واضح آرشیو وب فارسی:فارس: قنادباشي در گفتوگو با فارس عنوان كردغرب سياست«قايق توپدار»در آفريقا را دوباره در پيش گرفته/تلاش براي نشان دادن چهره منجي از فرانسه در آفريقا
كارشناس مسائل آفريقا گفت: در حاليكه تصور ميشد استعمار نوين و فرانوين غرب در سطح قاره آفريقا دنبال شود، ميبينيم كه سياست «قايق توپدار» و استعمار كلاسيك و اهرم نظامي دوباره احيا شده است.
«جعفر قنادباشي» كارشناس مسائل آفريقا در گفتوگو با خبرنگار بينالملل خبرگزاري فارس، در خصوص بحران آفريقاي مركزي و دخالت فرانسه و برخي كشورهاي غربي در آن گفت: پايگاههاي دنياي غرب طي 2 دهه گذشته در كشورهاي جهان سوم تضعيف شده و به همين دليل بحران اقتصادي در غرب نمايان شده است.
وي افزود: بر اين اساس غربيها به اين نتيجه رسيدهاند كه راهي جز تاراج ثروت كشورهاي فقير براي خروج از بحران اقتصادي خود ندارند و غرب به اين دليل كه به نيازهاي اقتصادي خود پاسخ دهد و اينكه رقبا را از آفريقا خارج كند به مداخله نظامي روي آورده است.
اين كارشناس مسائل آفريقا با اشاره به اينكه آفريقا پيش از اين حياط خلوت انگليس و فرانسه بوده و كشورهايي مانند اسپانيا، پرتغال و بلژيك مستعمرات كوچكي داشتند كه بعدها واگذار كردند، يادآور شد: 2 كشوري كه هر يك نيمي از كشورهاي آفريقايي را در اختيار دارند انگليس و فرانسه هستند كه روابط و مناسبات خود با آفريقا را حفظ كرده و از اين بابت منافع فراواني را تا چندي پيش ميبردند، ولي اين 2 كشور به دليل سست شدن پايههاي سياستشان درصدد تحكيم و تقويت حضور خود هستند.
قنادباشي با بيان اينكه از سوي ديگر غربيها تلاش دارند تا حضور رقباي چيني و كشورهاي ديگر آسيايي كه در اين قاره حضور پيدا كردهاند را كمرنگ كنند كه با جنگ افروزي اين سياست را دنبال ميكنند، اظهار داشت: تركيه، هند، ژاپن و مالزي كشورهايي هستند كه طي 2 دهه اخير حضوري تدريجي و چراغ خاموش را در سطح آفريقا داشتهاند كه در صورت جنگافروزي از منطقه خارج ميشوند و نميتوانند سياست تسخير بازارها و بهرهبرداري از منابع را ادامه دهند.
وي بخش ديگر قضيه كه بسيار مهمتر است را در اين دانست كه پيش از اين غرب در جهان سوم به ويژه آفريقا قشرها و طبقاتي را به عنوان پايگاه خود در اختيار داشت كه آنها به اجراي سياستهايش در آفريقا كمك ميكردند و خاطرنشان كرد: كليساها و طبقات غربزده اشرافي در آفريقا و رسانههاي غربي كه اعتباري در آفريقا داشتند نيز پيش برنده سياست غرب در اين قاره هستند.
اين كارشناس مسائل آفريقا ادامه داد: طي چند دهه گذشته بياعتمادي نسبت به كليسا در آفريقا شكل گرفته كه چرا آنها توجيه كننده سياستهاي غرب بودهاند و همينطور قشرهاي غربگرا در بين مردم جايگاهي ندارند.
قنادباشي با ذكر اين نكته كه اين طبقات در گذشته در كسب آراي مردمي مهارت داشتند، خاطرنشان كرد: اما امروز به دليل آنكه احزاب قومي و محلي مبارزات انتخاباتي را فرا گرفتهاند، پيروزي با آنها شده است. ناكارآمدي افراد غربزده كه پيش از اين در صحنه انتخابات ميتوانند به راحتي آراي مردم را كسب كنند.
وي ادامه داد: امروز به دليل آنكه افراد بومي فرمول انتخابات را ياد گرفته و در بين مردم محبوبيت يافتهاند، طبقات غربگرا ديگر جايگاهي نداشته و كارآمدي لازم براي قرار گرفتن در رأس قدرت را ندارند.
اين كارشناس مسائل آفريقا با اشاره به اينكه دنياي غرب در يك حركت اعجابانگيز به استعمار كهن بازگشته است؛ ما استعمار كهن، كلاسيك، نوين و فرانوين را داريم و در شرايطي كه بسياري از گروههاي آزاديبخش و كارشناس سياسي منتظر بودند كه استعمار نوين و فرانوين در سطح قاره آفريقا فعال شود ميبينيم كه سياست «قايق توپدار» و استعمار كلاسيك و اهرم نظامي دنبال ميشود كه نشان ميدهد ديگر اهرمهاي سياسي، تبليغاتي، مذهبي و فرهنگي غرب در آفريقا ضعيف شده است.
قنادباشي با اشاره به اتحاد جديد آمريكا، انگليس و فرانسه و پشتيباني آنها از يكديگر براي احياي استعمار كهن در آفريقا و شيوههاي نظامي جديد، خاطرنشان كرد: الان در آفريقا استعمار كهن سخن اصلي را ميگويد.
وي به واحد پولي 14 كشور آفريقايي اشاره كرد كه فرانك فرانسه است و خاطرنشان كرد: اگرچه واحد پول فرانسه تبديل به يورو شد، اما فرانك همواره اقتصاد اين كشورها را مديريت و اقتصاد فرانسه متكي به اين كشورها بوده است. معروف است كه ميگويند «آفريقا آشپزخانه فرانسه است» و محلي است كه اتومبيلهاي دست دوم و تسليحات خود را در آنجا به فروش ميرسانند و يكي از شاخصهاي ارتباط آفريقا و فرانسه و دليل حمله فرانسه شاخص سهام تسليحات نظامي است.
اين كارشناس مسائل خاورميانه ادامه داد: زمانيكه فرانسه حمله خود عليه مالي را در سال گذشته آغاز كرد شاخص سهام مربوط به صنايع نظامي رشد قابل ملاحظهاي يافت و فرانسه به اين نتيجه رسيد كه يكي از راههاي درمان اقتصادش فروش كالاهاي نظامي است.
قنادباشي با بيان اينكه كالاهاي غربي چه اتومبيل و چه اسلحه بسيار گرانتر از كالاهايي است كه در شرق ساخته ميشود، غربيها دريافتند كه در اين رقابت بهترين راه درآمد نظاميگري است.
وي ادامه داد: دليل ديگر نظاميگري غرب در آفريقا فروش تسليحات است كه بهترين راه كسب درآمد است، در مورد كالاهاي مصرفي بايد افكار عمومي را اقناع كنند كه آنها كالاهاي ارزان شرقي را انتخاب ميكنند، اما در صحنه فروش تسليحات دولتها هستند و غربيها ميتوانند دولتها را وادار كنند كه تسليحات گران قيمت آنها را خريداري كنند.
اين كارشناس مسائل آفريقا با بيان اينكه برخي معتقدند كه غرب به دليل عدم چرخش نخبگان و نبود حقوق بشر دست به مداخله ميزند، خاطرنشان كرد: اين اعتقاد اشتباه است چراكه در حال حاضر غرب شعارهاي دموكراسي، حقوق بشر و چرخش نخبگان را به كلي كنار گذاشته و طي يك دهه گذشته هيچگاه نگفته كه حقوق بشر و دموكراسي بايد رعايت شود. اين شعار تا زماني بود كه اقشار غربزده پيروز انتخابات ميشدند، اما امروز اينگونه نيست.
