واضح آرشیو وب فارسی:فارس: كارشناس مسائل سياسي در گفتوگو با فارس مطرح كردادامه توافقات ژنو بايد با حسن نيت توأم باشد/تيم سياست خارجي مماشات نكند
كارشناس مسائل سياسي گفت: ادامه توافقات ژنو بايد توام با حسن نيت و اراده سياسي لازم براي پيشبرد برنامههاي پيش بيني شده باشد و تيم مذاكره كننده نيز بايد در اين مسير از موضع اقتدار وارد شود.
![](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/07/23/13920723000604_PhotoA.jpg)
به گزارش خبرگزاري فارس از قم، دولت اوباما در بيانيهاي 14 شركت و چهار فرد را به ليست تحريمهاي خود عليه برنامه هستهاي، سيستم بانكي و صادرات نفت ايران اضافه كرد. اين اتفاقات در حالي صورت گرفت كه همه در تصور راضي كردن كنگره توسط كاخ سفيد و همراهي و همدلي دولت اوباما با توافقات ژنو و رعايت بندهاي آن بودند.
در همين زمينه با محمدرضا احمدي عضو هيئت علمي پژوهشگاه تحقيقات اسلامي و عضو كارگروه تحويل در مديريت شوراي عالي انقلاب فرهنگي به گفتوگو نشستهايم.
فارس: اخيرا آمريكا تحريمهايي عليه ايران تصويب كرده است با توجه به توافقات صورت گرفته ژنو دليل آمريكاييها از تحريمهاي اعمال شده اخير چيست؟
اين رفتار آمريكايي دو پيام دارد: 1- پيامي به مردم و مذاكره كنندگان ايران 2- پيامي به دوستان كشور آمريكا و افكار عمومي داخل آمريكا.
پيام آنها به مردم و مسئولان ايران اين است كه ميخواهند سياست قديمي خود «مذاكره تحت فشار» معروف به شيوه چماق و هويج را استفاده كرده و امتيازات خود از توافقات ژنو را به حداكثر برسانند. اين روش از طريق عمليات رواني به مذاكره كنندگان و افكار عمومي داخل صورت ميگيرد، متاسفانه گاهي پالسها و آدرسهاي غلطي نيز از داخل به خارج داده ميشود كه آنها را به رفتارهاي اين چنيني تشويق كرده كه ميتوانند از اين راهها به نتيجه دلخواه خود برسند.
پيام ديگر آنها به دوستان آمريكا در منطقه و افكار عمومي داخل آمريكاست و ميخواهند به اين طريق اعلام كنند تحريم نتيجه بخش بوده و سياستهايي كه با عنوان سياستهاي فلج كننده عنوان شده بود به نتيجه رسيده است.
فارس: اوباما اعلام كرد اين تحريمها توافقات ژنو را لغو نميكند، آيا اين درست است؟
خير، اين تحريمها با آنچه كه در برنامه كاري توافقات ژنو تصريح و در رسانهها منتشر شده است منافات دارد.
فارس: منافات در چه بخشهايي است؟
ادامه اين توافقات بايد توام با حسن نيت و اراده سياسي لازم براي پيشبرد برنامههاي پيش بيني شده باشد. آنها پذيرفته بودند كه تحريمهاي جديدي اعمال نخواهند كرد اما ادعاهايي ميكنند كه اين ظن در تحليلگران ايجاد شده است، آيا به جز اين توافقات در پشت ميز مذاكرات حرفهايي زده شده و توافقاتي ديگري صورت گرفته كه در متن اين بيانيه به آن اشاره نشده است؟ چون آمريكاييها اعلام ميكنند ما توافق كرده بوديم تحريمهاي قبلي همچنان طبق روال خود باقي خواهد ماند اما مذاكره كنندگان ايراني چنين چيزي را انكار ميكنند، همينها موجب شده كه سوء ظنهايي در تحليلگران داخلي ايجاد شود.
فارس: يكي از دلايل عنوان شده براي افزايش تحريمها اين بوده است كه يكسري از شركتهاي ايراني و خارجي توافقات را دور زده و درصدد كمك به برنامه هستهاي ايران بوده اند، اين موضوع تا چه حد صحت دارد؟
اينها دليل تراشي است، پيشبرد مذاكرات هستهاي ژنو بايد در سايه حسن نيت و رفتاري داله بر اين حسن نيت باشد يعني اين رفتارها با اصل حسن نيت و ابراز اراده سياسي براي پيشبرد توافقات منافات دارد.
فارس: با اين اوصاف ديد جامعه جهاني نسبت به آمريكا و ايران چگونه است؟
چون حل و فصل موضوع هستهاي ايران به شكل مسالمت آميز به قطع و يقين تاثيرات عميق در ژئوپلوتيك غرب و منطقه جنوب غرب آسيا خواهد گذاشت و هيبت اَبر قدرتي آمريكا را در منطقه زير سوال خواهد برد بسياري از رفتارهاي اين چنيني آمريكا براي پوشاندن تخريب اَبر قدرتي آمريكا در غرب است تا به نوعي دوستان خود را همچنان نسبت به سياستهاي خود اميدوار نگه داشته و رقباي حزب حاكم را به نوعي قانع كنند كه امتيازات مهمي به ايران ندادهاند، از همين نظر تيم مذاكره كننده هستهاي و مسئئولان ايراني بايد به صورت كاملا فعال و از موضع قدرت وارد شوند چون اگر دچار انفعال شده و مسامحه و مماشت در قبال آمريكاييها صورت گيرد آنها قطعا رفتارهاي اين چنيني خود را تشديد كرده و حتي ممكن است براي پيشبرد برنامههاي خود سياستهاي خود را در راستاي مذاكرات ژنو تغيير دهند. آمريكاييها با وجود كلمات چند پهلو و دوگانه در اين بيانه ميتوانند با تفسير به راي آنها، امتيازات خود را افزايش دهند مگر اينكه برخورد و واكنش طرف ايراني بسيار مقتدرانه و از موضع اقتدار باشد كه آنها را ناچار به عقب نشيني كند.
فارس: اين موضوع در افكار عمومي داخل چه تاثيري داشته است؟
اين موضع تاثير منفي داشته و متاسفانه واكنش سياستمداران و تيم سياست خارجي مناسب نبوده و با مماشات برخورد شده است؛ نبايد نوعي سرخوردگي در نيروهاي داخلي ايجاد شده و در بين افكار عمومي اين تفكر تقويت ميشود كه گروه مذاكره كننده آنچنان كه بايد از موضع اقتدار برخورد نميكند.
فارس: با توجه به توافقات صورت گرفته و تشديد تحريمها از سوي آمريكا مردم چقدر خواستار رابطه با آمريكا هستند؟
مردم به درستي مواضع رهبري كه فرموده بودند به نتيجه مذاكرات خوش بين نيستند را پي برده و اين موضع در افكار عمومي با توجه به اتفاقات رخ داده تقويت شده است.
============
گفتوگو: نجمه عزتي
============
انتهاي پيام/2258
سه شنبه 26 آذر 1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]