تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 9 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هر چیز دارای سیماست، سیمای دین شما نماز است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1813171915




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

پارس جنوبي صنايع دريايي را از رکود نجات داد


واضح آرشیو وب فارسی:سایت دانلود رایگان: خبرگزاري آريا- مديرعامل سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران گفت: اگر قرارداد 21 ميليارد دلاري پارس جنوبي نبود، فعاليت هاي دريايي در کشور راکد مي شد.
به گزارش سرويس اقتصادي آريا، سيد مجيد هدايت ديروز در چهارمين همايش ملي صنايع فراساحل افزود: صنايع دريايي کشور به جز تربيت نيرو و توسعه دانشگاهي، به صحنه اي براي بروز نياز دارد که اين صحنه همان بازار و پروژه هاي بزرگ صنعتي است.
وي با اشاره به امضاي قرارداد 21 ميليارد دلاري توسعه 8 فاز پارس جنوبي در 25 خرداد 89 با پيمانکاران و سازندگان داخلي تأکيد کرد: اين سفارش، بازار صنايع دريايي را با تحرک مواجه کرد و اين بخش را بار ديگر فعال کرد.
معاون وزارت صنايع و معادن افزود: حجم کار صرفا در بخش سکوسازي اين قرارداد، براي هر دو فاز 600 ميليون دلار است و به اين ترتيب در اين قرارداد، 2/4 ميليارد دلار پروژه ساخت سکو و تاپ سايد تعريف شد که حجم کار بي سابقه اي است.
هدايت با اعلام اين که از پيمانکاران ايراني فازهاي جديد پارس جنوبي تعهد گرفته شده که اين فازها را در مدت 35 ماه اجرايي کنند، تصريح کرد: مشابه اين پروژه ها در دوراني که مشارکت خارجي هم وجود داشت و محدوديت هاي ناشي از تحريم هم نبود، در مدت 60 ماه انجام شده است.
وي با بيان اين که هر دو فاز پارس جنوبي داراي 6 سکو به وزن هريک بيش از 6000 تن خواهد بود، گفت: شرکت ها هم اکنون در روند ساخت اين سکوها عقب نيستند و برخي جلوتر از برنامه نيز قرار دارند.
مديرعامل ايدرو با تأکيد بر اين که تمام متوليان بايد به طور جدي در اين پروژه وارد شوند، اظهارکرد: اگر متناسب با روند پيشرفت سازندگان اقدام لازم براي گشايش اعتبار، ترخيص کالا و... صورت نگيرد، از برنامه عقب خواهيم افتاد؛ در حالي که مشکل از متخصصان و سازندگان نيست.
هدايت با بيان اين که براي هر دو سکوي پارس جنوبي 300 ميليون دلار تأمين کالا از خارج نياز است، تصريح کرد: بايد با همکاري انجمن هايي همچون انجمن مهندسي دريايي ايران، شورايعالي صنايع دريايي و پيمانکاران و سازندگان آماري دقيق از اقلام مورد نياز 10 سال آينده صنايع فراساحل با ذکر نرخ و کيفيت هر قلم توليد داخل تهيه و روي سايت هاي تخصصي قرار گيرد و کارگروه هايي براي ساخت تجهيزات وارداتي در داخل تعريف شود.





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: سایت دانلود رایگان]
[مشاهده در: www.freedownload.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن