واضح آرشیو وب فارسی:ايران: درگفت و گو با عضو كميسيون عمران مجلس مطرح شد: واكاوي 19 ساله پروژه آزاد راه تهران - شمال
پوريا هدايت
آزادراه تهران- شمال را ميتوان جزو يكي از پروژههاي پرحاشيهاي ديد كه نزديك به دو دهه قدمت دارد، پروژهاي كه قرار بود تهران را به شهرهاي شمالي كشور وصل كند.121 كيلومتري كه از سال 74 تا امروز به كندي طي مسير كرده است و تا كنون با تمام تغييراتي كه در روند اجرايي پروژه ايجاد شده هنوز نتوانسته به هدف خود براي ايجاد راهي مطمئن و سريع بين شهرهاي مركزي و شمالي كشور دست يابد. موضوعي كه با كنارهگيري قرارگاه خاتم الانبيا دوباره مورد توجه قرار گرفت و سبب شد تا گفتوگويي با مجيد جليل سرقلعه از نمايندگان عضو كميسيون عمران داشته باشيم.
طولاني بودن پروژه آزادراه تهران - شمال هميشه جاي سؤال بوده است، به نظر شما علت چيست؟
تا زماني كه پروژههاي ما متكي به بودجههاي دولتي است وضع به همين منوال است. بودجههايي كه هر ساله به صورت قطرهاي و با پول نفت به پروژهها تزريق ميشود بدون شك مانعي براي اتمام اين طرحها خواهد بود. هر يك از دولتهاي قبلي آمدند در اين زمينه شعارهايي هم دادند ولي در نهايت ديديم تفاوتي حاصل نشد. تا زماني كه ما براي چنين پروژههايي يك چشمانداز نداشته باشيم و با ديد ملي به آن نگاه نكنيم وضعيت بر همين منوال است.
چه دلايلي را در اين امر دخيل ميدانيد؟
دقتي كه بايد در انتخاب پيمانكاران طرح ميشد، دولتهاي قبلي در اين موضوع سوء مديريت داشتند. در داخل خيلي از پيمانكاران ما قابليتهاي فني چنين طرحهايي را داشتند و در كارنامه عملي خود پروژههاي بزرگي چون سدكارون4 را به سرانجام رساندند اما ما از اين ظرفيت داخل استفاده نميكنيم و به سراغ چينيهايي ميرويم كه چندين بار با ما رفتار غيرصادقانه داشته اند.
هزينههاي اجرايي طرح شايد كمي بزرگتر از عهده بخش خصوصي باشد، به مشكل برخورد نميكنيم؟
شما همين امسال را نگاه كنيد بودجه دولت كفاف هزينههاي جاري و يارانهها را نميدهد چه برسد كه ما بخواهيم با تخصيص بودجه عمراني پروژههاي ناتمام بسيار را تأمين كنيم. پس اين جا ضرورت بخش خصوصي مطرح ميشود و ما ميتوانيم با انتشار اوراق مشاركت و تسهيلات ديگر به اين بخش كمك كنيم. دلارهاي خانگي، نقدينگيهاي سرگردان همه اينها ميتواند پروژههاي ناتمام را تأمين اعتبار كند. البته اينها به اين معنا نيست كه ما از سرمايهگذاران خارجي غافل شويم.
در حال حاضر اطلاعي از درخواست خارجيها براي طرح آزادراه ندارم ولي بهطور حتم با تغيير تاكتيك و فضاي مثبتي كه ايران طي اين مدت در عرصه بينالملل ايجاد كرده است اشتياق براي سرمايهگذاري در كشور را بالا ميبرد. اين دولت هم با اهميت دادن به گردشگري موانع پروژه را برطرف
ميسازد.
بنياد مستضعفان براي مدتي عهدهدار پروژه بود اما بعدها كنار گذاشته شد، قرارگاه خاتمالانبيا را هم بايد در آن راستا ببينيم؟
از ابتدا نبايد اسمي از بنياد برده ميشد چون صلاحيت چنين طرحهايي در توان آن نيست و اين كار اشتباهي بوده است. اما قرارگاه خاتم بدون شك يكي از معتبرترين پايگاههاي سازندگي كشور است. قرارگاه كارنامه درخشاني از خود دارد قطعاً بايد از آنها دلجويي شود و به پروژه برگردند تا روند آن هر چه سريعتر تسهيل شود.
يكي از مواردي كه براي كنارهگيري قرارگاه از پروژه ياد ميكنند همان نسبتي است كه چندسال گذشته به بنياد مبني بر ساخت پروژه منوط به مالكيت زمينهاي اطراف آن دادند، نظر شما
چيست؟
اين كه كاري صورت پذيرد و در ازاي آن جاي ديگر ما امتيازي بدهيم نوعي تهاتر است. ما اصلاً اين را قبول نداريم. مخصوصاً در اين يك مورد، ما نبايد بگذاريم حقي ناحق شود يا رانتي داده و گرفته شود. همين الان در كميسيون اصل 90، دوازده مورد زمينخواري بررسي ميشود آن وقت خودمان بياييم چنين كاري كنيم. در كل بنده معتقدم با مديريت و يك گفتوگو منطقي ميتوان به چنين پروژههايي سرعت بخشيد.
چهارشنبه 20 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]