قنادباشي ادامه داد: آنها فقط به حقوق زنان و جوانان اشاره ميكنند كه آن هم براي بهرهبرداري از فضاي ناشي از حضور آنها در صحنههاي اجتماعي است.
وي با اشاره به اينكه غرب براي اقدام نظامي بهانه درست ميكند كه در مالي بهانهاي بنام گروههاي تروريستي «طوارق» را شكل دادند، يادآور شد: اين گروهها در عربستان تقويت شدند و از نظر قومي با اكثريت مردم اين منطقه متفاوت بودند و فرانسويها وقتي وارد مالي شدند به عنوان منجي مردم سياهپوستي بودند كه در مقابل طوارق غير سياهپوست القاعدهاي وارد صحنه شدند و امروز هم كه در مالي ماندگار شدهاند، نيز با همين توجيه ماندهاند.
قنادباشي با ذكر اين نكته كه در آفريقاي مركزي يك قيام شكل گرفت اما غرب زمينه سازي كرد تا در آن حضور نظامي پيدا كند، افزود: زمينه سازي كردند تا فرانسويها به عنوان منجي وارد شوند. زمانيكه قطعنامه در شوراي امنيت در حال تصويب بود، كشتار افزايش يافت تا حضور نظامي غرب فلسفه وجودي بيابد.
وي ادامه داد: همين كه قطعنامه در حال تصويب است، كشتار رخ دهد براي بالا بردن زمينههاي توجيه مداخلات است و ما شاهد بوديم به محض تصويب قطعنامه هواپيماهاي فرانسوي بر فراز پايتخت آفريقاي مركزي پرواز كردند كه نشان ميداد آنها آمادگي لازم را داشته و برنامهريزي كرده بودند.
اين كارشناس مسائل آفريقا ويژگيهاي اين رويكرد جديد غرب در آفريقا را همكاري كشورهاي غربي با يكديگر دانست و گفت: از سال 1960 تا پنج سال پيش هرگاه فرانسه لشكركشي كرد به تنهايي وارد شد، ولي امروز در ليبي، مالي و آفريقاي مركزي انگلستان و آمريكا هم كمك ميكنند كه نشان ميدهد يك تقسيم كار بين كشورهاي غربي به وجود آمده است تا جلوگيري از تشكيل حكومتهاي ملي، مذهبي و اسلامي در آفريقا را فرانسه برعهده داشته باشد و بهانه ورود اين كشورها هم گروههاي اسلامي است كه از سوي غرب و عربستان ساخته شده و هيچ ترديدي در اين كه اين گروهها وابسته هستند وجود ندارد.
وي افزود: گروه «انصار دين» در مالي همه آثار اسلامي را از بين برد و الان هم كه در آفريقاي مركزي وارد شدهاند جنگ صليبي را با نام دفاع از مسيحيت دنبال ميكنند.
اين كارشناس مسائل آفريقا با ذكر اين نكته كه غرب مسيحيان را تحريك كرد و آنها را ترساند تا از فرانسه به عنوان منجي مسيحيان در برابر گروههاي اسلامي استقبال كنند، اظهار داشت: در حالي كه هيچكس در وابسته بودن آنها ترديد ندارد، البته نيروهاي زيرمجموعه مستقل هستند اما فريب رهبران خود را خوردهاند و از بين ميروند.
قنادباشي ادامه داد: غربيها جوانان معتقد به اسلام در آفريقا را به نام دفاع از اسلام به اين كشورها كشانده و از بين ميبرند، كما اينكه در مالي اسلامگراياني از مغرب و چاد تحت عنوان زيرمجموعه القاعده وارد شدند، ولي در واقع نيروهاي صادقي بودند كه از بين رفتند. اين برنامه سوماليزه يا افغانيزه كردن كشورها براي از بين بردن جوانان معتقد به جهاد است.
انتهاي پيام/ر
سه شنبه 19 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 48]