تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):اين (امام جواد(علیه الاسلام))مولودى است كه پر بركت ‏تر از او براى شيعه ما به دنيا ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834687616




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بیماری هایی که بویایی را از بین می برند


واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:



بیماری هایی که بویایی را از بین می برند
بوها برای این که از بینی به پیازهای بویایی و مغز برسد و درک شود، مراحلی را طی می کند. اگر هرکدام از این مراحل مختل شود، شما حس بویایی تان را از دست می دهید.




پيامبر خدا (ص) فرمود: پسرم حسين در سرزمينى به خاك سپرده مى‏شود كه به آن كربلا گويند، زمين ممتازى كه همواره گنبد اسلام بوده است، چنانكه خدا ياران مؤمن حضرت نوح را در همانجا از طوفان نجات داد. جام خانواده؛
حس بویایی
بویایی، ناشناخته‌ترین حس‌های انسان است. با وجود این، بدون بویایی، کیفیت زندگی بسیار پایین می‌آید و حتی لذت خوردن و چشیدن مزه‌ها را از دست خواهیم داد. حتی ممکن است در معرض بسیاری از اتفاق‌های خطرناک قرار بگیریم؛ فرض کنید حس بویایی نداشته باشید و بوی اولیه سوختن چیزی را حس نکنید و دچار سانحه آتش‌سوزی شوید، یا چون بوی مواد شیمیایی را تشخیص نمی‌دهید، آسیب ببینید که گاهی این آسیب بسیار جدی است و خطر جانی در پی دارد.

دکتر سید کامران کامروا متخصص گوش و حلق و بینی و سر و گردن و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران می گوید:
بوها از مخاط بینی، مستقیم به مغز منتقل می شوند، ولی بر اثر برخی اتفاق ها مخاط بینی خیلی سریع می تواند تغییر کند و یا حتی تخریب شود و حس بویایی از بین برود.
بوها برای این که از بینی به پیازهای بویایی و مغز برسد و درک شود، مراحلی را طی می کند. اگر هرکدام از این مراحل مختل شود، شما حس بویایی تان را از دست می دهید.

ضربه به سر، اولین عامل
شایع ترین عامل از دست رفتن حس بویایی که زیاد هم دیده می شود، ضربه به سر است. وقتی ضربه ای به سر وارد می شود، اعصابی که از بینی به مغز می رود و به صورت شبکه است، ممکن است شکسته شود و تغییراتی روی سیستم عصبی ایجاد کند که به قطع عصب یا تخریب آن منجر می شود.

این اتفاق در کسانی که ضربه مغزی می شوند، شایع است و در بسیاری از این بیماران پیاز بویایی یا قسمتی از مغز که مربوط به تحلیل این حس است، از بین می رود.
گاهی فرد سرما می خورد و حس بویایی اش به طور موقت ضعیف می شود، ولی پس از بهبود، به حالت اول برمی گردد؛ ولی در 10 درصد افراد در این سنین، بویایی برای مدتی و در حدود 1.5 درصد آنها، کلا از بین می رود و هرگز دوباره برنمی گردد.
سرماخوردگی می تواند بویایی را از بین ببرد
اتفاق ناگهانی دیگری که جدی است و بویایی را از بین می برد، معمولا در دهه چهارم و پنجم زندگی رخ می دهد، آن هم بر اثر یک سرماخوردگی.

این متخصص گوش و حلق و بینی با بیان این نکته می افزاید: گاهی فرد سرما می خورد و حس بویایی اش به طور موقت ضعیف می شود، ولی پس از بهبود، به حالت اول برمی گردد؛ ولی در 10 درصد افراد در این سنین، بویایی برای مدتی و در حدود 1.5 درصد آنها، کلا از بین می رود و هرگز دوباره برنمی گردد.

برخی معتقدند در این شرایط، کل پوشش مخاط بینی از بین می رود و برخی می گویند عصب بویایی بر اثر التهاب از بین می رود.

به گفته او، حس بویایی بر اثر پیری از بین می رود یا کمتر می شود؛ هم به دلیل از دست دادن مخاط بینی و هم این که عصب ها قدرت قبل را ندارند. در این صورت بویایی به هیچ وجه قابل برگشت نیست.

بیماری هایی که بویایی را از بین می برند
دکتر کامروا با اشاره به این که مبتلایان بیماری دمانس یا زوال عقل و برخی بیماری های ژنتیکی حس بویایی ندارند یا حس بویایی شان را از دست می دهند، ادامه می دهد: برخی بیماری های هورمونی مثل «هیپوگنادیسم» که در آن غدد جنسی دچار زوال می شوند و بیماری های تیروئید (چون می تواند روی رشد سیستم عصبی تاثیر بگذارد)، در از دست رفتن بویایی بی تاثیر نیستند.

برخی انواع سرطان ها، صرع، مننژیوم، تومورهای هیپوفیز، مغزی و بافتی هم حس بویایی را نشانه می روند. علاوه بر این، بویایی کسانی که دچار ایدز می شوند کاهش شدید پیدا می کند یا کاملا از دست می رود.

کاهش حس بویایی
مواد سمی هم بویایی را تعطیل می کند
به گفته دکتر کامروا، مواجهه با مواد سمی باعث کاهش بویایی یا از دست رفتن آن می شود. حتی برخی مواد دندانپزشکی مثل فرمالین می تواند حس بویایی را از بین ببرد. پس برای دندانپزشکان که در معرض خطر هستند، مهم است که از این موضوع آگاه باشند.

بیماری های روانپزشکی و بویایی
مبتلایان به اسکیزوفرنی، افسردگی و... هم دچار اختلال بویایی یا از بین رفتن این حس می شوند. دکتر کامروا می گوید: بیماران روانی از لحاظ حس بویایی دو دسته اند؛ یا بوها را حس نمی کنند یا بویی که حس می کنند، متفاوت است؛ مثلا با حس بوی قهوه، ممکن است بگویند چه بوی بدی! یعنی حس شان واقعی نیست.

بیماری های مادرزادی و از دست رفتن بویایی
این متخصص گوش و حلق و بینی می گوید: برخی بیماری های مادرزادی و ژنتیکی هم باعث می شود فرد حس بویایی نداشته باشد که معمولا ناشی از اختلال غدد در زمان تولد یا جنینی یا آسیب هایی است که در زمان تولد به آنها وارد می شود.

گاهی هم عفونت تنفسی که در بدو تولد ایجاد می شود، بر این مساله تاثیرگذار است. معروف ترین نشانگانی که به اختلال بویایی مادرزادی منجر می شود، نشانگان «کالمن» است.

پیشگیری ممکن است؟
دکتر کامروا در پاسخ به این پرسش می گوید: هر چیزی که مخاط بینی را از بین ببرد، از سموم شیمیایی گرفته و تاثیر آن بر کسانی که در کارخانه های تولید سم کار می کنند، تا سرماخوردگی و ضربه ها و هر آنچه تا اینجا برشمردیم، می تواند این حس را مختل کند.
برای برخی از این مشکلات راه پیشگیری وجود دارد و برای برخی نه.
مصرف بعضی داروها هم باعث کم شدن حس بویایی می شود، ولی وقتی دوز دارو کمتر یا مصرف آن قطع می شود، همه چیز به حالت اول برمی گردد
وی به نکته مهمی اشاره می کند: نکته مهم این است که اگر به چیزهایی که به طور موقت بویایی را از بین می برد توجه نشود، این مشکل دائمی خواهد شد.

افرادی که به انحراف بینی، سینوزیت دائم و رینیت آلرژیک (التهاب بینی) مبتلا هستند، کسانی که پولیپ، توده های خوش خیم یا بدخیم بینی دارند، اگر به درمان مشکل شان بی توجهی کنند، حتما پس از مدتی دچار مشکل تنفسی و بویایی دائم خواهند شد.
مثلا در مبتلایان به انحراف بینی چون محل عبور هوا و بوها از داخل بینی است، اگر قسمت انتهایی شاخک میانی بسته باشد، بویایی افت پیدا می کند.

وی می افزاید: گاهی این بیماری ها با جراحی بهبود می یابد. البته اگر در آندوسکوپی سینوس یا جراحی زیبایی، مخاط بینی آسیب ببیند یا بیش از حد برداشته شود، صدمه جدی به بویایی خواهد زد.

این استاد دانشگاه معتقد است: مصرف بعضی داروها هم باعث کم شدن حس بویایی می شود، ولی وقتی دوز دارو کمتر یا مصرف آن قطع می شود، همه چیز به حالت اول برمی گردد.
لذا در تجویز و مصرف این داروها باید دقت زیادی داشت و با پزشک مشورت کرد، ولی گاهی برخی داروها می تواند صدمه جدی وارد کند.

البته تست های بویایی هم برای بررسی وضع حس بویایی وجود دارد که اگر کسی حس می کند کمتر متوجه بوها می شود، با مراجعه به مراکز دانشگاهی گوش و حلق و بینی می تواند این تست ها را انجام دهد.   تبیان/ 2006 «برای مشاهده  جدیدترین اخبار جذاب و خواندنی کلیک کنید»




۱۳۹۲/۹/۲۰ - ۰۸:۴۹




این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن