 297ميليارد بشكه ي نفت، غني ترين ذخاير نفت جهان را در اختيار دارد. عربستان با 265 ميليارد بشكه ي نفت در رده ي دوم، ايران با 157 ميليارد بشكه ي نفت و عراق با 140 ميليارد بشكه نفت رتبه ي چهارم را دارد.
دو محور اصلي صد و شصت و چهارمين نشست عبارت بود از: تعيين سياست توليد و انتخاب دبيركل؛ كه ايران، عربستان و عراق براي اين پست نامزد معرفي كرده بودند كه هيچكدام موفق نشدند اين كرسي استراتژيك را كسب كنند. درعوض اوضاع به نفع ليبي رقم خورد و با موافقت اعضا، عبداله البدري وزير نفت ليبي براي يك سال ديگر به عنوان مدير اداري آن باقي بماند.
در اين نشست همچنين اعضا توافق كردند تا براي يك دوره ي ديگر سقف توليد اوپك را در حد 30 ميليون بشكه در روز حفظ كنند چون بهاي حدود 100 دلار در هر بشكه با توجه به عرضه متناسب در بازار مورد قبول همه اعضا واقع شد.
اين اجلاس به دليل از بن بست خارج شدن مذاكرات هسته اي براي وزير نفت كشورمان اهميت بسياري داشت. زيرا با تشديد تحريم هاي غرب در سال 2012 و تحريم نفتي ايران، سرمايه گذاري هاي خارجي در اين صنعت كشورمان به حالت تعليق درآمد و به همين دليل ميزان توليد روزانه نيز از چهار ميليون و 300هزار بشكه در سال 2011 به دو ميليون و651 هزار بشكه (تا اكتبر 2013) تقليل پيدا كرد و ايران از اين بابت ضريه ي شديدي خورد. در اين ميان برخي كشورهاي عضو اوپك از اين شرايط نهايت بهره را برده و سهم كشورمان را در بازار نفت تسخير كرده اند در اين ميان عربستان توليد نفت خام خود را حتي در مقاطعي بيش از روسيه افزايش داد.
با توجه به رد و بدل شدن سيگنالهايي از سوي اعضاي رقيب اوپك در حاشيه ي اين اجلاس مي توان پي برد شاهد رقابتي سخت براي به فروش رساندن نفت و به عبارتي جنگ فروش نفت به خصوص از ناحيه ايران، عراق و عربستان باشيم. تاكيد زنگنه بر فروش نفت بالغ بر چهار ميليون بشكه در روز حتي به قيمت 20 دلار ، واكنش علي النعيمي، وزير نفت عربستان كه افزايش صادرات نفت ايران را عاملي براي كاهش توليد اوپك نمي ديد، تلاش عراقي ها در بخش بازاريابي و بالا بردن فروش خود، همه از به وجود آمدن شرايط كاملا رقابتي در اوپك حكايت مي كند. و اين احتمال وجود دارد تا با مازاد عرضه در بازار نفت روبه رو شويم.
چه بايد كرد؟
با رجوع به تاريخ عملكرد كشورهاي عربي عضو سازمان اوپك مي توان دريافت سياست نفتي اعراب مبتني بر عرضه ي حداكثري نفت و افزايش توليد است. در حالي كه ايران درپي كسب منافع ملي در چارچوب اوپك و كسب در آمد است.
تلاش براي كسب كرسي دبيركلي اين سازمان خواهد توانست تا حدودي سياست هاي حاكم بر اوپك را تغيير دهد تا كنون يكي از مهم ترين حقوق ضايع شده ي ايران به عنوان كشوري كه از ذخاير قابل ملاحظه ي نفت برخوردار است در اين سازمان پست دبير كلي بوده، ايران نيم قرن است كه ديگر موفق نشده كرسي دبيركلي اين سازمان را تصاحب كند و مهم ترين علت آن، اختلافات درون سازماني و سياسي بوده است. كسب اين كرسي خواهد توانست جايگاه و حقوق ايران را در اين سازمان بهبود بخشد.
بدون شك نقش دستگاه ديپلماسي ايران در وزارت امورخارجه مي تواند در بهبود و تقويت اين جايگاه موثر باشد. هم اكنون اين وزارتخانه به مديريت محمدجوادظريف در اين راستا گام هايي هدفمند را برداشته است. با اين حال لزوم تقويت روابط ايران با اعضا و در پيش گرفتن ديپلماسي فعال نفتي از سوي معاونت امور بين الملل و بازرگاني وزارت نفت عامل كليدي ديگري در ايجاد و بسط اين روابط تاثير گذار خواهد بود. اگر چه كار دشوار و زمان بر است اما بايد دانست كه در وضعيت فعلي ناچاريم در نهايت براي خارج شدن از اقتصاد نفتي و تك محصولي مان با همين درآمدهاي ارزى حاصل از صدور نفت خام و صرف آن در سرمايه گذارى هاي پايه اى به تدريج شروع كنيم.
- محمد قربانپور
جمعه 22 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]